Vb 2018: Eddig csupán egyetlen angol csapatnak sikerült ez – Southgate

Vágólapra másolva!
2018.07.13. 18:48
null
Gareth Southgate komolyan veszi a bronzmérkőzést, nem tervez nagyobb rotálást (Fotó: AFP)
Megtartotta a belgák elleni bronzmérkőzést megelőző sajtótájékoztatóját az angol válogatott, amelyből Gareth Southgate szövetségi kapitány mellett ezúttal Fabian Delph szólalt meg.

 

A szövetségi kapitány kiemelte, hogy nem volt könnyű dolguk felkészülni a holnapi bronzmeccsre.

„Mentális szempontból nehéz napokon vagyunk túl. Húszpercnyire voltunk a világbajnoki döntőtől, és ezzel a céllal utaztunk Oroszországba. Érzelmileg megviselt minket az utóbbi néhány nap, de biztosítottam a játékosokat arról, hogy csodálatosan teljesítenek, megtiszteltetés velük dolgozni. Magunknak és a szurkolóknak is tartozunk annyival, hogy jól zárjuk a tornát.”

A szombati meccs kapcsán szóba került a pihentetés is, Southgate viszont nem tervez sok változtatást.

„Mindenki játszani akar, ám nem jó ötlet olyan embert játszatni, aki az energiatartalékai végéhez ért. Nem ugyanaz lesz a kezdő tizenegy, mint szerdán, de a lehetséges legkevesebb változtatást szeretném végrehajtani. Hatalmas motivációval lépünk pályára, esélyünk van érmet szerezni a világbajnokságon, ami eddig csupán egyetlen angol csapatnak sikerült.”

„Belgium varázslatos utazást él meg, és hozzánk hasonlóan szeretné jól befejezni a viadalt. Kiváló futballistái vannak, remek teszt lesz számunkra a szombati meccs. Topcsapatot még nem győztünk le, így meg kell ragadnunk minden előttünk adódó lehetőséget.”

A világbajnokság csoportkörének első fordulójában felvetődött, hogy azért nem ünnepelt a portugál José Fonte (a spanyolok elleni egyenlítés után) és Kieran Trippier (a Tunézia elleni győztes találatot követően) a többiekkel a pálya mellett, mert egyes szabályértelmezések szerint a gólt kapó fél elvégezheti a kezdőrúgást, ha a másik gárda játékosai közül senki sem tartózkodik a térfelén.

Aztán persze a FIFA szabálykönyvét áttúrva teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy nincs ilyen szabály, a leírtak viszont nem győztek meg mindenkit, az angol válogatott is megkísérelte a pimasz gólszerzést a horvátok ellen. Az esetről Southgate-et is megkérdezték.

„A közösségi médiában rengeteg találgatás volt erről, de látszólag senki sem volt tisztában a szabályokkal. Nem beszéltük meg, hogy ezt csináljuk, és nem tudom, miért tették ezt a fiúk.”

Fabian Delph a szigetországban tapasztalt bámulatos hangulatot testközelből is átélhette.

„A kislányom születése okán néhány napra hazalátogathattam, s ezáltal megtapasztalhattam azt az eufóriát, amit a szurkolók teremtettek. Egyszerűen csodálatos volt. Jó lett volna a végső sikerrel köszönetet mondani, talán legközelebb egy vagy két lépéssel többet tudunk megtenni.”

A Manchester City középpályása klubja és a válogatott közötti hasonlóságokról is beszélt.

„Többször említettem már, hogy ugyanazt érzem a nemzeti együttesnél, mint a Manchester Citynél. Nagyszerű energia járja át a csapatot, rengeteg fiatal játékosunk van, akik éhesek a sikerre. Olyan érzésem volt, mintha elhagytam volna egy közösséget, és egy ugyanolyanba csöppentem volna. Fantasztikus élmény ez számomra, és jó jel a jövőre nézve.”

FIFA-VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
BRONZMÉRKŐZÉS
Szombat, 16.00:
Belgium–Anglia (Szentpétervár) (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik