Melyik volt minden idők legjobb Eb-döntője?

Vágólapra másolva!
2012.06.30. 20:37
null
David Trezeguet eldönti a 2000-es kontinenstorna döntőjét (Fotó: Action Images)
Címkék
Nemsokára kiderül, melyik válogatott nyeri a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságot, és ez jó alkalmat ad arra, hogy a SkySports ötlete alapján mi is körbenézzünk a korábbi finálék között: melyik volt minden idők legjobb Eb-döntője?

1. 1996, NÉMETORSZÁG–CSEHORSZÁG

Az angliai viadalon a torna meglepetéscsapata, a csehek és a remek formában lévő németek találkoztak az utolsó mérkőzésen. Sokáig a csehek vezettek, de a végén nem ők örülhettek: a hajrára az ellenhez csereként beálló Oliver Bierhoff a 73. percben hosszabbításra mentette a meccset, majd a 95. percben el is döntötte azt.

A GÓL, AMELLYEL BIERHOFF HŐSSÉ VÁLT

2. 1960, SZOVJETUNIÓ–JUGOSZLÁVIA

Az első kontinenstornán a keleti blokk diadalmaskodott, a döntőben a szbornaja két vállra fektette a plávikat, egy nem is akármilyen mérkőzésen: Párizsban 2:1 lett a végeredmény, csakhogy 0:1-ről, és hosszabbításban. Az első finálé hőse a csodakapus Lev Jasin és a mindent eldöntő gólt a 113. percben begyötrő Viktor Ponyegyelnyik volt.

A FINÁLÉ

3. 1964, SPANYOLORSZÁG–SZOVJETUNIÓ

Nem sok híja, hogy nem mi, magyarok játszottuk ezt a döntőt, de így sem sikeredett unalmasra: a politikailag feszült légkörben a 84. percben Marcelino gyönyörű mozdulattal szerezte a győztes gólt, Jasin mester és övéi nagy bánatára.

EB DÖNTŐ (1964)

4. 2008, SPANYOLORSZÁG–NÉMETORSZÁG

A legutóbbi döntő nem hozott éppen szemkápráztató futballt, no és góleső sem esett, de különben nagyszerű kiszolgálásban részesítették a felek az ezerfejűt. A német védelem aznap sem állt a helyzet magaslatán...

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

5. 2004, GÖRÖGORSZÁG–PORTUGÁLIA

Egy nap, egy mérkőzés, amelyet soha nem felejtenek el a portugálok: a hazai viadal döntőjében vereséget szenvedett az ország szeme fénye az előzetesen sokszorosan leírt ellenféltől.

EURO 2004

6. 1984, FRANCIAORSZÁG–SPANYOLORSZÁG

Amikor porszem kerül a gépezetbe: a tornán végigsöprő franciáknak kellett némi szerencse a vezető találat megszerzéséhez. Hálából Michel Platini később UEFA-elnökként díszvendéggé tette a potyázó kapust.

PLATINI GÓLJA A DÖNTŐBEN

7. 1992, DÁNIA–NÉMETORSZÁG

A strandcsapat vikingek kihajóznak Svédországban, némi botladozás után eljutnak a legvégéig, hogy ott lefutballozzák a pályáról a korszakos klasszisokkal tömött, világbajnoki címvédő németeket.

AZ EB ÖSSZEFOGLALÓJA

8. 1976, CSEHSZLOVÁKIA–NSZK

Nos, ha minden jól megy, ez a két nemzeti csapat egyhamar nem csap ismét össze egymással, bár ez a találkozó kifejezetten parádésra sikeredett. A végén Antonín Panenka löbbölése egy darabka futballtörténelem.

PANENKA TIZENEGYESE

9. 2000, OLASZORSZÁG–FRANCIAORSZÁG

Sokáig a mennyben érezhették magukat a csizmaországiak, de azután jött Sylvain Wiltord, majd egy aranygól, amelyet David Trezeguet szállított.

AZ EB ÖSSZEFOGLALÓJA

10. 1988, HOLLANDIA–SZOVJETUNIÓ

Amikor a hollandok még a topon voltak: igaz, a csoportban kikaptak a nagy testvértől, de a fináléban nem volt kegyelem. Marco van Basten röptéjét azóta is sokat emlegetjük, pedig a többi is osztályon felüli pillanat volt azon a találkozón.

AZ EB ÖSSZEFOGLALÓJA

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik volt minden idők legjobb Eb-döntője?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik