Íme, így hódít meg egy 18 éves srác egy szurkolótábort!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.11.27. 09:33
A labdarúgó Európa-liga csoportköréből – akárcsak a Bajnokok Ligája hasonló küzdelmeiben – már csak egy forduló van hátra. Jó néhány továbbjutó hely elkelt csütörtökön, és akadtak érdekességek, amelyeket összegereblyézve érdemesnek tartottuk kiegészíteni csütörtök esti beszámolónkat. Képbe kerül például a 18 éves Václav Cerny.

A, mint ADURIZA, mint ADURIZ

Az utolsó tíz percre fordulva még vezetett az Augsburg az Athletic Bilbao ellen, és az Európa-liga góllövőlistáját a német csapat második góljának szerzője, Raúl Bobadilla (5) vezette, csakhogy a hajrában Aritz Aduriz fejelt is, lőtt is egy gólt – nyert a baszk csapat, és a góllövőlista élére Aduriz (6) ugrott! A Bilbao két meccs során hatszor talált az Augsburg kapujába, Aduriz mérlege: négy gól, egy gólpassz.

Václav Cernyt a társak is ünnepelték (Fotó: NOS)
Václav Cernyt a társak is ünnepelték (Fotó: NOS)

B, mint BATSHUAYI

Tartja jó formáját Michy Batshuayi: a Marseille 22 éves belga támadója csapata mindkét góljában benne volt a Groningen ellen (2–1) – a győztes gólt ő fejelte nem sokkal a lefújás előtt –, az idénybeli 18 tétmeccsén 11-szer talált a kapuba (kilencszer a bajnokságban), azaz máris eggyel több gólt szerzett, mint a teljes legutóbbi szezonban.

C, mint CERNY

A cseh utánpótlás-válogatott Václav Cerny ebben az idényben mutatkozott be a holland élvonalban, és csütörtökön máris roppant fontos góllal segítette csapatát, az Ajaxot. Frank de Boer vezetőedző a 69. percben küldte pályára a 18 éves játékost, aki a 88. percben lőtt győztes góllal köszönte meg a lehetőséget. Az elismerés nem maradt el: a Celtic elleni 2–1-es győzelem után ő vezényelhette a skóciai meccsre ellátogató Ajax-drukkerek kórusát.

NÉZZÉK, S FŐLEG HALLGASSÁK!


D, mint DEILA DÜHE

Az Ajaxtól elszenvedett hazai vereség biztossá tette, hogy a Celtic nem jut tovább, záporoztak is a kellemetlen kérdések Ronny Deila menedzser felé, aki nem palástolta csalódottságát, de azt üzente a szurkolóknak és a kritikusainak: fiatal csapata a következő idényre „készen lesz a Bajnokok Ligájára”. „Apró részleteket kell tökéletesítenünk, ezen dolgozunk, vezetjük a bajnokságot, úgyhogy rossz úton jár, aki most világvégét kiált. Hogy merre tovább? Akárhányszor teszik is fel ezt a buta kérdést, mindig azt fogom mondani, hogy csak előre tekinthetünk.”

A régi Kane-mém újra él
A régi Kane-mém újra él

F, mint FORMA

A Tottenham a megelőző négy idegenbeli európai kupameccsét nem tudta megnyerni, de köszönhetően Harry Kane hajrábeli fejes góljának, a Qarabag ellen megtört a rossz sorozat (1–0), ami továbbjutást ért. Kane remek formába lendült, a legutóbbi hat klubmérkőzésén kilenc gólt szerzett – Bournemouth (3), Aston Villa (1), Anderlecht (1), Arsenal (1), West Ham (2), Qarabag (1) –, és állítólag a Chelsea szívesen vinné. „Örülök az érdeklődésüknek, de marad” – zárta rövidre a témát Mauricio Pochettino, a Spurs menedzsere.

G, mint GILLET

Az Anderlecht fontos győzelmet aratott Monacóban, amihez Guillaume Gillet szép lövésből született bombagóllal járult hozzá. Megint – tehetjük hozzá –, hiszen védő létére csapata legutóbbi 17 El-góljából nyolcat ő szerzett.

H, mint HATÁROZATLANSÁG

Mint beszámoltunk róla, Simon Mignolet határozatlanságát kihasználva szerzett vezetést a Bordeaux Liverpoolban: a belga kapus túl sokáig tartogatta a labdát, a játékvezető időhúzás miatt szabadrúgást ítélt a 16-oson belül, és Henri Saivet gólt szerzett belőle. „Sajnos tényleg túl sokáig vártam, de ez néha benne van a játékban. A lényeg azonban az, hogy az eset nem nyomta rá bélyegét a játékunkra, és még az első félidőben fordítottunk” – mondta Mignolet a továbbjutást érő 2–1-es győzelem után. Jürgen Klopp Liverpool-menedzser véleményét ide kattintva olvashatják el.

MIGNOLET PERSZE KAPOTT A VILÁGHÁLÓ NÉPÉTŐL IS. EZT A TÖRTÉNELMINEK NEVEZETT KÉPSORT, ...


...TOVÁBBÁ EZ A RÉGEBBI ESET IS AKTUALITÁST NYERT (hanggal)

I, mint ISMÉT

A hétvégi hamburgi 1–3 után ismét vereséget szenvedett a Borussia Dortmund, igaz, továbbjutása már nem forgott veszélyben, a krasznodari 0–1-nek nincs különösebb jelentősége. Csupán érdekesség: a BVB legutóbb tavaly ilyenkor veszített el egymás után két mérkőzést – vagyis Thomas Tuchel vezetőedzői időszakában most történt ilyesmi először.

J, mint JUBILEUM

A Rapid Wien a 250. európai kupamérkőzését játszotta csütörtökön, és bár 1–0-ra kikapott a Villarrealtól, ez nem befolyásolta sorsát: ott lesz a legjobb 32 között – igaz, lehet, hogy a mostani vereség következtében csak csoportmásodikként jut be oda.

K, mint KALINIC

A Fiorentina horvát támadója, Nikola Kalinic furcsa El-szezoncsúcsot állított fel a Basel elleni mérkőzésen (2–2): összesen tíz szabálytalanságot követtek el ellene. A svájciak nem véletlenül fordítottak kiemelt figyelmet Kalinicra: a Serie A mostani idényében a csatár már kilenc gólt szerzett, amivel állítólag a Chelsea érdeklődését is felkeltette. Csütörtökön a nagy sanyargatás közepette csak gólpasszra futotta az erejéből.

L, mint LÉGIÓSAINK

Bogdán Ádám (Liverpool) és Vanczák Vilmos (Sion) kispados volt, előbbi csapata nyert és továbbjutott, utóbbié kikapott, de még továbbjutó helyen áll – az utolsó körben egymás ellen játszanak. Nikolics Nemanja (Legia) győztes csapat tagjaként a lefújás előtti pillanatokig a pályán volt, továbbjutása az utolsó körben dől el, akárcsak a döntetlent játszó Lech Poznané, amelyben Kádár Tamás és Lovrencsics Gergő végigjátszotta a mérkőzést, Holman Dávidot viszont nem nevezték.

Montero, a Sporting oroszlánja
Montero, a Sporting oroszlánja

M, mint MONTERO

A portugál bajnokságban ősszel többnyire csak csereként játéklehetőséghez jutó és csupán egy gólt szerző Fredy Montero főszerepet játszott a Sporting moszkvai győzelmében: 1–0-s hazai vezetést követően a kolumbiai csatár egyenlített, majd előkészítette a következő két gólt.

N, mint NAPOLI

Leszámítva a selejtezőket, a Napoli most először épített ötös győzelmi sorozatot európai kupamérkőzéseken. A mezőny egyetlen százszázalékos csapata – amely csütörtökön az FC Bruges ellen idegenben nyert 1–0-ra – minden fronton jól szerepel: a legutóbbi 15 tétmérkőzéséből 13-at megnyert, a maradék kettőn döntetlent játszott, e találkozók összesített gólkülönbsége 36–3.

Ó, mint ÓVATOSSÁG

Mint beszámoltunk róla, a terrorfenyegetettség miatt üres lelátók előtt játszották le az FC Bruges–Napoli mérkőzést. Bruges-ből sok rendőrt helyeztek át Brüsszelbe, ahol a legnagyobb a készültség, és Renaat Landuyt helyi polgármester úgy ítélte meg: a rendfenntartó erők létszáma nem elegendő ahhoz, hogy telt ház esetén garantálni tudják a futballstadionban tartózkodók biztonságát.

P, mint PRÓBÁLKOZIK

Kis híján sírva fakadt Crislan, a Braga támadója, amikor a Liberec elleni mérkőzés 92. percében győzelmet, egyben továbbjutást érő gólt lőtt. A 23 éves brazil játékost elöntő érzelmek magyarázata: Crislan nyáron került át Európába, eddig nem nagyon ment neki, a portugál bajnokságban csak egy gólt szerzett, és a csütörtöki meccsen is csak csere volt. „Nagyon megkönnyebbültem ettől a góltól, erőt ad a munkához, és ahogyan az edzőnk elvárja, még keményebben harcolok a csapatba kerülésért.”

R, mint RONDA

Mármint az a könyöklés, amelyikkel Facundo Roncaglia, a Fiorentina védője a Basel játékosát, az őt szorongató, rángató Breel Embolót büntette. Az argentin játékos több mint négy idényt húzott már le Európában, ez az ötödik piros lapos büntetése.

S, mint SOUSA

Paulo Sousa csapata, a Fiorentina a fent említett Roncaglia miatt 64 percet emberhátrányban játszott, így hiába vezetett két góllal a tréner korábbi munkaadója, a Basel otthonában, végül be kellett érnie a 2–2-es döntetlennel. „Büszke vagyok a csapatra, mert kedvezőtlen fordulatokat sikerült kezelnie ezen a meccsen. A kiállítás? Mindannyian uralni akarjuk az érzelmeinket, hiszen a futballt csak így lehet élvezni, de van, akinek ez nehezebben megy, Facundo is ilyen. De ebben is javulni akarunk, nekem is nagyon oda kell figyelnem, hogy esetenként ne ragadjanak el az indulatok” – fogalmazott a Videoton korábbi edzője.

T, mint TOVÁBBJUTÓK

A 24 továbbjutó helyből eddig 15 kelt el. A 32-es táblára már feljutó csapatok: Athletic Bilbao (spanyol), Basel (svájci), Braga (portugál), Dortmund (német), FK Krasznodar (orosz), Lazio (olasz), Liverpool (angol), Molde (norvég), Napoli (olasz), Rapid Wien (osztrák), Saint-Étienne (francia), Schalke (német), Sparta Praha (cseh), Tottenham (angol), Villarreal (spanyol).

V, mint VESZTESEK

Tizenhárom csapat már tudja, hogy nem jut be az egyenes kieséses szakaszba: APOEL (ciprusi), Aszterasz Tripolisz (görög), AZ (holland), Bordeaux (francia), Celtic (skót), Dinamo Minszk (fehérorosz), Dnipro (ukrán), Groningen (holland), PAOK (görög), Qäbälä (azeri), Rosenborg (norvég), Skënderbeu (albán), Viktoria Plzen (cseh).

ZS, mint ZSIVKOVICS

Nagyon fontos győzelmet aratott a Partizan a holland AZ otthonában (2–1), amiben újra döntő érdemei voltak az ifjú Andrija Zsivkovicsnak: ő szerezte a győztes gólt a 89. percben! A nyáron a szerb válogatottal U20-as világbajnokságot nyerő 19 éves szélső folyamatosan igazolja tehetségét, ez már a negyedik gólja volt az idei El-csoportkörben! A szerb bajnokságban közben már most annyinál tart (5), amennyit a legutóbbi idényben összesen szerzett.

EURÓPA-LIGA
CSOPORTKÖR, 5. FORDULÓ
– EMLÉKEZTETŐ

AZ A–F-CSOPORTOK MÉRKŐZÉSEIRŐL BŐVEBBEN IDE KATTINTVA OLVASHAT!

A-CSOPORT
Celtic (skót)–Ajax (holland) 1–2 (McGregor 4., ill. Milik 22., Cerny 88.)
Molde (norvég)–Fenerbahce (török) 0–2 (Fernandao 68., Ozan Tufan 84.)
Kiállítva: Rindaröy (91., Molde)

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Molde 5 3 1 1 9–6 +3 10
2. Fenerbahce 5 2 2 1 6–5 +1 8
3. Ajax 5 1 3 1 5–5 0 6
4. Celtic 5 0 2 3 7–11 –4 2

B-CSOPORT
Liverpool (angol)–Bordeaux (francia) 2–1 (Milner 38. – 11-esből, Benteke 45., ill. Saivet 33.)
Rubin Kazany (orosz)–Sion (svájci) 2–0 (Georgijev 69., Devic 90.)
Kiállítva: B. Ndoye (34., Sion)

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Liverpool 5 2 3 0 6–4 +2 9
2. FC Sion 5 2 2 1 5–5 0 8
3. Rubin Kazany 5 1 2 2 4–4 0 5
4. Bordeaux 5 0 3 2 3–5 –2 3

C-CSOPORT

PAOK (görög)–Qäbälä (azeri) 0–0
FK Krasznodar (orosz)–Borussia Dortmund (német) 1–0 (Mamajev 2. – 11-esből)

A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. FK Krasznodar 5 3 1 1 6–4 +2 10
2. Borussia Dortmund 5 3 1 1 10–4 +6 10
3. PAOK 5 0 4 1 2–3 –1 4
4. Qäbälä 5 0 2 3 2–9 –7 2


D-CSOPORT
FC Bruges (belga)–Napoli (olasz) 0–1 (Chiriches 41.)
Legia Warszawa (lengyel)–Midtjylland (dán) 1–0
(Prijovic 35.)

A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Napoli 5 5 0 0 17–1 +16 15
2. Midtjylland 5 2 0 3 5–11 –6 6
3. FC Bruges 5 1 1 3 3–10 –7 4
4. Legia Warszawa 5 1 1 3 2–5 –3 4

E-CSOPORT
Villarreal (spanyol)–Rapid Wien (osztrák) 1–0 (Bruno Soriano 78.)
Dinamo Minszk (fehérorosz)–Viktoria Plzen (cseh) 1
–0 (N. Adamovics 93.)
Kiállítva: Veretilo (90., Dinamo Minszk)

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Villarreal 5 4 0 1 9–3 +6 12
2. Rapid Wien 5 4 0 1 8–5 +3 12
3. Viktoria Plzen 5 1 0 4 5–7 –2 3
4. Dinamo Minszk 5 1 0 4 2–9 –7 3


F-CSOPORT

Braga (portugál)–Slovan Liberec (cseh) 2–1 (Ricardo Ferreira 42., Crislan 92., ill. Jefremov 35.)
Marseille (francia)–Groningen (holland) 2–1 (N
'Koudou 28., Batshuayi 88., ill. Maduro 50.)

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Braga 5 4 0 1 7–4 +3 12
2. Marseille 5 3 0 2 8–5 +3 9
3. Slovan Liberec 5 2 1 2 4–4 0 7
4. Groningen 5 0 1 4 2–8 –6 1

A G–L-CSOPORTOK MÉRKŐZÉSEIRŐL BŐVEBBEN IDE KATTINTVA OLVASHAT!

G-CSOPORT
Lazio (olasz)–Dnipro Dnipropetrovszk (ukrán) 3–1 (Candreva 4., Parolo 68., F. Djordjevics 93., ill. Bruno Gama 65.)
Rosenborg (norvég)–Saint-Étienne (francia) 1–1 (Söderlund 40., ill. Roux 80. – 11-esből)

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Lazio 5 4 1
12–5 +7 13
2. Saint-Étienne 5 2 2 1 9–6 +3 8
3. Dnipro 5 1 1 3 3–8 –5 4
4. Rosenborg 5
2 3 4–9 –5 2

H-CSOPORT
Lokomotiv Moszkva (orosz)–Sporting CP (portugál) 2–4 (Maicon Marques 5., Al. Mirancsuk 86., ill. Montero 20., B. Ruiz 38., G. Martins 43., Matheus Pereira 60.)
Besiktas (török)–Skënderbeu (albán) 2–0 (Cenk Tosun 35., 78.)

A H-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Besiktas 5 2 3 0 6–3 +3 9
2. Lokomotiv Moszkva 5 2 2 1 9–7 +2 8
3. Sporting 5 2 1 2 11–10 +1 7
4. Skenderbeu 5 1 0 4 4–10 –6 3


I-CSOPORT
Belenenses (portugál)–Lech Poznan (lengyel) 0–0
Basel (svájci)–Fiorentina (olasz) 2–2 (Suchy 40., Elneni 74., ill. Bernardeschi 23., 36.)
Kiállítva: Roncaglia (26., Fiorentina)

AZ I-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Basel 5 3 1 1 9–5 +4 10
2. Fiorentina 5 2 1 2 10–6 +4 7
3. Lech Poznan 5 1 2 2 2–5 –3 5
4. Belenenses 5 1 2 2 2–7 –5 5


J-CSOPORT

Monaco (francia)–Anderlecht (belga) 0–2 (Gillet 45., Acheampong 78.)
Qarabag (azeri)–Tottenham Hotspur (angol) 0–1
(H. Kane 78.)

A J-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Tottenham 5 3 1 1 8–5 +3 10
2. Anderlecht 5 2 1 2 6–5 +1 7
3. Monaco 5 1 3 1 4–5 –1 6
4. Qarabag 5 1 1 3 3–6 –3 4


K-CSOPORT
Schalke (német)–APOEL (ciprusi) 1–0 (Choupo-Moting 86.)
Sparta Praha (cseh)–Aszterasz Tripolisz (görög) 1–0
(Brabec 33.)
Kiállítva:
Krejcí (82., Sparta Praha)

A K-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Schalke 5 3 2 0 11–3 +8 11
2. Sparta Praha 5 2 3 0 7–4 +3 9
3. Aszterasz Tripolisz 5 1 1 3 4–8 –4 4
4. APOEL 5 1 0 4 2–9 –7 3


L-CSOPORT
AZ Alkmaar (holland)–Partizan Beograd (szerb) 1–2 (Dabney Souza 48., ill. Oumaru 65., A. Zsivkovics 89.)
Augsburg (német)–Athletic Bilbao (spanyol) 2–3
(Trochowski 41., Bobadilla 59., ill. Susaeta 10., Aduriz 83., 86.)

AZ L-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Athletic Bilbao 5 4 0 1 14–6 +8 12
2. Partizan Beograd 5 3 0 2 9–11 –2 9
3. Augsburg 5 2 0 3 9–10 –1 6
4. AZ Alkmaar 5 1 0 4 6–11 –5 3

EL-ADATBANK ITT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik