Tizenegyesekkel döntőben Spanyolország

Vágólapra másolva!
2012.06.27. 20:38
null
Iker Casillas munkában (Fotó: Reuters)
A spanyol labdarúgó-válogatott a portugál nemzeti csapattal találkozott a lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokság elődöntőjében. A mérkőzés 120 perce nem hozott gólt, futballt is csak ritkán, így a tizenegyesek döntöttek: a szerencsésebb Spanyolország javára.


A MÉRKŐZÉS ONLINE TUDÓSÍTÁSÁT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!

„Életünk legfontosabb mérkőzése előtt állunk" – vezette fel az ibériai rangadót Vicente del Bosque, a spanyolok szövetségi kapitánya, némileg meglepő módon, majd egy még nagyobb érdességgel készült: a középcsatár posztjára Álvaro Negredót állította.

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Kollégája, Paulo Bento kezdője az volt, amelyet már napok óta borítékolhatni lehetett, és természetesen minden szem Cristiano Ronaldóra szegeződött a kezdés előtt, hiszen a portugálok kisistene két klubtárs védővel és a szintén realos Iker Casillasszal nézett szemközt. Ugyanilyen furcsán nézett egymásra a Xabi Alonsót is magáénak valló madridi különítménnyel a Pepe, Fábio Coentrao kettős is.

A mérkőzést a portugálok kezdték veszélyesebben, Miguel Veloso előbb a 16-os elől, majd szögletből (!) veszélyeztetett, de előbb Xavi Hernández blokkolt, majd Casillas bokszolt. Ezek után, hogy, hogyan nem, a spanyolok nyugodtan adogattak a mezőnyben, Pepéék pedig kemény belépőkkel tisztáztak, ha szorult a kapca.

Az első igazi helyzet a spanyolok előtt adódott: Bruno Alves passzolt felszabadítás címén Álvaro Arbeloa elé, aki 17-ről szabadon lőhetett – klubtársa, Ronaldo csak „rendszámát" leste –, de a védő végül, ha csak pár centméterrel is, a jobb felső fölé tüzelt.

A 21. percben harsant fel az első füttykoncert a nézőtéren, amelyet most is a spanyolok labdatartogató, ellenfél- és nézőaltató játéka provokált ki. A méla mutatvány közepette valóságos felüdülésképpen hatott, amikor a mellel hárító Sergio Ramosnak véletlenül a kezére pattant a labda a 16-oson beül, de ezért nem járt büntető. Ám feléledt ettől a fúria, Andrés Iniesta a hálót is megrezgette, igaz, csak felülről: a 16-os körívéről ívelt gyönyörűen a kapu tetejére.

A portugálok keményen küzdöttek 120 percen át
A portugálok keményen küzdöttek 120 percen át

A választ Ronaldo postázta, de lövése elkerülte végül a bal alsót. A portugálok a 30. perc környékén áttértek az egész pályás letámadásra (a Ronaldo-lövést például a spanyol 16-os előtt labdát szerző Nani készítette elő), és ezzel ellenfelük szemlátomást nem tudott mit kezdeni.

INIESTA TEKERÉSE A KAPU TETEJÉN LANDOLT

Az nyilvánvaló volt, hogy ezt végig nem bírja erővel még Raul Meireles sem, de a spanyolokat megzavarta ez a zord bánásmód, olyannyira, hogy meglepő technikai hibákat, kapkodó megoldásokat láthattunk tőlük. Sőt ha Peter Crouch kissé délebbre születik, a portugálok vonulhattak volna előnnyel szünetre, hiszen a spanyol kapu előtt Hugo Almeida feje fölött csak nem sokkal suhant el egy kósza labda.

A második félidő ugyanolyan bánatosan folytatódott, ezért aztán Del Bosque hamar váltott, a csődöt mondott Negredo helyére beküldte a „kezdőcsatár" Cesc Fabregast, a szürke David Silvátpedig Jesús Navas váltotta. A szépen sorjázó sárga lapok azért mutatták, hogy mégiscsak egy Eb-elődöntőt látunk (bár a színvonalat látva elgondolkodtunk, mikor is rajtol az NB I), majd Pepe megműtötte „végre" Alonsót, aki félpályás góllal állt volna bosszút, de a lövés színvonala felsorakozott a mérkőzés kvalitásai mellé (magyarán vagy 12 méterrel mellé szállt).

Mint fórumunkról kiderült, olvasóink szobakerékpározással, borsófejtéssel vagy konyakkal enyhítették a mérkőzés unalmát, mi magunk statisztikai érdekességeket kerestünk, de még a találkozó mutatói is egyhangúak voltak.

COENTRAO ÉRTÉKELI AZ ELSŐ 90 PERCET

Közben Ronaldo szépen körbelövöldözte a kaput, és aki még nem szerzett sárgát, igyekezett kiharcolni egyet a hajrában. Xavit a rendes játékidő végén Pedro Rodríguez váltotta, amoda a nagy ígéret Nélson Oliveira állt be. A 90. percben Ronaldo nagy helyzetbe került, de kissé balról, 15 méterről fölé durrantott jócskán, következhetett a hosszabbítás.

Pedig jobb lett volna, ha mindkét fél inkább levonul a pályáról...

Amikor a hosszabbítás előtti sorsoláshoz felsorakozott a két csapatkapitány, olyan elkeseredett arccal néztek egymásra, hogy az előrevetítette: borzalmas fél óra vár itt mindenkire. S lőn. Navas például úgy lőtt kapura 14 méterről, hogy abból csak azért nem lett bedobás, mert nem ment el olyan messzire, majd a passzkirály Iniesta volt képtelen öt méterről elpasszolni a labdát a kapus mellett. A rohamosan szőkülő Ramos ellenben közel állt a gólszerzéshez, távoli szabadrúgása a hosszabbítás első felének fénypontja volt.

INIESTA ÚJABB HELYZETE IS KIMARADT

A portugál-spanyol inkvizíció tartalmazott még egy elcselezett és egy túlvariált Pedro-helyzetet, tehát a címvédő fölényét hozta az utolsó fertályóra. Következett tehát az orosz rulett, bár az igazság az, hogy a tizenegyesek előtt volt egy büntető: maga a 120 perc.

Xabi Alonso volt az első lövő, labdáját Rui Patrício megfogta a bal alsó előtt. Alonso párja Moutinho volt, az ő lövését a jobb sarok előtt elcsípte a kapus. 0–0

A második körben Iniesta nem hibázott, de Pepe is higgadt volt: 1–1.

Gerard Piqué szintén a jobb alsót választotta, neki is megérte, a Bruno Alvest menet közben leváltó Nani a jobb felsőt lőtte ki, szintén pontosan. 2–2

Sergio Ramos (!) egy panenkával nyitotta a negyedik kört, Bruno Alves viszont a lécre bombázott: 3–2.

Cesc Fabregas
is eltalálta a kapufát, a jobb oldalit, de onnan becsorgott a labda, így továbbjutott a címvédő: 4–2-re nyerte meg a tizenegyespárbajt.

Az ötödik portugálra, Ronaldóra már nem került sor...

A TIZENEGYESPÁRBAJ


Casillas védett a párbajban
Casillas védett a párbajban

Kevés híján „elpasszolták" a címvédést a spanyolok, de jobban bírták idegekkel a végjátékot, no és szerencsésebbek is voltak, így ők vívhatják a vasárnapi finálét a német–olasz elődöntő győztesével.

A portugálokat csak dicsérni lehet, mert az első órában élvezetesebben futballoztak ellenfelüknél, rengeteget futottak, harcoltak, de a végére nagyon elfáradtak – igaz, így is kibekkelték.

A spanyolok pedig... Nos, befutott a döntőbe az armada, de finoman szólva sem volt diadalmas ez az utazás, sokan elszenderedtek, mire vége lett.

A MÉRKŐZÉS ONLINE TUDÓSÍTÁSÁT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!

A NEMZETI SPORT HELYSZÍNI TUDÓSÍTÓINAK MOBILITÁSÁT AZ I30 FORGALMAZÓJA, A HYUNDAI HOLDING HUNGARY KFT. BIZTOSÍTJA.

EURO 2012
ELŐDÖNTŐ
PORTUGÁLIA–SPANYOLORSZÁG 0–0 – 11-esekkel 2–4
Doneck, Donbasz Arena, 50 000 néző. Vezette: Cakir (török)

PORTUGÁLIA: Rui Patrício – J. Pereira, Pepe, Bruno Alves, Coentrao – Meireles (Varela, 113.), Veloso (Custódio, 106.), Moutinho – Nani, Hugo Almeida (Nélson Oliveira, 81.), C. Ronaldo. Szövetségi kapitány: Paulo Bento

Kispad: Eduardo, Beto (kapusok), Quaresma, Ricardo Costa, Rolando, Micael, Miguel Lopes, Hugo Viana. Sérült: Hélder Postiga (combsérülés)

SPANYOLORSZÁG: Casillas – Arbeloa, Piqué, Ramos, J. Alba – Busquets, Xabi Alonso – Silva (J. Navas, 60.), Xavi (Pedro, 87.), Iniesta – Negredo (Fabregas, 54.). Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque
Kispad: Valdés, Reina (kapusok), Raúl Albiol, J. Martínez, Juanfran, Mata, F. Llorente, Cazorla, F. Torres
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik