Falra festett ördög, avagy lesz-e angol–orosz huligánleszámolás?

CSILLAG PÉTERCSILLAG PÉTER
Vágólapra másolva!
2018.06.18. 12:53
null
Két esztendeje már, hogy elszabadult a pokol, és az angol valamint az orosz huligánok összemérték az erejüket a franciaországi Európa-bajnokságon (Fotó: AFP)
A hétfői volgográdi Tunézia–Anglia mérkőzés előtt fókuszban a huligánkérdés a labdarúgó-világbajnokságon: az orosz és brit szurkolók franciaországi összecsapása erős figyelmeztetésül szolgál az ultrák erőszakos rivalizálásával kapcsolatban. Csillag Péter riportja Volgográdból.

 

Egy kívánsága van a hétfői Tunézia–Anglia csoportmérkőzés közeledtével a békés futballvilágnak: Volgográd ne legyen Marseille testvérvárosa...

Ki ne emlékezne a 2016. június 11-i, marseille-i véres estére, az angol és az orosz huligánok drámai találkozására?

A brutális képsorok szemtanúi bizonyára nem felejtik el, aznap az 1–1-es döntetlent hozó és már a játék során szurkolói rendbontással kísért Anglia–Oroszország Európa-bajnoki mérkőzés után a francia város utcáin elszabadult a pokol. Mintegy százötven, előre felfegyverkezett, vasrudakkal és botokkal támadó orosz ultra csapott össze az angol szurkolókkal, ketten kómában, sokan pedig a rendőrségen végezték aznap este. Négy nappal később Lille-ben lépett pályára az orosz válogatott Szlovákia ellen, a mérkőzés előtt és után a városban tartózkodó angol kemény fiúk igyekeztek megtorolni a marseille-i sérelmet.

Azóta eltelt két év, a veszély azonban nem múlt el, az oroszországi világbajnokság közeledtével az egyik legfőbb biztonsági fenyegetést az „ellenséges" területre érkező angol és az aggály szerint az eseményt saját erejük fitogtatására felhasználó orosz csoportok lehetséges összecsapása jelenti. Hogy mennyire valós az aggodalom, nehéz megítélni, mindenesetre néhány hónapja napvilágot látott néhány rejtett kamerás felvétel, amelyen állítólag argentin és orosz szurkolók egyeztetnek Buenos Airesben(!) arról, miként kellene megleckéztetni a világbajnokság alatt az angolokat. Ha lehet ezzel az esetünkben kissé ellentmondásos kifejezéssel élni, angol és orosz földön is igencsak intenzív a futballerőszak kultúrája, ráadásul bonyolítja a helyzetet, hogy az orosz verőlegények példaképei a szakirodalom szerint a nyolcvanas évekbeli, az országuk futballját hosszú ideig befeketítő brit futballhuligánok.

„Az oroszok számára az angol huliganizmus a példa, az angolokban látják a maguk keresztapáit – szólaltatta meg az Express című brit lap Steve Guyt, a West Ham Unitedhez köthető Inter City Firm nevű ultracsoport egyik vezéralakját. – Nekik az angolokat megverni a legnagyobb dicsőség. Úgy érzik, Franciaországban sikerült, de mi tudjuk, csak azért volt lehetséges, mert az igazi angol mag nem volt ott. Elolvastak minden könyvet, megnéztek minden filmet a britekről, és megpróbálják utánozni őket. Csakhogy amíg nálunk a balhésok tényleg az utcáról jöttek, náluk mesterségesen képzik a bajkeverőket különböző harcművészetekkel."

Az illető cikkben megszólaltatott társa, a szintén igen rovott múltú, ám azóta jó útra tért Carlton Leach egykori bandavezér szerint Oroszországba elutazni most szó szerint életveszélyt jelent, és ha a világbajnokságon folytatódik a szurkolói háború, nem lehet kizárni, hogy a harc halálos áldozatot követel. Ha nem is ennyire harsányan és fenyegetően, de a szurkolói üzenetet visszhangozza, amit a brit politika felelős képviselői a sajtóval karöltve hetek, hónapok óta szajkóznak. Legutóbb Tom Tugendhat, a brit parlamenti alsóház külügyekért felelős bizottságának feje figyelmeztette az Oroszországba induló brit szurkolókat, legyenek résen, mert semmi sem garantálja a mintegy tízezer angol drukkernek a helyi hatóságok részéről a megfelelő biztonsági védelmet. A nyilatkozat olvasható az orosz-brit kettős ügynök Szergej Szkripal márciusi salisburyi megmérgezése és az azt követő diplomáciai kiutasítási hullám óta különösen megromlott államközi viszony politikai bizonyítékaként, ám a marseille-i eset óta amúgy sem szabad lebecsülni a veszélyt. Nagy-Britannia is szigorúan kezeli a válogatott mérkőzések ismert rendbontóinak ügyét, jelenleg 1312 brit állampolgárra van érvényben kiutazási tilalom korábbi futballeseményeken elkövetett vétségei miatt. Nekik a világbajnokság előtt június 4-éig volt idejük beszolgáltatni útlevelüket (már akinek volt), aggodalomra ad okot ugyanakkor, hogy 58 személy elmulasztott eleget tenni az óvintézkedésnek. Pedig van tétje az engedelmességnek: a tíz évre szóló eltiltás megszegői ötezer fontos pénzbírságot és féléves börtönbüntetést kockáztatnak.

Hétfőn a Tunézia elleni csoportmérkőzésen először lép pályára az angol válogatott az oroszországi világbajnokságon, és a mérkőzés előtt Volgográdban itt is, ott is Marseille-t emlegetik. Tegyük hozzá megnyugtatásul, a legtöbben mosolyogva, legyintgetve, mint kisangyalok a falra festett ördögöt. Bár nem lehetünk biztosak abban, hogy a béke kitart a mérkőzésig (sőt még a vasárnapi lapzárta és a hétfői napkelte közti időszak is szolgálhat kellemetlen meglepetésekkel), a városba érkezve mást sem tapasztalunk, mint az oroszok vendégszeretetét, barátságát és az angolok meglepettségét. A hazai médiában látott rémálmaik egyelőre nem látszanak beigazolódni, az egymilliós Volga-parti város olyan nyugalomban készül első vb-mérkőzésére, mintha csak egy napfényes május elsejei felvonulást rendeznének itt másnap. Szállásadómmal beszélgetve hamar kiderül, a témában városszerte talán leginkább érintett szurkoló éppen a legjobb barátja, Dimitrij Csebanov.

„Ott voltam Lille-ben azon az estén, amelyen az angol huligánok ránk támadtak – kezdett történetébe a volgográdi fiatalember. – Békésen üldögéltünk a kávézó teraszán, amikor egyszer csak látjuk, hogy egy angolul kiabáló csoport megrohamozza a mellettünk lévő orosz szurkolókat. Videóm is van az esetről, ha akarja, megmutatom. Családostul utaztunk barátokkal Franciaországba, képzelheti, mennyire pánikba estek az asszonyok, gyerekek. Gyorsan eldugtuk az orosz zászlókat, és mindent, amit provokációnak vehettek, aztán próbáltunk menedéket keresni. Igyekeztünk üzletek, éttermek, forgalmas helyek közelébe kerülni, voltak, akik egy kirakatban húzták meg magukat. Amikor valamennyire csitult a helyzet, a főúton egyenesen az állomásra mentünk, nem nézve se jobbra, se balra. Hogy most mennyire veszélyes a helyzet? Hiszek abban, hogy az orosz hatóságok kézben tartják az eseményeket."

Magyar idő szerint este nyolc órakor az angol válogatott számára is elkezdődik az oroszországi világbajnokság, és csak reméljük, mérkőzései kapcsán a következő hetekben nem kell többé Marseille-t emlegetni.

FIFA VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG

CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ – A HÉTFŐI PROGRAM

F-CSOPORT
14.00:
Svédország–Dél-Korea(Nyizsnyij Novgorod) (Tv: M4 Sport)
G-CSOPORT

17.00:
Belgium–Panama (Szocsi) (Tv: M4 Sport)
20.00:
Tunézia–Anglia(Volgográd) (Tv: M4 Sport)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik