Alonso a tortát, Button a lekörözéseket várja

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.08.22. 18:47
null
Lewis Hamilton nem aggódik a rajt miatt, de tudja, hosszú lesz az út az ötödik kanyarig (Fotók: AFP)
Lewis Hamilton nem tart attól, hogy megnehezítették a rajtolást a Formula–1-ben, a legutóbbi három startját csúnyán elrontó vb-éllovas szerint mindenkinek ugyanolyan nehéz lesz az indulás a vasárnap 14 órakor esedékes rajtnál. Daniel Ricciardo a tavaly szerencsés ötödik rajtkockában bízik, a Ferrari párosa pedig abban, hogy a versenyen meg tudja előzni az időmérőt előtte zárókat. Jenson Button és Fernando Alonso az összesen 105 rajthelyes büntetése után lemondóan nyilatkozott.

 

Lewis Hamilton egymás után a hatodik versenyét kezdheti meg az élről, ennél jobb sorozata csak Ayrton Sennának, Alain Prostnak és Michael Schumachernek volt a Formula–1-ben. Igaz, az angol a legutóbbi három versenyén az első kanyarra visszaesett, és attól tart, hogy ez Belgiumban is megtörténhet.

„Elégedett vagyok a körömmel és a csapat hétvégi teljesítményével, csodás a kocsi ezen a pályán. Tudom, hogy az első rajtkocka nagyszerű kiindulási pont a versenyre, de az ötödik kanyarig nagyon hosszú út vezet – mondta Hamilton, aki nem különösebben aggódik a rajt miatt. – Amennyire lehet, felkészültünk az új szisztémára. Valószínűleg mindenkit ugyanúgy visszavet az új rajtmódszer. Biztosan érdekes lesz a nézőknek."

Nico Rosberget továbbra is zavarja, hogy a Pirelli nem tudta megfejteni pénteki defektjének okát.

„Még mindig nem értjük, mi történt, és ez a legfőbb gond. Teóriák vannak, bizonyítékok nincsenek, nem tagadom, aggaszt a helyzet – így Rosberg. – Lewis előnye miatt csalódott vagyok, nem jól állítottuk át az autót délelőtt, de szerencsére visszajött a korábbi érzés az időmérőre. Lewis túl gyors volt, de a rajtnál lesz lehetőségem arra, hogy megelőzzem."

A versenyt tavaly megnyerő Daniel Ricciardo hatodik lett az időmérőn, ám Romain Grosjean büntetése miatt előrekerül az ötödik rajtkockába – ahonnan egy éve diadalmaskodni tudott.

„Végül is rendben van ez az ötödik hely. Szoros a mezőny, ami nagyszerű, egy tizedre vagyok a harmadik helytől, és mögöttem is nagyon szoros volt a verseny. Az első és az utolsó szektor a gyengénk, de a középsőben jók vagyunk – fogalmazott Ricciardo. – Grosjeantól kapunk egy helyezést ajándékba, onnan indulok, ahonnan tavaly nyertem, remélem, most is lesz némi szerencsém. Remélni mindig lehet."

A Magyar Nagydíjat megnyerő Sebastian Vettel sokáig versenyképesnek tűnt a Ferrarival, de csak a kilencedik helyet szerezte meg az időmérőn, és Grosjean büntetésének köszönhetően rajtolhat csak a 8. helyről.

Sebastian Vettel jobb versenyre számít, mint az edzése volt
Sebastian Vettel jobb versenyre számít, mint az edzése volt

„Az utolsó körömben az utolsó kanyart kicsit elszúrtam, de így is meglepett, hogy csak a kilencedik lettem. A többség javult a második és a harmadik szakasz között, mi nem, így kerültünk a Mercedes mögötti boly éléről a végére. A rajtnál és az első körben sok helyezést vissza lehet szerezni, de nem az első körben dől el a futam" – mondta Vettel, aki így is hat rajthellyel előrébbről indul, mint csapattársa, Kimi Räikkönen.

A finn autója leállt az időmérő második szakaszában, mert a motorjában olajszivárgás történt. Ezenkívül meg is rótták, mert túl lassan ment a pálya egyik veszélyes pontján a harmadik szabadedzésen. Kimi Räikkönennek idén ez a második figyelmeztetése, a harmadiknál tíz rajthelyes büntetést kap.

„Nem tudom, mi történt, elszállt a kocsi ereje, és meg kellett állnom. Pedig jó volt a kocsi ezen a hétvégén, a legrosszabbkor jött a meghibásodás, kicsit jobb tudtam volna lenni – értetlenkedett Räikkönen. – Nem lesz könnyű a verseny, remélem, innen is sikerül jó eredményt elérni. Az első kanyart meg kell úszni, aztán valahogy meg kell előzni a Mercedes-motoros autókat. Nem lesz könnyű."

A McLaren és a Honda a magyarországi dupla pontszerzés után gyorsan újra a nevetség tárgyává vált, hiszen az új Honda-motor csak a Manor Marussia párosának legyőzésére volt elegendő, ráadásul Fernando Alonso 55, Jenson Button 50 rajthelynyi büntetést szedett össze az új hajtóművek bevetése miatt.

„Élveztem az autóvezetést, az időmérő volt az első alkalom ezen a hétvégén, hogy nem csúszkált a kocsi hátulja – mondta Button. – Érdekes, hogy úgy érzed, nagyon jól sikerült a köröd, mégsem lépsz előrébb. Három éve a pole-ból indultam itt, ez a köröm semmivel sem volt rosszabb. Ez van most, el kell fogadnunk. Még hosszú az út, érezhetően erősebb a motor, de még mindig nem eléggé. A verseny elején a két Manort megelőzzük, de mire ez meglesz, a többiek már messze járnak. Magányos futamunk lesz, a többieket csak akkor látjuk, ha leköröznek."

Fernando Alonso fanyarul vette tudomásul a McLaren eredményét.

„Egy másodpercre vagyunk az előttünk lévőktől, ami nem csoda, ez számunkra a legrosszabb pálya – fogalmazott. – Megpróbálunk célba érni, és találni valamit, amire azt mondhatjuk, hogy ez jó volt ebben a hétvégében. A 105 rajthelyes büntetést megünnepelhetnénk valami tortával. Ez rekord, nem?”

Fernando Alonso szerint a McLaren lassan ünnepelhetne keserűségében
Fernando Alonso szerint a McLaren lassan ünnepelhetne keserűségében

TOVÁBBI NYILATKOZATOK

Valtteri Bottas (3.): – Tudtuk, hogy szoros lesz a csata a Mercedesek mögött, és azt is, hogy a szabadedzések után eleget javulhatunk. Már csak össze kellett rakni egy jó kört, ami szerencsére kétszer is sikerült a harmadik szakaszban.
Sergio Pérez (4.): – Óriási kör volt, alig maradtam el a Williamstől. Nagyon jól hatottak a kocsira a változtatások, vasárnap nem fogadnék magam ellen, ha a dobogóról van szó, a versenytempónkra sem lehet panasz. Az idén most a legjobb a kocsink.
Felipe Massa (6.): – Az utolsó szektorban hibáztam, ami elég volt ahhoz, hogy több pozíciót veszítsek. Tényleg ennyire szoros volt, nagyon bosszantó, hogy így alakult. A verseny azonban hosszú lesz.
Pastor Maldonado (7.): – Az első edzés nem úgy alakult, ahogy szerettük volna, ehhez képest a csapat kiváló munkát végzett, és Romainnel erős időmérőnk volt. Jó stratégiával a versenyen is jó eredményt érhetünk el.
Romain Grosjean (9. – büntetés után): – Jobb az eredmény, mint amire számítottunk, a negyedik helyezés csodálatos, de csak a kilencedik helyről indulhatok, meglátjuk, mit lehet tenni innen. Pazar a pálya, az Eau Rouge minden körben olyan, mint a gyerekeknek a karácsony.
Carlos Sainz Jr. (10.): – Nagyon élvezem a pályát, vártam az időmérőt, hogy végre igazán gyorsan száguldhassunk itt körbe, mert akkor a legjobb. Az csak bónusz, hogy a harmadik szakaszba jutottam, nehéz lesz megtartani ezt a helyezést.
Nico Hülkenberg (11.): – Nem vagyok boldog, simán bejuthattam volna a legjobb tízbe, de az utolsó köröm elejét elrontottam. Nincs veszve semmi, még a verseny hátravan, innen is könnyen előre lehet lépni.
Danyiil Kvjat (12.): – Mindent megtettem, de másfél tizeddel elmaradtam a továbbjutástól. Maradtak friss gumijaim a versenyre, amelyeket az előnyömre fordíthatok.
Marcus Ericsson (13.): – Először is köszönöm a csapatnak, hogy éjszaka összerakta a kocsit, és sajnálom, hogy nem értünk el jobb eredményt az időmérőn. Még így is jó esélyünk van pontot szerezni.
Felipe Nasr (15.): – Meglepett, hogy nem jutottam be a második szakaszba, hatalmas csalódás. Nem szabad csüggednünk, itt előre lehet lépni.
Will Stevens (16.): – Elégedett vagyok a mai nappal, jó volt vezetni az autót, nagyot csatáztam a csapattársammal. Vasárnapra változékony időt ígérnek, hasonló lehet, mint Silverstone-ban, ott a száraz pályán kezdődő verseny végére megjött az eső.
Roberto Merhi (17.): – Oda-vissza előzgettük egymást Willel az időmérőn, a második szektorban én voltam a jobb, a másik kettőben ő.
Max Verstappen (18. – büntetés után): – Nem volt könnyű a kezdés, az autóval gond volt, így a végén alig tudtam továbbjutni. A tízhelyes büntetés miatt nem volt értelme több kört menni. Remélem, vasárnap a pontokért csatázhatom a honfitársaim előtt.

BELGA NAGYDÍJ, A NEM HIVATALOS RAJTSORREND
1. Lewis Hamilton brit Mercedes
2. Nico Rosberg német Mercedes
3. Valtteri Bottas finn Williams-Mercedes
4. Sergio Pérez mexikói Force India-Mercedes
5. Daniel Ricciardo ausztrál Red Bull-Renault
6. Felipe Massa brazil Williams-Mercedes
7. Pastor Maldonado venezuelai Lotus-Mercedes
8. Sebastian Vettel német Ferrari
9. Romain Grosjean* francia Lotus-Mercedes
10. Carlos Sainz Jr. spanyol Toro Rosso-Renault
11. Nico Hülkenberg német Force India-Mercedes
12. Danyiil Kvjat orosz Red Bull-Renault
13. Marcus Ericsson svéd Sauber-Ferrari
14. Kimi Räikkönen finn Ferrari
15. Felipe Nasr brazil Sauber-Ferrari
16. Will Stevens brit Marussia-Ferrari
17. Roberto Merhi spanyol Marussia-Ferrari
18. Max Verstappen** holland Toro Rosso-Renault
19. Jenson Button*** brit McLaren-Honda
20. Fernando Alonso**** spanyol McLaren-Honda
*váltócsere miatt 5 rajthely büntetés; **motorcsere miatt 10 rajthely büntetés; ***motorcsere miatt 50 rajthely büntetés; ****motorcsere miatt 55 rajthely büntetés
AZ IDŐMÉRŐ VÉGEREDMÉNYE
1. Lewis Hamilton brit Mercedes 1:47.197 átlag: 235.215 km/ó
2. Nico Rosberg német Mercedes 1:47.655 0.458 mp h.
3. Valtteri Bottas finn Williams-Mercedes 1:48.537 1.340
4. Romain Grosjean francia Lotus-Mercedes 1:48.561 1.364
5. Sergio Pérez mexikói Force India-Mercedes 1:48.599 1.402
6. Daniel Ricciardo ausztrál Red Bull-Renault 1:48.639 1.442
7. Felipe Massa brazil Williams-Mercedes 1:48.685 1.488
8. Pastor Maldonado venezuelai Lotus-Mercedes 1:48.754 1.557
9. Sebastian Vettel német Ferrari 1:48.825 1.628
10. Carlos Sainz Jr. spanyol Toro Rosso-Renault 1:49.771 2.574
11. Nico Hülkenberg német Force India-Mercedes 1:49.121
12. Danyiil Kvjat orosz Red Bull-Renault 1:49.228
13. Marcus Ericsson svéd Sauber-Ferrari 1:49.586
14. Kimi Räikkönen finn Ferrari idő nélkül
15. Max Verstappen holland Toro Rosso-Renault idő nélkül
16. Felipe Nasr brazil Sauber-Ferrari 1:49.952
17. Jenson Button brit McLaren-Honda 1:50.978
18. Fernando Alonso spanyol McLaren-Honda 1:51.420
19. Will Stevens brit Marussia-Ferrari 1:52.948
20. Roberto Merhi spanyol Marussia-Ferrari 1:53.099
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik