F1: Csakis Bottas állíthatja meg Hamiltont – Ferrari

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2020.07.20. 17:16
null
A Mercedes-versenyzőkön kívül más is beleszólhat a vb-címért zajló harcba? (Fotó: AFP)
A Mercedes imponáló teljesítménnyel kezdte a 2020-as idényt, miközben Lewis Hamilton egymás után két nagydíjon versenyzett bomba formában. A Ferrari versenyzői, Sebastian Vettel és Charles Leclerc úgy véli, csakis Valtteri Bottas lehet képes megállítani a címvédőt, a németek csapatfőnöke, Toto Wolff azonban szkeptikus, és kiemelte, hogy a Red Bull úgy tudott versenyképes lenni vasárnap, hogy egész hétvégén szenvedett a Hungaroringen.

 

35. MAGYAR NAGYDÍJ
JÚLIUS 17., PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Hamilton: 1:16.003
2. szabadedzés: 1. Vettel: 1:40.464
JÚLIUS 18., SZOMBAT
3. szabadedzés: 1. Bottas: 1:15.437
Időmérő: 1. Hamilton: 1:13.447
JÚLIUS 19., VASÁRNAP
A verseny: 1. Hamilton, 2. Verstappen, 3. Bottas
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Augusztus 2., 16.10
Brit Nagydíj
Augusztus 9. 16.10A 70. Évforduló Nagydíja
Augusztus 16., 15.10
Spanyol Nagydíj

Lewis Hamilton csalódást keltő idénynyitója után bomba formában tért vissza: a Stájer és a Magyar Nagydíjon is ő volt a leggyorsabb az időmérőn, és a versenyen sem talált legyőzőre. Nem mellesleg egyeduralma csapaton belül is egyértelmű volt, s úgy várhatja a jövő hétvégi hazai versenyét, hogy vezeti az egyéni összetettet. A brit előnye öt pont csapattársa, Valtteri Bottas előtt, míg a harmadik Max Verstappen lemaradása már harminc egység.

A Hungaroringen már jobb teljesítményt nyújtó, de továbbra is nagy hátrányban lévő Ferrari versenyzői úgy vélik, egyetlen pilóta állíthatja meg a címvédőt, méghozzá Bottas.

„Csak akkor nem Lewis lesz a bajnok, ha Valtterinek sikerül legyőznie őt" – jelentette ki a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel, akivel csapattársa, Charles Leclerc is egyetértett.

„Egyértelmű, hogy Lewis a legnagyobb esélyes. Az egyetlen pilóta, akinek lehet esélye megállítani, az Valtteri" – osztotta meg véleményét a monacói.

A Mercedes kétségkívül remekül kezdte a 2020-as idényt, hiszen mindhárom időmérőn és futamon ünnepelhetett, tette mindezt két olyan pályán, amelyen egy évvel ezelőtt egyértelműen nem számított a legjobbnak. Tavaly az „ezüstnyilak" szenvedtek Spielbergben, és a Hungaroringen is az alternatív stratégiának köszönhetően tudott Hamilton győzedelmeskedni.

A brit a 2019-es Osztrák Grand Prix-n nyolc, a Hungaroringen 11 körön keresztül állt az élen, összehasonlításképp: az idei két spielbergi és a mogyoródi versenyek 212 köréből 211-et Mercedes-versenyző töltött az élen, az egyetlen kivétel Magyarországon történt, amikor Hamilton előbb állt ki a száraz pályára alkalmas gumikért, mint Max Verstappen. Egyébként ez az egy kör választotta el a címvédőt attól, hogy teljesíthesse pályafutása hetedik Grand Chelemjét...

A német gárda tehát olyan helyszíneken nyújtott imponáló teljesítményt, ahol arra lehetett volna számítani, hogy nagyobb ellenállásba ütközik. Ami pedig a folytatást illeti: a következő két versenyt Silverstone-ban tartják, majd következik a Spanyol, a Belga, a két olaszországi és az Orosz GP. Ezek közül Spában és Monzában nem tudott nyerni tavaly a Mercedes – a nagy motorelőnnyel rendelkező Ferrari diadalmaskodott mindkétszer, de idén már más helyzet –, míg Mugello idén látja először vendégül az F1 mezőnyét.

A magabiztos kezdés ellenére a csapatfőnök, Toto Wolff továbbra is szkeptikus, szerinte nem kell attól tartani, hogy már most eldőlt volna a bajnoki versenyfutás.

„Nem hiszem, hogy máris lefutott lenne a harc. A Red Bull szenvedett az egész hétvégén, mégis elég versenyképes lett az autója vasárnapra. Lewis előnye harminc pont Max előtt három versenyt követően, ami azt jelenti, elég egy nullázás, és máris eltűnt a különbség" – mondta az osztrák.

A sorozat sportigazgatója, Ross Brawn azonban figyelmeztet, a Red Bullnak nagyon gyorsan kell reagálnia, különben Hamilton rövidesen behozhatatlan előnyre tesz szert. A szakember ugyanakkor rámutatott arra, hogy ha a „vörös bikáknak" sikerül előrelépniük, akkor Verstappen képes lehet fenyegetést jelenteni a címvédőre, s szerinte erre tett tanúbizonyságot Magyarországon is, hiszen a rajt előtti kellemetlen botlása után hibátlan versenyt futott.

„A mostani teljesítménye is azt mutatta meg, hogy a Red Bullnak miért kell olyan autót tennie alá, amivel az élen küzdhet folyamatosan. A csapat is tisztában van azzal, hogy ha képes előrelépni, akkor Max harcba szállhat a vb-címért. Ez nagyon intenzív év lesz, a versenyek gyorsan követik egymást, pontosan ezért a Red Bull és Max is tudja, hogy gyorsan kell reagálniuk, és nem engedhetik elhúzni Lewist, különben oda az esély."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik