Kevés híján elszórakozta a továbbjutást a Manchester United

Vágólapra másolva!
2012.02.23. 20:32
null
A Manchester gyors góllal kezdett, de az Ajax válaszolt (Fotó: Reuters)
Címkék
A Manchester United az Európa-liga egyenes kieséses szakaszában az első mérkőzésen meglepően könnyedén, 2–0-ra nyert az Ajax ellen Amszterdamban, így megnyugtató előnyről várhatta a visszavágót. Amely könnyed angol győzelemnek indult, de a végén izgulniuk kellett a továbbjutásért a manchesterieknek.

 

Mint tegnap a városi rivális City, az United is másodpercekkel a középkezdés után került gólhelyzetbe, csakhogy amíg egy nappal korábban Sergio Agüero nem hibázott, Nani lövését védte az Ajax kapusa. A hatodik percben Javier Hernández már nem kegyelmezett, és miután Dimitar Berbatov remek labdájából hintába ültette Toby Alderweireldet, a 16-osra belépve higgadtan a kapuba lőtt.

Megrengette a korai gól az Ajaxot, de a fiatalok nem adták fel, és a lendületükből látványosan visszavevő hazaiak mellett több (lövő)helyzetet is kialakítottak. Még a fordulás előtt az egyik ilyenből Aras Özbiliz egy hatalmas gólt vágott David de Geának, kissé nyíltabbá téve a találkozót és a párharcot.

A félidőben egyik védője, Dico Kopper helyére támadót, Davy Klaassent küldött be az Ajax mestere, Frank de Boer, az újrakezdést követően jó egy negyedóra múlva pedig Sir Alex Ferguson is váltott, behozta a támadójáték felélénkítésére Paul Scholest, a védelem stabilizálására pedig Jonny Evanst. A kettő között eltelt időszakban sokkal jobban futballozott az Ajax, amely Nicolás Lodeiro révén kétszer is gólhelyzetbe került.

Megúszta az MU, amely később stabilizálta védekezését, de támadójátéka egy Nani-villanástól eltekintve sokáig nem létezett a gyakorlatban. Fel-felharsant néhány kósza füttyszó a hazai szektorokból, és további csalódásként érte a szurkolókat, hogy nem láthatták (egyelőre) Ryan Giggset 900. mérkőzésén fellépni a „vörös ördögök" között, mert a skót menedzser Danny Welbecket küldte be Dimitar Berbatov helyett.

A hajrában izzasztó pillanatokat kellett átélniük a teljesen leeresztett hazaiaknak, mert a hajrában Toby Alderweireld egy szabadrúgás utáni közeli fejessel megszerezte a vezetést az Ajax számára. Igencsak izgalmas lett így a vége, ám ha a győzelmet ki is engedték a kezükből az angolok, a továbbjutást már nem hagyták veszni.

A találkozó után inkább az Ajax dicsérhető bátor támadójátékáért és azért, mert nem adta fel vesztes állásban sem; az MU pedig ismét bebizonyította, hogy nem egyszerű felpörögnie egy alapjáratra visszaeső futballcsapatnak, még akkor sem, ha az kiváló játékosokból is áll.

PERCRŐL PERCRE
Könnyed angol győzelemnek indult, de a végén izgulniuk kellett a továbbjutásért a manchesterieknek.
90. perc Innen már nem veszítette el az MU: véget ért a mérkőzés.
90. perc De Gea lopja az időt egy rossz Alderwireld-beadás után.
Két perc a ráadás.
87. perc Vezet az Ajax! Egy előreívelt Özbiliz-szabadrúgást az ötös jobb sarkáról Toby Alderweireld fejel a rövid felsőbe. 1-2
83. perc Előbb D. Blind, majd Alderwireld ment az ötösön egy-egy beadást.
80. perc Stabilan védekezik az MU. Lodeirót Daley Blind váltja, aki védő. Rejtélyes.
75. perc Welbeck viharzott el a balon, lapos középre adását Vertonghen rúgja ki az ötösön.
75. perc Végre valami szép: Nani hagyja ott a jobbon Anitát, és mielőtt a becsúszó Alderweireld odaért volna, ballal 19 méterről a felső lécre bombáz. Vermeertől gól...
72. perc Berbatovot Danny Welbeck váltja - nem lesz tehát Ryan Giggs 900...
68. perc Kényelmesen játszadozik az MU - a közönség részéről pedig fel-felharsan a füttyszó...
62. perc Siem de Jong rántja vissza P. Jonest, sárga.
61. perc Paul Scholes és Jonny Evans áll be az A. Young,Cleverlkey kettős helyére.
57. perc Ismét Lodeiro veszélyeztet, lövését az ötösön blokkolják. Eriksen szöglete után S. De Jong fejel öt méterről kapura, De Gea nagy bravúrral azonban ment a léc alól.
56. perc Eriksen teszi vissza a jobb oldalról Lodeirünak a labdát, aki hét méterről ballal állítgatás nélkül fölé bombáz, jó egy méterrel.
54. perc Eddig nem sokérdekes történt a gyepen, de az biztos, nem adta fel az Ajax.
46. perc Elkezdődött a második játékrész.
46. perc A fiatal támadó, Davy Klaassen áll be Dico Koppers helyére, azaz védőt csatárra váltott Frank de Boer.
Remekül kezdett az MU, de nem vitte be a kegyelemdöfést, így az ajaxos fiatalok "visszajöttek a mérkőzésbe".
45. perc Véget ért az első félidő.
Egy perc a ráadás.
45. perc Vermeer ment J. Hernández elől fejjel a 16-oson kívül.
42. perc Cleverley lő jobbal 25-ről, Vermeer véd a bal sarok előtt, majd Pak előreívelésénél ment nagyot az ötös előtt Vertonghen.
Összesítésben: 3–1
A szélsőnek odalépő angol fiú még bele is ért egy picit a labdába, előtte meg Lodeiro karjára pattant a labda.
37. perc P. Jones szabadít fel röviden S. de Jong elől a 16-oson belül, a kipattanó Aras Özbilizé, aki jobbal hatalmas gólt rúg a kapu jobb oldalába 17 méterről. 1-1
36. perc Koppers ad be balról, P. Jones kifejeli az ötösön. Cleverley nagyon megrúgta beadás közben Koppert, szabadrúgás. Eriksen rúgja be ezt (szinte szöglet) erővel, az ötösön három ajaxos feje előtt is megcsúszott. Özbiliz bele is tette haját.
33. perc Lodeiro lő nagy gólt 15-ről. Lesgólt.
32. perc Nani indítja középen Berbatovot, aki ahelyett, hogy tíz méterről a kapuba rúgta volna a labdát, Hernándezt keresi a labdával, de társa háta mögé passzol.
31. perc Vertonghen rúgja ki az ötösön Berbatov bal oldali beadását.
28. perc Rafael rúgja fel a kontrázni igyekvő Lodeirót a félpályánál. Sárga, abszolúte jogosan.
27. perc De Gea öklöz rossz helyre egy beadást, Fabio azonban kisegíti és tisztáz Lodeiro elől.
23. perc Özbiliz cselezi ki a jobbon Smallingot és Fabiót is, majd lő is az ötös sarkáról. Éppen a kapus középre, ennek ellenére fogja De Gea.
22. perc Lodeiro játszik össze szépen Szulejmanival, végül S. de Jong lő 25-ről, jobbal a jobb alsó mellé, vagy két méterrel.
19. perc Rafael lő a 16-os jobb sarka elől, de éppen középre, így ez Vermeeré.
17. perc Egy gyors Ajax-támadás során S. de Jong teszi középre Eriksennek, aki balra bobja ki a labdát Sulejmaninak, aki Rafael mellől 16 métrerről fölé lő. Közben Smalling egy óriásit rúgott Eriksenbe, csak úgy a miheztartás végett.
16. perc J. Hernández bal oldali középre adását menti az ötösön nehéz helyzetben Vertonghen Berbatov elől.
Komoly ütést kapott az Ajax, még mindig tántorog belé.
8. perc Rafael megy el a jobbon Koppers mellett, mert az eltotojázott egy felszabadítást, a holland szerencséjére azonban a brazil hosszan szöktette magát, majd kevés sikerrel játszik el egy hatalmas esést.
A kispadon felbukkan Roberto Mancini City-vezér is.
6. perc Most is. Pak szerzett labdát a félpályánál, Berbatovhoz passzolt, aki kiugratta Javier Hernándezt - a mexikói a 16-os előtt kicselezte Alderweireldet, és mielőtt Vertonghen odaért volna, 15 méterről higgadtan ballal a jobb sarokba helyezett. 1-0
4. perc A 16-os bal oldalánál Vertonghen és J. Hernández fejel össze keményen, de szabályosan, meglepő módon a nagydarab védő húzza a rövidebbet.
1. perc Nani kap remek labdát A. Youngtól a bal oldalon, ballal lő 13 méterről, kissé kisodródva, a bal sarok előtt Vermeer véd. Kis híján úgy kezd az United, mint tegnap a City.
Az El-kör többi találkozójának eredményeit itt követheti figyelemmel!
1. perc A hazaiak kezdik a találkozót.
Pak Dzsi Szung a hazaiak csapatkapitánya.
A kispadon: Amos, Evra, Evans, Giggs, Carrick, Scholes és Welbeck itt, Cillessen, Ooijer, a kis Blind, Serero, Aissati, Ebecilio és Klaassen ott.
A kezdők: De Gea – Rafael, P. Jones, Smalling, Fábio – Nani, Park, Cleverley, A. Young – Berbatov, J. Hernández itt, Vermeer – Van Rhijn, Alderweireld, Vertonghen, Koppers – S. de Jong, C. Eriksen, Anita – Özbiliz, Lodeiro, Szulejmani ott.
Az Ajax karmestere, az idényben már 11 asszisztot kiosztó Christian Eriksen az MU egyik nyári kiszemeltje.
Az MU 2009 vége óta veretlen odahaza európai kupamérkőzésen.
A hazaiaknál Nemanja Vidics, Antonio Valencia, Anders Lindegaard, Anderson és Darren Fletcher, a vendégeknél Nicolai Boilesen, Gregory van der Wiel, Bruno Silva, Eyong Enoh, Derk Boerrigter és Kolbeinn Sigthórsson is maródi volt a héten. Ooijer felépült, de csak kispados lesz.
Sir Alex Ferguson, a „vörös ördögök" menedzsere a találkozó előtti sajtótájékoztatón elmondta: a 38 éves középpályás úgy hajt, hogy bármelyik fiatal futballista példát vehetne róla.
Manchesterben a legfőbb téma azonban Ryan Giggs, aki 900. mérkőzését játszhatja.
A Manchester United az első mérkőzésen meglepően könnyedén, 2–0-ra nyert az Ajax ellen Amszterdamban, így megnyugtató előnyről várhatja a csütörtöki visszavágót.
Üdvözöljük kedves olvasóinkat a Manchester United-Ajax "El-tizenhatoddöntő" visszavágójának online közvetítésében!
EURÓPA-LIGA
A 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT, 2. MÉRKŐZÉS
MANCHESTER UNITED (angol)AJAX (holland) 1–2
Manchester, Old Trafford. V: Skomina (szlovén)
Manchester United: De Gea – Rafael, P. Jones, Smalling, Fábio – Nani, Park, Cleverley (Scholes, 61.), A. Young (Evans, 61.) – Berbatov (Welbeck, 72.), J. Hernández
Ajax: Vermeer – Van Rhijn, Alderweireld, Vertonghen, Koppers (Klaassen, a szünetben)– S. de Jong, C. Eriksen, Anita – Özbiliz, Lodeiro (Daley Blind, 80.), Szulejmani
Gólszerző: J. Hernández (6.) ill. Özbiliz (37.), Alderweireld (87.)
Összesítésben: 3–2

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik