Két iraki játékos is bekerült az elő-világbajnokság álomcsapatába

B.J. B.J.B.J. B.J.
Vágólapra másolva!
2009.06.24. 12:49
Kialakult a két csoport végeredménye és négy válogatottól már el is búcsúzott a házigazda Dél-Afrika a Konföderációs Kupán, ideje volt hát, hogy saját(os) osztályzatai alapján a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) összeállítsa a csoportküzdelmek álomcsapatát.
A játékosranglistát egyelőre a spanyol David Villa vezeti
Reuters
A játékosranglistát egyelőre a spanyol David Villa vezeti
A játékosranglistát egyelőre a spanyol David Villa vezeti
Reuters
A játékosranglistát egyelőre a spanyol David Villa vezeti


A mérkőzések során, hála a modern technikának, megmértek mindent, amit csak érdemes egy játékos mozgásával, lövéseivel, passzaival, helyezkedésével és egyéb tevékenységeivel kapcsolatban, s az így kapott értékekből adódó pontszámok alapján a FIFA a hivatalos honlapján egy játékosranglistát vezet.

A kapusok között logikus módon az iraki Mohammed Kasszid a listavezető, hiszen az ázsiai hálóőrnek volt bőven dolga a számára osztályrészül jutó három mérkőzésen. 8.55-ös pontszámával a mindössze David Villa előtt kapituláló kapuvédő az összesített lista negyedik helyén áll. Kollégái közül Kasszid mögött a dél-afrikai Itumeleng Khune (7.20) zárt a csoportkörben, akit Iker Casillas (6.55) és az egyiptomi Esszám el-Hadari (6.18) követ.

A hátvédek legjobbika eddig a hazai pálya előnyeit élvező jobb oldali védő, Siboniso Gaxa (8.53), aki mögött honfitársa, Tsepo Masilela (8.45) következik, és csak harmadik a spanyol válogatott s a Barcelona védőfejedelme, Carles Puyol. A katalán fiú pontszámától (8.12) nem sokkal marad el az iraki balbekk, Basszim Abbasz (8.07), aki mögött a Lúcio, Joan Capdevila, Maicon trió áll. Legalábbis egyelőre.

Az idézett honlap a Gaxa, Masilela, Puyol, Abbasz védőkvartettet tette be az álomcsapatba, ám ha figyelembe vesszük, hogy Masilela és Abbasz is bal oldali védő, akkor utóbbi helyére Lúcio kerülhet e virtuális védelem közepébe.

A középpályások közül – hogy hogy nem – Kaká érdemelte ki a legmagasabb átlagot (8.84), de a sokoldalú amerikai, Clint Dempsey is büszke lehet a maga 8.26-ára, akárcsak a brazil szűrő, Felipe Melo az általa összehozott 8.21-re. A negyedik helyen a szintén az Egyesült Államokat képviselő Michael Bradley áll, akinek 8.19-es osztályzata a bizonyíték arra, hogy a középső középpályás nem csak azért került be a keretbe, mert édesapja, Bob Bradley a válogatott szövetségi kapitánya. Bizony, a torna előtt kevesen fogadtak volna arra, hogy az álomcsapatban egy – erősen alkalmi összetételű – Kaká, Felipe Melo, Bradley, Dempsey négyes alkotja majd a középpályát…

A Kaká mögött végző trió egyébként a harmadik csoportmérkőzésen nyújtott teljesítményével előzte meg a Kagisho Dikgacoi, Daniele De Rossi, Teko Modise hármast, amelynek tagjai mögött az új-zélandi Simon Elliott következett a sorban.

A két legjobb csatárteljesítményt a spanyolok dinamikus duója, a David Villa, Fernando Torres páros nyújtotta eddig (9.03, illetve 8.91, így az összesített listát is ők vezetik Kaká előtt). A „hispán villámikrek” mögött a támadólajstromban a 8.38-ig jutó Bernard Parker áll a házigazdák képviseletében, míg a negyedik helyet az olasz Giuseppe Rossi foglalja el lelkes játékának és 8.18-as osztályzatának köszönhetően, megelőzve a brazil Luís Fabianót (7.99) és az egyiptomi Mohamed Abutrikát (7.93).

Az eddigi átlagok nagy része jócskán módosul majd a közeljövőben, hiszen négy csapat (Brazília, Egyesült Államok, Spanyolország és Dél-Afrika) még érdekelt az elődöntő és a helyosztók során.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik