Rosberg: Nem számítottam arra, hogy Vettel ilyen gyors lesz

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.04.18. 20:51
null
Sebastian Vettel Bahreinben is győzelemre tör (Fotók: Action Images, AFP)
Sebastian Vettel bízik benne, hogy a Bahreini Nagydíjon ismét legyőzheti a Mercedeseket, és Lewis Hamilton is felkészült arra, hogy nagy csatát kell vívnia a győzelemért Szahírban. Tavaly Nico Rosberget hatalmas csatában legyőzte, ezúttal egy másik német lehet az ellenfele. Rosberg a harmadik helyről indulva szintén a győzelemre hajt, de neki hátrafelé is tekingetnie kell, mert onnan Kimi Räikkönen támadna. A McLarennél örülhetnének is a második szakaszba jutásnak, de már csak ezért is szomorúak.

Az eddig is sejthető volt, hogy a Ferrari versenytávon szinte azonos szinten van a Mercedesszel, de Sebastian Vettel a Bahreini Nagydíj időmérőjén megmutatta, hogy ha a világbajnoki címvédő istálló egyik pilótája nincs csúcsformában, egy körön is odaérhet a vörös gép. Akár száraz pályán is, ami eddig nemigen volt jellemző.

„Ez még csak a negyedik verseny az idén, de máris messzire jutottunk, nagyon elégedettek vagyunk azzal, ahogy állunk – mondta Vettel. – Próbáljuk a legtöbbet kihozni a versenyünkből, és ha ez azt jelenti, hogy nyomás alá helyezzük a Mercedest, miért ne? Ha lesz esélyünk arra, hogy egyikükkel vagy mindkettőjükkel csatázzunk, nem ijedünk meg. Egyre jobbak vagyunk, a versenyen még közelebb leszünk. Óriási siker, hogy befértünk kettejük közé, Lewis előnye nem is lep meg annyira.”

Lewis Hamilton karrierje 42. rajtelsőségét szerezte meg a Bahreini Nagydíj időmérőjén. Ehhez az kellett, ami tavaly hiányzott: hogy teljesen megbízzon autójában, kényelmesen érezze magát benne. Ám attól, hogy Vettel került mellé a rajtrácson, biztosan nem érzi kényelmesen magát.

„Nagyon hálás vagyok azért, hogy ebben a bestiában ülhetek. Tavaly nem éreztem magam ilyen magabiztosnak az autóban, most végre merem támadni a kanyarokat, ami nagyon jó érzés – mondta Hamilton. – Fontos volt, hogy megszerezzem az első bahreini pole pozíciómat, amihez arra volt szükség, hogy kényelmesen érezzem magam. Rengetegszer végigvettük, mit rontottunk el Malajziában, de be kell látni, hogy a Ferrari nagyon erős lett, és emiatt nagyon nehéz lesz legyőzni a versenyen. Próbáljuk kihozni a gumikból azt, amire ők is képesek, nagy csata lesz.”

Lewis Hamilton elégedett, de tisztában van a Ferrari erejével
Lewis Hamilton elégedett, de tisztában van a Ferrari erejével

Nico Rosberg Malajziában még örült a 3. rajthelynek, azzal vigasztalta magát a Vetteltől elszenvedett vereségét követően, hogy a 2014-es rajthoz hasonlóan a tisztább oldalról rajtolva majd elmegy honfitársa mellett. Tudjuk, hogy nem így lett, sőt, Vettel megnyerte a sepangi futamot, így nem csoda, ha Bahreinben már teljesen másképp fogalmazott Rosberg az időmérős vereséget követően.

„Nem számítottam arra, hogy Sebastian ilyen gyors lesz. Túlságosan is a versenyen járt az eszem, ez lett a vesztem – mondta Rosberg. – A szabadedzéseken nagyon jól sikerültek a rajtgyakorlataim, ebben bízhatok, talán a versenyen is jó lesz, és meglesz a második hely. Pénteken a teli tankos menetek során a Ferrari gyorsabb volt nálunk, de dolgoztunk a kocsin. Bízom benne, hogy gyorsak leszünk. Csak egy célom van, a győzelem.”

Niki Lauda is elismerte, hogy Vettel bahreini teljesítménye aggodalomra ad okot a Mercedes számára.

„Vettel nagy nyomás alatt tart minket, nagy kár, hogy Nico nem tudta megszerezni a második rajthelyet. Ez az egész csapat stratégiáját befolyásolhatja. Vettel nagyon jó munkát végzett” – mondta az osztrák, aki nem fogja megdicsérni Rosberget.

A másik Ferrarival Kimi Räikkönen a negyedik rajthelyet szerezte meg, ami az idei legjobb eredménye időmérőn. A finn nem magyarázta túl a helyzetet.

„Rendben volt az időmérő, a gumik az utolsó gyors körömben jobban tapadtak, mint vártam, talán jobban is nyomhattam volna. A versenyen megpróbálok a maximumon teljesíteni, egy jó rajt kellene, aztán majd alakul valahogy” – mondta a finn, aki már egyaránt háromszor volt második és harmadik a Bahreini Nagydíjon.

A McLarennel idén először a második szakaszba jutó Fernando Alonso örül az előrelépésnek, de a pontszerzésben nem mer reménykedni. Ahhoz még arra lenne szükség, hogy az előtte lévő autókkal baj történjen, az ő McLaren-Hondájával pedig nem.

„Szomorú, de boldog vagyok, hogy a második szakaszba jutottam – kezdte félig viccesen Alonso. – A pontszerzésre akkor lenne esélyem, ha még előrébbről rajtolnék, na meg még mindig hiányzik valami az autóból. Ahhoz, hogy pontot szerezzek, valaminek történnie kell a versenyen, normális esetben erre nincs esély. Lépésről lépésre haladunk előre, de biztató, hogy akármi újat teszünk az autóra, működik. Ám Jenson autója szinte mindig leáll, mélyre kell ásnunk, hogy kiderítsük, mi a baj.”

A McLaren-Honda időmérős bravúrját Button szűnni nem akaró műszaki hibái árnyékolták be
A McLaren-Honda időmérős bravúrját Button szűnni nem akaró műszaki hibái árnyékolták be

Csapattársa, Jenson Button valóban nem lehet elégedett, hiszen a pénteki szabadedzésekhez hasonlóan az időmérőn is korán megállt az autója. Rémes hétvégéje van az angolnak.

„Fernando továbbjutott, nagyon sajnálom, hogy nem lehettem ott vele. Fejlődünk, de bosszantó, hogy egy kört sem tehetsz meg az időmérőn. Ahhoz képest, hogy pénteken alig köröztem, a mai szabadedzés nagyon jó volt. Aztán az időmérőn ugyanaz történt, mint az első edzésen, egy nagy puffanás, és vége” – mondta Button.

TOVÁBBI NYILATKOZATOK

Valtteri Bottas (5.): – Végre volt egy tiszta időmérőm. Már a hátam sem fáj, teljesen jól vagyok, a múlt héten még azért éreztem. Módosítottunk az ülés és a pedálok pozícióján, ez használt.
Felipe Massa (6.): – A második szakaszban nagyon jól sikerült a köröm, kár, hogy a harmadikban nem tudtam megismételni. Így is az ötödik hely volt a legjobb, amit elérhettem, de az Valtterié, azaz a helyünkön vagyunk.
Daniel Ricciardo (7.): – Kockázatot vállaltunk azzal, hogy a második szakaszban csak egy készlet lágy gumit használtam, de így maradt kettő a harmadik szakaszra. A múlt héten elrontottam a rajtomat, de tudom, mit kell tennem, hogy most jobb legyen, és eddig jók voltak a próbáim. Villámrajtot tervezek.
Nico Hülkenberg (8.): – Jól sikerült az első két szakasz, de a pénteki edzések után nem is mertünk a harmadik szakaszra gondolni. Nem az autó lett jobb, csupán arról van szó, hogy ez a pálya jobban kedvez neki.
Carlos Sainz Jr. (9.): – Meglep, hogy ilyen jó voltam, a szabadedzésen ugyanis nem volt tapadás. Az időmérőre megtaláltuk a megoldást, óriási a fordulat, jól éreztem magam, a köröm is jól sikerült. A versenyen a Lotus és a Sauber legyőzése lesz a célunk.

Megjelent a Nemzeti Sport Magazin, fókuszban a 2015-ös idény!
Megjelent a Nemzeti Sport Magazin, fókuszban a 2015-ös idény!

Romain Grosjean (10.): – Büszke vagyok a csapatra, hiszen sorozatban negyedszer jutottunk az első tízbe. Ugyanakkor jobb rajthelyet vártam. A versenyen a hátsó gumik kímélésén múlik minden.
Sergio Pérez (11.): – Mérges vagyok, mert az utolsó köröm utolsó kanyarjában veszítettem el azt ez egy tizedet, amely a harmadik szakaszba juttatott volna. A tizenegyedik rajthely is nagyon jó, van esélyünk a pontszerzésre, ami számunkra felérne a győzelemmel.
Felipe Nasr (12.): – Kihoztuk a kocsiból a maximumot, nagy kár, hogy egy tizeddel lemaradtunk az első tízről. Versenytávon gyorsak vagyunk, összejöhet a pontszerzés.
Marcus Ericsson (13.): – Nehéz nap volt, az erős szélben bizonytalan volt az autó. Jó lett volna a harmadik szakaszba jutni, de a szoros mezőnyben nem szégyenkezhetünk a teljesítményünk miatt.
Max Verstappen (15.): – Nem ez volt életem legjobb időmérője. A szabadedzésen nem volt jó az autó egyensúlya, ezt próbáltuk korrigálni, de túlságosan is átalakítottuk az autót, még rosszabb lett.
Pastor Maldonado (16.): – Valami baj volt a kocsival, nem lehetett kihozni belőle a maximumot. Ez nem a világ vége, javítható a probléma, elég gyors az autó ahhoz, hogy odaérjek az első tízbe.
Danyiil Kvjat (17.): – Nem tudom, mi történt, nem értem, mi lehetett a baj az autóval, volt-e baj az autóval. Nem könnyű a helyzetem, de nem szabad csüggednem.
Will Stevens (18.): – A változó körülmények között nehéz volt hatékony munkát végezni, de sikerült. A köröm nem volt tökéletes, de jó az előérzetem a versenyre.
Roberto Merhi (19.): – A második körömben nagyon elrontottam a négyes kanyart, ezért csalódott vagyok. Az autó egyre jobb, a versenyen tovább javíthatjuk.

BAHREINI NAGYDÍJ, AZ IDŐMÉRŐ VÉGEREDMÉNYE
1. Lewis Hamilton brit Mercedes 1:32.571 átlag: 210.467 km/ó
2. Sebastian Vettel német Ferrari 1:32.982 0.411 mp h.
3. Nico Rosberg német Mercedes 1:33.129 0.558
4. Kimi Räikkönen finn Ferrari 1:33.227 0.656
5. Valtteri Bottas finn Williams-Mercedes 1:33.381 0.810
6. Felipe Massa brazil Williams-Mercedes 1:33.744 1.173
7. Daniel Ricciardo ausztrál Red Bull-Renault 1:33.832 1.261
8. Nico Hülkenberg német Force India-Mercedes 1:34.450 1.879
9. Carlos Sainz Jr. spanyol Toro Rosso-Renault 1:34.462 1.891
10. Romain Grosjean francia Lotus-Mercedes 1:34.484 1.913
11. Sergio Pérez mexikói Force India-Mercedes 1:34.704
12. Felipe Nasr brazil Sauber-Ferrari 1:34.737
13. Marcus Ericsson svéd Sauber-Ferrari 1:35.034
14. Fernando Alonso spanyol McLaren-Honda 1:35.039
15. Max Verstappen holland Toro Rosso-Renault 1:35.103
16. Pastor Maldonado venezuelai Lotus-Mercedes 1:35.677
17. Danyiil Kvjat orosz Red Bull-Renault 1:35.800
18. Will Stevens brit Marussia-Ferrari 1:38.713
19. Roberto Merhi spanyol Marussia-Ferrari 1:39.722
20. Jenson Button brit McLaren-Honda idő nélkül
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik