Balotelli ellopta Henderson tizenegyesét, Gerrard megszólta

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.02.20. 07:55
null
Henderson néz, Sturridge megpróbálja lebeszélni Balotellit (Fotó: Action Images)
A Liverpool labdarúgócsapata Mario Balotelli tizenegyesgóljával győzött a Besiktas ellen az Európa-liga kieséses szakaszában. Akár Jordan Henderson neve is szerepelhetne az előző mondatban, hiszen ő volt a Pool kijelölt büntetőrúgója – az olasz csatár viszont úgy döntött, a saját kezébe veszi a dolgokat. A mérkőzést szakkommentátorként megnéző Steven Gerrard nem is állta meg szó nélkül.

A Liverpool a mérkőzés 85. percében jutott tizenegyeshez a Besiktas ellen, 0–0-s állásnál, a büntető elvégzését aztán kisebb „csapatértekezlet” előzte meg. Jordan Henderson volt a kijelölt rúgó, Mario Balotellit azonban képtelenség volt „megszabadítani” a labdától – az egyébként kiváló végrehajtónak számító olasz be is talált, így a Pool 1–0-s előnnyel mehet Isztambulba.

A menedzser Brendan Rodgers kerülte a témát a találkozó után – azt sem erősítette meg, hogy a Balotelli magánakciója során tehetetlennek bizonyuló Henderson lett volna a tizenegyes elvégzésére kijelölt játékos –, a Liverpool-klubikon Steven Gerrard viszont nem állta meg szó nélkül az olasz válogatott csatár cselekedetét látva.

„Jordannek kellett volna elvégeznie. A szabály az szabály, Henderson volt a kijelölt rúgó. Mario egy kicsit csintalankodott. Hozzáteszem, legalább belőtte... De nem szép látvány, amikor futballisták vitatkoznak egy büntető elvégzéséről. Véleményem szerint Jordan jól döntött, látta, hogy Mario nagyon gólt akar lőni, és ráhagyta, a lehető legjobb pillanatban sétált el, nem feszítette túl a húrt. Ugyanakkor Jordan a csapatkapitány, és Mario tiszteletlen volt a kapitányával, akkor is, ha nagyon fontos gólt szerzett. Szerintem hat vagy hét játékos is szívesen elvégezte volna ezt a büntetőt. Mi lenne, ha mindenki odaállna, hogy ő akarja rúgni?! Azért vannak a szabályok, hogy betartsuk őket” – vélekedett Gerrard.

„Én akartam elvégezni, de Mario magabiztosnak érezte magát, és már van tapasztalata kiélezett helyzetben elvállalt tizenegyessel. Végül nagyszerűen berúgta, nagyon fontos gól volt” – így Henderson.

„Mario, biztos vagy te ebben?” „Biztos!” (Fotó: Action Images)
„Mario, biztos vagy te ebben?” „Biztos!” (Fotó: Action Images)

Mario Balotellinek volt statisztikai alapja is arra, hogy magához ragadja a kezdeményezést: tétmérkőzésen huszonkilenc büntetőből huszonhetet értékesített pályafutása során, a csütörtökit is beszámítva.

„Köszönöm Hendónak [Henderson – a szerk.], hogy engedte elvégezni a tizenegyest. Felesleges drámázni. Nyertünk, ez az egy, ami számít. Csapat vagyunk, és mi vagyunk a Liverpool” – írta az Instagram-csatornáján.

Jamie Carragher ugyanakkor megvédte Balotellit.

„Nagyon fontos európai párharc, késői tizenegyes, óriási feszültség. Ilyenkor a legjobb emberedet akarod odaállítani. És Balotelli volt az” – írta a Twitter-csatornáján.

Sima értékesítés (Fotó: Action Images)
Sima értékesítés (Fotó: Action Images)

Pontosan egy hónapja a városi rivális Everton labdarúgói keveredtek hasonló helyzetbe: a West Bromwich elleni bajnokin Kevin Mirallas elvette a tizenegyest a kijelölt rúgó Leighton Bainestől, majd ki is hagyta azt, menedzsere, Roberto Martínez pedig lecserélte a szünetben (igaz, hivatalos indoklásként sérülést adott meg). A szakkommentátorként dolgozó Gary Neville ekkor nagyon élesen bírálta Mirallas tettét.

„Amennyiben a csapatutasítás és a menedzseri utasítás ellenére tette, amit tett, vagyis hogy önző módon elvitte a kijelölt rúgó elől a tizenegyest, akkor ez a leginkább megvetendő fegyelmezetlenségek egyike, amit elkövethetett. Ilyet egyszerűen nem szabad tenni” – mondta.

Mirallasszal szemben Balotelli egyvalamivel biztosan meg tudja védeni magát: ő belőtte a tizenegyest, ezzel előnyhöz juttatta együttesét.

Ahogy ő is írta, a végkimenetel szempontjából ez a legfontosabb.

„Megmondtam, hogy berúgom” (Fotó: Action Images)
„Megmondtam, hogy berúgom” (Fotó: Action Images)

EURÓPA-LIGA, A 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT
1. MÉRKŐZÉSEK

Ajax–Legia Warszawa 1–0 (Milik 35.)

Anderlecht–Dinamo Moszkva 0–0
Kiállítva:
Büttner (75.)

Celtic–Internazionale 3–3 (Armstrong 24., Campagnaro 26. – öngól, Guidetti 93., ill. Shaqiri 4., Palacio 13., 45.)

Liverpool–Besiktas 1–0 (Balotelli 85. – 11-esből)

Tottenham–Fiorentina 1–1 (Soldado 6., ill. Basanta 36.)

Villarreal–Red Bull Salzburg 2–1 (I. Uche 32., Cserisev 54., ill. J. Soriano 48. – 11-esből)

Sevilla–Borussia Mönchengladbach 1–0 (Iborra 70.)

Guingamp–Dinamo Kijev 2–1 (Beauvue 72., Diallo 75., ill. Miguel Veloso 19.)
Kiállítva:
Jarmolenko (40.), Belhanda (45.)

Roma–Feyenoord 1–1 (Gervinho 22., ill. Kazim Kazim 55.)

Aab Aalborg–FC Bruges 1–3 (Helenius 71. – 11-esből, ill. Oularé 25., Refaelov 29., Petersen 61. – öngól)

PSV–Zenit 0–1 (Hulk 64.)

Wolfsburg–Sporting CP 2–0 (Dost 46., 63.)

Dnipro Dnipropetrovszk–Olympiakosz 2–0 (Kankava 50., Rotan 54.)

Torino–Athletic Bilbao 2–2 (Maxi López 18., 42., ill. Williams 9., Gurpegi 73.)

Trabzonspor–Napoli 0–4 (Henrique 6., Higuaín 20., Gabbiadini 27., Zapata 92.)

Young Boys–Everton 1–4 (Hoarau 10., ill. Lukaku 24., 39., 58., Coleman 28.)
Kiállítva:
Stones (63.)

A visszavágókra jövő csütörtökön, február 26-án kerül sor.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik