El: Hogy létezik-e tökéletes búcsú? Nem tudom... – Wenger

CS. P.CS. P.
Vágólapra másolva!
2018.04.26. 08:03
null
Wenger egyetlen edzést sem mulasztott el az Arsenalnál (Fotó: AFP)
Arsene Wenger magyar ismerőse, Varga Sándor a szoborba öntött Arsenal-edző búcsújának hátteréről.

 

Valószínűleg csak azért nem állítanak szobrot Arsene Wengernek az Emirates Stadionban, mert már van neki – az idény végén távozó francia menedzser büsztje a VIP-bejáraton keresztül érkezőket fogadja a klub további jeles alakjainak bronzba öntött mása mellett. A 68 éves szakember Londonban megélt 22 éve és a mögötte hagyott számos klubemlék különös jelentőséget ad a búcsú heteinek, így az Atlético Madrid elleni Európa-liga-elődöntőnek is.

Ne felejtsük, a Premier League hatodik helyén álló csapat valószínűleg az El megnyerésével juthat könnyebben a Bajnokok Ligája főtáblájára, az angol bajnokságban tizenegy pont a hátránya a negyedik Tottenhammel szemben. Szerdai sajtótájékoztatóján az edző elárulta, a távozás időzítése „nem igazán” az ő döntése volt.

„Előfordult már korábban is kétszer vagy háromszor, hogy a csapat gyengébb szereplése miatt felajánlotta a lemondását, a klub vezetői azonban nem csak az eredményességet veszik számításba – utalt az előzményekre a Wengert jól ismerő Varga Sándor játékosügynök. – Jó kapcsolatot ápolunk, délelőtt is hívott telefonon egy játékos ügyében, röviden beszéltünk, egyáltalán nem volt nyomott hangulatban. Elhivatottsága, stílusa, munkamódszere mély hatást gyakorol munkatársaira, játékosaira, pozitív kisugárzása meghatározza a légkört az Arsenalnál. Szinte hihetetlen, de huszonkét év alatt az Arsenalnál egyetlen edzést sem hagyott ki.”

„Korábban érdeklődött iránta több csapat, így például a Barcelona és a Real Madrid is, ő azonban kitartott az Arsenal mellett. Hogy távozása után mihez kezd? Ahogy ismerem, biztosan dolgozni akar tovább, pedig nyilván megtehetné, hogy elvállal az Arsenalnál egy kényelmes, például alelnöki háttérszerepet. A szövetségi kapitányi poszt minden edzőnek szép feladat, nem csodálkoznék, ha a jövőben valamelyik válogatottnál állna munkába.”

A futballmenedzser közös személyes történeteket említve világított rá, Wenger széles látókörű, kritikus szemléletű, társadalmi problémákra érzékeny ember, akinek érdeklődése messze túlmutat a labdarúgás keretein, és ismerőseinek már-már filozofikus megközelítéssel beszél például a demokrácia kihívásairól vagy az egykori francia gyarmatpolitika hosszú távú hatásairól. Az Atlético elleni El-elődöntő csütörtöki mérkőzése előtt azonban szakmai témák kerültek terítékre.

„Játékosaim megérdemlik a nagy sikert, miattuk örülnék, ha szépen zárnám az Arsenalnál töltött időszakot – mondta ArseneWenger az újságíróknak. Hogy létezik-e tökéletes búcsú? Nem tudom… Én megteszek mindent, ami tőlem telik.”

EURÓPA-LIGA
ELŐDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
21.05: Arsenal (angol)–Atlético Madrid (spanyol) (Tv: RTL II)
21.05: Marseille (francia)–RB Salzburg (osztrák) (Tv: Digi Sport1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik