Félgőzzel is kétgólos Manchester United-siker

Vágólapra másolva!
2012.02.16. 17:56
null
Nagy volt a küzdelem a pályán, végül azonban simán nyert az MU (Fotó: Reuters)
Címkék
Csütörtök este folytatódott a labdarúgó Európa-liga egyenes kieséses szakasza. A játéknap talán legnagyobb érdeklődéssel várt összecsapásán a Manchester United az Ajaxhoz látogatott, és kétgólos győzelmet aratott.

Sir Alex Ferguson a Bajnokok Ligája-búcsú után büntetésnek nevezte, hogy csapatának az El-ben kell szerepelnie, de a Manchester United mindenható menedzsere egyáltalán nem tartalékjait vetette be Amszterdamban. A két csapat is tisztelte egymást, talán túlzottan is, így aztán meglehetősen unalmas első tíz percet hozott a találkozó.

Meglepő módon ezt követően az Ajax magas beadásokkal próbálta meg a szélekről zavarba hozni a jól megtermett angol védőket, a vendégek pedig a hagyományosan háromfős Ajax-középpálya két oldalán próbáltak meg kontrákat indítani. Az első fél órához érkezve megrázta magát az Ajax, és Siem de Jong bombájánál David De Geának hatalmas bravúrt kellett bemutatnia, hogy kipiszkálja a labdát a bal felső sarokból, majd a holland fejelt fölé hat méterről.

Csak percekre pörgött fel a mérkőzés, amelynek első félidejének az olasz Gianluca Rocchi játékvezető éppen akkor vetett véget, amikor az Ajax-játékosok büntetőt reklamáltak egy véleményes, 16-oson belüli Rio Ferdinand–Miralem Szulejmani ütközés miatt.

KATTINTSON A KÉPRE ÉS TEKINTSE MEG AZ ÖSSZES  EL-EREDMÉNYT!
KATTINTSON A KÉPRE ÉS TEKINTSE MEG AZ ÖSSZES EL-EREDMÉNYT!

„Bekapcsolhatta" Ferguson a legendás hajszárítót a szünetben, mert felpaprikázott legényei nekiestek a fordulás után az Ajaxnak, ám Kenneth Vermeer jó napot, valamint számos MU-s fejest és lövést fogott ki. Egészen az 59. percig, amikor egy szép, bár kissé szerencsés akció megkoronázásaképpen Ashley Young a holland kapus lába között a hálóba lőtt.

Ezt követően már nem erőltette a támadásokat az MU, az Ajaxban pedig annyi volt ma az átütőerő, mint téliszalámiban a hólánc (hogy aktuálisak legyünk), sőt egy hajrábeli kontragóllal Javier Hernández minden kérdőjelet kiegyenesített – ez a lövés is Vermeer lába között vándorolt a hálóba.

Finoman szólva sem láttunk csúcsformás parádét a Ferguson-legénységtől, de a váratlanul szürkécske Ajax ellen a félgőz is elég volt a megnyugtató, kétgólos előny megszerzéséhez.

AJAX–MANCHESTER UNITED 0–2



EURÓPA-LIGA
A 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT, 1. MÉRKŐZÉS
AJAX (holland)–MANCHESTER UNITED (angol) 0–2
Amszterdam, Amsterdam Arena. V: Rocchi (olasz)
Ajax: Vermeer – Anita, Alderweireld, Vertonghen, Koppers (Boilesen, 63.) – S. de Jong, Aissati, C. Eriksen – Özbiliz (Lukoki, 80.), Bulikin (Van Rhijn, 60.), Szulejmani
Manchester United: De Gea – P. Jones, R. Ferdinand, Evans, Fábio – Nani (Welbeck, 86.), Carrick, Cleverley (Scholes, 60.), A. Young (Valencia, 76.) – Rooney, J. Hernández
G: A. Young (59.), J. Hernández (85.)
PERCRŐL PERCRE
Emlékeznek még, mint mondott Van der Sar alant?
90. perc Három perc a ráadás, de ezt fél lábbal kivédekezik az angolok. Vége, kétgólos előnyben az MU.
89. perc Aissati lő jobbal R. Ferdinand mellett 16-ról jobbal a bal alsó felé, ám De Gea odaérnem túl erős labdára. Szulejmani is lő nem sokkal később, 18-ról jócskán fölé.
86. perc Nanit Danny Welbeck váltja, majd Toby Alderweireld kap sárgát Fábio felrúgásáért.
85. perc Eldőlt: Boilesentől Valencia szerez labdát harciasan az Ajax-térfél közepén, indítja Rooneyt, aki összejátszik Javier Hernándezzel, és a mexikói középről, nyolc méterről Vermeer lába között a kapuba lő. 0–2
84. perc Ismét Vertonghen, és ismét Rio.
Az angolok pedig elkezdik húzni az időt.
80. perc Az elfáradt Özbilizt a 18 éves szellő, Jody Lukoki váltja.
77. perc Alderweireld ment Nani elől az ötös bal sarkánál, de Verthongen elrontja a kontrát egy 16-os előtti rossz passzal.
76. perc A. Youngot Antonio Valencia váltja fel.
73. perc Lopja az időt az MU, majd J. Eriksen egy kontra során megforgatja Ferdinandot, de ballal 16-ról éppen De Geába lő.
67. perc Szulejmani tör előre, Ferdinand ment becsúszva a 16-osnál, majd Scholes tisztáz egy higgadt hazaadással. Na ja, a rutin... Aztán C. Eriksen lő jobbal kapura 17-ről, de Evans ügyesen blokkol, és még kapusa is eléri a lecsorgót.
63. perc A peches Kopperst a felépülő, születésnapos Nicolai Boilesen váltja, majd Evans beadását Nani rúgja ballal 16-ről kapura, Vermeer azonban ment a léc alól. Kirúgás...
62. perc Rafael hibája után Özbiliz lő ballal nem sokkal fölé 16-ról.
60. perc Két csere: Paul Scholes váltja Cleverleyt, Ricardo van Rhijn pedig Bulikint.
A. Young előtt egy bizonyos Peter Schmeichel lőtt gólt az UEFA-kupában az MU színeiben...
59. perc Megtört az Ajax: Eriksen lövi bele a labdát Rooneyba, majd Nani tette át Koppers segítségével a 16-os jobb oldaláról a másik szélre Ashley Youngnak a labdát, aki befelé mozogva kicselezte Anitát, majd hat méterről jobbal higgadtan a kapu közepébe lőtt Vermeer lába között. 0–1
55. perc Vermeer üti ki Young veszélyesen tekeredő szögletét az ötösről.
54. perc Vermeer lábbal nem olyan jó, mert Younghoz passzol, Siem de Jong pedig becsúszva felrúgja, hogy nagyobb baj ne legyen az esetből. Megérte a sárga.
53. perc Nani baé oldali beadását fejeli rá Alderweireld vállára az ötösön, onnan a labda a jobb sarok felé száll, de Vermeer odaér erre is.
51.perc Rooney térül-fordul, indítja középen Hernándezt, akit Anita megbillent, így Vermeer kivetődve felszedi a labdát előle az ötösön. A kontra során, pontosabban után Fábio kap sárgát S. de Jong felrúgásáért.
49. perc Szulejmani előreívelését lövi jobbal mellé hét méterről Bulikin, jobbal, kissé kisodródva.
47. perc Young csapja be Anitát, középre adását Verthongen éppen csak el tudja piszkálni Jones elől.
47. perc Nani gondol egyet és kapura lő jobbal a 16-os jobb csücskéről, de Vermeer kiüti a labdát a léc alól.
46. perc Az Ajax kezdi a második félidőt. Csere nincs.
Unalmas kezdés, percekre felpörgő mérkőzés, egy nagy holland helyzet.
45. perc Félidő.
45. perc Bulikin bal oldali beadásánál a 16-oson belül rúg össze R. Ferdinand és Szulejmani, de Rocchi spori továbbot int.
A United legutóbb 1995-ben vívott UEFA-kupa-mérkőzést, akkor a Rotor Volgográd ellen.
42. perc Beszorul az Ajax, Fabio bal oldali beadását a Koppers lökte Nani azonban nem éri el az ötösre berepülve.
40. perc Carrick sokadik csodásan hasznos becsúszása a középpályán.
38. perc C. Eriksen lő ballal 27-ről a kapus kezei közé.
37. perc Letámad az MU, amely művelet végén Cleverley lő méterekkel fölé 22-ről, középről, jobbal.
34. perc Két beadás is elmegy centikkel S. de Jong fele fölött az ötösön, majd a harmadik, Szulejmanié eljut hozzá, de ezt hat méterről középről mellé fejeli.
32. perc S. de Jong lő 23-ról jobbal középről, De Gea hatalmas vetődéssel ment a bal felső előtt. Csodás jelenet volt!
31. perc Nani indítja Hernándezt, ám Vermeer ezt is elcsípi a 16-oson, de amúgy is les volt,
Európa-liga = MENŐ – véli MU-blogunk.
29. perc Egy szép Cleverley, Nani akció után utóbbi lő a rövid alsó mellé hat méterről, jobbra kisodródva.
28. perc Evans fejeli ki Bulikin elől a labdát az ötösön Szulejmani beadása után, majd Özbiliz lövi rá a kipattanót 13-ról, balról, de blokkolja Fábio.
23. perc Anita beragad, így Hernández egyedül vihette volna kapura, ha nem vetődik ki elé pontosan Vermeer. Rooney nagy labdát adott.
22. perc Nani csapja be a jobbon Kopperst, de beadását Vertonghen kifejeli.
20. perc S. de Jong esik nagyot Fábio mellett, ápolás. Kissé meghúzta a lovaglóizmát a csúszós füvön, de a spárga elmaradt.
19. perc Amonnan Rooney lő a 16-os előtti területről, de félmagasan és éppen középre, így ez Vermeeré.
18. perc Az első lövés: Koppers előzi meg a balon Nani, a megszerzett labdát 16 méterről balról ballal a hosszú alsó felé rúgja, de De Gea eldőlve fogja. Amúgy mellé is ment volna.
14. perc Balról Özbiliz ad be, ez meg a kapusé az ötösön belül, de egyébként sem tolongtak arrafelé a támadók. Aztán Anita teker be,Evans meg fejeli ki, szintén az ötösről.
12. perc Aissati teszi ki balra Szulejmaninak, aki középre kanyarint, de az ötösön Rio Ferdinand fejjel tisztáz. Jó az öreg in da House – mondanánk, de inkább nem.
8. perc Most Anita tisztáz a jobb szélen A Young elől szögletre. Ezt "sértett" adja be, Carrick fejeli rá a rövid ötös sarkáról, de Vertonghen blokkolja a labdát.
INNEN ODA
A Manchester Unitedből az Ajaxhoz:
1987/88, Frank Stapleton
1985/86, Arnold Mühren
Az Ajaxtól az MU-hoz:
1984/85, Jesper Olsen
7. perc Az első angol szöglet, Alderweireld tisztázása után, Nani a kapu mögötti szurkolóknak adja a labdát a kornerből.
5. perc Szemmel láthatóan tisztelik egymást a felek: mezőnyjáték.
Már potyognak: Moszkvában elkezdték, vezet a Bilbao - élő eredménykövetés
2. perc De Gea fülel le egy hosszú Ajax-felívelést.
1. perc Elkezdődött a mérkőzés.
A kispadok: Jasper Cillessen, Daley Blind, Nicolai Boilesen, Ricardo van Rhijn, Nicolás Lodeiro, Jody Lukoki, Thulani Serero, ill. Ben Amos, Chris Smalling, Antonio Valencia, Pak Dzsi Szung, Paul Pogba, Paul Scholes, Danny Welbeck.
A kezdők: Vermeer – Anita, Alderweireld, Vertonghen, Koppers – S. de Jong, Aissati, C. Eriksen – Özbiliz, Bulikin, Szulejmani, ill. De Gea – P. Jones, R. Ferdinand, Evans, Fábio – Nani, Carrick, Cleverley, A. Young – Rooney, J. Hernández.

„Őszintén szólva nem hiszem, hogy az Ajax valaha is képes lesz még felvenni a versenyt a legjobb európai csapatokkal, bármennyire is szeretném ezt – nyilatkozta a 41 éves Edwin van der Sar, aki mindkét gárda legendája. – Reálisan nézve az 1992-es csapat teljesítményének megismétlésére van esély, az 1995-ös bravúrhoz hasonlót nem várhatunk. A klubnak talán lesz egy-két kiugró eredménye a Bajnokok Ligájában, de hogy folyamatosan a legjobbak között legyen, azt nem tartom valószínűnek.”

„Minden ellenfelünket tisztelnünk kell, ezt Bázelben megtanulhattuk ebben a szezonban. Bármelyik csapattal is játszol az Európa-ligában, mindegyik képes jó játékosokat csatasorba állítani. Ezzel együtt jobban tartok az Ajax történelmétől, mint valamelyik konkrét játékosától. Tisztelem a múltját” – nyilatkozta a skót menedzser.

Noha az Ajax jelenleg csak a holland bajnokság hatodik helyén áll, Sir Alex Ferguson nem esik abba a csapdába, hogy lebecsülje ellenfelét.

Mint a régi csúnya időkben: összesen 142 embert vettek őrizetbe Amszterdamban a csütörtöki mérkőzés előtt.

A két gárda az 1975–1976-os BEK-idényben csapott össze először és utoljára. Akkor az angolok örültek a végén.
Wayne Rooney első EL-es gólját, góljait szerezheti ma.
Ez az MU első nem BL-es amszterdami látogatása.
A hazaiaknál André Ooijer, Gregory van der Wiel, Bruno Silva, Kolbeinn Sigthórsson, Eyong Enoh, Theo Janssen és Derk Boerrigter volt sérült a héten, a vendégeknél Ryan Giggs, Nemanja Vidics, Dimitar Berbatov, Patrice Evra, Darren Fletcher, Tom Cleverley, Chris Smalling, Anders Lindegaard, Anderson és Michael Owen.
A billentyűknél: B. J.
Üdvözöljük kedves olvasóinkat az Ajax-Manchester United Európa-liga 'tizenhatoddöntő" mérkőzés online közvetítésében!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik