C. Ronaldo továbblőtte Portugáliát

Vágólapra másolva!
2012.06.17. 20:35
Címkék
Cristiano Ronaldónak a csoportkör végére kijött a lépés: a portugál válogatott sztárja duplázott a Hollandia elleni mérkőzésen, így továbbjuttatta csapatát az Eb negyeddöntőjébe. Az oranje ugyan vezetett Rafael van der Vaart jól eltalált lövésével, ám utána momentuma sem nagyon volt, így szerzett pont nélkül, óriási csalódást keltve esett ki a kontinenstornáról. A portugálok a legjobb nyolc között az A-csoportot megnyerő Csehországgal csapnak össze.

A portugálok vereséggel is továbbjuthattak volna – inkább saját kezükbe vették a sorsukat (Fotó: Reuters)
A portugálok vereséggel is továbbjuthattak volna – inkább saját kezükbe vették a sorsukat (Fotó: Reuters)
A portugálok vereséggel is továbbjuthattak volna – inkább saját kezükbe vették a sorsukat (Fotó: Reuters)
A portugálok vereséggel is továbbjuthattak volna – inkább saját kezükbe vették a sorsukat (Fotó: Reuters)
A portugálok vereséggel is továbbjuthattak volna – inkább saját kezükbe vették a sorsukat (Fotó: Reuters)

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG.

A MÉRKŐZÉS ELŐTT

KATTINTSON, KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

Nyílt sisakos harcra lehet számítani, hiszen mindkét együttesnek megvan a továbbjutási esélye. Paulo Bento, a portugál válogatott szövetségi kapitánya szerint ha csapata elhiszi, hogy nyerhet, tényleg lehet esélye. Holland kollégája a rájuk nehezedő nyomásról beszélt.

„Mindig lesz nyomás rajtam és a játékosokon is – fogalmazott szombati sajtótájékoztatóján Bert van Marwijk. – Erre a mérkőzésre koncentrálunk, amelyet meg kell nyernünk. Ha a németek nyernek, nekünk legalább két góllal kell győznünk. Más egy bajnokságban játszani, ahol van még hátra tíz vagy húsz meccs a javításra, mint amikor egy összecsapás van hátra, amelyet kettő nullára kell megnyerned. A taktikát természetesen ehhez viszonyítva formáljuk. A saját játékunkat fogjuk játszani, a többit majd meglátjuk.”

Wesley Sneijder Cristiano Ronaldóval foglalkozott a találkozó előtt, a Real Madrid ászát portugál csapattársai azonban biztosították támogatásukról. Ahogy az várható volt, Marwijk mester támadó szellemű gárdát küldött pályára, két ékkel (Robin van Persie és Klaas-Jan Huntelaar) és csupán egy védekező középpályással (Nigel de Jong). A portugálok nem változtattak kezdőjükön.

A MÉRKŐZÉS

Paulo Bento nemcsak remek szövetségi kapitányi voltáról tett tanúbizonyságot, hanem kiváló jósnak is bizonyult: a portugálok trénere a meccs előtt előrevetítette, hogy a hollandok megpróbálják magukhoz ragadni a kezdeményezést. Ez meg is történt, az oranje rögtön letámadta ellenfelét, majd labdabirtoklási fölényt alakított ki. Az első lövés Wesley Sneijder nevéhez fűződött, az Inter középpályása jó nyolc méterről durrantott mellé.

A túloldalon Cristiano Ronaldo tűzött kapura egy szabadrúgást, ám a labda a sorfalról szögletre pattant. A Real Madrid klasszisától sokan várják a gólt az Eb-n, de még nem sikerült neki betalálnia. A csapattársak ennek ellenére kiállnak mellette, és mindenben támogatják.

Tessék, máris vezet Hollandia! Arjen Robben cselezgetett a jobb oldalon, majd húzott be középre, ahol finoman Rafael van der Vaarthoz passzolt, aki egy igazítás után 18 méterről kilőtte a jobb sarkot. Jó húzás volt Marwijktől, hogy a kezdőbe rakta a Tottenham középpályását. 0–1

Van der Vaart meghálálta a bizalmat (Fotó: Reuters)
Van der Vaart meghálálta a bizalmat (Fotó: Reuters)
RAFAEL VAN DER VAART REMEKÜL ELTALÁLT LÖVÉSE

MELYIK JUT TOVÁBB?
1. perc: Németország, Portugália
11. perc: Németország, Dánia
15. perc: Németország, Dánia
19. perc: Németország, Portugália
24. perc: Németország, Dánia
28. perc: Németország, Portugália
45. perc: Németország, Portugália

A portugálokat felrázta a kapott gól: Ronaldo keverte meg Vlaart a bal oldalon, majd 15 méterről húzta vissza a labdát a rövidre, azonban a kapufáról kifelé pattant a labda (Stekelenburg már verve volt). Ezután Hélder Postiga tüzelt 12 méterről, ám ő még a kapufát sem tudta eltalálni. Kissé beszorultak a hollandok az utóbbi percekben.

Nani középre adását Cé fejelte kapura, ám a holland kapus a helyén volt, és hárított. A 28. percben már nem volt ellenszere Stekelenburgnek a Real Madrid ászára: Ronaldo a leshatáron lépett ki egy hajszálpontos passzal, majd tíz méterről a holland kapuvédő mellett a bal alsóba lőtt. 1–1

C. Ronaldo egyenlített (Fotó: Reuters)
C. Ronaldo egyenlített (Fotó: Reuters)

A másik mérkőzésen a németek szerezték meg a vezetést Lukas Podolski révén, ám a dánok egyenlíteni tudtak.

Érdekesség, hogy Cristiano Ronaldo az első portugál játékos, aki öt nagy válogatott tornán (2004-es, 2008-as és 2012-es Eb, 2006-os és 2010-es vb) gólt szerzett. A túloldalon a Van der Vaartnak gólpasszt adó Robben a legeredményesebb holland előkészítő az Eb-k történetében. Kétségtelen, a világ legjobbjairól beszélünk.

Az egyenlítő gól után a portugálok tűntek aktívabbnak, de nagy lehetőséget nem jegyezhettünk fel, ahogy további gólt sem, így 1–1-es döntetlennel vonultak pihenőre a játékosok.

A fordulás után is az első félidőben tapasztaltak elevenedtek meg a pályán, azaz a portugálok voltak kezdeményezőbbek. Ronaldo kedve érezhetően megjött a lövéshez, ám a 48. percben sokat várt a tizenhatoson belül, így lövését könnyedén blokkolták. Az 51. percben Jetro Willems vágott egy kis fát: Joao Moutinho támasztó lábát rúgta ki hátulról becsúszva, amiért sárgával büntették (így ha továbbjutnak a hollandok, nem játszhat a negyeddöntőben).

Kissé fokozódtak az indulatok az első tíz perc elteltével, a hollandokon érezhető volt a feszültség a győzelmi kényszer miatt, gyakran keményen odaléptek a portugáloknak, akik némi színészkedéssel reagáltak erre. A 60. percben Cristiano Ronaldo lőtte kapura Fábio Coentrao visszafejelt labdáját, a lecsúszott kísérletbe középen Hélder Postiga stukkolt bele, ám hiába kötött ki a labda a holland kapuban, les miatt érvénytelen volt a gól.

A 66. percben rosszul zártak vissza a hollandok, és erre kis híján ráfizettek: Cristiano Ronaldo iszkolt el a bal oldalon, majd a középen érkező realos csapattárs, Coentrao elé tálalt, a hátvéd egy igazítás után a jobb sarkot vette célba, ám Stekelenburg hárított.

Az utolsó húsz perchez érve mindkét szövetségi kapitány cserékkel próbált frissíteni csapatán: a hollandoknál védő helyett (Willems) támadó (Ibrahim Afellay) állt be, a portugáloknál csatár helyett csatár lépett pályára. A 73. percben Nani eldönthette volna a mérkőzést, ám Ronaldo passza után négy méterről hasba lőtte Stekelenburgöt.

Egy perccel később egész Portugália megbocsátott a Manchester United szélsőjének: a jobb oldalról hajszálpontosan centerezett a hosszún érkező Ronaldóhoz, aki pimaszul beültette a hintába Gregory van der Wielt, majd hét méterről a kapu jobb oldalába helyezett a tehetetlen holland kapuvédő mellett. 2–1

CRISTIANO RONALDO MÁSODSZOR IS MEGVILLANT

A 82. percben a mezőnybe beleszürkülő Van der Vaart góljához hasonlóan tekert 20 méterről, ám a bal oldali kapufán csattant lövése. Derült égből villámcsapás lett volna egy holland egyenlítő gól, egyelőre azonban nincs vihar.

Robin van Persie alig-alig volt játékban, a 88. percben egy beadást próbált meg a kapu felé továbbítani, ám Rui Patrício könnyedén húzta le a labdát – a Premier League gólkirálya sem játszott élete formájában ezen az Eb-n…

Nem úgy Ronaldo, aki ezúttal a jobb oldalon tűnt fel, és megfricskázva kritikusait, ismét a kapufára durrantott – a Real Madrid sztárja ma egyértelműen a portugál válogatott legjobbja volt, kétszer is betalált, a kapufa pedig kétszer is ellene fordult.

A négyperces hosszabbításban sem tudott megújulni Hollandia, így ismét vereséget szenvedett. Hatalmas csalódás volt az oranje szereplése az Eb-n: két rúgott góllal és pont nélkül a halálcsoport utolsó helyén végzett.

A portugálok ellenben győzelmükkel ott lesznek a negyeddöntőben, amelyben Csehországgal (az A-csoportot megnyerő csapattal) találkoznak, míg a Dániát legyűrő Németország százszázalékosan végzett a B-csoport élén, és Görögországgal csap össze a legjobb nyolc között.

EURO 2012
B-CSOPORT, 3. FORDULÓ
PORTUGÁLIA–HOLLANDIA 2–1 (1–1)
Harkiv, Metaliszt Stadion, 37 445 néző. Vezette: Rizzoli (olasz)
PORTUGÁLIA: Rui Patrício – Joao Pereira, Bruno Alves, Pepe, Fábio Coentrao – Miguel Veloso, Joao Moutinho, Raul Meireles (Custódio, 72.) – Nani (Rolando, 87.), Hélder Postiga (Nélson Oliveira, 64.), Cristiano Ronaldo. Szövetségi kapitány: Paulo Bento
Kispad: Eduardo, Beto (kapusok), Ricardo Costa, Miguel Lopes, Quaresma, Rúben Micael, Hugo Viana, Hugo Almeida, Varela
HOLLANDIA: Stekelenburg – Van der Wiel, Mathijsen, Vlaar, Willems (Afellay, 68.) – N. de Jong – Van der Vaart, Sneijder, Robben – Huntelaar, Van Persie. Szövetségi kapitány: Bert van Marwijk
Kispad: Vorm, Krul (kapusok), Heitinga, Bouma, Boulahrouz, Van Bommel, Schaars, Strootman, Kuyt, L. de Jong, Narsingh
Gólszerző: C. Ronaldo (28., 74.), ill. Van der Vaart (11.)
A B-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Németország335–2+39
2. Portugália3215–4+16
3. Dánia3124–5–13
4. Hollandia332–5–30
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik