Világbajnoki derbi Madridban, avagy rangadók futószalagon

Vágólapra másolva!
2012.10.09. 10:57
null
A spanyol Cesc Fabregasra, a svéd Zlatan Ibrahimovicra és a portugál Cristiano Ronaldóra újra fontos meccsek várnak<br />(Fotók: Action Images)
Miközben Juhász Roland „hatpontos megközelítése&quot; jegyében reménykedünk a magyar labdarúgó-válogatott Észtország és Törökország elleni sikeres szereplésében, lelkesen ajánljuk a figyelmükbe a következő egy hét többi vb-selejtezőjét is. Érdemes lesz követni az eseményeket, hiszen a kilenc európai csoport közül ötben is megvív egymással a két legerősebbnek rangsorolt csapat: pénteken Oroszország–Portugália, kedden Olaszország–Dánia, Németország–Svédország, Szlovákia–Görögország és Spanyolország–Franciaország rangadót rendeznek. Cél a 2014-es brazíliai világbajnokság – nézzük a következő napok kínálatát!

 

 

A-CSOPORT
Október 12.
Wales–Skócia
Szerbia–Belgium
Macedónia–Horvátország
Október 16.
Macedónia–Szerbia
Belgium–Skócia
Horvátország–Wales

A-CSOPORT

Még várat magára a horvát–szerb presztízscsata, ám amíg eljön az ideje (jövő március), a két nagy rivális kénytelen szembenézni egy-két másik kemény vetélytárssal. Már mindketten veszítettek pontokat, úgyhogy a további botlások mind kellemetlenebb következményekkel járhatnak.

Az októberi program a szerbek számára ígérkezik nehezebbnek, hiszen nemcsak a szintén jelentős presztízsértékű (amúgy a horvátoknak is időszerű) macedóniai kaland vár rájuk, hanem meg kell vívniuk a csoport harmadik legerősebbnek tartott csapatával, a nagy tornára tíz éve csak ácsingózó Belgiummal is.

Márpedig az Eden Hazard fémjelezte „vörös ördögök” még a sérült Romelu Lukaku nélkül is veszélyesnek ígérkeznek – igaz, ha a szintén nem teljesen egészséges Vincent Kompany sem játszhat Belgrádban, az már jelentős érvágás lesz.

Skócia és Wales részben egymás rovására próbál meg feljebb kapaszkodni – a javítás különösen Walesre férne rá, amely eddig tökéletesen illeszkedik a hatodik kalaposok sanyarú szerepébe.

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Szerbia 2 1 1 6–1 +5 4
2. Belgium
2
1
1
3–1
+2
4
3. Horvátország 2 1 1 2–1 +1 4
4. Skócia 2 2 1–1 0 2
5. Macedónia 2 1 1 1–2 –1 1
6. Wales 2 2 1–8 –7 0

 

B-CSOPORT
Október 12.
Bulgária–Dánia
Örményország–Olaszország
Csehország–Málta
Október 16.
Olaszország–Dánia
Csehország–Bulgária

B-CSOPORT

Első osztályú a csoport következő napjainak programja! A csúcspont az első kiemelt Olaszország és a második kalapos Dánia jövő keddi milánói összecsapása lesz, ám a felvezető program sem akármilyen: a dánok az olaszokat meglepő (2–2) bolgárok vendégei lesznek, míg a squadra azzurra Jerevánba látogat.

Bár ez utóbbi meccs egyértelmű esélyese Cesare Prandelli csapata, ne feledjük, hogy a legutóbbi Európa-bajnokság selejtezői során Örményország jó néhány váratlan eredményt szállított, és kis híján pótselejtezős helyre futott be.

Az olasz–dán találkozó két résztvevője már hullajtott el pontot – és akár hullajthat a milánói randevúig újabbakat is –, így korántsem mindegy, melyiküknek sikerül jobban a mostani randevú. Bár ezt a párharcot túlnyomó olasz fölény jellemzi, meg kell jegyezni, hogy a legutóbbi két alkalommal dán győzelem (1999, Nápoly) és döntetlen (2000, portugáliai Eb) született.

S vajon a bolgárok meg tudják-e lovagolni az olaszok ellen elcsípett pontot? Megint két „magasabb kalapos" lesz az ellenfelük, Dánia hazai pályán, míg az ugyancsak a vb-döntő felé kacsingató Csehország idegenben.

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Olaszország 2 1 1 4–2 +2 4
2. Bulgária 2 1 1 3–2 +1 4
3. Örményország 2 1 1 1–1 0 3
4. Dánia 1 1 0–0 0 1
Csehország 1 1 0–0 0 1
6. Málta 2 2 0–3 –3 0

 

C-CSOPORT
Október 12.
Írország–Németország
Kazahsztán–Ausztria
Feröer–Svédország
Október 16.
Németország–Svédország
Feröer–Írország
Ausztria–Kazahsztán

C-CSOPORT

Elérkezik az igazság pillanata ebben a csoportban is: a 2-es kalap az 1-es kalapnál tesz látogatást. Mielőtt azonban létrejönne a jövő keddi berlini Németország–Svédország randevú, a felekre vár egy kis „bemelegítés".

A bombaformában futballozó Zlatan Ibrahimovicot is soraikban tudó svédeknek elvileg nem okozhat gondot Feröer, és ha a pillanatnyilag 12 selejtezőn (Eb, vb) átívelő győzelmi sorozatot vesszük, akkor a németeket sem érheti baj Dublinban.

Csakhogy a két csapat megelőző öt mérkőzésének mérlege (az 1989 és 2007 közötti időszakról van szó) tökéletes egyensúlyt mutat (1-1 győzelem mellett három döntetlen), sőt a szerzett gólok tekintetében az írek eggyel jobban állnak (4–3).

Giovanni Trapattoni ír kapitány jó ismerője a német futballnak, ám kérdés, hogy a sok sérülés közepette képes lesz-e kifundálni valamilyen hozzá méltó meglepetést.

A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Németország 2 2 5–1 +4 6
2. Svédország 1 1 2–0 +2 3
3. Írország 1 1 2–1 +1 3
4. Ausztria 1 1 1–2 –1 0
5. Kazahsztán 2 2 1–4 –3 0
6. Feröer 1 1 0–3 –3 0

 

D-CSOPORT
Október 12.
Törökország–Románia
Észtország–Magyarország
Hollandia–Andorra
Október 16.
Andorra–Észtország
Magyarország–Törökország
Románia–Hollandia

D-CSOPORT

A szextett következő napokra érvényes programjával alighanem minden hazai futballbarát tisztában van. A lényeg ugyebár az Egervári-csapat észtországi látogatása, illetve az azt követő hazai csatája Törökországgal. Hat pont, négy pont, három pont, két pont, egy pont, nulla pont...

Miközben mindenki a vérmérsékletének megfelelően latolgatja, mennyi lesz a befolyó „profit" – Egervári kapitány ugyebár négy pontnál alább nem szívesen adná, illetve ha adnia kell, akkor szerinte is baj van –, érdemes vetni egy pillantást a csoportot két győzelemmel vezető Románia közeljövőbeli feladataira: Törökország idegenben, Hollandia odahaza...

A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Románia 2 2 6–0 +6 6
2. Hollandia 2 2 6–1 +5 6
3. MAGYARORSZÁG 2 1 1 6–4 +2 3
4. Törökország 2 1 1 3–2 +1 3
5. Észtország 2 2 0–5 –5 0
6. Andorra 2 2 0–9 –9 0

 

E-CSOPORT
Október 12.
Albánia–Izland
Szlovénia–Ciprus
Svájc–Norvégia
Október 16.
Ciprus–Norvégia
Albánia–Szlovénia
Izland–Svájc

E-CSOPORT

Nincs szándékunkban megbántani norvég futballbarátainkat, de az, hogy a vb-n legutóbb 1998-ban, Eb-n 2000-ben részt vevő Norvégia az első kalapból vághatott neki a vb-selejtezőknek, miközben Oroszország, Franciaország, Dánia és Svédország a másodikból, az alighanem a világranglista-számítás és az arra támaszkodó kalapkészítés... khm, kiforratlanságának következménye.

Ezt látszik bizonyítani a vikingek szemgödrét a nyitó játéknap óta csúfító izlandi monokli is. A napokban az egyik legnagyobb kihívó, Svájc, valamint a kiszámíthatatlan Ciprus készül beverni nekik a következőt. Történjék bármi, alighanem a legkiegyensúlyozottabb csoporttal lesz dolgunk az utolsó játéknapig!

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Svájc 2 2 4–0 +4 6
2. Izland 2 1 1 2–1 +1 3
3. Albánia 2 1 1 3–3 0 3
4. Ciprus 2 1 1 2–3 –1 3
4. Norvégia 2 1 1 2–3 –1 3
6. Szlovénia 2 2 1–4 –3 0

 

F-CSOPORT
Október 12.
Luxemburg–Izrael
Oroszország–Portugália
Október 16.
Izrael–Luxemburg
Portugália–Észak-Írország
Oroszország–Azerbajdzsán

F-CSOPORT

A pénteki csúcsmérkőzést ebben a csoportban rendezik meg, ráadásul a koreográfia szinte közelít a tökéleteshez: mind a házigazda Oroszország, mind Portugália hibátlan mérleggel fut neki az összecsapásnak. Az egyik oldalon hadba vonul Cristiano Ronaldo, a világ egyik legjobb labdarúgója – aki bár az el Clásicón kisebb sérülést szenvedett és emiatt edzést mulasztott, aligha hagyja ki a meccset –, a másik oldalon pedig oroszországi mestervizsgájára készül a nyáron kinevezett kapitány, Fabio Capello. A rangadónak magyar szereplői is lesznek a Kassai Viktor vezényelte játékvezető stáb révén.

A két ország közös futballmúltjában kevés a válogatott mérkőzés, de kettőre alighanem sokan emlékeznek: az egyik fontos emlék az 1966-os angliai vb bronzmeccse, amelyet a portugálok nyertek meg 2:1-re (természetesen még a Szovjetunió ellen), a másik pedig a 2004. októberi lisszaboni vb-selejtező, amelyen 7–1-es portugál siker született – Cristiano Ronaldo akkor szerzett először egynél több gólt (kettőt) a nagyválogatottban.

Mellékszál, de kíváncsiak vagyunk arra is, folytatja-e a csipkelődést Luxemburg. A nagyhercegség csapata a portugálokat még csak megizzasztotta, majd az északírektől már pontot is csent. A két felvonásos párbajban Izrael nem engedhet meg magának ballépést ellene.

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Oroszország 2 2 6–0 +6 6
2. Portugália 2 2 5–1 +4 6
3. Luxemburg 2 1 1 2–3 –1 1
4. Észak-Írország 2 1 1 1–3 –2 1
5. Azerbajdzsán 2 1 1 1–4 –3 1
6. Izrael 2 1 1 1–5 –4 1

 

G-CSOPORT
Október 12.
Szlovákia–Lettország
Liechtenstein–Litvánia
Görögország–Bosznia-Hercegovina
Október 16.
Lettország–Liechtenstein
Bosznia-Hercegovina–Litvánia
Szlovákia–Görögország

G-CSOPORT

Ránézésre nem orosz–portugál „kaliber", de itt is kalapszépségverseny következik: a második legerősebb, Szlovákia a papíron a csoport urának számító Görögországot fogadja jövő kedden Pozsonyban. A görögök egyelőre hibátlanok, csakhogy a szlovákiai túra előtt lesz egy jelentős próbatételnek ígérkező meccsük a szintén százszázalékos Bosznia-Hercegovinával.

Nem csupán a helyszín (Pireusz), hanem a két fél korábbi mérlege (négy tétmeccs, négy győzelem) is a görögök sikerét jósolja, csakhogy a bosnyákok ama válogatottak körébe tartoznak, amelyektől a szakma egy ideje már várja a kiugrást. Hiba lenne könnyedén legyőzhetőnek vélni azt a gárdát, amelyikben Edin Dzeko az egyik emblematikus figura.

No és éppen ez a (feldobott vagy feldühített, még nem tudható) boszniai csapat lesz László Csaba litvánjainak ellenfele jövő kedden. A magyar tréner baltikumi legényei a mostaninál hárommal több pont birtokában kell, hogy várják a zenicai meccset, hiszen vaduzi átszállással érkeznek. Vagy inkább ne osztogassuk felelőtlenül a pontokat? A két alakulat tavalyi Eb-selejtezőin egy-egy liechtensteini győzelem és döntetlen született – ha nem így történik, talán most nem is László a kapitány.

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Bosznia-Hercegovina 2 2 12–2 +10 6
2. Görögország 2 2 4–1 +3 6
3. Szlovákia 2 1 1 3–1 +2 4
4. Litvánia 2 1 1 1–3 –2 1
5. Lettország 2 2 2–6 –4 0
6. Liechtenstein 2 2 1–10 –9 0

 

H-CSOPORT
Október 12.
Anglia–San Marino
Moldova–Ukrajna
Október 16.
San Marino–Moldova
Ukrajna–Montenegró
Lengyelország–Anglia

H-CSOPORT

Anglia már veszített pontot hazai pályán ebben a kiírásban, és mivel az előző Európa-bajnokság selejtezőin megtapasztalta a legerősebbnek rangsorolt vetélytárs, Montenegró veszélyességét, soros ellenfeleivel szemben nem lehet nagyvonalú. Roy Hodgson csapata San Marinót talán még nagyvonalúan is legyőzné, Lengyelországot azonban idegenben nem feltétlenül, még úgy sem, hogy Jakub Blaszczykowski személyében az ellenfél fontos játékost veszített el sérülés miatt.

S ha már hiányzók... Alighanem Oleg Blohin távolmaradása a vb-selejtezők októberi meccsdömpingjének egyik legsajnálatosabb fejleménye. Mint ismert, az ukrán futball legendája a Dinamo Kijev vezetőedzője lett a közelmúltban, de az októberi kvalifikációs erőpróbákra még felkészítette volna a csapatot – ha nem jön közbe egy váratlan rosszullét és egy meglehetősen súlyos műtét.

Szerencsére az operáció sikerült, de Blohin természetesen csak a távolból kísérheti figyelemmel, mire mennek korábbi tanítványai a helyettese, Andrij Bal irányításával. A két mérkőzés közül az egyik, a Montenegró elleni különösen nehéznek ígérkezik.

A H-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Montenegró 2 1 1 8–2 +6 4
2. Anglia 2 1 1 6–1 +5 4
3. Lengyelország 2 1 1 4–2 +2 4
4. Ukrajna 1 1 1–1 0 1
5. San Marino 1 1 0–6 –6 0
6. Moldova 2 2 0–7 –7 0

 

I-CSOPORT
Október 12.
Finnország–Grúzia
Fehéroroszország–Spanyolország
Október 16.
Fehéroroszország–Grúzia
Spanyolország–Franciaország

I-CSOPORT

S végül csak eljutottunk az egyetlen ötcsapatos csoportig, ahol korunk legjobb nemzeti válogatottja, a világ- és Európa-bajnok Spanyolország igyekszik elkerülni a riválisok cselvetéseit. Vicente del Bosque legénységének az első, grúziai selejtezőn némi szerencsére is szüksége volt ahhoz, hogy kihúzza a lábát a kelepcéből.

S hamarosan jön a legnagyobb rivális, a két meccs után százszázalékos Franciaország. Noha olyan ellenfélről van szó, amelyik a spanyolhoz hasonlóan világ- és Európa-bajnok lett a megelőző másfél évtizedben, a jövő keddi madridi meccs (Vicente Calderón Stadion) favoritja a házigazda.

Nem csak a közelmúltban felhalmozott trófeák„üzenete” miatt. Az utóbbi négy évben a két együttes háromszor találkozott egymással, és mindháromszor a spanyolok nyertek, a franciák még csak gólt sem szereztek. Az sem mellékes, hogy miközben az ibériai csapat évek óta a zeniten ragyog, Franciaországban rövid időn belül másodszor kezdődik meg az újjáépítés a 2010-es vb-fiaskó óta – Laurent Blanc az Eb-negyeddöntőig húzta a falakat, jelenleg pedig a nyáron munkába álló Didier Deschamps-ra vár a következő „emelet" kivitelezése. Ha Madridban pont jutna a „kékeknek", akár azt is mondhatnánk, hogy az építmény „szerkezetkész" állapotba került.

S mielőtt kitennénk az utolsó pontot, kötelességünk megemlíteni: mielőtt jön a mediterrán derbi, a spanyoloknak pénteken meg kell válaszolniuk egy korántsem tartalmatlan kihívást. Fehéroroszország lesz az ellenfelük ugyanabban a minszki stadionban, amelyikben néhány nappal ezelőtt a Bayern München meglepetésszerű vereséget szenvedett a BATE Boriszovtól BL-meccsen.

Belarusz talán az utolsó esélyét készül megragadni, hogy a gyenge kezdés után ne kerüljön ledolgozhatatlan hátrányba. Szóval, a még az el Clásico lázában égő Spanyolország lassan jó, ha Minszkre szegezi tekintetét.

AZ I-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Franciaország 2 2 4–1 +3 6
2. Spanyolország 1 1 1–0 +1 3
3. Grúzia 2 1 1 1–1 0 3
4. Finnország 1 1 0–1 –1 0
5. Fehéroroszország 2 2 1–4 –3 0

SZAVAZÁS

Versenyben marad-e a magyar labdarúgó-válogatott a soron következő két vb-selejtező után?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik