C. Ronaldón a világ szeme: a nagy portugál cselvetés

Vágólapra másolva!
2012.06.27. 14:21
null
Add már, Uram, az elsőt! – vagyis az első CR-gólt a spanyolok ellen (Fotó: Action Images)
Címkék
Portugália egy emberként számolja vissza a másodperceket a labdarúgó Európa-bajnokság Spanyolország elleni ma esti elődöntőjéig, és közben azt latolgatja: ki lehet a meccs embere Paulo Bento csapatában? Nanitól kezdve Hugo Almeidán át – természetesen – Cristiano Ronaldóig ível a zöld-bordó szivárvány.

Cristiano Ronaldo lassan kilenc éve erősíti a portugál válogatottat, eddig 35 góllal örvendeztette meg a nemzetet. Betalált már Argentínától Hollandián át Észak-Koreáig sok ország válogatottjának kapujába, ám a spanyolokéba – bár három mérkőzésen is nyílt rá lehetősége – még sohasem.

A várható portugál kezdőcsapat
A várható portugál kezdőcsapat

Pontosabban egy gólt lőtt azon a bizonyos 2010. novemberi, Portugáliában ezekben a napokban érthetően sokat emlegetett 4–0-s mérkőzésen, de azt a játékvezető a labdához teljesen feleslegesen hozzáérő Nani lesállása miatt érvénytelenítette.

Nani éppenséggel ma este jóváteszi ezt – jósolja a Bola című lisszaboni sportlap szerdai száma –, ugyanis a Manchester United szélsője kiváló formában játszik, egyedül a gól hiányzik az Eb-mérlegéből. A lap a „Már csak az utolsó darab hiányzik” főcímmel jelent meg, a puzzle egyetlen hiányzó darabkájával Nani „adós” – a három játékosból kirakott montázs szerint Cristiano Ronaldo és Pepe már megtette a magáét.

Az O Jogo globális húrokat penget a címlapján: „Ideje változtatni a ritmuson” – írja a portói sportlap, utalva arra, hogy a Seleccao das Quinas győzelme nemcsak Portugáliát tenné boldoggá, hanem mindenkit, aki új zenét rendelne, azaz a legutóbbi Eb-t és vb-t megnyerő spanyolok helyett más uralkodót látna szívesen Európa trónján.

Az A Bola szerdai címlapja
Az A Bola szerdai címlapja

S ha már O Jogo, idézzük Nuno Gomest, aki ezekben a napokban szakértőként erősíti a portói sportlap stábját, és a portugál csapat legfontosabb személyi változásáról – a sérült Hélder Postiga helyén Hugo Almeida kezd a spanyolok ellen – ekképp vélekedik:

„Noha Héldertől eltérő iskolát képvisel, a csapatnak nem okoz nehézséget alkalmazkodni hozzá. A légtérben folyamatos veszélyt jelent, és nagy párharcokra kényszeríti a középső védőket.”

Ami azt illeti, Almeida éppenséggel szerzett gólt azon a másfél évvel ezelőtti 4–0-s meccsen (Postiga kettőt is), úgyhogy szerepeltetése jó előjelként értelmezhető. Ráadásul a Besiktas támadója ezen az Eb-n eddig csupán egyszer, akkor is csereként lépett pályára, azaz munkál benne a bizonyítási vágy.

„Nagyon sokat dolgoztam azért, hogy bekerüljek a kezdőcsapatba, és most, hogy itt a lehetőség, értelemszerűen életem legjobbját akarom nyújtani – mondta Hugo Almeida. – Keményen fogok küzdeni, és gólt akarok szerezni, ez a legfontosabb. Másra nem is gondolhatunk, csakis arra, hogy gólt kell szerezünk. Spanyolországnak kiváló csapata van, de ezzel nem szabad foglalkoznunk, arra kell összpontosítanunk, hogy úgy játsszunk, ahogyan mi tudunk.”

Hugo Almeida bizonyítási vágya ide, Nani „tartozása” oda, a főszerep alakítását a portugálok többsége természetesen Cristiano Ronaldótól várja. „Szövetség Ronaldo ellen” – írja például a lisszaboni sportlap, a Bola, utalva arra a „példátlan összefogásra”, ami a spanyol védelem közepén előáll: egy Real Madrid- (Sergio Ramos) és egy Barcelona-játékos (Gerard Piqué) félretesz mindenféle klubrivalizálást annak érdekében, hogy megfékezze a portugál csillagot.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik válogatott játszhat az Eb döntőjében?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„Az évek során az ember megtanulja kezelni a nehéz helyzeteket – érzékeltette Cristiano Ronaldo, hogy nem zökkenti ki a megszokott kerékvágásból a pikáns párosítás. – Őszintén mondom, semmiféle nyomást nem érzek amiatt, hogy a spanyolok ellen kell pályára lépnem, hiszen erről szól az életem. Több mint tíz éve ezt csinálom, úgyhogy volt alkalmam hozzászokni. A felelősséget természetesem érzem, de nyomást? Nem nagyon.”

Ronaldo szerint nemcsak ő, hanem a csapat is rendben van lelkileg – szerinte ezt bizonyítja, hogy az első mérkőzés elveszítése óta rendre győztek, és képesek voltak talpra állni nehéz helyzetben is (Dánia egyenlítése, Hollandia vezető gólja után). Hogy ez az útravaló mire lesz elég a spanyolok ellen?

„Rendre kiegyensúlyozott, éles meccseket vívunk egymással, mivel a spanyol csapatot, akárcsak most, mindig nagyszerű futballisták alkotják – mondta Ronaldo. – Hasonló küzdelemre számítok ezúttal is. Az ilyen meccsek mindig apróságokon dőlnek el, remélem, most Portugália javára. Ha nyolc év után ismét esélyünk nyílna döntőt játszani, az ékes bizonyítéka lenne utóbbi évekbeli fejlődésünknek, amit én amúgy is érzékelek.”

A portugálok vezére méltatta a csapatot 2010 őszén kézbe vevő szövetségi kapitányt, Paulo Bentót, mondván, nagyszerű munkát végez, és a kinevezése pillanatától érzékeltette a játékosokkal, mennyire bízik bennük – szerinte ennek gyümölcsét szüretelhetik le most. A kapitány most is határozott:

„Kijelöltük a célt, és eléréséhez megvan bennünk a kurázsi – mondta keddi sajtótájékoztatóján Paulo Bento. – Tudjuk, mit kell tennünk. Mindig nyomást kívánunk gyakorolni ellenfelünkre, sohasem akarjuk védekezéssel tölteni az időt, és szándékainkon a spanyolok kedvéért sem változtatunk. Szerintem tudják is, hogy képesek vagyunk zavarba hozni őket.”

Bento szerint szerda este kiváló lehetőségük nyílik arra, hogy – a haza iránti felelősséget átérezve – nyolc éven belül újra nagy sikert érjenek el, és boldoggá tegyék az otthon maradottakat, akik mámorosan számlálják a másodperceket, a mérkőzés kezdéséig hátralévő időt.

A portugálok útja az elődöntőig:

CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ: NÉMETORSZÁG–PORTUGÁLIA 1–0
CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ: DÁNIA–PORTUGÁLIA 2–3

(A Magyar Televízió felvétele)

CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ: PORTUGÁLIA–HOLLANDIA 2–1

(A Magyar Televízió felvétele)

NEGYEDDÖNTŐ: CSEHORSZÁG–PORTUGÁLIA 0–1

(A Magyar Televízió felvétele)

EURO 2012
ELŐDÖNTŐ
PORTUGÁLIA–SPANYOLORSZÁG 20.45 ÓRA (Tv: m1)
Doneck, Donbasz Arena. Vezeti: Cüneyt Cakir (Bahattin Duran, Tarik Ongun – mindhárom török)
A TERVEZETT KEZDŐCSAPATOK
PORTUGÁLIA: Rui Patrício – J. Pereira, Pepe, Bruno Alves, Coentrao – Meireles, Veloso, Moutinho – Nani, Hugo Almeida, Cristiano Ronaldo. Szövetségi kapitány: Paulo Bento
Kispad: Eduardo, Beto (kapusok), Custódio, Quaresma, Nélson Oliveira, Ricardo Costa, Rolando, Micael, Varela, Miguel Lopes, Hugo Viana. Sérült: Hélder Postiga. Eltiltott:
SPANYOLORSZÁG: Casillas – Arbeloa, Sergio Ramos, Piqué, Jordi Alba – Busquets, Xabi Alonso – David Silva, Xavi, Iniesta – Torres. Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque
Kispad: Víctor Valdés, Reina (kapusok), Raúl Albiol, J. Martínez, Juanfran, Pedro, Fabregas, Negredo, Mata, F. Llorente, Cazorla, J. Navas. Sérült: –. Eltiltott:
Az elődöntő másik mérkőzésén
Június 28. (csütörtök), 20.45, Varsó, Nemzeti Stadion: Németország–Olaszország
KIS AKTUÁLIS EB-STATISZTIKA
PORTUGÁLIA
SPANYOLORSZÁG
6 Gólok száma az Eb-n 8
70 Gólszerzési kísérletek az Eb-n 67
33 Kapura tartó lövések 44
5 Kapufák 0
35 Szögletek 33
8 Lesek 15
7 Sárga lapok 6
60 Elkövetett szabálytalanságok 43
55 A csapat ellen elkövetett szabálytalanságok 63
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik