MTI/NSO 2018.07.02 11:41 Frissítve: 2018.07.02 14:00

Vb 2018: „Vége a spanyol aranygeneráció korszakának” – lapszemle

Generációváltást sürget és a kapitányváltás hatásait is elemzi a spanyol sajtó, miután a labdarúgó-válogatott a nyolcaddöntőben kiesett vasárnap az oroszországi világbajnokságon.

Jordi Albáéknak már a nyolcaddöntőben véget ért a világbajnokság (Fotó: AFP)

 

A Marca szerint a csapat már azelőtt vesztett, hogy egyáltalán elkezdte volna a vb-t, mivel a játékosokat a tornára kivezető Julen Lopeteguit két nappal a rajt előtt menesztették. A kapitánynak azért kellett távoznia, mert közölte, hogy ősztől a Real Madrid edzője lesz. Helyét a szövetség sportigazgatója, Fernando Hierro vette át a kispadon. A Marca kitér arra: már sosem lehet megtudni, hogy a sikerkováccsal miként szerepelt volna a válogatott.

„Annyi bizonyos, hogy egy ekkora tornának nem lehet ilyen állapotban nekivágni, mert a dekoncentrált csapat inkább egy varietére emlékeztetett” – szögezte le a lap.

MARCA
„Irány haza”

 

Az El Mundo úgy vélekedett, hogy ismét kudarcot vallott az a gárda, amely az aranykor utolsó lenyomatait hordozta magán, amelyet alapjaiban rázott meg a kapitány menesztése, és amely olyan stílusban akart futballozni, amilyenben már nem tud.

EL MUNDO
„A hiányosságok és a rosszul irányított szövetség Spanyolország sikertelenségéhez vezetett”

 

A Mundo Deportivo című napilap közölte, előre lehetett látni ezt a véget azután, hogy a La Roja botránnyal kezdte a vb-t.

„Az előzetesen a favoritok közé sorolt gárda elbukott a nyolcaddöntőben, és megmutatta képességeinek a korlátait” – összegzett a szerző.

MUNDO DEPORTIVO
„A legnagyobb csalódás”

 

A Sport szerint véget ért az aranygeneráció korszaka, és eljött a váltás ideje.

„A 2010-es világbajnokok többségének távozásával új forgatókönyv kezdődik. Oroszországban hatan voltak ott a dél-afrikai hősök közül, és a továbbiakban már csak Sergio Ramos és Sergio Busquets folytatja. Így az új szakvezetőnek lehetősége nyílik egy következő ciklus megkezdésére a múlt kötelékei nélkül” – tette hozzá a lap.

SPORT
„Óriási csalódás”

 

„A mese nem ért véget, az orosz eposz folytatódik, ez életünk világbajnoksága!” – ünnepelték hétfőn az orosz újságok, hogy a házigazdák csapata hatalmas küzdelem után, tizenegyesekkel a nyolcaddöntőben túljutott a korábban soha le nem győzött Spanyolországon.

„Igazi férfiak! Oroszország válogatottja negyeddöntős – és ez nem álom” – írta értékelésében a Szovjetszkij Szport, emlékeztetve arra, hogy az ország éveken át csak temette és siratta a válogatottat, amely számára ez a vasárnap a feltámadás napjának bizonyult.

A lap rámutatott, hogy az oroszoknak „rettegett és korábban soha le nem győzött ellenféllel” kellett megküzdeniük, „foggal(-körömmel) kapaszkodtak az esély legcsekélyebb felvillanásaiba is”. A lap, amellett, hogy méltatta a csapat „férfias” kiállását, külön kiemelte Sztanyiszlav Csercseszov szövetségi kapitányt, aki mindent előre látva – öt védőjátékossal – megint a helyes taktikát választotta, és a két tizenegyest kivédő Akinfejevet.

„Nem fontos, hogy válogatottunk számára miként ér véget ez a világbajnokság. Ezeket a nyári napokat már beírták a történelembe” – állította az értékelés.

A Szport-Ekszpressz szerint a jelenlegi az orosz történelem legjobb labdarúgó-válogatottja.

„Most már senki sem félelmetes a számunkra. Ki jöhet még? Horvátország? Anglia vagy Kolumbia? Franciaország vagy Brazília? Nem mindegy? Hiszünk benne, hogy MINDENRE képesek vagyunk. Mindenkit le fogunk győzni. Ma szabad ilyet mondani és gondolni” – hangoztatta a cikk.

A szerző rámutatott, hogy a orosz válogatott olyan tulajdonságoknak köszönhetően győzött, amelyek még a Guus Hiddink vezette, 2008-ban az Eb-elődöntőig eljutott – és ott a spanyoloktól 3–0-s vereséget szenvedett – csapatot sem jellemezték. Ezek szerinte a fegyelem, a türelem, az önfeláldozás, a küzdőszellem, a közös ügyért való felelősség és a kemény munka.

„Világosan felmértük az erőnket és a lehetőségeinket. A tizenhatosunknál két Kreml-falat is emeltünk. Ahogy azt a közösségi médiában is megírták, úgy védelmeztük Akinfejev kapuját, mint Sztálingrádot” – írta a Szport-Ekszpressz.

A Horvátországgal szemben szintén tizenegyesekkel elvérző dánok esetében az Ekstra Bladet arról ír, hogy Kasper Schmeichelék emelt fővel estek ki, míg a BT Christian Eriksen búslakodásával szemlélteti, hogy Luka Modricék jutottak be a legjobb nyolc közé.

 

 

2018.12.23 16:19:50

Foci vb 2018 FARKAS MÁTÉ

Ezek voltak a nyári futball-vb legjobb és legrosszabb reklámjai – szakértői toplista.

2018.07.23 20:28:23

Foci vb 2018 nemzetisport.hu

Igazán lírai: Wendell Lira majdnem öngyilkos lett, de a trófea megváltoztatta az életét, majd Oroszországban...

2018.07.17 16:53:30

Foci vb 2018 MAROSI GERGELY

A rugalmasság, a pragmatizmus és a reaktív futball nyert, az unalomba dermedő labdabirtoklás vesztett a vb-n.

2018.07.16 23:30:24

Foci vb 2018 VINCZE ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. A kulijátékosoknak a perisici szintet kellene karcolgatniuk.

2018.07.16 23:28:31

Foci vb 2018 SZELI MÁTYÁS

ALAPVONAL. Ezért is írom le immáron sokadszorra, a most véget érő torna, a válogatott futball »állapota« újabb bizonyítéka annak, hogy minőségileg rosszat tesz a világbajnokságnak a négy vagy nyolc év múlva esedékes létszámemelés.