Vesztésre állt, emberhátrányba került – de a végén megint Németország nyert!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.06.23. 19:39
null
Marco Reus vezérletével fordított a második félidőben Németország (Fotó: AFP)
Németország válogatottja a szünetben még vesztésre állt, ám a gyors kiesés veszélyétől fenyegetve a második félidőben fordított, és a 95. percben szerzett Toni Kroos-góllal 2–1-re legyőzte Svédországot a labdarúgó-világbajnokság F-csoportjának szombat esti mérkőzésén.

FIFA VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
CSOPORTKÖR, F-CSOPORT, 2. FORDULÓ
NÉMETORSZÁG–SVÉDORSZÁG 21 (0–1)

Szocsi, Olimpiai Stadion, 44 287 néző. Vezette: Marciniak (lengyel)
NÉMETORSZÁG:
Neuer – Kimmich, J. Boateng, Rüdiger, Hector (Brandt, 87.) – Rudy (Gündogan, 31.), Kroos – Th. Müller, Reus, Draxler (Gomez, a szünetben) – Ti. Werner. Szövetségi kapitány: Joachim Löw
SVÉDORSZÁG: Olsen – Lustig, Lindelöf, Granqvist, Augustinsson – Claesson (Durmaz, 74.), Larsson, Ekdal, Forsberg – Berg (Thelin, 90.), Toivonen (Guidetti, 78.). Szövetségi kapitány: Janne Andersson
Gólszerző: Reus (48.), Kroos (95.), ill. Toivonen (32.)
Sárga lap: J. Boateng (71.), ill. Ekdal (52.), Larsson (97.)
Kiállítva: J. Boateng (82.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

ERŐS NÉMET KEZDÉS

Joachim Löw német szövetségi kapitány négy helyen változtatott a Mexikó elleni kezdőcsapathoz képest (a sérült Mats Hummels, valamint Sami Khedira, Mesut Özil és Marvin Plattenhardt helyére Marco Reus, Antonio Rüdiger, Jonas Hector és Sebastian Rudy került be), és ha az első negyedóra lendületét, labdabirtoklási adatait néztük, akkor nem lehetett más a benyomásunk, mint hogy az átrendezés sikerült.

A címvédőnek már a harmadik percben volt ziccere (Julian Draxler közeli lövését blokkolták), és szinte minden támadása munkát adott a svéd védelemnek. Hogy milyen vehemensen kezdtek a németek, arra egy statisztikai érdekesség: az első negyedórában a svédek közül csak Viktor Claesson (10) ért ötnél többször a labdához...

De korán nyilvánvalóvá vált az is, hogy a remekül összerakott svéd válogatott nem elégszik meg a szuflafogytig tartó védekezéssel: már Emil Forsberg rajtaütése is veszélyes volt (8. perc), majd szinte a kapuig nyargalt Marcus Berg is (14.), akit a lövés pillanatában a fél lépéssel mögötte loholó Jérome Boateng kibillentett az egyensúlyából – Manuel Neuer védett, a videózás elmaradt, pedig...

A tizenegyesgyanús szituáció (Fotó: AFP)
A tizenegyesgyanús szituáció (Fotó: AFP)

JÖTT A SVÉD GÓL – CSODA, HOGY CSAK EGY

Nemcsak a svéd portyák, hanem Sebastian Rudy sérülése is zavart okozott a német csapatban: a Bayern München játékosát percekig ápolták az oldalvonalon kívül, majd jött helyére Ilkay Gündogan – és egy percre rá jött a svédek vezető gólja is.

32. perc: Toni Kroos saját térfeles labdaeladása után gyors svéd támadás indult, Berg indította Claessont, ő jobbról beadott, Ola Toivonen mellre vette a labdát, majd 6 méterről a becsúszó Rüdiger elől az épphogy kimozduló Neuer fölött a kapu jobb oldalába emelt. 0–1

A folytatásban Gündogan jóvoltából elkönyvelhettük az első kapura tartó német lövést (40. perc, Olsen védett), de két veszélyes svéd támadást is: Claesson elől Hector tisztázott (45.), míg Berg csúsztatott fejesét Neuer bravúrral védte (45+2.).

Egy kis stat: a németek 75 százalékban birtokolták a labdát az első félidőben, ilyen fölényben még egyszer sem voltak azóta (1966), hogy az Opta elemzi a vb-mérkőzéseket.

LÖW ÚJRA ÁTSZERVEZ, ÉS JÖN IS AZ EGYENLÍTÉS

Draxler helyett Mario Gomez futott ki a második félidőre, a kieséstől fenyegetett német válogatott még feljebb csavarta a tűzerőt, és nagyon gyorsan egyenlített is.

48. perc: Timo Werner húzódott le a bal szélre, majd laposan beadott, a labda Mario Gomez mögé érkezett, a lábán felpattant, viszont jött Marco Reus, és a térdével a jobb alsóba továbbított. 1–1

Innentől fogva állandósult az Einbahnstraßen-Football – szinte egyfolytában a svédek térfelén volt a labda, de a helyzetek kimaradtak. A legnagyobbat Reus hagyta ki, jobb oldali beadást követően sarokkal próbált a kapuba továbbítani, de a két lába között elment a labda (61. perc)

Egy kis stat: Reust megelőzően az alábbi játékosok tudtak gólt szerezni a németektől, amikor először kezdtek Eb- és vb-meccsen is: Gerd Müller, Dieter Müller, Karl-Heinz Rummenigge.

A 76. percben kiszabadultak a svédek, Forsberg távoli lövéssel megdolgoztatta a régóta unatkozó Neuert, a német kapus magabiztosan védett.

KIÁLLÍTÁS, KAPUFA, MAJD CSATTANÓ A 95. PERCBEN

Az élet kicsit átírta a németek hajrára előirányzott B-tervét: a Berggel ütköző Boateng megkapta második sárga lapját (82.), így a nationalelf emberhátrányban futott neki az utolsó cirka tíz percnek. Majdnem gólhátrányban is, csakhogy Granqvist fejesét Neuer bravúrral hárította.

A Löw-csapat persze tíz emberrel is nagy hajrát vágott ki, beszorította ellenfelét, de Gomez léc alá tartó fejesét Olsen hatalmas reflexszel kivédte, a hajrára becserélt Julian Brandt távoli bombája pedig a jobb kapufán csattant.

Úgy tűnt, győzelem nélkül marad a címvédő – és akkor!

95. perc: Németország szabadrúgáshoz jutott a bal oldalon. Toni Kroos állt a labda mögé, Reus megállította egy méterre tőle, és a csapattársa a 16-os bal oldali sarkáról tökéletesen lőtt a bal felső sarokba. Azért az addig kiváló Olsen kapus helyezkedési hibája is kellett a gólhoz. 2–1

Az unalomig ismert, 22 futballistáról és a szokásos végkifejletről szóló linekeri törvényt 21 résztvevővel is újra érvényre juttató Németország győzelmével a csoport második helyére lépett előre.

Egy kis stat: az amúgy sok hibával játszó Toni Kroos gólja (94:42 perc) a legkésőbbi, amelyet (Nyugat-)Németország valaha szerzett világbajnokságon a rendes játékidőben.

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A csoport kora esti mérkőzésén
Dél-Korea–Mexikó 1–2

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Mexikó 2 2 3–1 +2 6
2. Németország 2 1 1 2–2 0 3
3. Svédország 2 1 1 2–2 0 3
4. Dél-Korea 2 2 1–3 –2 0

A KÉT VÁLOGATOTT VB-KERETE

NÉMETORSZÁG
KAPUSOK:
1 Manuel Neuer (Bayern München), 12 Kevin Trapp (PSG – Franciaország), 22 Marc-André ter Stegen (Barcelona – Spanyolország)
VÉDŐK: 17 Jérome Boateng (Bayern München), 4 Matthias Ginter (Borussia Mönchengladbach), 3 Jonas Hector (1. FC Köln), 5 Mats Hummels (Bayern München), 18 Joshua Kimmich (Bayern München), 2 Marvin Plattenhardt (Hertha BSC), 16 Antonio Rüdiger (Chelsea – Anglia), 15 Niklas Süle (Bayern München)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 20 Julian Brandt (Bayer Leverkusen), 7 Julian Draxler (PSG – Franciaország), 14 Leon Goretzka (Schalke 04), 21 Ilkay Gündogan (Manchester City – Anglia), 6 Sami Khedira (Juventus – Olaszország), 8 Toni Kroos (Real Madrid – Spanyolország), 10 Mesut Özil (Arsenal – Anglia), 11 Marco Reus (Borussia Dortmund), 19 Sebastian Rudy (Bayern München)
TÁMADÓK: 23 Mario Gomez (VfB Stuttgart), 13 Thomas Müller (Bayern München), 9 Timo Werner (RB Leipzig)
Szövetségi kapitány: Joachim Löw

SVÉDORSZÁG
KAPUSOK:
12 Karl-Johan Johnsson (Guingamp – Franciaország), 23 Kristoffer Nordfeldt (Swansea City – Anglia), 1 Robin Olsen (FC Köbenhavn – Dánia)
VÉDŐK: 6 Ludwig Augustinsson (Werder Bremen – Németország), 4 Andreas Granqvist (FK Krasznodar – Oroszország), 18 Pontus Jansson (Leeds United – Anglia), 16 Emil Krafth (Bologna – Olaszország), 3 Victor Lindelöf (Manchester United – Anglia), 2 Mikael Lustig (Celtic – Skócia), 14 Filip Helander (Bologna – Olaszország), 5 Martin Olsson (Swansea City – Anglia)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 17 Viktor Claesson (FK Krasznodar – Oroszország), 21 Jimmy Durmaz (Toulouse – Franciaország), 8 Albin Ekdal (Hamburger SV – Németország), 10 Emil Forsberg (RB Leipzig – Németország), 15 Oscar Hiljemark (Genoa – Olaszország), 7 Sebastian Larsson (Hull City – Anglia), 19 Marcus Rohdén (Crotone – Olaszország), 13 Gustav Svensson (Seattle Sounders FC – Egyesült Államok)
TÁMADÓK: 9 Marcus Berg (al-Ain – Arab Emírségek), 11 John Guidetti (Alavés – Spanyolország), 22 Isaac Kiese Thelin (Beveren – Belgium), 20 Ola Toivonen (Toulouse – Franciaország)
Szövetségi kapitány: Janne Andersson

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik