„Lewis helyében maradtam volna a McLarennél” - reakciók a váltás után

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.11.25. 07:52
null
Lewis Hamilton kockázatos döntést hozott két éve, de hamar meggyőződött róla, hogy bejött (Fotó: Reuters, archív)
Lewis Hamilton a McLarenhez hasonlóan a Mercedesnél is a második szezonjában nyert világbajnoki címet. Bő két éve azzal döbbentette meg a szurkolókat, hogy az akkor az egyik leggyorsabb autót indító McLarentől átigazolt az élmezőnybe a Michael Schumacher, Nico Rosberg párossal betörni képtelen istállóhoz. Természetesen szinte mindenkinek megvolt erről a véleménye – összeállításunkban ezekből idézünk.

Lewis Hamilton 2012 őszén döntött úgy, hogy elhagyja az akkor a mezőny egyik leggyorsabb autójával versenyző McLaren-istállót, és a Mercedeshez szerződik. A kétszeres világbajnok vasárnap beszélt átigazolása körülményeiről – Hamilton néhány nappal azután döntött a váltás mellett, hogy váltóhiba miatt fel kellett adnia a Szingapúri Nagydíjat, amelyen az élen állt, és magabiztosan vezetett a McLarennel.

A szingapúri futam után a Mercedes be is jelentette Hamilton szerződtetését. Az angol, akárcsak a McLarennel, második szezonjában lett világbajnok, s a jelenlegi mezőnyből egyedüliként mondhatja el magáról, hogy két istállóval is felért a csúcsra. Legutóbb ez Michael Schumachernek sikerült, akit Hamilton a Mercedesnél váltott.

Nézzük, mit mondtak akkor, 2012-ben a váltásról!

Lewis Hamilton: – Semmi kétség, ez volt életem egyik legnehezebb döntése. De ha végigtekintünk a sportág legendás alakjain, Alain Prost vagy Ayrton Senna is több csapat színeiben versenyzett. Jó ideje gondolkodom már a jövőmön, és könnyű lett volna maradni, de váltani és ezzel együtt vállalni az új kihívást, néha sokkal izgalmasabb. Végül is két nagyon hasonló ajánlat hevert az asztalomon, de az egyik sokkal izgalmasabb volt a másiknál. A kihívás miatt választottam ezt. Maradhattam volna abban a nagyszerű autóban, amelyben most ülök, és amelynek a fejlesztésén nagyon keményen dolgoztam, a másik lehetőség pedig az volt, hogy egy kevésbé gyors autó fejlesztésén segítek.

Ross Brawn: – Nagy verseny lesz Nico és Lewis között, ebben biztos vagyok, nagy kihívás lesz Nico számára, hogy egy olyan gyors és ügyes pilóta ül majd a másik autóban, mint Hamilton. Rengeteget fejlődött Michael Schumacher mellett, megérett a feladatra. Azt hiszem, nekünk lesz a legjobb versenyzőpárosunk a mezőnyben.

Niki Lauda: – Érthető, hogy hat mclarenes év után váltani akart. Ennyi idő után az emberek már nem tudnak új impulzusokat adni egymásnak. Persze még mindig működik a Hamilton, McLaren páros, hiszen versenyeket nyernek, de itt az esély az új kipróbálására. Új dolgokat tanulhat, új megközelítésből láthatja az F1-et, Lewis versenyző típus, akit pont az ilyen kihívások érdekelnek.

Nico Rosberg: – Nagyszerű, hogy Lewis lesz az új csapattársam. Újabb nagy kihívás vár rám, de örömmel állok elébe.

Martin Whitmarsh akkori McLaren-csapatfőnök: – Sosem származhat abból semmi jó, ha egy pilóta egy rosszul sikerült futam után hozza meg a jövőjét érintő döntést. Azt gondolom, már nem biztos benne, jól tette-e, hogy a Mercedeshez igazolt. Aki nyerni akar, annak nem tanácsolnám, hogy hagyja el a McLarent.

Ron Dennis: – Nem Lewis hagyott el minket, az életben nem egy ember dönt az ilyen kérdésekről, a válás elkerülhetetlenné vált. Ha akartuk volna, megoldottuk volna, hogy nálunk maradjon, ám korántsem biztos, hogy ez lett volna a jó megoldás.

Bernie Ecclestone: – Hamilton szerződtetése nagy húzás a Mercedestől. Miatta érdemes dolgozni és nyerő autót építeni, igazi inspirációt jelent a személyisége. Ő képes lehet azt a pluszt hozni az istállóhoz, amit eredetileg Schumachertől vártak.

Christian Horner Red Bull-csapatfőnök: – A McLaren gyengébbé válik Lewis nélkül, és szerintem ezt még ők maguk is elismerik. Jenson és Lewis elképesztően erős párost alkotott. Nagyon jó autójuk volt, amely jövőre még gyorsabbá válik, ebben biztos vagyok.

Fernando Alonso: – Megértem, hogy vált. Ha belefáradsz a helyzetedbe, új kihívásokat keresel. A McLarennél gyakran nem egyszerű az élet, szerintem sokkal boldogabb lesz a Mercedesnél, mint amilyen most.

Eddie Jordan: – Meglep, hogy váltott, azt hittem, egész életében a McLarennél fog versenyezni.

Sir Jackie Stewart háromszoros világbajnok: – Minden megvan a McLarennél. Pénz, háttér, források, szakmai stáb és óriási tapasztalat, nem hiszem, hogy valaha is lecsúsznának az élmezőnyből. Lewis helyében maradtam volna. Ha nem lenne a McLaren, sehol sem lenne, tudnia kellene, miről szól a hűség. Azt sem tudja felmérni, milyen szerencsés, mert a sikereit elsősorban a McLarennek köszönheti, ők tették ilyen remek versenyzővé.

Martin Brundle expilóta, kommentátor: – Lewis úgy döntött, a kockázatosabb utat választja, de szerintem a Mercedes nagyot lép előre kétezer-tizenháromban, és cseppet sem lepődnék meg, ha nyerne egy futamot. Vagy inkább azt mondom, nagyon meglepne, ha Lewis nem nyerne. Annyira jól vezet, hogy ha megkapja a megfelelő autót, valahonnan még negyed másodpercet tud nyerni vele körönként. Ha én lennék a menedzsere, egy-két évvel hosszabbítottunk volna a McLarennel, és utána néztünk volna szét a piacon. Persze ez csak okoskodás. Jenson Buttonról is sokan azt mondták, hogy butaság a McLarenhez szerződnie, de tévedtek. Ezért nem érdemes találgatni, bölcsebb megvárni, mi történik.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik