F1: az FIA feljelenti a Bianchi-jelentést bíráló expilótát

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.01.23. 08:53
A Nemzetközi Automobil-szövetség bírósági perrel fenyegeti Philippe Streiff korábbi Formula–1-es versenyzőt, mert azt mondta, az FIA csak azért készített jelentést Jules Bianchi balesetéről, hogy tisztára mossa magát.

Az FIA december elején hozta nyilvánosságra a Marussia 25 éves francia pilótájának Japán Nagydíjon történt balesetéről készült jelentését, amelyben arra a következtetésre jutott, hogy a balesetért elsősorban a pilótát lehet hibáztatni, mert nem lassított le eléggé a sárga zászlós szakaszon Adrian Sutil Sauberének mentése közben.a Marussia 25 éves francia pilótájának Japán Nagydíjon történt balesetéről készült jelentését, amelyben arra a következtetésre jutott, hogy a balesetért elsősorban a pilótát lehet hibáztatni, mert nem lassított le eléggé a sárga zászlós szakaszon Adrian Sutil Sauberének mentése közben.

Az F1-es karrierje során 53 futamon induló, az 1985-ös Ausztrál Nagydíjon dobogós Streiff az 1989-es szezon előtti tesztelés közben elszenvedett balesete következtében részlegesen lebénult, azóta tolószékben él. Az FIA Bianchi-jelentéséről azt mondta, csupán azért készítették, hogy tisztára mossák a szervezetet, pedig szerinte több hibát is elkövettek a verseny szervezői.

Jean Todt FIA-elnök és Gérard Saillant, az FIA orvosi bizottságának vezetője szerint sértőek Streiff vádjai, hiszen a baleset elsősorban szerencsétlen véletlenek következménye. Mivel Streiff nyilatkozata megjelent a francia sajtóban, a közvélemény szemében rossz képet fest az FIA elöljáróiról, ezért érzik szükségesnek a jogi lépéseket.

Streiff egy másik, az F1-et megrengető esemény, Michael Schumacher 2013 decemberében történt síbalesete kapcsán is magára haragította már Todtot és Saillant professzort, akárcsak Schumacher családját, hiszen többször is a család által kiadott közleményeknél sokkal többet mondó, de koránt sem hiteles nyilatkozatokat (például ezt és ezt) tett a hétszeres világbajnok felépülési esélyeiről.

Todt és Saillant a Schumacher-ügyben egy másik szókimondó, F1-hez közel álló embert is támadott. Gary Hartstein, aki 2005-től 2012-ig az F1 főorvosa volt, és Schumacher balesete után a blogjában rendszeresen írt arról, mi lehet a némettel, nemrég azzal vádolta meg Saillantot és Todtot, hogy jelenlegi munkahelyén, a Liege-i Egyetemi Klinikán megpróbálták kirúgatni.

Schumacher svájci otthonában, Bianchi egy nizzai klinikán gyógyul súlyos fejsérülése után, felépülésük esélyeiről máig nincs hivatalos információ.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik