Megúszták a franciák: kikaptak, de továbbjutottak

Vágólapra másolva!
2012.06.19. 20:40
null
A francia kakas meghajolt a svédek előtt (Fotó: Action Images)
Címkék
A labdarúgó Európa-bajnokság D-csoportjában a svéd válogatott kivételével még mindegyik együttes továbbjuthatott a záró fordulóban. Nos, az északiak szépen búcsúztak, hiszen két góllal (közte egy borzasztóan szép Zlatan Ibrahimovic-bombával) megverték a végül így is továbblépő franciákat.

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

A MÉRKŐZÉS ELŐTT

A franciák ezúttal saját kezükben tartják sorsukat, hiszen egy döntetlen (Anglia) és egy győzelem (Ukrajna) után a svéd válogatott várt rájuk, amelyik már le is foglalta a repülőjegyeket a hét közepére. Az ilyenkor szokásos lózungokat azért nem mellőzhették az északiak táborában: „A tisztesség úgy kívánja, hogy mindent beleadjunk, elsősorban a saját becsületünkért futballozunk a franciák ellen, hogy véletlenül se essen meg velünk az a csúfság, hogy pont nélkül utazunk haza″ – így Zlatan Ibrahimovic, aki ismét nem azt a formát hozta, amit vártak tőle a szakértők, és hogy, hogyan nem, most is forrongtak körülötte az indulatok.

Az ellenfél kapitánya, Laurent Blanc is azt tette, amit vártunk tőle, azaz dicsérte az ellenfelet, és igyekezett fenntartani övéinek harci szellemét.

„A svédektől többet vártak a torna előtt, de még mindig nagyon nehéz ellenük játszani – így a francia kapitány. – Fizikailag nagyon erős csapat, játékosai jók a párharcokban és jól szerelnek. Van néhány nagyon nagy futballistájuk, úgyhogy valószínűleg megpróbálják ránk erőltetni játékukat.″

A svédek kapitánya, Erik Hamrén a két vereség dacára sem variált sokat kezdőjén, de bekerült azért oda a szélső Emir Bajrami, és visszatért a támadó Ola Toivonen. A franciáknál szintén a kezdőben kapott helyet a fiatal szűrőígéret, Yann M'Vila.

A MÉRKŐZÉS

A találkozó előtti filozofálás közben kiderült, összesen hét olyan eredmény születhet a csoport záró fordulójának két mérkőzésén, amelyik a franciák továbbjutását eredményezhette, de a gallkakasosoknak a győzelem kivívása lett volna a legegyszerűbb. Ennek ellenére a sárga mezes északiak kezdtek jobban, a francia védelem lelkes asszisztálása mellett előbb Toivonen, majd Sebastian Larsson fejelhetett kapura, sikertelenül.

A svéd védelemből Andreas Granqvist sietett az ellenfél segítségére egy ügyes passzal, de Franck Ribéry közeli lövését kivédte a jól helyezkedő Andreas Isaksson.

A 10. percben Philippe Mexes újabb nagy hibája után ismét Toivonen került helyzetbe, de hiába cselezte ki már a kapust is, kisodródva csak a kapufa alját találta el.

AZ ELSŐ FÉLIDŐ CSÚCSPONTJA


A 20. perc felé közeledve elkezdtek támadni, támadgatni a franciák is, ezt egy jócskán a kapu fölé szálló Benzema-lövés jelezte, de legizgalmasabb megmozdulásuk sokáig az maradt, amikor Ibrahimovic egyik lábát M'Vila, a másikat Alou Diarra rúgta ki a csatár alól, tökéletesen egyszerre.

Az első fél óra a fentiek ellenére olyan pompásra sikeredett, hogy már csak a vuvuzela hiányzott alóla, és az sem tett jót a találkozónak, hogy a Premier League-ben légióskodó franciák megszokásból elkezdtek ívelgetni a svédek ötösére, a várható eredménnyel.

Zlatan Ibrahimovic (középen) életét nem könnyítették meg a franciák
Zlatan Ibrahimovic (középen) életét nem könnyítették meg a franciák
Hogy ne rossz szájízzel köszönjünk el a csak mérsékelten fogyasztható első félidőtől, arról egy Ribéry-lövés és az azt blokkoló Olof Mellberg-becsúszás gondoskodott.

Úgy látszik, alaposan leszidhatta övéit a szünetben Blanc, mert egy jóval motiváltabb francia csapat kezdte a második félidőt, de középtávoli lövései nem okoztak veszélyt.

Az 53. percben azonban Llorisnak kellett bravúrt bemutatnia, majd egy minutum múlva lecsapott Zlatan Ibrahimovic, aki egy jobb oldali beadást ollózott oldalra elfeküdve védhetetlenül a jobb alsóba, 15 méterről. 1–0

Mexes nem tudta blokkolni Ibrahimovic lövését
Mexes nem tudta blokkolni Ibrahimovic lövését

A gólszerzőről lemaradó Mexes harmadik elképesztő hibája már nem maradt büntetlen.

LECSAPOTT ZLATAN

Ez a gól még belefért a franciáknak, de a félidőben beállt Christian Wilhelmsson közeli lövése, ha beakad, vagy ha Mellberg fejesét nem védi valami elképesztő bravúrral Hugo Lloris, vakarhatták volna a fejüket.

Megúszták, ijedtükben elkezdtek támadni, és rájöttek, hogy át kellene lőni az öttagú védelmet és a tizenhatos előtt sorakozó háromtagú szűrősort, de hol célt tévesztettek, hol pedig berepült eléjük egy-egy sárga mezes izomember.

Csak a 60. és a 76. perc között nyolc svéd bevetődéses blokkolást számoltunk össze, ebben benne van már Mellberg „önhikis", azaz önhibáján kívüli kezezése is.

MELYIK JUT TOVÁBB?
1. perc: Franciaország és Anglia
15. perc: Franciaország és Anglia
30. perc: Franciaország és Anglia
45. perc: Franciaország és Anglia
48. perc: Anglia és Franciaország
60. perc: Anglia és Franciaország
75. perc: Anglia és Franciaország
90. perc: Anglia és Franciaország
És miért pont ők?

Amikor már mindenkin túljutottak, mint például a csereként beállt Jérémy Ménez, akkor Isaksson valamelyik hosszú végtagjában akadt el a labda. Egy másik csereember, Olivier Giroud sem tétlenkedett, első labdaérintésként centikkel fejelt a jobb felső mellé az ötösről.

A hajrában Sebastian Larsson adta meg a kegyelemdöfést a franciáknak, az ötösről a hálóba bombázta a lécről (Samuel Holmén lőtt oda) elé pattanó labdát. 2–0

Innentől kezdve imádkozhattak a franciák, nehogy feltámadjon a másik mérkőzésen az ukrán válogatott – de végül is erre nem került sor, nyert Anglia, és megmentette ősi riválisát.

Továbbmentek tehát Benzemáék, csak az a nagy kérdés, hogy ilyen játékkal minek? Hatalmas fordulatnak kell beállni játékukban, hogy érdemben felvegyék a harcot a címvédő spanyolokkal a negyeddöntőben...

KEGYELEMDÖFÉS, VIKING MÓDRA

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

EURO 2012
D-CSOPORT, 3. FORDULÓ
SVÉDORSZÁG–FRANCIAORSZÁG 2–0

Kijev, Olimpiai Stadion, 63 010 néző. Vezette: Proenca (portugál)

SVÉDORSZÁG: Isaksson – Granqvist, Mellberg, J. Olsson, M. Olsson – S. Larsson, Källström, A. Svensson (Holmén, 79.), Bajrami (Wilhelmsson, a szünetben) – Toivonen (Wernbloom, 78.), Ibrahimovic. Szövetségi kapitány: Erik Hamrén
Kispad: Wiland, P. Hansson (kapusok), Lustig, Hysén, Antonsson, Safari, Elmander, Rosenberg, R. Elm
FRANCIAORSZÁG: Lloris – Debuchy, Rami, Mexes, Clichy – M’Vila (Giroud, 83.), A. Diarra – Ribéry, Nasri (Ménez, 77.), Ben Arfa (Malouda, 59.) – Benzema. Szövetségi kapitány: Laurent Blanc
Kispad: Mandanda, Carrasso (kapusok), Evra, Cabaye, Valbuena, Matuidi, Réveillere, Martin, Koscielny
Gólszerző: Ibrahimovic (48.), S. Larsson (90.)
A D-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
M Gy D V L–K Gk P
1. Anglia 3 2 1 5–3 +2 7
2. Franciaország 3 1 1 1 3–3 0 4
3. Ukrajna 3 1 2 2–4 –2 3
4. Svédország 3 1 2 5–5 0 3
A NEGYEDDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Csehország–Portugália
Németország–Görögország
Spanyolország–Franciaország
Anglia–Olaszország

A további programot itt találja meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik