„Nem emlékszem fontosabb sikerre, nem hittünk a szemünknek”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.11.14. 14:26
null
Csoda, hogy óriási volt az öröm a hármas sípszó után a San Siróban?! (Fotó: AFP)
Svédország a (szerintük) lehetetlent teljesítette azzal, hogy összesítésben legyőzte Olaszországot, így kijutott a 2018-as oroszországi világbajnokságra. A svédek totális futball-lázban égnek, válogatottjukról azt tartva, hogy akár a negyeddöntőig is eljuthat a jövő évi tornán. Zlatan Ibrahimovic visszatérése viszont nagyon valószínűtlennek tűnik – Jakob Romeborn svéd újságírót kérdeztük.

– Gondolta volna, hogy képesek lesznek az olaszok ellen kvalifikálni magukat a tornára?
Azt hittem, ez egy lehetetlen küldetés. Szinte biztos voltam benne, hogy az olaszok örülnek majd a párharc végén, de aztán a hazai egy nullás sikerünk után elkezdtünk bizakodni. A sorsolást követően tudtuk, hogy két izgalmas mérkőzés vár ránk, de a legmerészebb álmainkban sem gondoltuk volna, hogy így alakul majd.

– Ez az utóbbi idők legnagyobb svéd sikere a labdarúgásban?
Hosszú idő után a legnagyobb, az biztos. Nem emlékszem fontosabb sikerre, persze nemrég volt egy-két, számunkra nagyon emlékezetes találkozó, például a selejtezősorozatban a franciákat is legyőztük, de ilyen téttel bíró párharcot megnyerni hatalmas siker!

– Milyen volt a hangulat Svédországban a meccs után?
Már a találkozó előtt nagy hírverést kapott a meccs, mindenki nagyon várta, igazi futball-láz alakult ki. Természetesen hatalmas volt az öröm az országban. Én sajnos nem Stockholmban élek, de hallottam, hogy sokan kimentek az utcára ünnepelni.

– Mire lehet képes Oroszországban ez a svéd válogatott?
Akár meglepetést is okozhatunk. Mostanában eredményesek vagyunk a nagyobb válogatottak ellen is, a selejtezősorozatban legyőztük a franciákat, a hollandokkal ikszeltünk, az olaszokat kiejtettük. Nem kizárt, hogy a negyeddöntőbe is bejutunk, persze az már fantasztikus eredmény lenne a tornán.

– Hogyan élte meg a hétfő esti találkozót?
Hatalmas izgalom és drukk volt bennem, rettentően ideges voltam, a pulzusom az egekben – az elejétől a végéig. A barátaimmal együtt nem hittünk a szemünknek, tényleg nem hittük el, hogy megtörtént, csak utána fogtuk fel, hogy ott vagyunk a vb-n, aztán pedig ünneplésbe kezdtünk. Hihetetlen volt!

– Zlatan Ibrahimovic képes váratlan döntéseket hozni. Mit gondol, van esély arra, hogy visszatér a válogatottba a világbajnokság erejéig?
Nem hiszem. Őszintén szólva szerintem akkor sem, ha Janne Andersson megpróbálná meggyőzni. A szövetségi kapitány nagyon erős együttest épített, olyan szupersztárok nélkül, mint Ibrahimovic. Egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy ha Ibra egészséges lett volna és a válogatottságot sem mondja le, akkor sikerül a kijutás. Az ellenfelek jól ismerik őt, így vele gyakran előre megjósolható a taktika. Most nagyon egyben volt a csapatunk, keményen védekeztünk, fegyelmezettek voltunk, ezért jöttünk ki mi győztesen a párharcból.

VB-PÓTSELEJTEZŐ
EURÓPAI ZÓNA
VISSZAVÁGÓ
OLASZORSZÁG–SVÉDORSZÁG 0–0
Milánó
, San Siro, 80 000 néző. V: Mateu Lahoz (spanyol)
OLASZORSZÁG: Buffon – Barzagli, Bonucci, Chiellini – Candreva (Bernardeschi, 76.), Parolo, Jorginho, Florenzi, Darmian (El Shaarawy, 63.) – Immobile, Gabbiadini (Belotti, 63.). Szövetségi kapitány: Gian Piero Ventura
SVÉDORSZÁG:
R. Olsen – Lustig, Lindelöf, Granqvist, Augustinsson – Claesson (Rohdén, 72.), S. Larsson, J. Johansson (G. Svensson, 19.), Forsberg – Toivonen (Thelin, 54.), Berg. Szövetségi kapitány: Jan Andersson
Kijutott: Svédország,
1–0-s összesítéssel
Az első mérkőzésen

Svédország–Olaszország 1–0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik