Hamilton győzött a Hungaroringen, Verstappen autótörés után második

Vágólapra másolva!
2020.07.19. 14:33
Lewis Hamilton győzelemre tudta váltani a pole pozícióját a Magyar Nagydíjon, elsőségét senki sem veszélyeztette. Hamilton mögött Max Verstappen ért célba, akinek úgy sikerült dobogóra állnia, hogy a futam előtt, a rajtrácsra menet kissé össze is törte a Red Bullját. A pódium legalsó fokára Valtteri Bottas állhatott fel.

Hamilton a Stájer Nagydíj után a Hungaroringen sem talált legyőzőre (Fotó: AFP)
Hamilton a Stájer Nagydíj után a Hungaroringen sem talált legyőzőre (Fotó: AFP)
Hamilton a Stájer Nagydíj után a Hungaroringen sem talált legyőzőre (Fotó: AFP)
Hamilton a Stájer Nagydíj után a Hungaroringen sem talált legyőzőre (Fotó: AFP)
Hamilton a Stájer Nagydíj után a Hungaroringen sem talált legyőzőre (Fotó: AFP)

Igazán változékony időjárás nehezítette meg a csapatok dolgát a Magyar Nagydíj hétvégéjén, hiszen mindhárom napon más körülményekhez kellett alkalmazkodniuk a versenyzőknek. A vasárnapi futam rajtja előtt nagyjából egy órával ismét megérkezett az eső a Hungaroringre, és bár a rajtig szinte a nullára csillapodott az intenzitása, a mezőny teljesen nedves pályán vághatott neki a futamnak.

Az első igazán izgalmas pillanatig azonban még a felvezető kört sem kellett megvárni, Max Verstappen ugyanis a rajtrácsra menet kicsúszott a 12-es kanyarban, és jelentősen összetörte a Red Bullja elejét. A holland versenyző végül el tudta foglalni a helyét a rajtrácson, de a szerelőinek azonnal neki kellett állniuk, hogy megpróbálják rendbe hozni a sérült autót, amíg lehet.

Sikerrel is jártak: a holland pilóta részt tudott venni a versenyen, ráadásul az eredeti rajtpozíciójából vághatott neki.

A rajtnál a pole pozícióból induló Lewis Hamilton könnyen meg tudta tartani az első helyet, Valtteri Bottas azonban mögüle indulva, a másik Mercedesszel több pozíciót veszített. Hamilton mögé Lance Stroll és Max Verstappen jött fel, őket a Ferrari versenyzői követték Sebastian Vettel, Charles Leclerc sorrendben az első körben.

Nem sokkal a rajt után sokan máris a bokszutca felé vették az irányt, a pálya és különösen az ideális ív ugyanis egyre jobban kezdett felszáradni, ezért slick gumikra váltottak. A negyedik körben Hamilton is kiállt az élről, a futamot ekkor kisebb meglepetésre a start előtt kellemetlen pillanatokat átélő Verstappen vezette.

35. MAGYAR NAGYDÍJ
JÚLIUS 17., PÉNTEK
1. szabadedzés:1. Hamilton: 1:16.003
2. szabadedzés:1. Vettel: 1:40.464
JÚLIUS 18., SZOMBAT
3. szabadedzés:1. Bottas: 1:15.437
Időmérő:1. Hamilton: 1:13.447
JÚLIUS 19., VASÁRNAP
A verseny: 1. Hamilton, 2. Verstappen, 3. Bottas
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Augusztus 2., 16.10
Brit Nagydíj
Augusztus 9. 16.10A 70. Évforduló Nagydíja
Augusztus 16., 15.10
Spanyol Nagydíj

A Haas versenyzői bevállalták, hogy a rajtrács helyett a bokszutcából rajtolnak, és az, hogy Kevin Magnussen és Romain Grosjean is a száraz pályára alkalmas abroncsokon vágott neki a futamnak, megspórolta a rajt utáni kerékcserét – az első körök után a harmadik és a negyedik helyen találták magukat. Bár Grosjeant később többen is megelőzték, Magnussen hosszú körökön keresztül tartotta a harmadik pozíciót.

A 17. körben Pierre Gasly számára véget ért a verseny. Noha a 10-es számú AlphaTauriban szombaton motort cserélték, Gaslyt a futamon is utolérte a technika ördöge. A következő körökben sorban figyelmeztették a versenyzőket az újabb eső érkezésére, ám sokáig mégsem jött a csapadék.

A Ferrari stratégái a futam elején rosszul választottak a gumikat illetően, így Charles Leclerc és Sebastian Vettel csak a top 10 második felében csatázott. Ezzel szemben Magnussen és Grosjean még a 25. körben is tartotta magát az ötödik és a hatodik pozícióban.

Ekkor Hamilton előnye már 12 másodperc volt az élen Verstappennel szemben, vagyis a hatszoros világbajnok ott folytatta a Magyar Nagydíjon, ahol abbahagyta Ausztriában. Grosjean a 30. körben veszített egy pozíciót Albonnal szemben, míg Vettel ekkor állt ki friss kemény gumikért, ami után a 12. helyre jött vissza.

Leclerc ekkor csak a 14. helyen autózott, vagyis a Ferrariknak a mezőny második feléből kellett felzárkózniuk. A 33. körben a monacóinak sikerült egy helyet javítania, amikor is izgalmas csata végén maga mögé utasította Lando Norrist.

A futam felénél megérkezett a beígért eső, ám mivel a csapatok arra számítottak, hogy nem lesz túl intenzív, és valószínűleg hamar véget is ér, a bokszkiállások során még csak a köztes esőgumik sem kerültek fel az autókra.

Nicholas Latifi a Williamsszel nehéz versenyt futott, a rajt utáni kerékcseréknél ugyanis figyelmetlenül engedte ki a csapata a bokszutcában, amiért (öt másodpercre) meg is büntették, és a 43. körben a bukóteret is megjárta az ötös kanyarban.

Bottas az 50. körben kemény gumikat kapott – így szerették volna a Mercedesnél elkapni a második helyen autózó Verstappent. Hamilton a másik Mercedesszel azonban zavartalanul autózott az élen, és az előnye ekkor már 22 másodperc volt. Az 59. körben Bottas hátránya már 10 másodperc alatt volt Verstappenhez képest. Hamilton a 67. körben kiállt még egyszer friss gumikért, így 5 másodpercre csökkent az előnye a Red Bull-os riválisához képest.

Bottas az utolsó körben utolérte Verstappent, de – részben a körhátrányban lévőknek köszönhetően – utóbbi meg tudta tartani a második pozíciót, miközben Hamilton a 8. győzelmét aratta a Hungaroringen. A brit ráadásul a leggyorsabb körért járó pluszpontot is megszerezte, átvette Bottastól a vezetést a világbajnoki pontversenyben.

Pontot szerzett a dobogósokon kívül Stroll, Albon, Vettel, Pérez, Ricciardo, Magnussen és Sainz.

Folytatás két hét múlva a Brit Nagydíjjal!

A MAGYAR NAGYDÍJ NEM HIVATALOS VÉGEREDMÉNYE
1.Lewis HamiltonbritMercedes1:36:12.473
2.Max VerstappenhollandRed Bull-Honda8.702 mp h.
3.Valtteri BottasfinnMercedes9.452 mp h.
4.Lance StrollkanadaiRacing Point-Mercedes57.579 mp h.
5.Alexander AlbonthaiföldiRed Bull-Honda1:18.316 p h.
6.Sebastian VettelnémetFerrari1 kör h.
7.Sergio PérezmexikóiRacing Point-Mercedes1 kör h.
8.Daniel RicciardoausztrálRenault1 kör h.
9.Carlos SainzspanyolMcLaren-Renault1 kör h.
10.Kevin MagnussendánHaas-Ferrari1 kör h.*
11.Charles LeclercmonacóiFerrari1 kör h.
12.Danyiil KvjatoroszAlphaTauri-Honda1 kör h.
13.Lando NorrisbritMcLaren-Renault1 kör h.
14.Esteban OconfranciaRenault1 kör h.
15.Kimi RäikkönenfinnAlfa Romeo-Ferrari1 kör h.
16.Romain GrosjeanfranciaHaas-Ferrari1 kör h.*
17.Antonio GiovinazziolaszAlfa Romeo-Ferrari1 kör h.
18.George RussellbritWilliams-Mercedes1 kör h.
19.Nicholas LatifikanadaiWilliams-Mercedes5 kör h.
FELADTAmegtett körök
Pierre GaslyfranciaAlphaTauri-Honda15
*:10 másodperc időbüntetést kapott
A futam eredménye a Renault óvása miatt nem tekinthető hivatalosnak.

A VB ÁLLÁSA
VERSENYZŐKGYŐZELEMDOBOGÓPONTSZERZÉSLGYKPONT
1. Lewis Hamilton223163
2. Valtteri Bottas13358
3. Max Verstappen2233
4. Lando Norris12126
5. Alexander Albon222
6. Sergio Pérez322
7. Charles Leclerc1118
8. Lance Stroll218
9. Carlos Sainz3115
10. Sebastian Vettel29
11. Daniel Ricciardo28
12. Pierre Gasly16
13. Esteban Ocon14
14. Antonio Giovinazzi12
15. Kevin Magnussen11
15. Danyiil Kvjat11
KONSTRUKTŐRÖK
1. Mercedes121
2. Red Bull-Honda55
3. McLaren-Renault41
4. Racing Point-Mercedes40
5. Ferrari27
6. Renault12
7. AlphaTauri-Honda7
8. Alfa Romeo-Ferrari2
9. Haas-Ferrari1
10. Williams-Mercedes0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik