Ferencváros vagy Manchester City, ugyanolyan alaposak

SZELI MÁTYÁS (Moszkva)SZELI MÁTYÁS (Moszkva)
Vágólapra másolva!
2018.06.21. 17:48
null
Napjainkban már temérdek adat hozzáférhető a játékosok teljesítményéről, csak győzze az edző felhasználni
Az InStat elemzői mindent tudnak mindenkiről – hazánkban az összes NB I-es klubbal együttműködnek, és még a perui harmadosztályban is segítenek.

 

 

– Pontosan mivel foglalkozik az InStat?
– Egyrészt statisztikai adatokat szolgáltat, de elemző munkát is végez – mondta a Nemzeti Sportnak az orosz fővárosban Alekszej Borov, a moszkvai székhelyű cég marketingigazgatója. – Értékeljük az adott csapat mérkőzéseit, feltérképezzük az ellenfeleket. Van, aki külön elemzéseket kér, de a Manchester Citynek például harminc saját elemzője van, ők csak a nyers adatokat akarják, és azokat saját maguk dolgozzák fel.

– Hogyan dolgoznak? Többen ülnek egy szobában, és grafitceruzával huzigálják a strigulákat?
– Használjuk a közvetítőkamerákat, illetve vannak sajátjaink is a stadionokban, de az adatgyűjtés élő erő nélkül még nem megoldható. Munkatársaink is dolgoznak a mérkőzéseken, akik egy-egy kattintással adnak hozzá mondjuk egy jó passzt a statisztikához. A gépek vagy az algoritmusok nem tudnak valamennyi helyzetet értelmezni. Fontos, hogy minden elemzőnknek van futballmúltja.

– Hány csapattal állnak kapcsolatban?
– Több mint ezerhatszáz ügyfelünk van világszerte, például a Barcelona, a Juventus vagy a Paris Saint-Germain. Nagyjából ezren dolgoznak nálunk, Magyarországon is van alkalmazottunk.

– A világbajnokságon szereplő csapatok közül hányan használják a rendszerüket?
– Pontosan a fele, többek között Brazília és Oroszország is.

– És Magyarországon?
– Az összes. Mármint az élvonalból. De a felnőttválogatottat is elemezzük.

– Van különbség aközött, hogy mennyi figyelmet fordítanak egy kisebb csapatra és mondjuk egy igazi sztáregyüttesre?
– Ugyanolyan alapossággal elemezzük a Ferencváros, mint mondjuk a Manchester City találkozóit. Persze vannak különbségek a szolgáltatások között, harminc dollártól kezdve az egy évre szóló, több tízezer dolláros csomagokig. Gyakorlatilag minden játékosról tudunk mindent a perui harmadosztályig bezárólag. Nem mindig mi filmezzük a meccseket, lehetőség van arra is, hogy a klubok töltsék fel a felvételt a rendszerünkbe, amelyet mi elemzünk és értékelünk.

– Egy ilyen hatalmas adatbázis az átigazolásoknál is fogódzkodót adhat?
– Teljesen elfogulatlan elemzésünk segíthet az edzőknek abban, hogy ki kezdjen egy adott mérkőzésen, ki milyen helyzetben jó, ha pedig játékosokat akarnak átigazolni, akkor sem kell utazgatni, hiszen elegendő megnézniük az adatbázisunkat. Összehasonlító elemzés is van, megnézhetik, hogyan alakul a játékos idénye, hogyan teljesítenek az ugyanazon poszton szereplő labdarúgók világszerte. Egyébként ha igénylik, a meccsek után a futballistáknak is személyre szabott elemzést küldünk, amelyet a számítógépükön sőt már a telefonjukon is megnézhetnek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik