Blanc szerint „olaszosan játszva” meglephetik a spanyolokat

Vágólapra másolva!
2012.06.23. 17:40
null
A franciák nincsenek topformában, de így is komoly fejtörést okozhatnak a címvédő spanyoloknak (Fotó: Reuters)
A címvédő spanyolok a francia válogatottal csapnak össze a lengyel-ukrán Európa-bajnokságon, és bár sokkal esélyesebbnek tartják őket a szakértők, nem bízzák el magukat. A franciák nincsenek éppen topformában, az egyik sztár balhézott, a karmester kikerülhet a csapatból, a középhátvéd eltiltott – nem csoda, ha az egykori legendás középpályás szerint nem nyernek ma utódai.

A hírek szerint a francia szövetségi kapitány, Laurent Blanc, aki összerúgta a port Hatem Ben Arfával, arra készül, hogy kihagyja a kezdőből a karmester Samir Nasrit is, aki nem remekel mostanában. Ezt tette szóvá korábban a szűrő Alou Diarra, aki élesen kritizálta az irányító csapatmunkáját. Talán ezért is kerülhet a kispadra Nasri, mert Blanc semmiképpen sem engedheti meg magának, hogy ugyanúgy szétszedjék a csapatot a személyes ellentétek, mint 2010-ben.

„A spanyolok négy éve dominálják a világfutballt, de az olaszok megmutatták itt az Eb-n, hogy ha elképesztően összeszedetten és fegyelmezetten védekezve lépsz ellenük pályára, megfoghatod őket – így Blanc a mérkőzés előtt. – Sokat tanulmányoztuk a spanyolokat, jól ismerjük stílusukat, és ha megismételjük az olaszok teljesítményét, lehet keresnivalónk. A horvátok is bebizonyították, hogy egy egységes csapat felveszi a harcot velük, bár ők meg kihagyták helyzeteiket. A spanyolok most is úgy játszanak majd, mint a Barcelona, mindenki tudja, mi következik, de nincs ellenszer. Ha meg a saját játékodat akarod játszani, nem tudod, mert mindig náluk a labda…”

Egykori játékostársa, az 1984-es Eb-győztes csapat erőssége, Luis Fernandez szerint éppen a széthúzás és a spanyol labdabirtoklás miatt nincs esélye Blanc-éknak.

„Bár ők azt mondják, készen állnak rá, szerintem nincs meg bennük az a plusz, az a személyes varázs, ami ahhoz kellene, hogy elvegyék a spanyolok hosszú, sok-sok tétmérkőzés óta tartó veretlenségét – így a ma már edzősködéssel foglalkozó Fernandez. – Franck Ribérynek és Karim Benzemának megvannak a képességei ahhoz, hogy eldöntsék a mérkőzést, de a középpályásoknak meg kell tartaniuk a labdát, és elvenniük azt Xavitól, Andrés Iniestától és társaitól. Na, ez komplikáltnak látszik. Pesszimisták vagyunk, Blanc megpróbált valami újat 2010 után, de még nem áll készen a mű. Taktikailag a spanyol ellentámadásokkal és a labdabirtoklási fölénnyel gyűlik majd meg baja utódaimnak.”

„Támadni kell ellenük, meg támadni, és persze jól védekezni” – adta meg a receptet mosolyogva Alou Diarra, aki már a 2006-os világbajnokságon is a gallkakasosokat erősítette, Karim Benzema pedig az alábbi következtetést vonta le a taktikai eligazításokból: „Ők is 11-en vannak, mi is 11-en vagyunk. Remekül harcolunk majd, győzni akarunk!.”

„Meg tudjuk csinálni!” – csatlakozott az előtte szólóhoz Hugo Lloris, a csapat kapusa, aki bizony nem fog este unatkozni, és nem csak egymondatos szerep jut majd neki.

Blanc egykori mestere, a 2000-es Eb-arany sikerkovácsa, Roger Lemerre exkapitány szerint nem esélytelenek a franciák, de csakis akkor nyerhetnek, ha képesek csapatként működni.

„Vannak tehetségeink, de tudni kell kiszolgálni a másikat. Egyéni szinten nincs félnivalónk, ám a kollektívából hiányzik valami, ami a spanyoloknál megvan.”

Spanyol oldalon azzal foglalkoztak főként, hogy mennyi kritikát kapnak unalmas labdatartásuk miatt.

„Mindenki azt mondja, mi vagyunk a nagy esélyesek, de az embereknek látniuk kell, hogy ezen a viadalon roppant kicsi a különbség a csapatok között. Nem brillírozhatsz mindig, nem győzhetsz minden alkalommal három nullára – így a jobbhátvéd Álvaro Arbeloa, és kétségtelen, ennek eleget is tettek a spanyolok. – Van ám ellenfél is! Játszottam Angliában, tudom, arrafelé milyen mérkőzéseket játszanak: nyíltak, tele helyzetekkel. A mi stílusunk a labdabirtoklása épül, ezért is mondják rá, hogy unalmas, és őszintén, én ezt meg is értem.”

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik válogatott játszhat az Eb elődöntőjében?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Kitért a franciák elleni mérkőzésre is.

„Nem az ő találkozóikat néztem, hanem az angolokéit, rájuk voltam kíváncsi. A franciák svédek elleni vereségén viszont nagyon meglepődtem. De nem könnyű győzni senki ellen sem, nagy csatát vívunk mi is a franciákkal; én pedig Franck Ribéryvel, akivel meggyűlik a bajom, hiszen roppant mozgékony. Csapattársam, Karim Benzema pedig mindent tud, tökéletes támadó. Szóval senki se mondja, hogy könnyen túllépünk rajtuk!”

Kapusa, Iker Casillas egy régi emlék felelevenítésével hangolt a találkozóra.

Karim Benzema és Franck Ribéry kiváló, klasszis labdarúgók, de a mi támadójátékunk sokkal jobb, mint a franciáké. A találkozó viszont nehéz lesz, már csak azért is, mert kitűnő edzőjük van. És azt se feledjük, hogy első csalódásom az volt a válogatottban, amikor a 2000-es Eb-n kiütöttek minket a franciák a negyeddöntőben. De hát akkoriban ők voltak a világbajnokok, most pedig már mi vagyunk azok.”

A 2000-es kontinenstornán egyébként az említett találkozón Casillas a kispadon ült, Blanc, a jelenlegi francia kapitány pedig végigjátszotta a kilencven percet. Visszavágó következik, az eredményt ma este megtudjuk.

MI UGYAN SZEMÉLYESEN NEM LESZÜNK OTT, PEDIG TUDNÁNK, MIVEL UTAZZUNK ODA: A NEMZETI SPORT HELYSZÍNI TUDÓSÍTÓINAK MOBILITÁSÁT AZ I30 FORGALMAZÓJA, A HYUNDAI HOLDING HUNGARY KFT. BIZTOSÍTJA.

EURO 2012
NEGYEDDÖNTŐ
SPANYOLORSZÁG–FRANCIAORSZÁG – a találkozót nyomon követheti az NSO online tudósításában
Doneck, Donbasz Arena, 20.45 (Tv: m1). Vezeti: Rizzoli (olasz)
Örökmérleg: 13 spanyol győzelem; 6 döntetlen; 11 francia győzelem

 

SPANYOLORSZÁG
Kapusok: 1 Iker Casillas (Real Madrid), 12 Víctor Valdés (Barcelona), 23 Pepe Reina (Liverpool)
Védők: 17 Álvaro Arbeloa (Real Madrid), 5 Juanfran (At. Madrid), 15 Sergio Ramos (Real Madrid), 3 Gerard Piqué (Barcelona), 2 Raúl Albiol (Real Madrid), 4 Javi Martínez (Bilbao), 18 Jordi Alba (Valencia)
Középpályások: 16 Sergio Busquets (Barcelona), 14 Xabi Alonso (Real Madrid), 8 Xavi Hernández (Barcelona), 6 Andrés Iniesta (Barcelona), 20 Santi Cazorla (Málaga), 13 Juan Mata (Chelsea), 21 David Silva (Man. City), 10 Cesc Fabregas (Barcelona)
Támadó: 22 Jesús Navas (Sevilla), 7 Pedro Rodríguez (Barcelona), 19 Fernando Llorente (Bilbao), 9 Fernando Torres (Chelsea), 11 Álvaro Negredo (Sevilla)
FRANCIAORSZÁG
Kapusok: 23 Cédric Carrasso (Bordeaux), 1 Hugo Lloris (Lyon), 16 Steve Mandanda (Marseille)
Védők: 22 Gaël Clichy (Man. City), 2 Mathieu Debuchy (Lille), 3 Patrice Evra (Man. Utd.), 21 Laurent Koscielny (Arsenal), 5 Philippe Mexes (Milan), 4 Adil Rami (Valencia), 13 Anthony Réveillere (Lyon)
Középpályások: 6 Yohan Cabaye (Newcastle), 18 Alou Diarra (Marseille), 15 Florent Malouda (Chelsea), 19 Marvin Martin (Sochaux), 12 Blaise Matuidi (PSG), 17 Yann M'Vila (Rennes), 11 Samir Nasri (Man. City), 7 Franck Ribéry (Bayern München)
Támadók: 20 Hatem Ben Arfa (Newcastle), 10 Karim Benzema (Real Madrid), 9 Olivier Giroud (Montpellier), 14 Jérémy Ménez (PSG), 8 Mathieu Valbuena (Marseille)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik