El: megizzadtak Tottiék, fura góllal indult a Napoli-henger

Vágólapra másolva!
2015.02.19. 20:59
null
Tottiék nem bírtak otthon a Feyenoorddal (Fotó: Reuters)
A Bajnokok Ligája után a labdarúgó Európa-ligában is megkezdődött a kieséses szakasz, a csapatok a nyolcaddöntőbe jutásért játszanak. A 19 órakor kezdődő találkozókon nem maradtunk izgalom nélkül: a Romának csak ikszre futotta erejéből otthon a Feyenoord ellen, az Olympiakosz sima vereséget szenvedett vendégként az ukrán Dniprótól, a Romelu Lukaku által húzott Everton idegenben fölényes győzelmet aratott a svájci Young Boys felett, míg a Napoli ugyancsak idegenben ütötte ki a Trabzonsport.

ROMA (olasz)–FEYENOORD (holland)

A meccs első perceiben a Feyenoord még próbálkozott támadással, de a Roma fokozatosan átvette az irányítást, és többször is veszélyeztette a hollandok kapuját. A Feyenoord végül kijött a szorításból, és támadni igyekezett. Ez a helyzetekhez kevés volt, de ahhoz éppen elég, hogy a Roma kontrázzon. Egy ilyen akció végén a 22. percben megszerezte a vezetést a hazai csapat.

Toroszidisz ment el a jobb oldalon, az alapvonaltól hét méterre középre adott, az ötös vonalánál érkezett Gervinho, aki szépségdíjas mozdulattal, oxival juttatta a hálóba a labdát (1–0).

A gól után még akadt egy-két lehetősége a Romának, de inkább visszahúzódott a térfelére, és nem túl látványos, de eredményes játékkal tartotta az előnyt.

A második félidő első tíz perce tömény unalomban telt el. A Roma várta a Feyenoord támadásait, és lassította a játékot. Csakhogy addig altatott az olasz gárda, amíg ráfázott. Az 55. percben ugyanis egy jobb oldali beadás után Immers a tizenegyespontról a bal felső sarokra fejelt, Skorupski hatalmas bravúrral a kapufára tolta a labdát, de a kipattanó (a lesen álló!) Kazim Kazim elé perdült, aki 5 méterről a hálóba lőtt. A bíró megadta (1–1).

A gól megzavarta a Romát, elpárolgott a hazaiak magabiztossága. Kellett jó tíz perc és két csere, hogy erőre kapjanak a „farkasok", de a hollandok szárnyakat kaptak az egyenlítéstől. Támadott ugyan a Roma, de helyzetet nem tudott kialakítani egészen a 84. percig, amikor Doumbia kétszer is helyzetbe került. A lelkes hollandok végül kihúzták döntetlennel, és a párharc esélyesévé léptek elő.

A Napoli lazíthat a visszavágón  (Fotó: Reuters)
A Napoli lazíthat a visszavágón (Fotó: Reuters)

TRABZONSPOR (török)–NAPOLI (olasz)

Sokáig nem kellett várni az első gólra a Trabzonspor–Napoli találkozón, épp hogy lepergett az első öt perc, a Barcelonát is megjáró Henrique máris megzörgette a hálót, méghozzá nem is akárhogy. A törökök kapusa egy felszabadítás után egyszerűen rárúgta a nápolyiak védőjének fejére a labdát, a brazil egy kicsit még beletolt, így tökéletes ívben szállt a labda a Trabzon kapujába. Később sem álltak le a kékek, előbb Gonzalo Higuaín, aztán Manolo Gabbiadini talált be, majd Mertens kihagyott büntetője után Cristian Zapata állította be a 0–4-es végeredményt. Alighanem eldőlt a párharc.

DNIPRO DNIPROPETROVSZK (ukrán)–OLYMPIAKOSZ (görög)

Roberto Jiménez újra százszázalékos, ez pedig azt jelentette, hogy Megyeri Balázs most is csak a kispadon kapott lehetőséget az Olympiakoszban. A görögök megszenvedtek Ukrajnában, az első félidei tanácstalanság után a második játékrész elején négy perc alatt két gólt kaptak, ezzel nagyon megnehezítették a helyzetüket a visszavágóra.

PSV (holland)–ZENIT (orosz)

Dzsudzsák Balázs azt mondta, szívesen látnák a másik orosz csapatot, a Zenitet a fináléban, ehhez azonban a magyar szélső korábbi együttesén kell átverekedniük magukat Hulkéknak. A brazil támadó mindent megtett, és a második 45 percben a kezébe vette az irányítást, és a 64. percben szerzett találatával előnyhöz juttatta a szentpéterváriakat.

TORINO (olasz)–ATHLETIC BILBAO (spanyol)

A Torino hazai pályán nem bírt a 2012-es döntős Athletic Bilbaóval. A vendégek a ghánai apa és libériai anya gyermekeként születő, 20 évesen az első európai kupameccsén betaláló Inaki Williams góljával korán megszerezték a vezetést, ám a hazaiak a korábbi Barca-csatár, Maxi López duplájával még az első félidőben fordítottak. Az argentin két találata azonban nem ért győzelmet, mert a baszkok a 356 nap után ismét eredményes Carlos Gurpegi jóvoltából döntetlenre mentették a meccset.

WOLFSBURG (német)–SPORTING (portugál)

A Wolfsburg saját közönsége előtt kétgólos győzelmet aratott a Sporting felett. A „farkasok” mindkét gólja a félelmetes formában futballozó Bas Dost nevéhez fűződik, aki legutóbbi az utóbbi hat meccsén tízszer köszönt be, ebben a naptári évben pedig a legmagasabb szinten csak Lionel Messi és Neymar előzi meg a mesterlövészek listáján.

AALBORG (dán)–FC BRUGES (belga)

Az FC Bruges gyakorlatilag eldöntötte a továbbjutás sorsát az Aalborrgal szemben. A belgák a 19 esztendős Obbi Oularé fejesével kerültek előnybe, majd Lior Refaelov bombázott távolról a kapuba. A második játékrészben Kenneth Emil Petersen öngólja után háromra duzzadt a különbség, az eredményen a hajrához közeledve Helenius kozmetikázott tizenegyesből – de a továbbjutás szempontjából ennek a gólnak aligha lesz már jelentősége.

Lukaku szárnyalt Bernben (Fotó: Reuters)
Lukaku szárnyalt Bernben (Fotó: Reuters)

YOUNG BOYS (svájci)–EVERTON (angol)

Váratlanul rosszul indult a svájci túra a Muhamed Besicet pihentető liverpooliaknak, Roberto Martínez együttese már a hatodik percben hátrányba került a korábbi PSG-s Guillaume Hoarau tökéletes csavarását követően.

Ha itt lefújták volna... Romelu Lukaku azonban újra belelendült, és a 24., majd a 39. percben is bevette a svájci kaput, ráadásul Séamus Coleman is betalált, így a szünetre már kétgólos előnnyel vonulhatott az Everton.

És itt még nem volt vége, a szünet után újra betalált a Chelsea-től szerződtetett hórihorgas csatár, aki legutóbb 2013-ban, a Manchester United ellen szerzett három gólt. Európai kupameccsen Yakubu ért el eddig utoljára mesterhármast Everton-mezben, méghozzá 2009 februárjában.

Egy piros lap is villant, John Stones ment el idő előtt zuhanyozni, ám az Everton így is könnyedén nyert, és már a legjobb 16 között érezheti magát.

EURÓPA-LIGA
A 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT, ELSŐ MÉRKŐZÉSEK

Roma–Feyenoord 1–1
(Gervinho 22., ill. Kazim Kazim 55.)
Aalborg–FC Bruges 1–3
(Helenius 71. – 11-esből, ill. Oularé 25., Refaelov 29., Petersen 61. – öngól)
PSV–Zenit Szentpétervár 0–1
(Hulk 64.)
Wolfsburg–Sporting CP 2–0
(Dost 46., 63.)
Dnipro Dnipropetrovszk
–Olympiakosz 2–0 (Kankava 50., Rotan 54.)
Torino–Athletic Bilbao 2–2
(Maxi López 18., 42., ill. Williams 9., Gurpegi 73.)
Trabzonspor–Napoli 0–4
(Henrique 6., Higuaín 20., Gabbiadini 27., Zapata 92.)
Young Boys–Everton 1–4
(Hoarau 10., ill. Lukaku 24., 39., 58., Coleman 28.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik