„A bírók is emberek, ők is hibáznak”

Vágólapra másolva!
2013.06.23. 18:30
null
A brazilok hiába szálltak vitába Ravshan Irmatovval (Fotó: Reuters)
Elismerte hibáját Ravshan Irmatov játékvezető, aki szombaton, a Brazília–Olaszország (4–2) Konföderációs Kupa-csoportmeccsen fújta a sípot. Az üzbég bíró Giorgio Chiellini gólja előtt büntetőt ítélt az olaszok javára, majd amikor a rutinos védő a kapuba gurított, megadta a találatot – a házigazdák hiába reklamáltak.

 

 

„Elismerte, hogy hibázott az olaszok második góljánál – utalt az üzbég játékvezetőre Pekka Odriozola, a FIFA szóvivője. – Technikai hiba volt, ezt ő is belátta, ha sípszóval megszakítottad a játékot, nem ítélhetsz előnyszabályt. Nem keres kifogásokat, de elmondta, hogyan élte meg a helyzetet.”

Ravshan Irmatov a mérkőzés után elismerte, befújta a tizenegyest Olaszország javára, majd Chiellini lövése után azonnal a kezdőkörre mutatott, azaz gólt ítélt. A találattal 3–2-re módosult az eredmény, az olaszok visszajöttek a meccsbe, ám egyenlíteni nem tudtak, sőt, kaptak még egy gólt a hajrában.

„Nagyon gyorsan játszódott le az egész, tizenegyest ítélt, majd a szeme sarkából látta, hogy gól születhet, ami meg is született. Gyorsan gondolkodott, nem akart okot adni a kifogásokra” – magyarázta tovább a kínos szituációt a nemzetközi szövetség szóvivője.

Odriozola arról nem nyilatkozott, hogy az üzbég játékvezető vezet-e még meccset a 2013-as Konföderációs Kupán, vagy hazaküldik. Helyette viszont idézte Massimo Busaccát, a FIFA játékvezetői testületének vezetőjét.

„Irmatov teljesítményének elemzése nélkül Busacca azt mondta, a bírók is emberek, ők is hibázhatnak, mint mindenki más, például egy csatár, aki elrontja a százszázalékos ziccert” – zárta mondandóját Odriozola.

A brazilok 4–2-es győzelmükkel megnyerték az A-csoportot, az olaszok a kvartett második helyén jutottak az elődöntőbe. A selecao június 26-án vívja elődöntőjét a B-csoport másodikjával, a squadra azzurra egy nappal később lép pályára a B-csoport győztesével. A finálét és a bronzmeccset június 30-án rendezik.

Vasárnap Nigéria Spanyolországgal csap össze, míg Uruguay Tahitivel, mindkét találkozó 21 órakor kezdődik. Mindkét meccsről élő, szöveges tudósítást olvashatnak a Nemzeti Sport Online-on!

Az Európa- és világbajnok spanyolok gyakorlatilag már továbbjutottak, Uruguaynak pedig több pontot kell szereznie, mint Nigériának, ha tovább akar jutni, azonos pontszám esetén a gólkülönbség rangsorol a csoportban.

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Spanyolország 2 2 12–1 +11 6
2. Nigéria 2 1 1 7–3 +4 3
3. Uruguay 2 1 1 3–3 0 3
4. Tahiti 2 2 1–16 –15 0
AZ A-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Brazília 3 3 9–2 +7 9
2. Olaszország 3 2 1 8–8 0 6
3. Mexikó 3 1 2 3–5 –2 3
4. Japán 3 3 4–9 –5 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik