nemzetisport.hu 2018.10.26 22:57 Frissítve: 2018.10.27 12:32

Le a kalappal! – Thury Gábor jegyzete

A Liverpool egykori menedzsere, Bob Paisley mondása volt, hogy a futball egyszerű játék. Nos, a Mol Vidi FC az Európa-liga-csoportkör harmadik, PAOK elleni mérkőzésén ezt bizonyította. A 2–0-s idegenbeli győzelmet nem kell magyarázni, de már csak azért se menjünk el szó nélkül a siker mellett, mert magyar kupacsapat főtáblán legutóbb hat évvel ezelőtt nyert meccset (az is a Vidi volt).

A magyar együttesek általános hibája, hogy a megálmodott taktikát nem tudják kilencven percen át megvalósítani. A székesfehérváriak csütörtökön megmutatták, hogy ha végig kitart a koncentráció, a hasonló tudású ellenfél legyőzhető. A Vidi azt is bizonyította, hogy magyar futballcsapatnak akkor van esélye, ha minden fogaskerék a helyén van.

Csak akkor.

 
 Stopira: Megcsináltuk, és kész!
Hat év után nyert ismét csoportmeccset magyar csapat 
2004 óta nem láttunk olyan bravúrt, mint amit a Vidi bemutatott 
Marko Nikolics: Taktikai szempontból tökéletes meccset játszottunk 

Az igazi sportembereket az jellemzi, hogy a legfontosabb pillanatokban teljesítenek a legjobban. Ez még akkor is igaz, ha a PAOK edzője a görögök játékát minősíthetetlenre értékelte. Mi is panaszkodtunk az AEK elleni párharc után, és az athéniak nyilván megmosolyogták a sirámainkat, mert az eredmény őket igazolta. Foglalkozzunk most is magunkkal. Marko Nikolics megtalálta azt a célfutballt, amivel a Vidi eredményes lehet, a futballisták pedig hozzátették a magukét. És míg hat évvel ezelőtt Paulo Sousát sokan megszólták, mondván, bunkerfocival ért el eredményt az El-be jutáskor, Nikolics játszani is engedi – bizonyos határig, persze – Juhász Rolandékat. S ha már Sousa és Nikolics: míg a portugál szakember a kiváló munkája (ez senki sem vitatta) mellett megosztó személyiség volt, a szerb edző emberileg is szimpatikus. Látszik rajta, hogy szigorú, elveiből maximum az észszerűség határain belül enged, de kimért nyilatkozatai mögött tapintható a játékosai iránti empátia – már természetesen ha megérdemlik. A szerb mester szerepe elvitathatatlan, tökéletesen felmérte a honi futball egyik legjobb együttesének erényeit és hibáit, erre dolgozta ki a legcélravezetőbb koncepciót.

A jövőt illetően reményekre adhat okot, hogy a Chelsea mögött a másik három csapat egyaránt három ponttal áll. Hat évvel ezelőtt a Vidi ugyan lemaradt a továbbjutásról az El-ben, ám két győzelemmel hat pontot szerzett – ehhez a jelenlegi sorozatban már csak egyszer kell(ene) nyernie.

Visszafogottan fogalmazok: van rá esély.

2020.02.20 19:30:46

Európa-liga CS. Z.

Megszakadt az Olympiakosz 18 meccs óta tartó veretlenségi sorozata • Lacazette villanása döntött.

2020.02.20 17:44:06

Európa-liga B. J.

Sokkal jobban kezdett az FC Bruges, de Martial döntetlenre mentette a mérkőzést.

2020.02.20 18:29:16

Európa-liga M. G.

Az Eintracht a mesterhármast elérő Kamada vezérletével fölényes győzelmet aratott hazai pályán.

2020.02.20 18:28:32

Európa-liga BOROS MIKLÓS (Kolozsvár, összefoglaló), HATÁR DÁVID (Budapest, percről percre)

Dan Petrescu csapata kis híján megtréfálta az ötszörös Európa-liga-győztes spanyol csapatot.

2019.12.16 12:50:34

Európa-liga B. Á.

Nehéz feladat vár Szoboszlaiékra • Az FTC csoportjából továbbjutó Ludogorec az Intert kapta.