Nagy kihívás az olaszoknak: a csoportelsőség a tét Brazília ellen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.06.22. 12:09
null
Neymar és Scolari az olaszok ellen is ütős párost alkothat (Fotó: Action Images)
Jön az utolsó forduló a brazíliai Konföderációs Kupa csoportkörében: az A jelű négyesben az eddig hibátlan Olaszország a szintén makulátlan Brazíliával csap össze a kvartett első helyéért. Mexikó pedig becsületből győzelemmel búcsúzna a már szintén kiesett Japán elleni találkozón.

 

Igazi futballklasszikussal jelentkezik Brazíliából a salvadori Fonte Nova Arena szombat este, amikor a házigazdák Olaszországgal csapnak össze az A-csoport első helyéért.

A képlet egyszerű: amelyik együttes nyer, az csoportelsőként a B jelű négyes második helyezettjével mérkőzik majd a legjobb négy között. A braziloknak viszont az iksz is elég ahhoz, hogy az elvileg könnyebb ellenfelet kapják az elődöntőben, persze ha a spanyolok nem betliznek Nigéria ellen vasárnap, de ez még a jövő zenéje.

A két futballnemzet emlékezetes csatákat vívott már egymással, ám az olaszok az utóbbi 30 évben egyszer sem tudtak diadalmaskodni a dél-amerikaiak ellen. A Paolo Rossi-féle itáliai válogatott 1982-ben remek meccsen 3–2-re legyőzte ellenfelét, ki is ejtve azt a középdöntőben, azóta viszont csak a selecaónak termett babér: többek között az 1994-es világbajnoki finálé (Puhl Sándor játékvezetése mellett 0–0, tizenegyesekkel 3–2 a braziloknak), vagy épp a 2009-es Konföderációs Kupán elért 3–0-s siker a csoportkörben.

„Rettentő nehéz feltételek mellett kellett edzenünk és játszanunk ebben a hőségben, a brazilok ellen fel kell tölteni az energiakészleteinket – mondta Cesare Prandelli, az olaszok szövetségi kapitánya. – A japánokat hősies küzdelemben sikerült legyőznünk (4–3 – a szerk.), Brazília ellen azonban muszáj sokkal szervezettebbnek lennünk.”

Márpedig ez nem lesz könnyű – mármint a szervezettség –, hisz az azúrkékek fazonszabászai közül Andrea Pirlo sérülés, míg Daniele De Rossi sárga lapos eltiltás miatt nem állhat Prandelli mester rendelkezésére. Mint ismert, Pirlo a Mexikó ellen 2–1-re megnyert csoportmeccsen századszor lépett pályára válogatott mezben, ráadásul gólt is szerzett. De Rossi pedig Japán ellen fejelt gólt 0–2-nél, majd 3–3-nál remek passzal ugratta ki Claudio Marchisiót, aki előkészítette a győztes olasz találatot.

A braziloknál nem lehet ok a panaszra: Luiz Felipe Scolari együttese eddig a japán és mexikói kihívással is sikeresen megbirkózott, ráadásul Júlio César kapuját egyelőre senki nem tudta bevenni.

„Van egy-két dolog, amin javítanunk kell, de összességében elégedett lehetek a hozzáállással, az összetartással és a csapat játékerejével. A szurkolók is láthatják, erős és stabil együttest építünk” – mesélte röviden Scolari, a brazilok világbajnok kapitánya.

A semleges szurkolók számára is izgalmas lehet az összecsapás: a két gárda a mostani tornán eddig összesen tizenegy találatot ért el. Emellett a már említett '94-es vb-finálé óta négy egymás elleni mérkőzésükön tizenötször zördültek meg a hálók. A gólokat elsősorban a mostani tornán eddig egyaránt kétgólos Mario Balotelli és Neymar szállíthatja szombat este.

A csoport másik találkozóján Mexikó Japánnal csap majd össze, ám igazi tétje már egyik csapat számára sem lesz a találkozónak, mivel a továbbjutás már korábban elúszott.

A mexikóiak a múlt alapján bizakodóak lehetnek az olaszok ellen látványos futballal kirukkoló japánok ellen. A közép-amerikaiak elsőre még kikaptak Japántól 3–2-re 1998-ban, azóta viszont mindig mexikói győzelemmel zárultak a párharcaik (1998, 2–1; 2000, 1–0; 2005, 2–1).

„Már csak becsületből is meg akarjuk nyerni ezt a meccset – mondta José Manuel de la Torre mexikói szövetségi kapitány. – Nem akarunk pont nélkül kiesni, pláne, hogy előzetesen egészen más célokkal érkeztünk Brazíliába.”

A túloldalon a fejlődést tartják szem előtt az eredmény helyett.

„A legfontosabb számunkra az eredmények mellett, hogy csapatként egyre jobbak legyünk. Sokkal erősebb ellenfelekkel kerültünk szembe, mint általában szoktunk. A tornán történteket el kell raktároznunk kulcsfontosságú tapasztalatként, hogy egy év múlva a vb-n hasznosítani tudjuk az ezekből tanultakat” – így Mike Havenaar, a japánok (holland nemzetiségű) játékosa.

KONFÖDERÁCIÓS KUPA
A-CSOPORT, 3. FORDULÓ
Olaszország–Brazília

Salvador, Fonte Nova Arena, 21.00 (Tv: M1), V: Irmatov (üzbég)
VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
OLASZORSZÁG: Buffon – Abate, Barzagli, Chiellini, De Sciglio – Marchisio, Aquilani, Montolivo – Giovinco, El Shaarawy – Balotelli. Szövetségi kapitány: Cesare Prandelli
BRAZÍLIA: Júlio César – Daniel Alves, David Luiz, Thiago Silva, Filipe Luis – Hernanes, Luiz Gustavo – Lucas Moura, Oscar, Neymar – Fred. Szövetségi kapitány: Luiz Felipe Scolari

Japán–Mexikó
Belo Horizonte, Mineirao Stadion, 21.00 (Tv: M1, felvételről 0.35), V: Brych (német)
VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
JAPÁN: Kavasima – Ucsida, Konno, Josida, Nagatomo – Hoszogai, Endo – Okazaki, Honda, Kagava – Maeda. Szövetségi kapitány: Alberto Zaccheroni
MEXIKÓ: Corona – Mier, F. Rodríguez, Moreno, Salcido – Torrado, Reyna – Giovanni dos Santos, Zavala, Guardado – J. Hernández. Szövetségi kapitány: José Manuel de la Torre

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik