nemzetisport.hu 2019.02.13 16:29 Frissítve: 2019.02.13 17:34

F1: bekékült a Rózsaszín Párduc – ilyen lett a Racing Point autója

A Mercedes és a Red Bull után szerdán harmadikként prezentálta idei versenyautóját az egy éve még Force India néven létező, ma már Racing Pointnak nevezett F1-es istálló. A bemutató helyszínéül Kanada, a torontói autókiállítás szolgált, ami nem meglepő, hiszen a csapatot tavaly Lawrence Stroll kanadai milliárdos mentette meg, amikor felvásárolta. 

 

Így néz ki a Racing Point autója (Fotó: twitter.com)

Óriási tömegek érkeztek a torontói kongresszusi központ épületébe a kanadai tulajdonos (brit licencű) istállójának autóbemutatójára – bár ha egészen pontosak akarunk lenni, gyorsan hozzátesszük, hogy a tömegek kitétel ezúttal 500 nézőt jelentett, miután a Racing Point ennyi szurkolói jegyet bocsátott ki a bemutatóra. Igaz, a Mercedes és a Red Bull mai, napközben megejtett zárt kapus bemutatóihoz képest az 500 látogató valóban óriási csődületet jelent.

SPORTPESA
A legnagyobb afrikai sportfogadó cég, amely hangsúlyos jelenléttel bír az Egyesült Királyságban is és a Man-szigeten. A kenyai alapítású cég kettő plusz egy éves szerződést kötött a csapattal, s idén 8 millió dollárt fizet, jövőre 10 milliót, a harmadik, opciós évre pedig 12 milliót ad az istállónak. 

Ennyien figyelték a nézőtérről, amint a Sky Sports riporterének vezetésével Ottmar Szafnauer, a csapat igazgatója, és Adam Green technikai igazgató előbb bejelentették, hogy a SportPesa lett az alakulat főtámogatója, majd jött a két pilóta, Lance Stroll és Sergio Pérez, s leleplezték a négykerekűt.

A Racing Point megőrizte elődje alapszínét, noha kétségtelen, hogy az új főtámogató miatt kevésbé rózsaszín: a pilóta feje mögötti rész kék lett.

További változás a a pilótapáros, hiszen Pérez maradt a jogelőd Force India „örökségéből”, s mellé érkezett Lance Stroll, aki az elmúlt két évet a Williamsnél töltötte, ám mióta édesapja augusztusban megmentette a Force Indiát, a sportágon belül nyílt titokként kezelte mindenki, hogy a 20 éves pilóta átigazol a grove-iaktól a rózsaszínekhez.

Emellett még az sem volt biztos, hogy a Racing Point ezen a néven indul az idei szezonban: sokáig szó volt a patinás Brabham vagy a Lola név bevetéséről, ám végül az időszakos névből lett az állandó.

„Sokat gondolkodtunk a névváltoztatáson, ám végül úgy döntöttünk, megfelelő a Racing Point, elvégre versenyzők lennénk,  vagyis kifejezi, hogy kik vagyunk és mi a célunk. Szeretnénk ezt a nevet F1-es történelemmel megtölteni” – mondta a színpadon Szafnauer.

Az új gép leleplezése előtt érkezett a színpadra Sergio Pérez, aki jóval több konkrétumot említett, mint főnöke.

„Szó se róla, magasra tettük idén a lécet. A célunk, hogy összetettben a negyedik helyen végezzünk az előttünk álló idényben. Nagyon boldog lennék, ha néhány dobogós helyezést is sikerülne elcsípni. Az igazán szép azonban az lenne, ha összejönne az első közös győzelmünk: az istállóé és az enyém” – mondta a mexikói pilóta, aki az elmúlt öt szezont a Force Indiánál töltötte, s ötször állhatott dobogóra a csapat színeiben.

2019-ES CSAPATBEMUTATÓK
CSAPAT
DÁTUM BEMUTATÓ
MERCEDES
Február 13.Online érkezett a Mercedes idei autója
FERRARIFebruár 15. 
RED BULL Február 13.
A Red Bull Racing is megmutatta a 2019-es autóját 
RENAULTFebruár 12.A Renault is túl a leleplezésen – íme, az RS19-es
HAASFebruár 7.
Feketébe és aranyba öltözött a Haas
MCLARENFebruár 14. 
RACING POINT F1Február 13. 
ALFA ROMEO
Február 18. 
TORO ROSSO Február 11.
Megérkezett az új Toro Rosso, az STR14
WILLIAMSFebruár 11.
Új főtámogató és külső a Williamsnél
2020.02.20 18:47:46

F1 BÖRZÖLI BERNADETT

Vettel alatt délelőtt leállt az autó, amelyben utána motor cseréltek, de így sem működött tökéletesen.

2020.02.19 22:44:30

F1 H. L.

A finn az utolsó órában állt az élre, majd nem sokkal később az első piros zászlós szakaszt is előidézte a 2. tesztnapon.

2020.02.17 17:16:27

F1 ZSOLDOS BARNA

Hogyan lehet felpezsdíteni a sportágat, miután a másfél órás monoton körözgetés már a kemény vonalas rajongókat sem érdekelte?

2020.02.18 21:27:13

F1 BÖRZÖLI BERNADETT

A leggyorsabb és legtöbb kört is a W11-es teljesítette • A Ferrarinál többször is technikai gond adódott.

2020.02.10 18:04:54

F1 ZSOLDOS BARNA

A tökéletes sikergépezetté váló Ferrari dominanciája példa nélküli volt a sportágban.