Narancsos forradalom az NSZK-ban

HEGYI TAMÁSHEGYI TAMÁS
Vágólapra másolva!
2016.05.14. 19:33
A Nemzeti Sport Online az olvasó elé tárja a labdarúgó Európa-bajnokságok történetét. Az alábbiakban a nyolcadik torna, az 1988-as nyugat-németországi viadal eseményeit elevenítjük fel.

Alaposan átrajzolódott az öreg kontinens erőtérképe a négy évvel korábbi állapotokhoz képest 1988-ra. Őt olyan válogatott vett részt az NSZK-ban rendezett Európa-bajnokságon, amely 1984-ben nem volt ott Franciaországban, ezek közül csupán Anglia zárt pont nélkül, az abszolút Eb-újonc Írország majdnem továbbjutott csoportjából, az olasz együttes pedig az elődöntőben vérzett el.

Az Európa-bajnoki végelszámolásoknál 1972 óta nem látott Szovjetunió bombaerős csapattal (lásd még Mexikó, irapuatói 0–6...) érkezett a szövetségi köztársaságba, ahol – igazolva félelmetes hírét – egészen a döntőig veretlen maradt. Ott attól a holland alakulattól szenvedett vereséget, amely ugyancsak bombaerősnek bizonyult, s amelyet az első csoportmérkőzésén még legyőzött.

A címvédő franciák nem jutottak ki az Eb-re (Michel Platini vissza is vonult rögvest), csakúgy, mint az 1984-es bronzérmes portugálok. A Franciaországban tündöklő, szintén harmadik helyezett „dán dinamitok” ezúttal hatástalanok maradtak: nem szereztek pontot csoportjukban. A francia földön ezüstös spanyolok sem léptek tovább a csoportkörből, az 1984-ben éppen általuk kiejtett nyugatnémetek ellenben besétáltak a négy közé, ahol nem sok hiányzott ahhoz, hogy megverjék az oranjét.

NYOLC PERCEN MÚLT AZ ÍR TOVÁBBJUTÁS

A holland válogatott erősségéről a mi válogatottunk is meggyőződhetett, tekintve, hogy egy kvintettben szerepelt vele a kvalifikációs szakaszban. Együttesünk mindkétszer vesztesen (0–1, 0–2) hagyta el a pályát az oranje ellen, amely egy gólt kapva és 15-öt adva mindössze két pontot hullajtott el a csoportelsőség felé vezető úton. Érdekesség, hogy az Eb hőse, Marco van Basten csupán két alkalommal talált a hálóba a selejtezőben – Ruud Gullit és Johnny Bosman ugyanakkor egyformán négyszer.

A LEGÚJABB MUMUS – EDDIG

Magyarország az 1980-as, az 1984-es és az 1988-as Eb-t megelőző selejtezőkben is egy csoportban szerepelt Görögországgal, de egyszer sem tudta megelőzni. Sőt a mumus görögök a 2008-as torna előtti kvalifikációk során sem „hibáztak” a mienk ellen: amíg a hellének elsők, a magyarok csak hatodikak lettek a C jelű hetesben.

A 2016-os Eb kvalifikációi során azonban megszakadt a csúf sorozat, hiszen a görögök csoportutolsóként végeztek az F jelű hatosban, a magyarok viszont a harmadik helyen.

Az NSZK-beli tornán Hollandia azon nyomban kikapott az első meccsén, legyőzője a szovjet válogatott volt, amely a kárpátaljai – pályafutását később, 1992-ben a Ferencvárosban befejező – Rác(z) László nagyszerű találatával zsebelte be a két pontot.

Az igazsághoz hozzátartozik: Hollandia, pontosabban Rinus Michels hadvezér még kereste csapatát a nyitányon. Hamar megtalálta mindenesetre, mert a következő csoporttalálkozón, az 1. fordulóban az írektől nagy meglepetésre vereséget szenvedő angolok ellen már kihagyta a két „bűnbakot”, John van't Schipet és Bosmant – Erwin Koemannal és Van Bastennel váltotta őket.

A géppuskalábú, a szovjetek ellen még csak kispadon kezdő Van Basten kezdő tizenegybe vezénylése nagy húzásnak bizonyult: a Milan gólvágója mesterhármassal hálálta meg a bizalmat Anglia (3–1) ellen. A továbbjutás szempontjából mindazonáltal nem e tripla nyomott legtöbbet a latban, hanem az állandó hajrácsere, Wim Kieft íreknek fejelt gólja. Kieft jött, látott, és győzött – az 50. percben küldte pályára Michels, és a 82. percben Ronald Koeman „eltört” lövése után győztes gólt (1–0) bólintott, ami a hollandok elődöntőbe jutását eredményezte (a döntetlen Írországnak kedvezett volna). Jegyezzük azért meg, hogy Kieft találata több mint lesgyanús körülmények között született.

Amíg a torna előtt titkos favoritnak kikiáltott hollandok nyögve nyelősen és jó nagy adag mázlival jutottak az elődöntőbe, addig a szovjet válogatott és a másik csoportban szereplő nyugatnémet, olasz kettős elég simán. Előbbi a hollandverést követően 1–1-et játszott az írekkel, a csoportkör 3. fordulójában pedig 3–1-re megverte Angliát. A nationalelf és a squadra azzurra ugyancsak öt egységet gyűjtve került a négy közé – csupán egymás ellen vesztettek pontot, és csupán egymástól kaptak gólt (1–1).

A TORNA NAGY HIÁNYZÓJA

Az 1988-as torna nagy hiányzója egy olyan labdarúgó, akiről fiatalabb olvasóink nemigen hallhattak, olvashattak, de az idősebbek is, lehet, elfelejtették már. Rob de Wit 1986-ban akasztotta szögre futballcsukáját, pedig csak 23. életévét töltötte be abban az esztendőben. A holland támadó nem önszántából tette mindezt: 1986-os spanyolországi nyaralása közben agyvérzést kapott, s bár túlélte, a tüzetes orvosi vizsgálatok után kiderült, nem folytathatja karrierjét.

A holland futballtársadalom pedig bízott felépülésében, ajaxos csapattársai például lábadozása során efféle üdvözlőkártyákkal „kedveskedtek” neki: „Nem is gondoltuk volna, hogy van agyad...” Hogy ne legyen könnyű az élet, De Wit a következő években még kétszer kapott agyvérzést, előbb 1993-ban, majd 2005 januárjában. Most 52 éves, nehezen mozog és beszél, és a dámajáték köti le (lásd alább, a róla szóló videóban).

Amikor egészséges volt, a jövő egyik fénylő csillagát látták benne a hollandok, ki méltán ragyoghatott volna úgy, ahogy azt három kortársának, a csak Három Tulipánnak emlegetett Frank Rijkaardnak, Ruud Gullitnak és Marco van Bastennek is megjósolták. De Wit szülővárosa csapatában, az Utrechtben kezdte pályafutását, aztán 1984-ben a MU-ba távozó dán Jesper Olsen helyére leigazolta az Ajax. 1985-ben bajnok, 1986-ban kupagyőztes lett az amszterdamiakkal – akik 1987-ben Van Bastennel az élen megnyerték a Kupagyőztesek Európa-kupáját.

A válogatottban 1985. május 1-jén mutatkozott be az osztrákok elleni vb-selejtezőn, második meccsét két hét múlva a Népstadionban, Magyarország ellen játszotta, s csereként beállva győztes gólt lőtt, ami playoffpárharcot eredményezett az oranjénak! A belgák elleni hazai visszavágón (2–1) megint fontos gólt ért el, s ha nincs Georges Grün találata a 85. percben, Hollandia juthatott volna ki Mexikóba. Zsinórban nyolc meccset játszott a válogatottban, utoljára 1986 májusában lépett pályára, majd következett az a bizonyos ibériai vakáció.

Ha nincs a betegsége, minden bizonnyal ő is Eb-aranyat ünnepelhetett volna 1988-ban.

VAN BASTEN GYÖNYÖRŰSÉGES „MEGTOLDÁSA”

A szerencséje az elődöntőben sem hagyta el az oranjét. A Lothar Matthäus, Jürgen Klinsmann és Rudi Völler nevével fémjelzett házigazdák az 55. percben szereztek vezetést a csapatkapitány tizenegyesgóljával, s úgy festett, megnyerik a mérkőzést. Húsz perc múlva azonban a román Ioan Igna a túloldalon is befújt egy 11-est, holott Jürgen Kohler teljesen szabályosan szerelte Van Bastent, aki, miután felállt, ment is volna tovább. A büntetőt R. Koeman váltotta gólra.

Közeledett a rendes játékidő vége, egyszersmind a hosszabbítás, amikor Van Basten megvillant, és a már óvatos, éppen ezért egy ütemmel elkéső Kohler szorításában estében Eike Immel kapujába lőtt. Csodaszép gól volt – évekig szerepelt a Telesport főcímében.

A másik elődöntő kevesebb izgalommal szolgált, a szbornaja gond nélkül kerekedett felül (2–0) Olaszországon, 1960, 1964 és 1972 után negyedszer jutva be a fináléba.

A szovjet edzőmágustól, Valerij Lobanovszkijtól nem ok nélkül várták, hogy sikerül majd megfékeznie a narancsmezeseket, ám fiai nem tudták megismételni az első meccsen nyújtott produkciójukat (Igor Belanov még büntetőt is rontott). És tegyük hozzá: a holland társulat sem úgy futballozott, ahogyan a felek csoportmeccsén – sokkal jobban.

„Az oranje az aranylabdás Ruud Gullit fejesével az első félidőben megszerezte a vezetést (...), ezt toldotta meg Van Basten a sokat emlegetett, gyönyörűséges kapásgóljával” – mi sem tudnánk a Futball-Eb 1958–2008 című könyvnél jobban leírni a lényeget. A Szovjetunió harmadszor (és utoljára) szenvedett vereséget Eb-döntőben, Hollandia pedig első (és mindeddig egyetlen) nagy tornáját nyerte meg.

Az NSZK-beli kontinensviadal amúgy nézőrekordot hozott, átlagosan 54 900-an tekintették meg a mérkőzéseket a helyszínen; más források szerint ez a szám 59 243, illetve 62 379. További érdekességek: a tornán – csakúgy, mint az 1972-esen – egyetlen kiállítást, egyetlen gól nélküli döntetlent és egyetlen hosszabbítással vagy tizenegyespárbajjal végződő összecsapást sem jegyeztek fel.


8. EURÓPA-BAJNOKSÁG, NSZK (1988. JÚNIUS 10–25.)
Csoportkör
1. csoport
NSZK–Olaszország 1–1 (Brehme 55., ill. Mancini 52.)
Spanyolország–Dánia 3–2 (Michel 5., Butragueno 53., Gordillo 66., ill. M. Laudrup 24., Povlsen 82.)
NSZK–Dánia 2–0 (Klinsmann 10., Thon 85.)
Olaszország–Spanyolország 1–0 (Vialli 73.)
NSZK–Spanyolország 2–0 (Völler 29., 51.)
Olaszország–Dánia 2–0 (Altobelli 67., De Agostini 87.)
A végeredmény: 1. NSZK 5 pont (5–1), 2. Olaszország 5 (4–1), 3. Spanyolország 2, 4. Dánia 0
2. csoport
Írország–Anglia 1–0 (Houghton 6.)
Szovjetunió–Hollandia 1–0 (Rác 52.)
Hollandia–Anglia 3–1 (Van Basten 44., 71., 75., ill. Robson 53.)
Írország–Szovjetunió 1–1 (Whelan 38., ill. Protaszov 74.)
Szovjetunió–Anglia 3–1 (Alejnyikov 3., Mihajlicsenko 28., Paszulko 73., ill. Adams 16.)
Hollandia–Írország 1–0 (Kieft 82.)
A végeredmény: 1. Szovjetunió 5 pont, 2. Hollandia 4, 3. Írország 3, 4. Anglia 0
Elődöntő
Hollandia–NSZK 2–1 (0–0)
Hamburg, 61 330 néző. V: Igna (román)
G: R. Koeman (74. – 11-esből), Van Basten (89.), ill. Matthäus (55. – 11-esből)
Szovjetunió–Olaszország 2–0 (0–0)
Stuttgart, 61 600 néző. V: Ponnet (belga)
G: Litovcsenko (58.), Protaszov (62.)
Döntő
Hollandia–Szovjetunió 2–0 (1–0)
München, 72 308 néző. V: Vautrot (francia)
Hollandia: Van Breukelen – Van Aarle, Rijkaard, R. Koeman, Van Tiggelen – Vanenburg, Wouters, A. Mühren, E. Koeman – Gullit – Van Basten
Szovjetunió: Daszajev – Gyemjanyenko, Higyijatullin, Alejnyikov – Litovcsenko, Zavarov, Mihajlicsenko, Gocmanov (Baltacsa, 69.), Rác – Belanov, Protaszov (Paszulko, 71.)
G: Gullit (33.), Van Basten (54.)
Gólkirály: Van Basten (holland) 5 gól
A torna csapata: Van Breukelen (Hollandia) – Bergomi (Olaszország), Rijkaard (Hollandia), R. Koeman (Hollandia), Maldini (Olaszország) – Matthäus (NSZK), Giannini (Olaszország), Wouters (Hollandia) – Gullit (Hollandia) – Van Basten (Hollandia), Vialli (Olaszország)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik