nemzetisport.hu 2018.06.18 13:24 Frissítve: 2018.06.18 13:25

Vb 2018: Öncélú, önző, ez elfogadhatatlan – Neymar rengeteg kritikát kapott

A brazil sajtótól is rengeteg kritikát kapott a selecao legnagyobb sztárja, Neymar a Svájc elleni, 1–1-re végződő világbajnoki csoportmérkőzés után. Bár Neymart a svájci futballisták aprították rendesen, sokan gondolják úgy, hogy öncélú játékával inkább terhére volt csapatának.

Neymar játékával a brazilok sem voltak elégedettek (Fotó: AFP)

A brazil lapok „osztályozókönyvében” a Svájc elleni vb-bemutatkozás után Thiago Silva, Coutinho és Paulinho kapta a legjobb osztályzatot (7, 1–10-es skálán), Willian a legrosszabbat (4). Neymartól egyáltalán nem voltak elájulva a lapok. „Felesleges cselekbe és egyéni akciókba bonyolódott, túl sokat tartotta a labdát, amikor a társai jobb helyzetben voltak. A brazil tízes messze volt az elvárható szinttől, és nagyon sok rossz döntést hozott”szól az Esporte verdiktje.

 
Neymart faragták, Brazília meg ráfaragott! Svájc pontot csent a favorittól 
A brazil kapusé a torna legkegyetlenebb taposása 
Vb 2018: Neymar és Özil voltak a leggyengébbek – olvasóink szerint
Miranda: A svájciak gólja előtt ellöktek 
 Svájc piszkos eszközökkel készült – működött

Neymar öncélú játéka igen sok kritikát kapott a brazil sajtóban, a selecao legnagyobb sztárját néhány kifejezetten gúnyos megjegyzéssel is illették.

„Úgy látszik, Neymar új specialitást talált: ez a gyors hátrafelé cselezés” – jegyezte meg a komikus Daniel Furlan (Craque Daniel) az UOL Sport kerekasztalánál.

Fordítsuk komolyabbra a szót – az ESPN Brazil elemzője, Arnaldo Ribeiro szerint Neymar annyira rosszul futballozott, hogy az már cseréért kiáltott.

„Neymar katasztrofális volt, a teljesítménye meg elfogadhatatlan, és megérdemelte volna, hogy lecseréljék. Brazíliának erős csapata van és megfelelő eszközei, hogy megoldást találjon a problémákra, ám úgy tűnt, Neymar egyedül akarja megnyerni a mérkőzést, és ezzel hátráltatta a csapatot. Nyilván a korábbi sérülése valamennyire felmentheti, ám az, amit a pályán mutatott, semmivel sem vitte előrébb a csapatot. Douglas Costa becserélése segíthetett volna, nem tudom, hogy miért nem játszott” – vélekedett Arnaldo.

A volt válogatott (védekező középpályásként leginkább a Leverkusenből és az Internazionaléból ismerhetjük) Zé Elias Neymar önző és nagyon öncélú játékát bírálta.

„Rendkívül önző volt a pályán, és részben ezért is szabálytalankodtak ennyit ellene. A probléma az, hogy Neymar elfelejtette, csapatjátékról van szó, és túl sokat tartogatta, dajkálta a labdát” – vélekedett.

Hasonlóképpen gondolkodott az angol Independent vezető futballszakírója, Miguel Delaney.

„Túl sok olyan eset volt, amikor Neymar lelassította a brazil támadást, és túl sokat tartogatta a labdát. Feltehetjük a kérdést: vajon ez annak a következménye-e, hogy elkényeztették a PSG-ben? Ennél sokkal célratörőbb volt a Barcelonában” – írta.

Az olvasói szavazásunkon a brazil válogatott leggyengébbjének értékelt Neymar sántikálva távozott a mérkőzés után a vegyes zónából, de az egészségi állapotáról érdeklődőket azonnal megnyugtatta: nem sérült meg, mindenképpen rendbe jön a következő, Costa Rica elleni mérkőzésre.

FIFA VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
E-CSOPORT, 1. FORDULÓ
BRAZÍLIA–SVÁJC 1–1 (1–0)
 
Rosztov-na-Donu, Rosztov Aréna, 43 109 néző. Vezette: Ramos (mexikói)
BRAZÍLIA: Alisson – Danilo, Thiago Silva, Miranda, Marcelo – Paulinho (Renato Augusto, 67.), Casemiro (Fernandinho, 60.), Philippe Coutinho – Willian, Gabriel Jesus (Firmino, 79.), Neymar. Szövetségi kapitány: Tite
SVÁJC: Sommer – Lichtsteiner (Lang, 87.), Schär, Akanji, R. Rodríguez – Behrami (Zakaria, 71.), G. Xhaka – Shaqiri, Dzemaili, Zuber – Seferovic (Embolo, 80.). Szövetségi kapitány: Vladimir Petkovic
Gólszerző: Philippe Coutinho (20.), ill. Zuber (50.)
Sárga lap: Casemiro (47.), ill. Lichtsteiner (31.), Schär (65.), Behrami (68.) 

2018.12.23 16:19:50

Foci vb 2018 FARKAS MÁTÉ

Ezek voltak a nyári futball-vb legjobb és legrosszabb reklámjai – szakértői toplista.

2018.07.23 20:28:23

Foci vb 2018 nemzetisport.hu

Igazán lírai: Wendell Lira majdnem öngyilkos lett, de a trófea megváltoztatta az életét, majd Oroszországban...

2018.07.17 16:53:30

Foci vb 2018 MAROSI GERGELY

A rugalmasság, a pragmatizmus és a reaktív futball nyert, az unalomba dermedő labdabirtoklás vesztett a vb-n.

2018.07.16 23:30:24

Foci vb 2018 VINCZE ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. A kulijátékosoknak a perisici szintet kellene karcolgatniuk.

2018.07.16 23:28:31

Foci vb 2018 SZELI MÁTYÁS

ALAPVONAL. Ezért is írom le immáron sokadszorra, a most véget érő torna, a válogatott futball »állapota« újabb bizonyítéka annak, hogy minőségileg rosszat tesz a világbajnokságnak a négy vagy nyolc év múlva esedékes létszámemelés.