Egervári: Négy pont kell a versenyben maradáshoz

Vágólapra másolva!
2012.10.08. 18:27
null
Egervári Sándor szövetségi kapitány bízik a hibák kijavításában (Fotó: Németh Ferenc)
Az Észtország és a Törökország elleni vb-selejtezőre készülve hétfőn sajtótájékoztatót tartott a magyar labdarúgó-válogatott a telki központban. Egervári Sándor szövetségi kapitány optimistán áll a találkozók elé, és bízik a hibáink kijavításában. Megszólalt a válogatott több kulcsjátékosa, így Juhász Roland, Gera Zoltán és Szalai Ádám is.

„Aki a feladatot osztja, annak számon is kell kérni, hagyományosan mindig az első napon este értékeljük az előző összecsapásokat. Ma este nyolckor lesz ez az elemzés, hogy aztán minél előbb végleg le tudjuk zárni a Hollandia elleni vb-selejtezőt – nyilatkozta Egervári Sándor. – Nem kudarcként, hanem tanulságként tekintünk a négy egyre elveszített találkozóra, mindezt annak ismeretében, hogy a fontos pontjainkat nem a vélhetően biztos csoportelső, favorit hollandok ellen kell begyűjtenünk, hanem sokkal inkább közvetlen riválisainkkal szemben."

SZALAI ÁDÁM: LEZÁRTAM A KISPADOZÁST

„Eddig még nem foglalkoztunk az észtekkel, ez a hátralévő napok feladata lesz – mondta Szalai Ádám, aki utalt a Hollandia elleni találkozóra és klubcsapatára is. – A hollandok elleni találkozón nagyon fel lettek fújva az elvárások, hogy a fiatal rivális ellen mekkora az esélyünk, »mikor ha nem most« volt a közhangulat, miközben az ellenfelet az Ajax és a PSV tehetségei erősítették, kiegészítve rutinos emberekkel. Az észteket nem kell felfújni, de lehúzni sem. Bár playoffba jutó csapattal találkozunk, a három pontért megyünk. Játékos keretük nem olyan erős, mint a törököké, de hazai pályán játszhatnak."

Szalai elmondta: német klubcsapatában – ahol jó formában játszik, gólokat lőtt – nem volt téma a válogatott találkozó, illetve kispadoztatása Hollandia ellen. Utóbbihoz hozzáfűzte: lezártnak tekinti. A válogatottat ért kritikákkal kapcsolatban megemlítette, azok attól válnak számára igazán fontossá, ha tudja, kitől származnak. A szintén Bundesliga-légiós, ám a keretből önmagát száműző Huszti Szabolcsról elmondta: a mi szintünkön bármelyik csapatnak erőssége lenne.

A szakember elmondta: tiszteletben tartják mások véleményét, bár azzal nem feltétlenül értenek egyet. Azonban úgy érzik, az elmúlt hetekben, olyan jelzőkkel is illették őket, amilyeneket nem érdemeltek meg, a hibáik ellenére sem. Az meg egyenesen rosszul esett nekik, hogy még a bravúr elérésével kapcsolatos szándékukat is megkérdőjelezték.

„A soron következő két meccsünk sok mindenre választ ad, még akkor is, ha nem sorsdöntő mérkőzésekről beszélünk, hiszen a vb-selejtező egy folyamat, annak ez a két meccs egy része lesz. Úgy vélem, ha négy pontot szerzünk, akkor versenyben tudunk maradni, ha hatot, akkor előnyt szerzünk a riválisainkkal szemben. Ennél kevesebb viszont már a hátrányunkká válhat. Optimistán tekintek a két mérkőzésünk elé, és bízom a hibáink kijavításában."

A Szalai-üggyel kapcsolatban Egervári Sándor ismételni tudta önmagát: nem volt más indoka a center mellőzésének Hollandia ellen, mint az, hogy Priskin Tamás azon a héten jó teljesítményével meggyőzte a szakvezetést szerepeltetéséről. A hét végén dániai klubjában két gólt szerző Vadócz Krisztián korábbi alapemberként nem tagja a keretnek, a szövetség kapitány ebben sem lát kivetnivalót.

„Volt már más olyan játékosunk a keretben az elmúlt két évben, aki most nincs itt velünk, nemcsak Vadócz Krisztián. A szakmai stáb úgy vélte, hogy az előttünk álló feladatokat a most keretbe meghívott játékosokkal tudjuk megoldani."

Egervári Sándor a pénteki ellenféllel kapcsolatban elmondta: az észtek tavaszi mérkőzésén Bozsik Péter, a Románia elleni találkozón Bognár György „kémkedett", míg ő Csábi József pályaedző társaságában nyáron a horvátok ellen látta játszani a riválist, így kellő információval és videó anyaggal rendelkeznek róla.

EGERVÁRI SÁNDOR: "A HOLLAND MECCS NEM KUDARC, HANEM TANULSÁG"

Gera Zoltán kiváló főpróbát tartott, hiszen gólt szerzett a hét végi angol bajnoki fordulóban, azaz fontos szerepe volt abban, hogy csapata, a West Bromwich 3–2-re legyőzte a QPR-t. A jó ráhangolódás azonban még véletlenül sem teszi óvatlanná az észtek ellen.

ELKÉPZELHETŐ, HOGY VANCZÁK VILMOS MÉGIS CSATLAKOZIK

Vanczák Vilmos arcsérülés miatt nem lehet a hétfőn találkozó játékosok között, bár a hétvégén klubcsapatában speciális maszkban már pályára lépett.

„Két órával ezelőtt telefonon beszéltem Vanczák Vilivel – árulta el a szövetségi kapitány a hétfői sajtótájékoztatón –, nem zárható ki, hogy még csatlakozik hozzánk. Szerepeltetését viszont továbbra is kockázatosnak érezzük, hiszen a műtétjét követően még nem forrt össze az arccsontja. Klubmeccsen való szerepeltetésében is vélünk némi erőszakos ráhatást, de ettől függetlenül folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a Sion orvosaival."

A szombathelyi Halmosi Péterről még nem tudni, hogy beszakadt vagy csak elfáradt a combizma, míg a debreceni Varga Józsefnek kisebb ágyéksérülés okoz problémát.

„Pénteken olyan ellenféllel találkozunk, amely az előző sorozatban playoff-meccset játszott, ami azért jelent valamit, feltétlenül tiszteletre méltó – mondta Gera. – Most ugyan kétszer simán kikaptak, de tudjuk róluk, hogy a védekezésük szervezett, a kontráik veszélyesek, és bennük van a gól is. Idegenben játszunk, nyilván nem ugrunk nekik. S hogy aztán mire jutunk velük, az attól is függ, mennyit engednek nekünk. Jól érzem magam a klubcsapatomban, érzem a bizalmat, és a hétvégén gólt is szereztem, ami mindig pluszt ad a játékosnak."

Juhász Rolandnak kevés játéklehetőség jutott klubjában az utóbbi hetekben, ettől függetlenül egészséges önbizalommal várja a két közelgő erőpróbát.

„Ma kielemezzük a hollandok elleni meccset, megnézzük a hibáinkat, én is a sajátjaimat, aztán a heti edzésmunka során próbáljuk őket korrigálni – kezdte önkritikusan Juhász. – Nagyon fontos, hogy a védők sokat tudjanak együtt gyakorolni a héten, főként, hogy a sérülések miatt ismét új felállásban leszünk kénytelenek pályára lépni. A védőknél az összeszokottság nagyon fontos, ráadásul a válogatott, ahol ritkábban találkozunk egymással, még speciális is ebből a szempontból. Lengyel klubtársamat kérdeztem az észtekről, ő annyit mondott, hogy fizikailag erős felépítésű játékosokra számíthatunk, akik csapatként stabilak. Úgy véljük, hogy a két vereség ellenére nekik is nagyon fontos lesz a mérkőzés, főként hazai közönség előtt. Nekünk az észtek és a törökök ellen nem jó a döntetlen, én két győzelemben, hat pontban gondolkodom."

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Bogdán Ádám (Bolton), Király Gábor (1860 München), Megyeri Balázs (Olympiakosz)
Védők: Halmosi Péter (Szombathelyi Haladás), Juhász Roland (Anderlecht), Kádár Tamás (Roda), Korcsmár Zsolt (Brann Bergen), Lipták Zoltán (Győri ETO), Mészáros Norbert (DVSC-Teva), Takács Ákos (Győri ETO), Varga József (DVSC-Teva)
Középpályások: Dzsudzsák Balázs (Dinamo Moszkva), Elek Ákos (DVTK) Gera Zoltán (WBA), Gyurcsó Ádám (Videoton), Hajnal Tamás (VfB Stuttgart), Koltai Tamás (Győri ETO), Koman Vladimir (FK Krasznodar), Pátkai Máté (Győri ETO), Pintér Ádám (Real Zaragoza), Szakály Péter (DVSC-Teva)
Támadók: Németh Krisztián (Roda), Szabics Imre (Sturm Graz), Szalai Ádám (Mainz)
A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Románia 2 2 6–0 +6 6
2. Hollandia 2 2 6–1 +5 6
3. MAGYARORSZÁG 2 1 1 6–4 +2 3
4. Törökország 2 1 1 3–2 +1 3
5. Észtország 2 2 0–5 –5 0
6. Andorra 2 2 0–9 –9 0
SZALAI ÁDÁM: "MÁR NEM SZERETNÉK A HOLLAND MECCSEL FOGLALKOZNI"
DZSUDZSÁK BALÁZS: "ÖRÜLÖK HUSZTI SZABOLCS EREDMÉNYESSÉGÉNEK"
ELEK ÁKOS: "ÚJRA ELVÁLLALNÁM A BALHÁTVÉD SZEREPÉT"
PÁTKAI MÁTÉ SZÁMÍT RÁ, HOGY JÁTSZHAT MAJD
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik