Eb 2024: Puscas-gól a Pancho Arénában – Románia és Svájc is kijutott

Vágólapra másolva!
2023.11.18. 22:49
null
Fotó: Balogh László
A labdarúgó Eb-selejtezősorozat I-csoportjában Románia 2–1-re győzött Felcsúton Izrael ellen, ezzel kijutott a jövő nyári Eb-re, ahogy a Koszovóval ikszelő Svájc is.

 

IZRAEL–ROMÁNIA

Ismét jelentős meccs helyszíne volt a Pancho Aréna. Az izraeli–palesztin fegyveres konfliktus miatt az utolsó két hazai Európa-bajnoki selejtezőjét Felcsúton rendező Izrael szombaton Romániát fogadta azután, hogy szerdán Svájc ellen játszott a kvalifikációs reményeit életben tartó 1–1-es döntetlent. Nyilvánvaló, ha a meccset Tel-Avivban vagy Jeruzsálemben játsszák, több tízezren szoríthattak volna Alon Hazan szövetségi kapitány együttesének, ám elmondható, hogy az MLSZ és a magyar kormány segítségével így is sikerült a körülményekhez képest megfelelő otthonra találnia a FIFA-világranglista 71. helyezettjének, sok szurkoló elkísérte a csapatot magyarországi összecsapására. Voltak, akik Izraelből érkeztek a találkozóra, mások Ausztriából jöttek autóval, de találkoztunk olyannal is, aki Varsóból repült ide, hogy lássa kedvenceit – hiába, nagy volt a várakozás, a válogatott ugyanis még sosem járt Európa-bajnokságon, s a mérkőzés előtt még volt esélye a közvetlen kijutásra. Ehhez be kellett söpörnie a három pontot, máskülönben a rivális Románia és Svájc előnye behozhatatlanná válik.

Érezni lehetett, különleges légkörben rendezik a találkozót, az Izraelért szorítók elképesztő átéléssel énekelték himnuszukat, majd hangos rigmussal biztatták csapatukat. Kilencven másodperc elteltével fokozódott a hangulat, szögletvariáció után ugyanis Eran Zahaviközelről a kapuba fejelt. Csakhamar azonban a román fanatikusok kurjongattak, mert a 10. percben már 1–1-et mutatott az eredményjelző, a vendégek az első akciójukból betaláltak George Puscas révén. A kezdeti izraeli mezőnyfölény elapadt, Denis Dragus pedig a 24. percben centik híján megfordította az állást, öt méterről a jobb kapufát találta el.

Amint azt az összecsapás kezdete előtt is sejteni lehetett: a Ferencváros középpályását, Mohammed Abu Fanit a cserék közé nevezték – mivel a technikás labdarúgó végigjátszotta a szerdai meccset, nem volt teljesen meglepő a döntés, de… Hiányzott a játéka, a kék mezeseknek ugyanis meggyűlt a bajuk az utolsó passzokkal, ami éppen a jelenkori FTC-kedvenc erőssége. A visszahúzódó románok hátul megbízhatóan zártak, elöl pedig időnként veszélyeztettek, különösen a gólszerző Puscas volt elemében.

Puscas fejesével egyenlített Románia a Pancho Arénában (Fotó: Balogh László)
Puscas fejesével egyenlített Románia a Pancho Arénában (Fotó: Balogh László)

A fordulás után mentek előre az izraeliek, de játékuk fuldoklott a kreativitás hiányától, nem találták a fogást a vendégeken. A 62. percben Abu Fani is pályára lépett, ám másodpercekkel később Ianis Hagi okos megoldást választva kilőtte a takarásban lévő bal alsó sarkot, s Románia magához ragadta az előnyt. A házigazdának innentől kezdve még nehezebb feladata volt, ellenfele ugyanis mélyen bekkelt, ellentámadásokra rendezkedett be és az időt is húzta.

Fél lábbal az Eb-n érezhették magukat a románok, akik a 74. percben elkönnyelműsködték ordító ziccerüket, majd a 84. percben egy buta szabálytalanság következtében emberhátrányba kerültek. Ez is belefért azonban nekik, mert kihúzták újabb kapott gól nélkül.

Ianis Hagi találata biztosította be a győzelmet (Fotó: Balogh László)
Ianis Hagi találata biztosította be a győzelmet (Fotó: Balogh László)

Győzelmével Románia 2016 után ismét kijutott az Európa-bajnokságra, de a Koszovó ellen hazai pályán döntetlenre végző Svájc is megváltotta jegyét a tornára.

IZRAEL–ROMÁNIA1–2 (1–1)
Felcsút, Pancho Aréna,2921 néző.Vezette:Francois Letexier (Cyril Mugnier, Mehdi Rahmouni) – franciák
IZRAEL:O. Glazer – Dasa (Kanichowsky, 62.), Miguel Vítor, Goldberg, Revivo (Baribo, 76.) – Do. Peretz, Lavi (Abu Fani, 62.), Gloukh – Turgeman, Zahavi, Khalaili (Gorno, 76.).Szövetségi kapitány:Alon Hazan
ROMÁNIA:Moldovan – Ratiu, Screciu (M. Marin, 77.), Burca, Dragusin, Bancu – Hagi (Coman, 65.), R. Marin (Cicaldau, 87.), Stanciu (Rus, 87.) – Dragus (Mihaila, 65.), Puscas.Szövetségi kapitány:Edward Iordanescu
Gólszerző:Zahavi (1–0) a 2., Puscas (1–1) a 10., Hagi (1–2) a 63. percben
Kiállítva:Mihaila a 84. percben

SVÁJC–KOSZOVÓ 1–1

Svájc a 48. percben Denis Zakaria beadásából, Ruben Vargas fejesével szerezte meg a vezetést hazai pályán Koszovó ellen. A vendégek Muhamet Hyseni révén a 82. percben egyenlítettek, és maradt is az 1–1-es döntetlen, de Svájc ezzel is bebiztosította helyét a jövő évi Európa-bajnokságon.

Az utolsó fordulóban a Románia–Svájc mérkőzés már „csak” a csoportelsőségről dönt majd.

FEHÉROROSZORSZÁG–ANDORRA 1–0

Mint ismeretes, az Eb-selejtezősorozat I-csoportjában Fehéroroszország Újpesten játssza a hazai meccseit. A 9. fordulóban a csoport utolsó helyén álló Andorra volt az ellenfél a Megyeri úton. A kevés helyzetet hozó találkozót a fehéroroszok nyerték meg 1–0-ra Gyenisz Lapcev 86. percben, 16 méterről lőtt góljával. Ezzel eldőlt, hogy az andorraiak az utolsó helyen zárják a csoportot, de az is biztossá vált már korábban, hogy a fehéroroszok sem juthatnak tovább.

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
9. FORDULÓ
I-CSOPORT
Fehéroroszország–Andorra 1–0
(0–0)
Budapest.G:Lapcev (86.)
Svájc–Koszovó 1–1
(0–0)
Bázel.G: Vargas (47.), ill. Hyseni (82.)
Izrael–Románia 1–2(1–1)
Felcsút.G: Zahavi (2.), ill. Puscas (10.), Hagi (63.)

AZ I-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Románia 9 5 4 15– 5 +10 19
2. Svájc 9 4 5 22–10 +12 17
3. Izrael 9 3 3 3 9–11 –2 12
4. Koszovó 9 2 5 2 10– 9 +1 11
5. Fehéroroszország 9 2 3 4 8–14 –6 9
6. Andorra 9 2 7 3–18 –15 2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik