El: Dzsudzsák 69 percig ficánkolt; szépségdíjas gólt kapott Gulácsi

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.02.19. 23:09
A labdarúgó Európa-ligában a nyolcaddöntőért folyó csatában Dzsudzsák Balázs együttese, a Dinamo Moszkva gól nélküli döntetlent játszott az Anderlechttel, az Internazionale őrült meccsen 3–3-as döntetlent ért el a Celtickel szemben, Gulácsi Péterék 2–1-es vereséget szenvedtek a Villarrealtól, míg a Liverpool az utolsó pillanatban nyerte meg a meccsét Mario Balotelli tizenegyesgóljával.

Dzsudzsák jól játszott, de csak helyzetekig jutott (Fotó: AFP)
Dzsudzsák jól játszott, de csak helyzetekig jutott (Fotó: AFP)
Dzsudzsák jól játszott, de csak helyzetekig jutott (Fotó: AFP)
Dzsudzsák jól játszott, de csak helyzetekig jutott (Fotó: AFP)
Dzsudzsák jól játszott, de csak helyzetekig jutott (Fotó: AFP)

ANDERLECHT (belga)–DINAMO MOSZKVA (orosz)

A vendégek kezdték jobban az első félidőt – amely végig remek iramot hozott –, szögletekből veszélyeztettek az első percekben, de utána a belgák folyamatosan átvették a játék irányítását, főleg Youri Tielemans volt elemében, de nem tudott túljárni Vlagyimir Gabulov eszén. A moszkvaiak legnagyobb lehetősége Dzsudzsák Balázs előtt adódott, a magyar válogatott szélső a 38. percben Olivier Deschacht óriási hibáját használhatta volna ki, öt méterről elemi erővel lőtt kapura ballal, de Silvio Proto hatalmas bravúrral szögletre mentett. A játékrész hajrájában Rolando szerezhette volna meg a vendéglátóknak a vezetést, Steven Defour szabadrúgását követően centikkel ment a jobb alsó sarok mellé a védő fejese.

Dzsudzsák a szünet után is megvillant, ballábas bombáját Proto hatalmas bravúrral tudta csak szögletre ütni az 59. percben, a magyar légiós tíz perccel később pedig elhagyta a pályát, Jurij Zsirkov állt be a helyére. Az Anderlecht a második félidőben már korántsem tudott annyira sziporkázó támadójátékkal kirukkolni, mint az első 45 (plusz három) percben, a hazai játékosok alig-alig tudták megtartani a labdát. A 75. percben bajba került a Dinamo, a játékvezető ugyanis második sárga lappal kiállította Alexander Büttnert. Az emberelőnnyel sem tudott azonban mit kezdeni az Anderlecht, pedig a helyzetei megvoltak. Maradt a gól nélküli döntetlen, aminek a játék képe alapján a moszkvaiak örülhetnek inkább a lefújás után.

TOTTENHAM (angol)–FIORENTINA (olasz)

A Tottenham nem tudott előnyt szerezni a firenzei visszavágóra, sőt az 1–1-es döntetlen kimondottan kedvező a Fiorentina szempontjából. A londoni együttes jól kezdte a meccset, hiszen Roberto Soldado szép kapáslövésével már a hatodik percben gólt ünnepelhetett, a vendégek azonban a világbajnoki ezüstérmes José Basanta közeli találatával az első félidő végéhez közeledve egyenlítettek. A második játékrészben a Spursnél pályára lépett a válogatott formának örvendő Harry Kane, az eredmény azonban nem változott.

Glasgow-i őrület (Fotó: Reuters)
Glasgow-i őrület (Fotó: Reuters)

CELTIC (skót)–INTER (olasz)

Négy perc, ennyire volt szüksége a milánói gárdának, hogy megszerezze a vezetést Glasgow-ban, ahol Vad II István fújta a sípot. Xherdan Shaqiri szedte fel saját kipattanóját, majd a kapuba gurított. A skótok még fel sem ocsúdtak, jött a következő csapás, Rodrigo Palacio kotorta a kapuba a labdát egy eltévedt beadást követően.

Igen ám, de a Celtic nem adta fel, és egy perc alatt csodát tett. A 24. percben betalált a mindössze 22 esztendős, a Dundee Unitedtől a télen szerződtetett Stuart Armstrong, majd a kezdőrúgás után szinte azonnal Campagnaro öngóljával ki is egyenlítettek a zöld-fehérek.

Sokáig nem tartott az örömük, Palacio második góljával így is a milánóiak előnyével zárult az első félidő, de így is maradt izgalom a végére: a hajrában John Guidetti ikszre mentette a meccset.

GUINGAMP (francia)–DINAMO KIJEV (ukrán)

Öt gól ugyan nem született az első 45 percben, de azért Franciaországban sem unatkoztak a drukkerek, a Kijev előbb Miguel Veloso révén megszerezte a vezetést, majd gyorsan begyűjtött két piros lapot – csak, hogy érdekesebb legyen a találkozó.

A hazaiak ki is használták a kettős emberelőnyt, előbb Claudio Beauvue, majd Mustapha Diallo vette be az ukránok kapuját. Kérdés, mire lesznek képesek a visszavágón tizenegy a tizenegy ellen...

SEVILLA (spanyol)–MÖNCHENGLADBACH (német)

A címvédő Sevilla tett egy lépést a nyolcaddöntő felé, de megnyugtatónak nem nevezhető a Mönchengladbach felett aratott 1–0-s sikere. A mindent eldöntő gólt a 70. percben Vicente Iborra szerezte, aki Diogo Figueiras visszagurítása után olyan ügyetlenül találta el a labdát, hogy az a jobb alsó sarokba pattogott.

Gulácsinak sok dolga volt a Villarreal ellen (Fotó: AFP)
Gulácsinak sok dolga volt a Villarreal ellen (Fotó: AFP)

VILLARREAL (spanyol)–SALZBURG (osztrák)

Gulácsi Péter most is a kezdőben kapott helyet a Salzburgban, sok öröme azonban nem volt Spanyolországban, a Villarreal ugyanis Ikechukwu Uche találatával a 36. percben megszerezte a vezetést – a magyar kapus hatalmasat védett, de a nigériai távoli lövésénél már tehetetlen volt.

A második félidő már jobban indult, Jonathan Soriano megszerezte szokásos gólját, büntetőből vette be Sergio Asenjo kapuját. Nem tartott sokáig az osztrák öröm, hat perccel később újra a „sárga tengeralattjáró” került előnybe. A Real Madridtól kölcsönvett Gyenyisz Cserisev lőtt csodás mozdulattal, kapásból a tizenhatos sarkából védhetetlenül a bal alsóba – eldöntve a találkozót.

AJAX (holland)–LEGIA (lengyel)

Az Ajax kapusa, Jasper Cillessen egyéni rekordot döntött a Legia Warszawa ellen 1–0-ra megnyert találkozón. A holland válogatott kapus hét védést mutatott be, amire korábban még nem volt példa a mostani idényben. A vb-bronzérmes kapuvédő győzelemmel ünnepelhette csúcsát, hiszen (a lengyel) Arkadiusz Milik első félidőben szerzett góljára a lengyelek nem tudtak válaszolni.

LIVERPOOL (angol)–BESIKTAS (török)

Steven Gerrard nélkül, Jordan Hendersonnal és Joe Allennel a középpályán feszült neki a Liverpool a Demba Bával felálló Besiktasnak. Az első félidő kemény taktikai harcot hozott, a vendégek sikeresen hatástalanították Philippe Coutinhót, a Liverpool karmesterét a pályán közepén, elfojtva az angolok támadójátékát. Az első fél óra legizgalmasabb pillanatát a nézőtérről berohanó néző szolgáltatta, de a játékrész végére megélénkült a játék. Daniel Sturridge szabadrúgásból, Henderson sarokkal, Alberto Moreno távolról, Ba egy az egyben veszélyeztetett – mindhiába.

A második félidőben a hátrébb húzódott a Besiktas, Henderson vezetésével a Liverpool irányította a mérkőzést, de pár ígéretes próbálkozás, valamint Raheem Sterling és Mario Balotelli színre lépésre ellenére sem jött az áttörés.

Egészen a 85. percig, amikor Jordon Ibe betört a tizenhatoson belülre, Ramon pedig csak szabálytalanul tudta megállítani. Henderson és Balotelli vitázott azon, ki lője a büntetőt. Végül az olasz csatár állhatott a labda mögé, és nem is hibázott. Határozottan, keményen és fegyelmezetten védekezett a Besiktas, amely végül nem tudott ellenállni a bátrabban kezdeményező Liverpool rohamainak.

EURÓPA-LIGA
A 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT, ELSŐ MÉRKŐZÉSEK

Ajax–Legia Warszawa 1–0
(Milik 35.)
Anderlecht–Dinamo Moszkva 0–0

Celtic–Internazionale 3–3
(Armstrong 24., Campagnaro 26. – öngól, Guidetti 93., ill. Shaqiri 4., Palacio 13., 45.)
Liverpool–Besiktas 1–0
(Balotelli 85. – 11-esből)
Tottenham–Fiorentina 1–1
(Soldado 6., ill. Basanta 36.)
Villarreal–Red Bull Salzburg 2–1
(I. Uche 32., Cserisev 54., ill. J. Soriano 48. – 11-esből)
Sevilla–Borussia Mönchengladbach 1–0
(Iborra 70.)
Guingamp–Dinamo Kijev 2–1
(Beauvue 72., Diallo 75., ill. Miguel Veloso 19.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik