Írek, horvátok: hatpontos meccs éhgyomorra

Vágólapra másolva!
2012.06.10. 14:56
null
Giovanni Trapattoni, Slaven Bilic: nem egyfelé mutatnak, pedig ugyanarra tartanak (Fotó: Action Images)
Címkék
Írország és Horvátország egyaránt úgy tekint a vasárnap esti egymás elleni mérkőzésre, hogy ezen áll vagy bukik a további sorsa: győzelem esetén tovább táplálhatja a reményt a meglepetésszerű továbbjutás iránt, míg a vereség alighanem egyet jelent azzal, hogy a csoportmérkőzések után búcsúzik az idei labdarúgó Európa-bajnokságtól.

 


SZAVAZÁS

Ön szerint milyen eredmény születik az Írország–Horvátország mérkőzésen?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Az ír válogatott eddig három világbajnokságon és egy Európa-bajnokságon vett részt, és még egyszer sem veszítette el az első mérkőzését – ez az egyik történelmi élmény, amibe Giovanni Trapattoni legénysége kapaszkodni igyekszik a ma esti mérkőzés előtt.

A másik pedig egy édes-keserű emlék, az utolsó nagy bevetésé: a 2002-es világbajnokságon sikerült továbbjutni a csoportból, ám a legjobb 16 között tizenegyespárbajban Spanyolország kiejtette őket.

A mai keretből négyen (Robbie Keane, Shay Given, Richard Dunne, Damien Duff) ott voltak az akkori küldöttségben.

 

„Mindannyiunk számára hosszú volt az azóta eltelt idő – mondta egyikük, Damien Duff. – A szurkolók nagyon hosszú ideje készültek már egy újabb nagy kalandra, óriási a készülődés odahaza. Ami pedig minket illet, jó páran harminc év körül járunk, úgyhogy nem biztos, hogy lesz még egy ilyen nagy tornánk a pályafutásunk során. Ezért aztán szeretnénk kiélvezni a mostanit.″

Az írek várható kezdőcsapata
Az írek várható kezdőcsapata

Az ír válogatott tizennégy mérkőzés óta veretlen, de amint azt a napokban Budapesten is láttuk, védelme sebezhető, középpályája szintén zavarba hozható, csatárjátéka pedig nem kifejezetten átütő.

Hangsúlyozzuk, ezek a megállapítások a felkészülés utolsó fázisában fogalmazódtak meg, ezzel együtt némi aggodalmat keltettek az ír táborban – maga Trapattoni is jelezte, van még mit élesíteni a fegyverzeten. A rutinos hadvezér ezzel együtt bizakodó.

„Előttünk vannak a világranglistán, sokan közülük Angliában vagy Németországban futballoznak. Szóval tudjuk, kikkel állunk szemben, de amíg a bíró nem fújja le a meccset, semmi sem biztos – mondta az írek olasz kapitánya, majd saját karrierjéből idézett fel biztató mozzanatokat: – Annak idején volt alkalmam Pelé, Eusébio és Cruyff ellen is játszani, hatalmas sztárok mindannyian, mégis én lettem a győztes. Egy az egyben is álltam velük a versenyt.″

STATISZTIKA
AZ EGYMÁS ELLENI MÉRLEG
2 ír győzelem, 3 döntetlen, 1 horvát győzelem
FORMABAROMÉTER (A LEGUTÓBBI TÍZ MÉRKŐZÉS ALAPJÁN)
ÍRORSZÁG: 4 győzelem, 6 döntetlen, 0 vereség (D, GY, D, D, GY, GY, GY, D, D, D)
HORVÁTORSZÁG: 5 győzelem, 3 döntetlen, 2 vereség (D, GY, V, D, GY, GY, V, GY, GY, D)

 

„Nevezhetjük őt Mister Calciónak, Mister Juventusnak, Mister Internek is. Még mindig a topon van, nagyon jól működik keze alatt az ír válogatott – emelte meg képzeletbeli kalapját kollégája előtt Slaven Bilic, a horvátok szakvezetője. – Nagyra tartom az ilyen edzőket, tökéletes tréningeket tart, nagyszerű fickó, na!"

A horvátok várható kezdőcsapata
A horvátok várható kezdőcsapata

Az elismerés természetesen nem jelenti azt, hogy Bilic ne akarná megfricskázni az idős szakembert. Mint mondta, úgy ismeri embereit, mint a tenyerét, következésképp minden váratlan helyzetre van B-, C-, sőt D-terve is.

Az írekhez hasonlóan a horvátok is playoffban vívták ki az Eb-szereplés lehetőségét, ám ez esetükben inkább csalódást keltő fejlemény volt, tekintettel a Trapattoni által is emlegetett világranglistás pozícióra (a szintén jól teljesítő, 18. helyezett írekkel szemben ők a 8. helyen állnak).

„Nagyon fontos lenne, hogy megnyerjük az első mérkőzést. Ha ezt megtesszük, erősen remélem, hogy elérjük az egyenes kieséses szakaszt″ – mondta Luka Modric, a horvát középpálya motorja, akitől a legjobban tartanak az írek.

EURO 2012
C-CSOPORT, 1. FORDULÓ
ÍRORSZÁG–HORVÁTORSZÁG – a találkozóról élő, szöveges tudósítást olvashatnak az NSO-n!
Poznan, Városi Stadion, 20:45 (tv: Sport1). Vezeti: Kuipers (Van Roekel, Zeinstra– mindhárom holland)

ÍRORSZÁG
Kapusok: 23 David Forde (Millwall), 1 Shay Given (Aston Villa), 16 Keiren Westwood (Sunderland)
Védők: 5 Richard Dunne (Aston Villa), 12 Stephen Kelly (Fulham), 21 Paul McShane (Hull), 15 Darren O'Dea (Leeds), 4 John O'Shea (Sunderland),2 Sean St Ledger (Leicester), 3 Stephen Ward (Wolverhampton)
Középpályások: 8 Keith Andrews (West Bromwich), 11 Damien Duff (Fulham), 14 Darron Gibson (Everton), 18 Paul Green (Derby County), 13 Stephen Hunt (Wolverhampton), 22 James McClean (Sunderland), 7 Aiden McGeady (Szpartak Moszkva),6 Glenn Whelan (Stoke)
Támadók: 20 Simon Cox (West Bromwich), 9 Kevin Doyle (Wolverhampton), 10 Robbie Keane (LA Galaxy), 17 Shane Long (West Bromwich), 19 Jonathan Walters (Stoke).
Szövetségi kapitány: Giovanni Trapattoni
HORVÁTORSZÁG
Kapusok: 1 Stipe Pletikosa (Rosztov), 23 Danijel Subasic (Monaco), 12 Ivan Kelava (D. Zagreb)
Védők: 5 Vedran Corluka (Leverkusen), 3 Josip Simunic (D. Zagreb), 13 Gordon Schildenfeld (E. Frankfurt), 21 Domagoj Vida (D. Zagreb), 6 Danijel Pranjic (Bayern München), 4 Jurica Buljat (Maccabi Haifa), 2 Ivan Strinic (Dnyipro), 15 Sime Vrsaljko (D. Zagreb)
Középpályások: 10 Luka Modric (Tottenham), 8 Ognjen Vukojevic (D. Kijev), 16 Tomislav Dujmovic (D. Moszkva), 20 Ivan Perisic (Dortmund), 7 Ivan Rakitic (Sevilla), 19 Niko Kranjcar (Tottenham), 14 Milan Badelj (D. Zagreb), 11 Darijo Srna (Sahtar)
Támadók: 22 Eduardo da Silva (Sahtar), 18 Nikola Kalinic (Dnyipro), 17 Mario Mandzukic (Wolfsburg), 9 Nikica Jelavic (Everton)
Szövetségi kapitány: Slaven Bilic

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik