Szerencsés, de megérdemelt horvát győzelem

Vágólapra másolva!
2012.06.10. 20:40
null
Az írek nem örülhettek a mérkőzés végén... (Fotó: Action Images)
Címkék
Írország és Horvátország egyaránt úgy tekintett az egymás elleni mérkőzésre, hogy ezen áll vagy bukik a további sorsa. Nos, ha ez igaz, szerencsés győzelmükkel a horvátok roppant fontos lépést tettek a negyeddöntő felé.

AZ ONLINE KÖZVETÍTÉS MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON IDE!

KATTINTSON, GALÉRIA NYÍLIK!
KATTINTSON, GALÉRIA NYÍLIK!

A MÉRKŐZÉS ELŐTT

Az ír válogatott elég régen járt már nagy nemzetközi tornán legutóbb a 2002-es világbajnokságon láthattuk, és abból a csapatból négyen (Robbie Keane, Shay Given, Richard Dunne, Damien Duff) most is kerettagok. A csapat élén igazi világklasszis edző áll, Giovanni Trapattoni, aki saját példáját állította legényei elé, akik kissé elszontyolodhattak a közelmúlt gyengébb eredményei miatt: „Annak idején volt alkalmam Pelé, Eusébio és Cruyff ellen is játszani, hatalmas sztárok mindannyian, mégis én lettem a győztes. Egy az egyben is álltam velük a versenyt."

Trap kollégája, Slaven Bilic a maga sajátos stílusában nagyszerű fickónak nevezte a 73 éves szakembert, és elismerte, hogy egyértelműen a győzelemre törnek, bár azért szokása szerint sokáig titkolózott a kezdőcsapata megnevezésével.

A kezdők (ugyanaz az ír csapat állt ki, mint Budapesten pár napja) pár érdekességet tartalmaztak: az íreknél felépült a helyi legenda, a kapus Shay Given, míg Robbie Keane társa Kevin Doyle lett a csatársorban. A horvátoknál felépült a kisebb sérüléssel bajlódó Vedran Corluka, a sok jó bal oldali középpályás közül pedig a dortmundi Ivan Perisic kezdett.

A MÉRKŐZÉS

A kezdő sípszó előtt rögtön két érdekességet jegyezhettünk fel: egyrészt Trapattoni minden idők legidősebb Eb-n részt vevő szövetségi kapitánya lett a maga 73 évével és 85 napjával, a horvát Otto Baric korrekordját elvéve, az írek pedig 1-11-ig „terjedő" mezszámokkal álltak fel.

A harmadik percben már gólt is feljegyezhettünk, mert Mario Mandzukic Darijo Srna jobb oldali beadása után 11 méterről a bal alsó sarokba fejelt. 0–1

Mandzukic itt még csak reménykedik, hogy bemegy a fejes...
Mandzukic itt még csak reménykedik, hogy bemegy a fejes...

A lassan reagáló Given csak beleérni tudott a labdába, hárítani már nem, pedig hozzászokhatott volna már a sáros talajhoz.

Próbáltak újítani a kapott gól után az írek, de nem tudtak azonnal helyzeteket kialakítani, beíveléseiket rendre hatástalanította a szintén jól megtermett tagokból álló horvát védelem – egészen a 19. percig, amikor Aiden McGeady bal oldali beívelését a felugró Gordon Schildenfeld csúnyán elvétette, Corluka elmélázott, a jobbhátvéd, Sean St Ledger pedig büntetésképpen az ötös jobb oldalától a rövid sarokba bólintott. 1–1

MANDZUKIC VILLANT, GIVEN ELCSÚSZOTT


A horvátok azonnal megrázták magukat, Perisic bombájánál azonban Given törlesztett valamit előbbi hibájából, majd újra átadták magukat a felek a mezőnybeli sarabolás élvezetének.

A következő kapura lövésre a 33. percig kellett várni, de Luka Modric Givenhez célzott, majd nem sokra rá Perisic tévesztette el két méterrel a bal felsőt 16-ról.

AZ ÍR VÁLASZHOZ KELLETT A HORVÁT VÉDELEM IS

Nem túl sok élvezetet tartogatott az első játékrész hajrája, de egy gólt azért láthattunk: Modric lőtt kapura vagy passzolt nagyon erősen a 16-os vonalára, onnan az ír védő, Stephen Ward hátrafelé, saját kapuja irányában játszott (alighanem lecsúszott a lábáról a labda, a mellette álló Ognjen Vukojevic zavarhatta meg), az ajándéklabdát pedig Nikica Jelavic hét méterről könnyedén értékesítette. 1–2

Given tehetetlen, Jelavic megszerzi a második horvát gólt
Given tehetetlen, Jelavic megszerzi a második horvát gólt


Ne feledjük, szegény Ward már a második „öngólpasszát" adta (CsaWard be, mint Beckham?), mert az első horvát találatnál Srna beadása éppen az ő hátán pattant meg.

A 49. percben elkezdtük komolyabb szinten is sajnálni az íreket: Perisic bal oldali beadását Mandzukic ismét pontosan fejelte meg 14 méterről, a labda a bal alsó saroknál a kapufára, onnan a vetődő Given fejére, majd a hálóba pattant. 1–3

A BBC egyébként Shay Given öngóljaként jegyzi a találatot, az uefa.com a horvátnak adta.

Aki ismer balszerencsésebb csapatot az írnél, jelentkezzen szerkesztőségünkben!


Trapattoni mester kettős cserével próbálta meg felrázni letargiába esett csapatát, bejött Jonathan Walters és Simon Cox is, miközben az ír legenda, a tornáról sérülése miatt lemaradó Kevin Kilbane megjegyezte egy távoli stúdióban, hogy a horvát kapus igen bizonytalan a beíveléseknél, azaz lehet még keresnivalója utódainak.

Egy St Ledger kevés
„Az íreknél van egy Szent, a horvátoknál pedig 11 boldog" – gonoszkodik kollégánk, Jules.

Keane addig is a földön próbálkozott, Schildenfeld viszont egyértelműen felrúgta őt a 16-oson belül – talán azért sem érdemeltek ezért büntetőt az írek, mert az akció közben ki kellett volna rúgniuk a labdát, a gyepen feküdt ugyanis egy horvát játékos.

A MINDENT ELDÖNTŐ

Mintha mindkét együttes megérezte volna, hogy a negyedik találat mindent eldöntött, de az írek támadtak azért becsülettel, a horvátok pedig lelkesen bekkeltek. A hajrában az unalomban felüdülést jelentett egy szép Ivan Rakitic-, illetve Keith Andrews-lövés, de ezek is célt tévesztettek, utóbbi fejesét pedig védte Stipe Pletikosa.

A legvégén Andrews még szépíthetett volna, de fejese pár centméterrel elkerülte a kaput. Ez nem az a nap volt, amikor összejöttek a dolgok az íreknek...

„Egy passz, két passz, és már el is adták a labdát" – foglalta össze a mérkőzést „zöld" részről a BBC helyszínen lévő szakértője, Mark Bright, igaz, így is sok-sok szerencse kellett a horvátoknak, hogy legyűrjék az íreket. Nagy kérdés, felállnak-e a Trapattoni legényei a vereség után vagy lélekben feladják az egészet, és szintén kíváncsian várjuk, mit produkál majd a horvát nemzeti tizenegy egy sokkal erősebb csapat ellen.

AZ ONLINE KÖZVETÍTÉS MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON IDE!

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

EURO 2012
C-CSOPORT, 1. FORDULÓ
ÍRORSZÁG–HORVÁTORSZÁG 1–3 (1–2)
Poznan, Városi Stadion, 40 600 néző. Vezette: Kuipers (holland)
Írország: Given – St Ledger, O'Shea, Dunne, Ward – McGeady (Cox, 54.), Whelan, Andrews, Duff – Doyle (Walters, 54.), Rob. Keane (Long, 65.). Szövetségi kapitány: Giovanni Trapattoni
Kispadon: Westwood, Forde (kapusok), Kelly, McShane, O'Dea, Gibson, Hunt, Green, McClean
Horvátország: Pletikosa – Corluka, Schildenfeld, Strinic – Srna, Rakitic (Dujmovic, 90.), Vukojevic, Modric, Perisic (Eduardo, 89.) – Jelavic (Kranjcar, 72.), Mandzukic. Szövetségi kapitány: Slaven Bilic
Kispadon: Kelava, Subasic (kapusok), Simunic, Buljat, Vrsaljko, Vida, Pranjic, Badelj, Kalinic
Gólszerző: St Ledger (19.), ill. Mandzukic (3., 49.), Jelavic (43.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik