Lehengerelte a címvédőt a Manchester City

Vágólapra másolva!
2012.02.22. 17:48
null
Agüero (világoskékben) megszerzi az első gólt (Fotó: Action Images)
Címkék
A Manchester City a Portót fogadta az Európa-liga legjobb 16 közé jutásért folyó párharc visszavágóján. Az első mérkőzésen az angol csapat egygólos előnyre tett szert Portugáliában, odahaza pedig még néggyel megtoldotta ezt, magabiztosan búcsúztatva a címvédőt.

Nem volt éppen könnyű, irigylésre méltó helyzetben a Porto a Manchester City elleni El-visszavágó előtt, a címvédő ugyanis kikapott hazai pályán az angoloktól, ráadásul az otthonában imponáló statisztikával büszkélkedő „polgárokhoz" sérülésektől tizedelt védelemmel érkezett. A Porto kínjait a 18. másodpercben Sergio Agüero továbbnövelte, amikor higgadtan értékesítette Yaya Touré remek passzát – megjegyzendő, az akció a védő, Maicon hatalmas hibájából, eladott labdájából indult.

Megfogta a(z újabb kapott) gól a portugálokat, a hazaiak pedig nem rohantak ezek után, így egy negyedórás unalmas mezőnyjáték következett, amelynek végén Y. Touré és Valera hagyott ki egy-egy hatalmas ziccert. Agüero tulajdonképpen a 29. percben eldönthette volna a továbbjutás kérdését, de kisodródott helyzetből a lécre emelt.

Az argentin minitorpedó a szünet előtt újabb helyzetet hibázott el, de itt igazából maga az akció volt a tanulságos, amelynek során David Silva és Y. Touré passzolgatott vele különösebb ellenállás nélkül.

A második félidő is City-helyzetekkel indult, de feléledt a Porto, és egyre bátrabban támadta a City kapuját. Egy kifejezetten gyönyörű, sokpasszos akció után James Rodríguez közelről be is vette Joe Hart hálóját, pechjére előtte Hulk lesen állt.

Maicon továbbrontotta népszerűségét, amikor borzalmasan fejbe rúgja csapattársát, Nicolás Otamendit, akit le is kellett cserélni. Váltott Roberto Mancini is, mert szerette volna végképp eldönteni a továbbjutás sorsát: beküldte James Milnert és Edin Dzekót.

Utóbbi teljesítette is a talján mester óhaját: a 76. percben közelről a kapuba vágta Agüero remek passzát, pontot téve a továbbjutásra. Hogy még rosszabb kedvük legyen a portugáloknak, a reklamáló Rolando megkapta második sárgáját Wolfgang Stark sporttárstól, majd David Silva és a csereként beálló David Pizarro is mattolta a teljesen széteső vendégeket.

Megérdemelten, helyenként parádésan játszva nyert a Manchester City, amely a címvédő magabiztos kiütésével jelezte igényét az Európa-liga-elsőségre.

Pechjére van még egy manchesteri alakulat a mezőnyben...

MANCHESTER CITY–PORTO 4–0

PERCRŐL PERCRE
90. perc Véget ért a mérkőzés: simán jutott tovább a címvédő ellen a City.
89. perc Lucho lő 14-ről, Hart védett. Négy perc a ráadás.
88. perc C. Rodríguez szeretné eltörni Y. Touré lábát,nem sikerül szerencsére, és még csak egy sárgát sem kap.
86. perc Dzeko és Milner játszik össze a 16-os előtt, előbbi elől Sapunaru éppen a középen érkező David Pizarro elé szabadít fel, aki tíz méterről a jobb alsóba lő. 4–0
83. perc Hulkot megtapossa Silva, majd Pizarro játszik össze egy labdaszerzés után a balon Dzekóval, középre gurít, onnan az üresen érkező David Silva a szintén üres kapuba gurított. 3–0
80. perc Agüerót David Pizarro, J. Rodríguezt Steven Defour váltja.
77. perc Rolando mai mérkőzésének is, mert reklamálás miatt megkapja második sárgáját. Piros.
76. perc Agüero két csel után kényszerítőzik a balon Silvával, majd tökéletesen ugratja ki Maicon mellett Dzekót, aki hét méterről higgadtan a kapuba lő. 2–0, vége.
75. perc Már Hulk sem a régi... 16-ról a közönség tüntetése mellett mellé lő gyatrán.
73. perc De Jong szerel hátul szépen és a támadóra pöccinti a labdát. Tud ám futballozni is!
70. perc De Jong szereli becsúszva C. Rodríguezt. Az bosszankodik, de örülhetne inkább: a holland akár mellbe is rúghatta volna...
69. perc Nasri helyett Edin Dzeko, Mancini el szeretné dönteni a mérkőzést.
68. perc A szabadot Hulk két méterrel fölé-mellé rúgja.
66. perc Y. Touré újabb nagy labdája, Maicon erre odaér. Edin Dzeko készülődik, Balotelli megsértődik, Yaya Touré pedig megröpteti Moutinhót. Sárga.
63. perc Az argentin vérző arccal lesétált, olyan, mint egy vesztésre álló bokszoló. Cristian Sapunaru áll be helyére, Varelát pedig Cristian Rodríguez váltja.
61. perc Otamendit rúgja fejbe ötösén Maicon. Ápolás, Helton kapus rosszul van a látványtól. A lassítást látván mi is: jobb spiccel jobb szemgödörbe...
59. perc Nasri ment az ötös előtt Hulk elől.
56. perc Barryt James Milner váltja.
55. perc Egy csodás, sokpasszos Porto-támadás végén lő Rodriguez közelről a hálóba, de előtte Hulk lesen volt.
54. perc Otemendit hagyja ott Agüero, de Fernando kisegíti, majd bead, de Otamendi kivágja a labdát. Közben Richards megsérül, ápolás.
51. perc Otamendi készít le Luchónak, aki milliméterekkel lő a jobb alsó mellé.
48. perc Y. Touré teszi ki jobbra Agüerónak, aki elviszi védője mellett, középre adását éppen csak menteni tudja Rolando Silva elől.
46. perc A City kezdi a félidőt.
Csere nincs, Agüero-gól videója viszont van.
A portói játékosok hevesen reklamálnak Helton és Rolando vezetésével.
45. perc Silva kerül a földre, de szabadrúgás helyett kitört a félidő.
43. perc Hulk 19 méteres szabadrúgását menti szögletre a bevetődő Clichy. A korner után Otamendi átrúgja a kipattanót tíz méterről az Old Traffordra.
41. perc Aki látta a Porto védelmét, jelentkezzen szerkesztőségünkben! Silva szerel harcosan, majd Y. Touré és Agüero passzolgat nyugodtan, végül utóbbi lő csúnyán fölé 14 méterről, kissé balról. A sokadik meccslabda.
37. perc Beszorul a City, a nyomás végén Lucho lő fülé 19-ről, ballal. Az ellentámadásból Y. Touré szerez harcosan labdát, indítja a balon Silvát, aki 15-ről lő, de Rolando szögletre blokkol. A korner után Touré veszélyeztet, de Helton túlugorja végül.
35. perc Hulk ad be keményen balról, de középen lemarad róla mindenki.
31. perc Y. Touré lőhetne 16-ról, ehelyett rosszul passzol Nasrinak a balon. Silvát rúgják, de felpattant, aztán lökdösődik egyet Fernandóval, szerencsére Rolando és Agüero közbelép.A német spori a karján lévő Respect-feliratot mutatja az ideges játékosoknak. Zseniális...
31. perc Tömegjelenet az angol kapu előtt, aztán Hulk beadását végül Richards teszi ki Varela elől.
29. perc Lucho adja el a labdát ezúttal, amellyel Silva indítja Agüerót, az argentin higgadtan elsodorja a labdát a kapus mellett, majd 16 méterről, jobbról jobbal a lécre emel, üres kapunál.
27. perc A letett labdát Moutinho centikkel rúgja a jobb felső fölé.
26. perc Rodríguezt három remek csel után szereli Richards, szabadrúgás a City-kaputól 20 méterre. Sárgát a reklamáló Nicolás Otamendi kapja.
24. perc Moutinho mutatja be a nap labdaátvételét a 16-os jobb oldalánál Nasri mellett, de mire odaér Barry, a portugál szereli saját magát kirúgásra.
22. perc Alex Sandro töri el a labdát a 16-os bal sarkánál. Gúnykacaj, legyintés, kirúgás.
16. perc Clichy indítja a balon Y. Tourét, aki egy az egyben nem tudja megverni a 16-os sarkánál a remekül kifutó Heltont. Az ellentámadásból Rodríguez tette ki középről szintén balra Varelának, aki tíz méterről szintén a kapusba püfölte a labdát. Nagy helyzetek valának!
Egyre jobban szakad az eső, ez is kedvez az angoloknak.
14. perc Rolando rántja le Agüerót, sárga. Lucho González reklamál, ő is kap egyet.
12. perc Y. Tourét teszi a jobb szélen az oldalvonal mellé Sandro.
8. perc Megrendült a portugál csapat az újabb góltól. Maicon például bead, és ebből nem helyzet, bedobás kerekedik.
Szavazzon! Ön szerint Balotelli Mancinit tenyeréből eszik?
Nasri meghúzódott, Mancini rágógumit oszt asszisztensének, Otamendi hanyatt esik ollózás közben a kispad előtt. Villas-Boas leskelődik a lelátón.
2. perc Moutinho lő 24-ről, két méterrel a jobb sarok mellé,. majd Varela fejel gyengén középre 11 méterről egy bal oldali beívelést.
1. perc Yaya Touré szokásához híven kioszt egy gólpasszt: Maicon rossz passzát De Jong csípi el a félpályánál, Y. Touréhez körömpasszol, aki indítja Sergio Agüerót, ő elfut Maicon és Otamendi között, majd 13 méterről, kissé jobbról higgadtan a hosszú sarokba lő. 1–0
Meglehetősen foghíjas a lelátó.
1. perc A vendégek kezdik a találkozót.
Továbbjutás, nem visszavágás - írja citysta blogunk.
Jelentjük, Manchesterben plusz tíz fok és száraz idő várja a csapatokat.
A kispadon: Pantilimon, Zabaleta, Milner, Pizarro, Dzeko, Szavics és Balotelli itt, Bracali, Sapunaru, Defour, Podstawski, Cristian Rodriguez, Djalma és Kléber ott.
A kezdőcsapatok: Hart Richards, Kompany, Lescott, Clichy – N. de Jong, Barry, Y. Touré, Nasri – D. Silva – Agüero itt,Helton Maicon, Alex Sandro, Rolando, Otamendi Fernando, Moutinho, Lucho González Varela, Hulk, J. Rodríguez ott.
Ez lesz a hazaiak 50. UEFA-/El-fellépése.
A City idénybeli tizennyolc hazai fellépése közül tizenöt végződött győzelemmel, negyvenhat szerzett gól mellett mindössze tizenkettőt kapott.
A hazaiaknál nincs sérült, a vendégeknél Eliaquim Mangala, Emídio Rafael és Danilo maródi.
„Az előző évadban megnyert FA-kupa csillapíthatatlan sikeréhséget idézett elő a srácoknál, s ez az érzés lehet további győzelmeink egyik záloga. Nem derogál nekünk az Európa-liga, itt is magasan jegyzett csapatok küzdenek egymással, szóval nem szégyen megnyerni” – magyarázta Patrick Vieira, a City korábbi középpályása, jelenlegi fejlesztési igazgatója.
Győzelmüket némileg beárnyékolta a hazai szurkolók huhogása.
Az odavágón a City nyerni tudott idegenben is.
A billentyűknél: B. J.
Üdvözöljük kedves olvasóinkat a Manchester City–Porto „El-tizenhatoddöntő" visszavágójának online közvetítésében!
EURÓPA-LIGA
A LEGJOBB 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT, VISSZAVÁGÓ
Manchester City (angol)–Porto (portugál) 4–0
Manchester, Etihad Stadion. V: Stark (német)
Manchester City: Hart Richards, Kompany, Lescott, Clichy – N. de Jong, Barry (Milner, 56.), Y. Touré, Nasri (Dzeko, 69.) – D. Silva – Agüero (D. Pizarro, 80.)
Porto: Helton Maicon, Otamendi (Sapunaru, 63.), Rolando, Alex Sandro Fernando, Moutinho, Lucho González Varela (C. Rodríguez, 63.), Hulk, J. Rodríguez (Defour, 80.)
Gólszerző: Agüero (1.), Dzeko (76.), D. Silva (83.), D. Pizarro (86.)
Kiállítva: Rolando (77.)
Összesítésben: 6–1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik