Vb 2022: a katari torna egyik legjobbja, mégsem beszélnek róla eleget

Vágólapra másolva!
2022.12.13. 14:26
null
Sokan azt is megkérdőjelezték, ott van-e a helye a francia válogatott kezdőjében Antoine Griezmann-nak, ő azonban alaposan rácáfolt a kritikusokra (Fotó: Getty Images)
Ki a katari labdarúgó-világbajnokság eddigi legjobb játékosa? Sokakban felmerül Lionel Messi, Kylian Mbappé, Olivier Giroud, Jasszin Bunu, Szofian Amrabat, Luka Modric vagy éppen Dominik Livakovic neve (érthető módon), de csak nagyon kevesen beszélnek Antoine Griezmannról, aki pedig elképesztő mérkőzéseket tudhat maga mögött.  


Az Atlético Madrid támadója egészen más szerepet tölt be ezen a világbajnokságon a francia válogatottban, mint a négy évvel ezelőtti, francia győzelemmel végződő tornán. Antoine Griezmann jelenleg úgy játszik tízest ebben a csapatban, hogy a megszokottnál jóval többet megy vissza a középpályára, ahol rengeteg védekező feladatot lát el, zavaró mozgásokat végez, s amolyan mélységi irányítóként onnan vezényli a gárdát, osztja ki a fontosabbnál fontosabb passzokat, miközben a letámadásból is alaposan kiveszi a részét.

Teljesítményére kevesen figyelnek fel, hiszen nem lő gólokat, nem kerül sűrűn a kapu elé (bár Tunézia ellen betalált, majd le is fújták a meccset, de a VAR segítségével a játékvezető végül érvénytelenítette a találatát), mégis együttese egyik legjobbja, főleg a helyzetkialakításokat illetően.

Griezmann három gólpasszt jegyez eddig a tornán, ezzel megosztva első helyen áll, ám ami a várható gólpasszokat (xA) illeti, ott messze kiemelkedik a mezőnyből. Ő alakította ki a legtöbb ziccert társainak (6), ő osztotta ki a legtöbb kulcspasszt (15), második a sikeres kiugratások számában (3), második a tizenhatos területére sikeresen beívelt beadások számában (5) és harmadik a lövéshez vezető helyzetek kialakításában (26).

Elképesztő számok ezek az utóbbi években sokat kritizált támadótól, aki azután, hogy a 2016-os franciaországi Európa-bajnokságon gólkirály lett és a négy évvel ezelőtti vb-n is ő szerezte csapata legtöbb gólját, most is kulcsszerepet vállal a francia válogatott meneteléséből...


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik