Kinek lesz éden a meseszép brazil délen a vébé?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.05.23. 16:42
Alig néhány hét van hátra a 2014-es vb-ig, Brazília déli részén a stadionokat több-kevesebb nehézségek árán átadták, és már várják a csapatokat. A központban természetesen Rio de Janeiro és a Maracana, hiszen itt lesz a döntő. Stadionbemutatónk utolsó részében a déli városok helyszíneit járjuk végig.

Helyszínbemutató sorozatunk első részében a négy északkelet-brazíliai várossal – Salvador, Recife, Natal és Fortaleza – foglalkoztunk, míg a második részben a négy belső-brazíliai helyszín, Brazíliaváros, Cuiabá, Manaus és Belo Horizonte következett. Most itt az utolsó négy helyszín a déli országrészből.Helyszínbemutató sorozatunk első részében a négy északkelet-brazíliai várossal – Salvador, Recife, Natal és Fortaleza – foglalkoztunk, míg a második részben a négy belső-brazíliai helyszín, Brazíliaváros, Cuiabá, Manaus és Belo Horizonte következett. Most itt az utolsó négy helyszín a déli országrészből.

RIO DE JANEIRO, MARACANA

Az ikonikus Maracana-stadionban hét meccset fognak rendezni a vébén. A csoportszakaszban megfordul itt többek között a világbajnok Spanyolország, amelynek aligha lesz könnyű dolga Chile ellen. De Brazília nagy ellenfele, Argentína is fellép, amely a vébéújonc Boszniával küzd meg. A nagycsapatok bizonyára abban reménykednek, hogy a csoportmeccsek után már otthonosan lépnek pályára a döntőben is... A reményüknek pedig az ad táptalajt, hogy természetesen a finálé ugyancsak a Maracanában lesz.

Ki ne tudná, hogy itt rendezték 1950-ben is, amely nem éppen hazai sikert hozott, hiszen Uruguay majdnem 200 ezer néző szeme láttára győzött 2:1-re. A brazilok most abban bíznak, hogy a történelem nem ismétli önmagát. Egy biztos: a döntő egyik résztvevőjének szerencsétlen lesz a 13-as szám, ugyanis 13-án rendezik majd a vébé utolsó meccsét a ma már „csupán" 76935 néző befogadására alkalmas létesítményben.

A Maracana madártávlatból (Forrás: Reuters)
A Maracana madártávlatból (Forrás: Reuters)

Rio de Janeiro a legismertebb brazil város. Aki semmit sem tud az országról, az is hallott már valamit a Cukorsüveg-hegyről, és a Corcovado-hegy tetején magasodó Megváltó Krisztus-szoborról. Az elővárosaival együtt nagyjából 11 milliós metropolis az ország második legnagyobb települése. A helyiek boldogságához hozzájárul a rengeteg napsütés és a minden évben megrendezett karnevál, valamint az is, hogy Rióban van a szamba otthona.

Bár világszerte még mindig sokan azt hiszik, hogy Rio de Janeiro az ország fővárosa, ez csak 1763 és 1960 között volt igaz az 1565. március 1-jén alapított városra. A környéket a franciák vették először birtokba, majd a portugálok kiűzték őket, akárcsak az indiánokat.

A Rióban született embereket cariocának nevezik. Ez a szó indián eredetű, azt jelenti, hogy „a fehér ember háza". A régi jelentés már szinte ismeretlen, inkább a kedvességre, a vidámságra, a laza életstílusra utal, no meg arra, hogy az emberek odafigyelnek másokra, és a szeretet fontos nekik.

Jó is ezt tudni, mert a fények mellett árnyoldalai is vannak a városnak. Sajnos nem is kevés. Rengeteg a bűntény, sötétedés után sok helyen meg kell gondolni, hogy kilépjen-e az ember az utcára, és a csillogó luxus mellett ott a favelák szegénysége. Nem ritka, hogy a rendőrség éles lőszerrel megy „rendet teremteni" a helyszínre...

Jelenleg a stadion két riói csapat otthona. Az egyik az 1895-ben alapított Flamengo, a másik pedig az 1902 óta létező Fluminense. A két csapat egyaránt az első osztályban játszik, és nagy csatákat vívnak egymással. Régebben még a nézők is szép számmal látogatták a Fluminense–Flamengo-meccseket. 1963-ban például 194603 néző zsúfolódott be a Maracanába, hogy megnézze az amúgy 0:0-ra végződő találkozót. Korábban ebben az arénában játszott egy ideig a Botafogo és a Vasco da Gama is, de ma már mindkét riói csapat más pályán fogadja a híveit.

A Maracana nézőtere és gyepe (Forrás: Reuters)
A Maracana nézőtere és gyepe (Forrás: Reuters)

A Maracana hivatalos neve Estádio Jornalista Mário Filho, ami Mário Filho brazil írónak, sportújságírónak, lapalapítónak állít emléket, akinek nagy szerepe volt abban, hogy az 1950-es vb-re épített stadion Rióban éppen erre a helyre létesüljön. Ennek ellenére mindenki csak Maracanának hívja a városrész nevéről.

A felújított Maracana első hat hónapjában átlagosan három meccset rendeztek benne hetente, és állítólag nagyon népszerű a helyiek körében.

Már a régi Maracanában is nagy nevek léptek fel Frank Sinatrától Madonnáig, de az újjáépült stadionban is sok koncertet fognak adni. Az igazán nagy dobás azonban várhatóan az olimpia lesz, hiszen itt rendezik a 2016-os nyári játékok megnyitóünnepségét is.

A MÉRKŐZÉSEK

Június 15., ARGENTÍNA–BOSZNIA-HERCEGOVINA
Június 17., BELGIUM–OROSZORSZÁG
Június 18., SPANYOLORSZÁG–CHILE
Június 25., ECUADOR–FRANCIAORSZÁG
Június 28., nyolcaddöntő: C1–D2
Július 4., negyeddöntő
Július 13., döntő

A vébé ellen tiltakozók a Copacabanán (Forrás: Reuters)
A vébé ellen tiltakozók a Copacabanán (Forrás: Reuters)

SAO PAULO, CORINTHIANS ARÉNA

Sao Paulo városa új stadiont kapott a világbajnokságra. Még 2011-ben kezdték el építeni, így értelemszerűen nincs nagy múltja a Corinthians új otthonának. A tornán mindenesetre hat meccset kap, köztük mindjárt a nyitó mérkőzést, a Brazília–Horvátország találkozót. A hazai szurkolók valószínűleg már nem köszönthetik ezután a vébén a kedvenceiket, bár az esély megvan rá, ha netán a brazilok nem nyerik meg a csoportjukat, hanem a második helyen végeznek, hiszen az alsó ági elődöntőt is itt rendezik. Addig azonban még egy Uruguay–Anglia meccs is belefér a kínálatba, márpedig ez a párosítás nagy csatát ígér.

Sao Paulo Brazília legnagyobb és egyben legnépesebb városa. Az ország délkeleti részén fekvő metropolis a maga húszmillió lakosával a földkerekség tíz legnagyobb települése között található. A Szent Pál apostolról elnevezett Sao Paulo gazdasági, kereskedelmi, művészeti szempontból is Brazília központja. Itt található a világ második legnagyobb gabonatőzsdéje, számos országos tévéadó, az ország legmagasabb épületei, és akkor még nem beszéltünk a Formula–1-ről...

Az 1554-ben alapított város lakóit paulistanóknak nevezik, a tágabb környezet, a szintén Sao Paulo nevű állam lakóit pedig paulistáknak. Alapításában elévülhetetlen érdemei vannak a jezsuitáknak, hiszen az Anhangabaú és a Tamanduatei folyó közti domb tetejére épült, Szent Pál apostolról elnevezett központból kezdték a helyi indiánok megtérítését. Jelentéktelen falu volt a következő évszázadban, de az egész régió Brazília legszegényebb területének számított, még rabszolgákat sem tudtak vásárolni.

Csak 1711-ben lett város, majd hamarosan aranyat találtak a közelben, és ez a tény megindította a fejlődést. Amikor az arany elfogyott, a cukornád, majd a kávé lett a gazdagság forrása. Így az egykor jelentéktelen település fokozatosan az ország legjelentősebb városává nőtte ki magát.

A Corinthians Aréna madártávlatból (Forrás: Reuters)
A Corinthians Aréna madártávlatból (Forrás: Reuters)

Az új stadion a Corinthians csapatának otthona. A világbajnokságon 69 160 néző elhelyezésére lesz alkalmas, de a vébé után már nem lesz szükség ekkora befogadóképességre, ezért a fenntarthatóbb, 48 234 főre méretezett lelátók maradnak. Az 1910-ben alapított Corinthians többszörös brazil bajnok, kupagyőztes, klubvilágbajnok, Libertadores-kupa-győztes. 2014. május 18-án játszotta az első hivatalos találkozóját a stadionban, méghozzá a Figueirense ellen, de a valamivel több mint 36 ezer néző azt látta, hogy kedvenceik 1–0-ra kikapnak a vendégektől. Nem könnyű nyitó meccset játszani...

A Corinthians Arénának azonban nem 2014-re kellett volna elkészülnie, hanem még 2013 végére. Két munkás életét követelte, amikor leszakadt a tetőszerkezet egy része. Pedig éppen az az egyik legjellegzetesebb része a stadionnak, és jellegében utal a város egyik szimbólumára, a Szépművészeti Múzeumra.

Érdekesség még, hogy a fekete-fehér színekben szereplő Corinthiansnál erősen gondolkodtak azon, hogy fekete fű legyen a stadionban, mert arrafelé irtóznak a zöldtől, hiszen riválisuk, a Palmeiras színkombinációja éppen a zöld-fehér. Mivel technikailag ezt még nekik sem sikerült megoldani, ebben az arénában is zöld lesz a gyep, csak egy kicsit sötétebb árnyalatú a szokásosnál.

A létesítmény 19 km-re keletre található a városközponttól, de metróval és vonattal is könnyen megközelíthető, vagyis ezen nem fog múlni semmi. Más stadionoktól eltérően egyáltalán nem terveznek benne koncerteket vagy a futballon kívül más eseményeket tartani, mert féltik a játékteret. A meccsbevételeken kívül kiállításokból és stadiontúrákból igyekeznek majd bevételhez jutni. A tévében viszont már szerepet kapott a Corinthians Aréna, hiszen a Simpson család 546. epizódjában éppen ezt a stadiont jelenítették meg. Homér ugyanis ezen a gyepen bíráskodik.

Sokan szeretnék, ha a bíróság is bíráskodna, merthogy rengeteg tiltakozás kísérte az építkezést, és a közpénzek túlzott felhasználásával vádolták a polgármestert is, mivel az eredeti tervekhez képest alaposan elszaladt a költségvetés. Ehhez képest a tiltakozók szerint alig valami jut iskolákra és egészségügyre...

A MÉRKŐZÉSEK
Június 12., BRAZÍLIA–HORVÁTORSZÁG
Június 19., URUGUAY–ANGLIA
Június 23., HOLLANDIA–CHILE
Június 26., DÉL-KOREA–BELGIUM
Július 1., nyolcaddöntő: F1–E2
Július 9., elődöntő

A Corinthians Aréna esti fényben (Forrás: Reuters)
A Corinthians Aréna esti fényben (Forrás: Reuters)

CURITIBA, BAIXADA ARÉNA

A Sao Paulótól délre fekvő Curitiba városának csak négy csoportmeccse lesz a vébén, ráadásul igazán nagy népszerűségnek örvendő csapat nem jut a helyieknek. Irán, Nigéria, Honduras, Ecuador, Ausztrália, Algéria nem túl nagy fogás, ahogy az erősebbek közül Oroszország sem. Egyedül a világbajnok Spanyolország a vonzó.

Curitiba Paraná állam fővárosa, majdnem kétmillió lakosával az ország nyolcadik legnépesebb települése, vagyis jogosan jár neki néhány összecsapás a tornán. Az 1693-ban alapított város a kereskedelemnek köszönheti a jelentőségét, de az igazi népességrobbanás 1950 után következett be, amikor millió fölé kúszott a lélekszám.

Curitiba iparváros, ahol erős a szolgáltatóipar és állandó a népességvándorlás. A lakosság nagyjából fele nem itt született. Viszont az előző helyszínektől eltérően az egyik legélhetőbb latin-amerikai nagyvárosnak tartják. Curitiba még arról is nevezetes, hogy itt nyílt meg Brazília első egyeteme.

Házak között a Baixada Aréna (Forrás: Reuters)
Házak között a Baixada Aréna (Forrás: Reuters)

A vébémeccseket rendező stadion hivatalos neve Estádio Joaquim Américo Guimaraes, de egyszerűen csak Arena de Baixadának hívják. A mai pálya helyén található egykori stadiont még 1914-ben nyitották meg egy korábbi lőporraktár helyén, és egészen 1997-ig állt, amikor az utódja megépítése miatt lerombolták. 1999 óta magasodik ott az új stadion, amely akkoriban Brazília legmodernebb futballpályája volt. Ennek ellenére némi ráncfelvarráson kellett átesnie, hogy helyszín lehessen a 2014-es világbajnokságon. De ez sem ment könnyen, mert a munkálatokat 2013 októberében le kellett állítani a súlyos biztonsági hiányosságok miatt. A FIFA aztán bekeményített, és idén azzal fenyegetőzött, hogy elveszik Curitibától a rendezést, ha február közepéig nem készülnek el a megfelelő mértékben. Végül ez megtörtént, így a város megrendezheti a négy meccset.

Az aréna az 1924-ben alapított, vörös-fekete színekben pompázó Atlético Paranaense otthona. A klub az Internacional és az América egyesüléséből született. Az első osztályban játszik, akárcsak nagy riválisa, a szintén helyi Coritiba, amelynek viszont saját stadionja van.

A Baixada Aréna hivatalos megnyitója 2014. május 14-én volt, a meccsen az házigazda a Corinthiansszal játszott hírverő meccset. Az Atlético PR-nek nem sikerült nyernie, mivel 2–1-re kikapott, de legalább annyit elmondhatott magáról, hogy az újjáépített pályán övé lett az első gól.

A stadion befogadóképessége a világbajnokságon 43900 nézőre van méretezve, de a rendezvény után ennyire már nem lesz szükség, attól kezdve 29 ezren fognak majd beférni. A stadion közel van a belvároshoz, nem okozhat gondot a nézőknek a kijutás.

A MÉRKŐZÉSEK
Június 16., IRÁN–NIGÉRIA
Június 20., HONDURAS–ECUADOR
Június 23., AUSZTRÁLIA–SPANYOLORSZÁG
Június 26., ALGÉRIA–OROSZORSZÁG

Esti meccs a Baixada Arénában (Forrás: Reuters)
Esti meccs a Baixada Arénában (Forrás: Reuters)

PORTO ALEGRE, BEIRA-RIO STADION

A világbajnokság legdélebbi helyszínén, Porto Alegrében öt találkozót rendeznek. A négy csoportmeccsen kívül még egy nyolcaddöntő lesz a Beira-Rio Stadionban. Bár igazán nagy csemegét nem kínálnak a párosítások, azért egy Franciaország, egy Hollandia, vagy pláne a viszonylag közeli Argentína fellépése mindenhol nagy esemény lenne. Hogy aztán a „nagyok" vagy éppen a „kicsik" (Honduras, Ausztrália, Algéria, Dél-Korea, Nigéria) lesznek-e vidámak, majd kiderül. A város neve ugyanis magyarul vidám kikötőt jelent.

Porto Alegre még brazil mértékkel mérve sem büszkélkedhet nagy múlttal, hiszen csak 1769-ben alapították, és elsősorban az Azori-szigetekről érkező portugálok népesítették be. Idővel azonban egészen kinőtte magát, főleg a 19. századi európai bevándorlóknak köszönhetően. A mintegy másfél millió lakos többsége ma is európai ősökkel büszkélkedhet. Porto Alegre elsősorban a környék mezőgazdaságának és iparának központja. Kulturális téren is jelentős, például az őslénytan egyik központja, rengeteg dinoszauruszmaradvánnyal büszkélkedhet.

Porto Alegre a gaúchók, azaz a dél-amerikai „cowboyok" központja, de egész Rio Grande do Sul állam lakóit is így nevezik. A város sokat tesz azért, hogy a közösséget is bevonja a döntési folyamatokba. Nagy sikert hozott az ún. részvételi költségvetés bevezetése a nyolcvanas években, azaz nem az önkormányzat, hanem a helyi közösségek döntik el, hogy mire menjen a befizetett adójuk. Ennek is köszönhető, hogy a városban a legjobb az életminőség egész Brazíliában.

Pazar látvány volt a megnyitó éjszakáján a Beira-Rio Stadion (Forrás: Reuters)
Pazar látvány volt a megnyitó éjszakáján a Beira-Rio Stadion (Forrás: Reuters)

A meccsek színhelye, a Beira-Rio Stadion helyi szokás szerint csak becenév. Hivatalosan José Pinheiro Borda portugál építészmérnök a névadó, aki arról nevezetes, hogy nagy álma volt felépíteni ezt a stadiont. Munkája sikerrel járt, hiszen a mű elkészült, de az átadást már nem érhette meg. Az iránta érzett tiszteletből kapta a nevét a létesítmény.

A stadiont 1969-ben nyitották meg, s érdekesség, hogy a klub szurkolói és játékosai maguk is részt vettek az építkezésben. Téglákat, betont, vasat hoztak, mert nehéz idők jártak akkoriban a vidékre, de így is jó 13 év kellett is, hogy elkészüljön.

A sportlétesítmény az 1909-ben alapított Internacional otthona. Bár a csapat korántsem tartozik az első osztály legnagyobb menői közé, attól még többek között azzal is büszkélkedhet, hogy még sohasem esett ki az élvonalból. Nemzetközi szinten pedig 2006-ban megszerezte a klubvilágbajnoki trófeát.

Az Internacional nagy városi ellenfele a Gremio, rangadójukat Gre-Nal derbinek nevezik, és ezt a párharcot tartják Brazília egyik legkönyörtelenebb városi rivalizálásának.

Kék ég, zöld fű Porto Alegrében (Forrás: Reuters)
Kék ég, zöld fű Porto Alegrében (Forrás: Reuters)

A 2014-es vébére jelentősen felújították a létesítményt, megkönnyítették a bejutást, büféket telepítettek, tető készült, így a közönség már védve van a túlzó hőségtől és az esőtől is. Növelték a kényelmi szintet, és jobban lehet látni a pályát, mint a korábbi állapotában. A biztonsági berendezések is megfelelnek a FIFA követelményeinek.

A Beira-Rio Stadiont 2014-ben nyitották meg, és különösebb zűrök nélkül sikerült elkészülni vele. Persze nem a Gremiót hívta meg az Internacional a nyitómeccsre, jó volt oda a harmadosztályú Caxias is...

A MÉRKŐZÉSEK
Június 15., FRANCIAORSZÁG–HONDURAS
Június 18., AUSZTRÁLIA–HOLLANDIA
Június 22., DÉL-KOREA–ALGÉRIA
Június 25., NIGÉRIA–ARGENTÍNA
Június 30., nyolcaddöntő: G1–H2

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik