CSERHÁTI ZOLTÁN 2018.07.03 10:44 Frissítve: 2018.07.29 10:14

Neymar: a tündöklő, a díva, a „futball szégyene", a döntő faktor

Brazília a lélektani pillanatokat jobban megragadva 2–0-ra legyőzte Mexikót Szamarában, a labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjében. Neymar ismét magához ragadta a főszerepet – pozitív és negatív értelemben egyaránt –, miközben a brazil csapat a vb fő esélyesévé lépett elő. Teljesítményének üzenete: ha világbajnok akarsz lenni, engem kell legyőzni.

 

„Ne már!" Neymar a földön a nyolcaddöntőben (Fotó: AFP)

 

NEYMAR JÓ ÉS ROSSZ ARCA

„Úgy vélem, hogy javarészt kontroll alatt tartottuk a mérkőzést, de sajnos – és azt hiszem, ez a futball szégyene – rengeteg időt elveszítettünk egyetlenegy játékos miatt. Elveszítettük a stílusunkat a második félidőben a játékvezető miatt. Túl gyakran állítottak meg minket. Ez egy erős negatív példa a labdarúgás világának és minden gyereknek, aki követi a játékot. Ez kemény sport, férfiak sportja, nem kellene ennyi színészkedést elviselne. Ennek befolyása volt a játékunkra" – kesergett Juan Carlos Osorio mexikói szövetségi kapitány, miután Mexikó egymást követő hetedik (!) nyolcaddöntőjén sem tudott sikerrel túllépni. Bár nem mondta ki a nevét, nem kérdés, hogy a kolumbiai szakember érzelmektől elragadtatott üzenetét Gianluca Rocchi játékvezető mellett Neymarnak címezte. A brazil csillag 71. percben bemutatott magánszáma minden bizonnyal a góloknál is erősebb emlékképként él majd bennünk a nyolcaddöntőről. A szánalmasba hajló fetrengés a nettó két perc időhúzáson kívül – miközben az események a játéktéren kívül zajlottak… – arra volt jó, hogy a nyilvánvalóan túlzó reakció miatt Miguel Layún megússzon egy piros laposnak tűnő fegyelmezést, illetve hogy Neymar meccset eldöntő játéka helyett megosztó stílusa kerüljön fókuszba.

  

 
MOST MONDTÁK NEYMARRÓL

Ő a képzeletbeli törött bokák Robin Hoodja.The New Yorker

Neymar Jr. Ember, FEJEZD BE! Elegünk van ebből.Alan Shearer


Neymarnak van a legalacsonyabb fájdalomküszöbe minden világbajnokságon szereplő játékos közül, amióta működik az Opta stat.Gary Lineker

„Neymar Szamarában elfogadta a kihívást. Párizsi barátai, Mbappé és Cavani az elmúlt napokban már tündököltek, Brazília 10-ese aztán góllal és egy gólt eredményező megmozdulással vitte a világbajnokság következő körébe a válogatottat. A Mexikó elleni 2–0-s győzelem következtében Neymar az egyetlen túlélője a világ legjobb hármasának, miután Messi és Cristiano Ronaldo is búcsúzott Argentínával, illetve Portugáliával" – szólt Neymarról a másik véglet értékítélete, az elfogultsággal joggal vádolható brazil O Globo vezércikkében. És igaz, ami igaz: Neymar az előző két mérkőzésén már azt nyújtotta, amit várnak tőle Brazíliában, villogásai egyre kevésbé öncélúak, sokkal inkább a csapatot szolgálják, s a kapu előtt állandó gólpotenciált jelent már puszta megjelenésével is. Erre egyébként egészen kiváló példát mutatott a dél-amerikaiak első gólja a találkozón.  

Ahogy Messi, úgy Neymar is vonzza a védőket: az első brazil gól előtt három védőt húz el bal oldalról, mígnem végül Willian örzője, Herrera is odalép szűkíteni a területet. Ekkor jön, némiképp kényszerűségből a vezércsel: Neymar sarokkal (semmi öncélúság, puszta pragmatizmus) lekészíti a labdát…

 

A második hullámból érkező Willian ütemet vált, és lendületből betör a bal oldalon üresen hagyott területbe. Kész a gólhelyzet. Gabriel Jesus formája és szerencséje már csak olyan, hogy centikkel lemarad a labdáról, de Neymar követi az akciót, és befejezi azt. 1–0 

A világbajnokságon eddig Neymarnak volt a legtöbb lövési kísérlete (23), ő lőtt a legtöbbször kapura (12), neki volt a legtöbb gólhelyzet-előkészítése a csapattársak számára (16) és a legtöbb elszenvedett szabálytalansága (23) is. Nem kétséges, hogy az ő formája, jelenléte határozza a brazil játékot akkor is, ha éppen más – hétfőn éppen Thiago Silva – viseli a csapatkapitányi karszalagot. Játékának megítélése azonban nemcsak ezen múlik. A BBC nézőinél és szavazóinál például messze ő kapta a legalacsonyabb osztályzatot a mérkőzés résztvevői közül. Nem kérdés, miért.

„A divatos haj, az abszurd szolipszizmus és a Napkirályt idéző bohóckodások mögött jó néha emlékezni rá, hogy Neymar kivételesen tehetséges labdarúgó. Az ő gólja volt, ami áttörte a gátat, és a befolyása sokkal inkább pozitív volt a mérkőzésre, mint bármelyik csoportmeccsen. Majdnem teljesen az volt, mert hiányzott az örökös dühös elhatározás, hogy belőle főszereplő legyen. De természetesen ő ugyanaz a Neymar, ugyanaz a díva, akinek mindig a figyelem középpontjában kell lennie" – fogalmazta meg róla a meccset a helyszínen követő szakíró, Jonathan Wilson a Guardian számára.

Talán még nem késő, hogy ez változzon. Ami azért is fontos lenne, mert világosan látszik, hogy ez a brazil csapat nem feltétlenül Neymar Team, és mindenki más is sokkal több pozitív figyelmet érdemelne. 

MEXIKÓ: ÉS MI VAN A SZÜNET UTÁN?

Németország és Spanyolország kiesése után Brazília nyeregben érezheti magát: Mexikó elleni győzelmével a brazil válogatott lett az a csapat, amelyet meg kell verni ahhoz, hogy valaki világbajnok legyen.

Osorio kárhoztathatja Neymart, de a helyzet az, hogy csapata nincs a világbajnokság egyenes kieséses szakaszának szintjére kalibrálva. Akárcsak a németek elleni meccsen, agresszív letámadással, magasra feltolt védekezéssel, támadásban gyors súlypontáthelyezésekkel nyitottak a mexikóiak, a brazilok olykor kötélen táncoltak, ám amíg a németek ellen még szűk egy félidőn át bírta a tempó diktálását Osorio csapata, Brazília ellen már csak az első játékrész felére szorítkozott a domináns szerep. Az első brazil gól előtt közvetlenül még Jesus Gallardo okozott veszélyt Allison kapujára, fél perccel később meg már az aranysárga-kékek ünnepeltek. A pillanat elszállt, az eltékozolt lehetőségek nem jöttek vissza többet. A folytatásban, akárcsak a svédek, úgy a brazilok ellen sem volt mexikói válasz a hátrányra, darabokra tépte őket az ellenfél – a hajrában inkább már csak a brazilokon múlt, hogy nem lett fölényesebb a dél-amerikai győzelem.

Ochoa kapus hiába tett meg ezúttal is minden tőle telhetőt: 8 hárítása volt ezen a meccsen. Összesen 25 védéssel búcsúzott a vb-től, aminél csak Tim Howardnak volt több (27) négy évvel ezelőtt. Mexikó agresszív stílusával, lendületességből fakadó látványosságával ezúttal is sokak szimpátiáját elnyerhette, de találkozóról találkozóra fogyott az ereje, s hátsó tartás hiányában nem volt esélye kiugró eredményre. Brazília ötödik egymás elleni vb-mérkőzésén sem kapott gólt Mexikótól – ilyen sorozata egy másik csapatnak sincs vb-n. Mexikónak legközelebb négy év múlva lesz valós esélye megmutatni a világnak, hogy többre érdemes, de akkor már nem ezzel a csapattal: az átlagéletkor 29.3 év, bizonyos, hogy a játékosok nagy részét már nem látjuk világbajnokságon, és kérdés, lesz-e olyan erős a következő generáció, mint a mai, hogy egy vérbeli 10-es, mint Giovani dos Santos szűk negyedóra híján végigülje a vb-t a padon.

Egy kapura tartó lövéssel nincs továbbjutási remény

  

CASEMIRO NÉLKÜL IS MEGLESZ AZ EGYENSÚLY?

A közép-amerikaiakkal szemben Brazília (és Neymar) meccsről meccsre magabiztosabb, kíméletlen a meccsdöntő pillanatokban, s a védekezése olyan stabil, amilyet eddig legfeljebb Uruguay mutat folyamatában a világbajnokságon. Tite csapata továbbra is csupán egy le nem fújt szabálytalanságot követően kapott gólt Oroszországban – a szövetségi kapitány korszaka alatt a 25. mérkőzésén 19. alkalommal nem kapott gólt a válogatott! (20–4–1-es mérleg, 52–6-os gólkülönbség.) Mexikó csupán egyszer tudta eltalálni Allison kapuját: Carlos Vela labdáját ráadásul úgy kellett fölé tolnia a kapusnak, hogy az a tizenhatoson kívülről érkezett és másodperccel előtte még Miranda blokkolt egy másik lövés

MÁR EGYEDÜL VEZETNEK A BRAZILOK
Neymar és Firmino Brazília 227. és 228. találatát szállította a labdarúgó-világbajnokságok történetében, így a brazil válogatott immár egyedül vezeti a vonatkozó rangsort. A második helyen 226 góllal Németország áll. A harmadik Argentína lemaradása tetemes, 137 góllal áll, az olaszok 128-cal, a franciák 113-mal következnek. A spanyolok megálltak 99-nél, míg Magyarország – hármas holtversenyben Uruguayjal és Angliával – 87 szerzett vb-góllal a hetedik.

A brazil védelem javulása rendkívül látványos, különösen, ha a négy évvel ezelőtti vb-hez képest vizsgáljuk, pedig a személyi változások részben a kényszerűség következményei. Thiago Silva maradt (ő az 1–7-en eltiltás miatt nem játszott); Marcelo szintén, bár sérülése miatt most épp Filipe Luís játszik; David Luizt a megbízhatóbb, fegyelmezettebb Miranda váltotta; a jobb oldalon Dani Alves lett volna az elsődleges opció (szintén nem volt részese az 1–7-nek, mert a négy évvel ezelőtti vb során Luiz Felipe Scolarinál Maicon addigra kiszorította a vb-n), de ő megsérült a torna előtt, egyelőre Fagner jól helyettesíti, bár a védelem legsebezhetőbb pontja. Ám Brazília nem elsősorban az egyének szintjén lépett előre, hanem a rendszerszintű védekezésben. Ennek kulcsa Casemiro, aki posztján klasszissá nőtte ki magát Zidane kezei alatt, mellette Paulinhónak is az erényei mutatkoznak meg, miközben elöl Tite nem véletlenül ragaszkodik Willianhoz – holott Brazíliában sok kritikát kapott, és Douglas Costa is bevethető lenne a poszton –, ugyanis a támadók közül a Chelsea játékosa a leghasználhatóbb védekezésben. Márpedig Fagner oldalán számítani lehet az ellenfél intenzitására. Nem véletlen, hogy a mexikóiak is ezen a ponton iparkodtak a legjobban áttörni a brazilokat.

Brazília bal oldala ellen védekezni még Marcelo nélkül is az egyik legnagyobb kihívás a világon: a brazil válogatott itt a betörésekre fordítja energiáit, a másik oldalon Willian és Fagner révén az előkészítés, a menetrendszerű beadások szállítása a feladat. Mexikó Fagner oldalán próbálkozott megbontani a brazil védekezést, de csak a meccs elején járt sikerrel, Javier Hernández az egész mérkőzésen súlytalan volt Thiago Silva és Miranda szorításában (Forrás: WhoScored)

A meccs kezdeti nehézségeit látva az első félidő közepén Tite váltott, hogy a középpályán növelje a létszámot, Paulinhót és Williant is kicsit hátrébb vezényelte, így stabilizálva a középpályát: az addigi 4–3–3 helyett 4–4–2 rajzolódott ki a pályán. Willian azonban nemcsak eleget tett taktikai feladatainak, de támadásban jelentős pluszt is adott a teljesítményéhez, gólpasszt adott, helyzetet dolgozott ki, készített elő.

Tite 4–4–2-re váltott az első játékrész közepén (Forrás: Globo Esporte)

 

Brazil védekezés a második félidőben (Forrás: Globo Esporte)

Nagy kérdés, hogy Belgium ellen okozhat-e egyensúlyi gondokat brazil részről Casemiro hiánya, hiszen ő sárga lapjai miatt kihagyni kényszerül a meccset. A beugró szinte biztosan Fernandinho lesz, aki négyszer kapott már lehetőséget csereként, ám hozzá képest a Real Madrid középpályása sokkal inkább sallangmentesen tudja elvégezni középen a munkát.

Tite eddig taktikailag is ellenfelei fölé került a meccseken, Belgiumhoz hasonló támadóerővel viszont még nem nézett szembe. A brazil csapat azonban ezúttal sem azért érkezett a vb-re, hogy a negyeddöntőt megnyerje. „Brazília nem a nyomás által győz le többé, hanem a lélektani pillanat kihasználásával"idézik a neves dél-amerikai futballszakírót, Tim Vickeryt.

Vajon lesz-e olyan csapat a vb-n, amely elveszi tőle a pillanatot?  

FIFA-VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
NYOLCADDÖNTŐ

BRAZÍLIA–MEXIKÓ 2–0 (0–0)

Szamara,
Kozmosz Aréna, 41 970 néző. Vezette: Rocchi (olasz)
Brazília: Alisson – Fagner, Thiago Silva, Miranda, Filipe Luís – Paulinho (Fernandinho, 80.), Casemiro – Willian (Marquinhos, 91.), Philippe Coutinho (Roberto Firmino, 86.), Neymar – Gabriel Jesus. Szövetségi kapitány: Tite
Mexikó: Ochoa – E. Álvarez (J. dos Santos, 56.), Ayala, Salcedo, Gallardo – H. Herrera, R. Márquez (Layún, a szünetben), Guardado – Vela, J. Hernández (R. Jiménez, 60.), Lozano. Szövetségi kapitány: Juan Carlos Osorio
Gólszerző: Neymar (51.), Roberto Firmino (88.)
Sárga lap: Filipe Luís (43.), Casemiro (59.), ill. E. Álvarez (38.), H. Herrera (55.), Salcedo (77.), Guardado (93.)

2018.12.23 16:19:50

Foci vb 2018 FARKAS MÁTÉ

Ezek voltak a nyári futball-vb legjobb és legrosszabb reklámjai – szakértői toplista.

2018.07.23 20:28:23

Foci vb 2018 nemzetisport.hu

Igazán lírai: Wendell Lira majdnem öngyilkos lett, de a trófea megváltoztatta az életét, majd Oroszországban...

2018.07.17 16:53:30

Foci vb 2018 MAROSI GERGELY

A rugalmasság, a pragmatizmus és a reaktív futball nyert, az unalomba dermedő labdabirtoklás vesztett a vb-n.

2018.07.16 23:30:24

Foci vb 2018 VINCZE ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. A kulijátékosoknak a perisici szintet kellene karcolgatniuk.

2018.07.16 23:28:31

Foci vb 2018 SZELI MÁTYÁS

ALAPVONAL. Ezért is írom le immáron sokadszorra, a most véget érő torna, a válogatott futball »állapota« újabb bizonyítéka annak, hogy minőségileg rosszat tesz a világbajnokságnak a négy vagy nyolc év múlva esedékes létszámemelés.