C. Ronaldo elődöntőbe fejelte Portugáliát

Vágólapra másolva!
2012.06.21. 20:30
null
A szurkolók jó előre felkészültek a mérkőzésre (Fotó: Action Images)
Címkék
Vajon a cseh labdarúgó-válogatott meg tudja-e ismételni az 1996-os bravúrját, és legyőzi Portugáliát a lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokság negyeddöntőjében, vagy Cristiano Ronaldóék továbbjutással örvendeztetik meg a születésnapját tegnap ünneplő Paulo Bento szövetségi kapitányt? – tettük fel a kérdést a mérkőzés előtt. Nos, ha nem is tükörsimán, de győztek a sokkal több helyzetet kialakító portugálok, következhet a bővebb körű ünneplés.

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!

A MÉRKŐZÉS ELŐTT

Jó 16 évvel ezelőtt Ruud Gullit bevezette a „szexi futball” kifejezést, amelyre az akkor nyáron Angliában látott portugál válogatott látványosságra törekedő futballja ihlette. Nos, a szexi portugálok (akikről bővebben itt olvashat) pechjükre összeakadtak a nem annyira szexi, de a futballban akkor sikeresebb csehekkel (róluk pedig itt tudhat meg többet), és vereséget szenvedtek tőlük. Ebből meríthetnek erőt az esélytelenebbnek vélt csehek most is.

„Tudjuk, hogy a portugál középpálya és csatársor nagyon veszélyes – így Michal Bílek, a cseh szövetségi kapitány a mérkőzés előtt. – Ezt jól az eszünkbe véstük, így aztán sokkal többet kell a védekezésre koncentrálnunk. Nem játszhatunk úgy, mint az oroszok ellen, akiknek tered adtunk, és ki is végeztek minket. Na, ebből nem kérünk. A selejtezők során csapattá formálódtunk, pedig nincsenek nagy sztárjaink. Ha győzünk a portugálok ellen, az a csapatszellem diadala lesz.”

„Senki sem emlegetett minket az esélyesek között az Eb előtt – mondta Raul Meireles, aki elismerte, borzalmasan kezdték a versengést. – De így volt ez klubommal, a Chelsea-vel is a BL-ben. Nem lesz könnyű győznünk, de erről álmodunk, erről álmodik minden portugál. Persze a csehek is…”

Szövetségi kapitánya, egyik válogatottbeli elődje, Paulo Bento legjobb tizenegyét küldhette pályára, míg Bílek nem kockáztatott, az Achilles-sérüléssel bajlódó Tomás Rosicky helyére Vladimír Daridát jelölte a kezdőbe.

A MÉRKŐZÉS

A bevonulás előtt Petr Cech és Cristiano Ronaldo, a két csapatkapitány többször is cinkosan összemosolygott, és bár az ilyesmitől mostanában sokan lábrázást kapnak, de tegyük fel, ez a jelenet is azt mutatja, hogy a futball végső soron mégiscsak játék.

A KÜLÖNC
A portugálok egy kivétellel hosszú ujjú mezben játszottak. Önök szerint ki volt az?

Nos, a játék, mint olyan, az első tíz percben meglehetősen idegesre és csapkodóra sikeredett, majd Fábio Coentrao játszott össze gyönyörűen Nanival, de utóbbi beadását mentette az ötösön Ronaldo elől Tomás Sivok.

A csehek alighanem fergeteges portugál rohamokra vártak, de mivel ezek szemlátomást elmaradtak, az első negyedórához érve egyre bátrabban támadtak, Milan Baros például csak centikkel maradt le a portugál kapu előtt Darida beadásáról. A Bento-fiak egyre durvább belemenésekkel próbálták ennek elejét venni (közben Pepe mentett egy hatalmasat hátul), pedig többen is a „kipontozódás" veszélyével fejük fölött léptek pályára.

Ronaldo ollózásából nem lett gól
Ronaldo ollózásából nem lett gól

Valósággal felüdülésnek hatott a nagy sarabolás közben egy látványos, de alaposan célt tévesztő Ronaldo-ollózás, illetve szintén tőle egy kapu mellett jó egy méterrel elsuhanó szabadrúgás. A játékrész hajrájára meghúzódott Hélder Postiga, őt Hugo Almeida váltotta.

A félidő zárásaképpen Ronaldo egy „miniesernyővel" elküldte gyufáért Michal Kadlecet, majd az ötös jobb sarkától a rövid kapufára lőtt. CR7-nek ez volt a harmadik „kerete" az Eb-n, ő vezeti ezt a kategóriát.

A fordulás után Almeida fejelhetett teljesen szabadon az ötösről, de célt tévesztett, majd Ronaldo lőtt 25 méterről a bal oldali kapufára (a szabadrúgást talán Cech simogatta oda kesztyűjének varrásával). Pár perccel ezután Raul Meireles csodás labdájával Ronaldo törhetett kapura, de 15 méterről sípcsonttal még ő sem tud gólt rúgni, majd Cech tenyerelte ki a léc alól Joao Moutinho életerős lövését.

Eusébio és Luís Figo nem volt elájulva az utódoktól
Eusébio és Luís Figo nem volt elájulva az utódoktól

Ekkor már határozottan az volt az ember érzése, hogy csak percek kérdése, mikor születik meg a portugálok vezető találatára, de a fehér mezesek hiába lőttek többször is kecsegtető pozícióból kapura, az irányzékkal mindig gond volt. Ha minden tökéletesen ment, akkor les miatt nem adták meg...

A 79. percig tartották magukat a csehek: Moutinho ment el a jobb szélen, Cristiano Ronaldo pedig hét méterről a bal felsőbe fejelt úgy, hogy a labda előbb a földdel találkozott. 0–1

C listás lett
C. Ronaldo hatodik Eb-találatával Nuno Gomes mellett Zlatan Ibrahimovicot, Thierry Henryt, Ruud van Nistelrooyt és Patrick Kluivertet is beérte. Náluk több gólt csak Alan Shearer (7) és Michel Platini (9) szerzett a kontinenstornákon.

Bento mester gyorsan beküldte Nani helyére a szűrő Costudiót, Meirelest pedig a bekk Rolandóra cserélte, hogy ezzel az egygólos előnnyel kihúzzák a mérkőzés végéig; amott beállt a védekező középpályás, Tomás Hübschman helyére Tomás Pekhart, aki támadó.

Nagy védekezést nem kellett már csapnia Rolandónak, a csehek megméretettek, és könnyűnek találtattak.

Ha nem is könnyen, de bejutottak a legjobb négy közé a portugálok, akik sokkal veszélyesebben futballoztak, mint a jól kezdő, de fokozatosan elszürkülő, majd a végén újítani már nem tudó csehek.

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!

RONALDO MEGMOZDULÁSAI ÉS GÓLJA


(A Magyar Televízió felvétele)

EURO 2012
CSEHORSZÁG–PORTUGÁLIA 0–1 (0–0)
Varsó, Nemzeti Stadion, 70 000 néző. Vezette: Webb (angol)
CSEHORSZÁG: P. Cech – Gebre Selassie, Kadlec, Sivok, Limbersky – Plasil, Hübschman (Pekhart, 86.) – Jirácek, Darida (Rezek, 61.), Pilar – Baros. Szövetségi kapitány: Michal Bílek
Kispad: Lastuvka, Drobny (kapusok), Suchy, Hubník, Rajtoral, Rosicky, Petrzela, Kolár, Necid, Lafata
PORTUGÁLIA: Rui Patrício – J. Pereira, Bruno Alves, Pepe, Coentrao – Moutinho, Veloso, Meireles (Rolando, 88.) – Cristiano Ronaldo, Hélder Postiga (Hugo Almeida, 40.), Nani (Custódio, 84.). Szövetségi kapitány: Paulo Bento
Kispad: Eduardo, Beto (kapusok), Ricardo Costa, Miguel Lopes, Hugo Viana, Quaresma, Micael, Nélson Oliveira, Varela
Gólszerző: C. Ronaldo (79.)
A NEGYEDDÖNTŐ TOVÁBBI PÁROSÍTÁSA
Péntek, Gdansk: Németország–Görögország
Szombat, Doneck: Spanyolország–Franciaország
Vasárnap, Kijev: Anglia–Olaszország

A NEMZETI SPORT HELYSZÍNI TUDÓSÍTÓINAK MOBILITÁSÁT AZ I30 FORGALMAZÓJA, A HYUNDAI HOLDING HUNGARY KFT. BIZTOSÍTJA.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik