Hiába a feltámadás, Paun kezezése meghiúsította a Sepsi Ekl-álmait

Vágólapra másolva!
2023.08.31. 17:49
null
Varga Rolandnak is meggyűlt a baja a norvég védőkkel (Fotó: Fekete Lehel/Sepsi OSK)
A Sepsi OSK hosszabbítás után kapott ki 3–2-re a norvég Bodö/Glimt vendégeként a labdarúgó Európa-konferencialiga playoffkörének visszavágóján, így összesítésben alulmaradt a párharcban.

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, SELEJTEZŐ
PLAYOFF, VISSZAVÁGÓ
Bodö/Glimt (norvég)–Sepsi OSK (romániai) 3–2 (2–1, 2–2, 3–2) – hosszabbítás után
Bodö,
Aspmyra Stadion. Vezette: Rob Harvey (Robert Clarke, Wayne McDonnell) – írek
Bodö: Hajkin – Wembangomo (Sjövold, 79.), Moe, Björtuft, Björkan (Sörensen, 111.) – Saltnes (Brunstad, 79.), Berg, Grönbaek – Sörli (Gulliksen, 42.; majd Bassi, a hosszabbítás szünetében), Moumbagna (Espejord, a hosszabbítás előtt), Pellegrino. Vezetőedző: Kjetil Knutsen
Sepsi:
Niczuly – Ciobotariu, Balasa, Ninaj, Dumitrescu (Gheorghe, a hosszabbítás szünetében) – Paun (Aganovic, a hosszabbítás szünetében), Rodríguez (Kallaku, 112.) – Varga R. (Damascan, 86.), Alimi, Stefanescu – Safranko (Rondón, 96.). Vezetőedző: Liviu Ciobotariu
Gólszerző: Sörli (24.), Pellegrino (29., 100. – a másodikat 11-esből), ill. Alimi (42.), Varga R. (46.)
Kiállítva:
Stefanescu (120+1.)
Továbbjutott: a Bodö/Glimt, 5–4-es összesítéssel

ÖSSZEFOGLALÓ

Szó szerint maroknyi, legfeljebb egytucatnyi székely szurkoló biztatta az Aspmyra Stadionban a Sepsi OSK-t, ők is az északi országokban élők közül kerültek ki. Az elején nem sok örömük nem lehetett a játékban, a fellocsolt műfüvön jóval otthonosabban és főleg gyorsabban mozgó norvégok ugyanis az első perctől kezdve kapujának szegezték a szentgyörgyi csapatot.

Albert Grönbaek szabadrúgása kevéssel szállt fölé, Amahl Pellegrino pedig be is talált Niczuly Roland kapujába, ám a VAR ekkor még kisegítette a Sepsit: a gólpassz az alapvonalról túlról érkezett. Ulrik Saltnes kapufája pedig már a Bodö góljait vezette fel. Előbb Sondre Sörli fejelt hat méterről a bal felső sarokba, majd Patrick Berg átlövése után Pellegrino passzolta be a Niczulyról kipattanó labdát. A Sepsi szépítését viszont semmi sem jelezte előre, Varga Roland és Andres Dumitrescu bal oldali akciója után Isnik Alimi erős, de középre fejelt labdáját látványosan bevédte Nyikita Hajkin kapus.

A szünetről látványosan megnövekedő önbizalmú Sepsi tért vissza a pályára, és pillanatok alatt ki is egyenlített: Varga Roland tört előre középen, és 18 méteres lövése után a bal kapufáról pattant be a labda. A norvégokat egy időre megfogta az újabb gól, és bár az utolsó fél órára ismét beszorították a Sepsit, igazán nagy helyzetük nem volt a második félidőben. Sőt, a 89. percben Marius Stefanescu 40 méterről szinte meglepte Hajkint, aki szögletre ügyetlenkedte a lassan érkező labdát.

A hosszabbítás első fele Pellegrinóról szólt, akinek első lövését Niczuly védte nagy bravúrral, a következőt pedig Nicolae Paun blokkolta kézzel, a norvég szélső pedig büntetőből a léc alá vágta a labdát. Stefanescu azonnal válaszolt lapos lövéssel a bal alsóba, de Robert Clarke és a VAR is lesen látta a Sepsi sztárját – bár a felvételek nem igazolták a döntés jogosságát. A második plusz 15 percben pedig már hiába lődözte fel a hazai tizenhatosra a labdákat a szentgyörgyi csapat, Denis Ciobotariu mellé szálló lövését leszámítva nem volt esélye az egyenlítésre. A végén Stefanescu a kapus elleni szabálytalanságért megkapta második sárga lapját – a Sepsi idénybeli első veresége lezárt egy vártnál látványosabb és sikeresebb európai kupakalandot. 3–2

PERCRŐL PERCRE

ITT A VÉGE, A SEPSI HOSSZABBÍTÁS UTÁN 3–2-RE KIKAPOTT NORVÉGIÁBAN, S EZZEL KIESETT AZ EURÓPA-KONFERENCIALIGÁBÓL.

120+1. perc: Stefanescu sárga lapot érően, sportszerűtlenül leütközte a labdát megkaparintó hazai kapust, s mivel neki már volt egy, megkapta a pirosat is.

Két perc lesz a ráadás.

114. perc: Damascan szerezte meg a labdát a norvég 16-oson belül, lekészítette Ciobotariunak lövésre, de a Sepsi védője eltörte a labdát.

112. perc: Cserélt a Sepsi is, Rodríguez helyén Kallaku a pályán.

111. perc: Még egy hazai csere, Björkan helyett Sörensen a pályán.

FOLYTATJUK! A szünetben kettőt cserélt a Sepsi, Dumitrescu és Paun helyére Aganovic és Gheorghe állt be. Cserélt a Bodö is, Gulliksen helyén Bassi folytatja.

VÉGE A HOSSZABBÍTÁS ELSŐ FÉLIDEJÉNEK!

105+1. perc: Pellegrinót találták meg üresen a bal oldalon, de lövésébe belevetődött egy védő.

Három perc lesz a ráadás.

103. perc: Stefanescu kapott sárga lapot reklamálásért.

101. perc: Szinte a középkezdésből ugratták ki Stefanescut, aki a hálóba lőtt, de a játékvezető les címén érvénytelenítette a gólt. A VAR egy percnyi tanácskozás után helyben hagyta Rob Harvey döntését, noha a lassításnál egyvonalnak tűnt a dolog.

100. perc: PELLEGRINO KÍMÉLETLENÜL BEVARRTA A LÉC ALÁ A TIZENEGYEST, ismét előnyben a hazai együttes.

99. perc: TIZENEGYEST KAPOTT A BODÖ! Paun kapott bele kézzel Pellegrino labdájába, egyértelmű büntető.

96. perc: Csatárcsere a Sepsinél, Safranko helyére Rondón állt be.

95. perc: NICZULY!! Óriási bravúrral védte Pellegrino tekerését a Sepsi kapusa, a kipattanót Gulliksen a kapu fölé bikázta.

Elkezdődött a hosszabbítás, a norvég csapatban Moumbagna nem folytatja, Espejord állt be a helyére.

Nem született döntés 90 perc alatt, hosszabbítás következik!

Három perc lesz a ráadás.

89. perc: ATYAVILÁG, MI MARADT KI?!! Niczuly előrevágta a labdát Stefanescunak, aki távolról kínálta meg a kinn álló Hajkint. Az orosz kapus rendkívül ügyetlenül ért a labdához, amely centikkel gurult el a kapu mellett. Nem sok híja volt a potyának.

86. perc: Először cserélt a Sepsi, Varga Roland helyére Damascan állt be.

A hajrá perceiben a Bodö birtokolja többet a labdát, míg a Sepsi a kontrákban és a rögzített helyzetekben bízik. Jelen állás szerint hosszabbításba torkollik a párharc.

80. perc: Paun állította meg a hazaiak kontráját egy szabálytalansággal, sárga lap lett a jutalma.

79. perc: Kettőt cseréltek a norvégok, Saltnes és Wembangono helyére Sjövold és Brunstad állt be.

76. perc: Pókfoci a Sepsi ötösén, a védők végül üggyel-bajjal kivágták a labdát.

71. perc: Némi pókfoci után jutott el a labda Grönbaekhez, de a dán játékos lövése méterekkel elkerülte a kaput.

70. perc: Újabb sárga lap, ezúttal Safranko kapta, miután hátulról buktatta ellenfelét.

68. perc: Moumbagna feldobta magát a 16-oson belül, de teátrális előadását nem„ette meg” a játékvezető.

62. perc: Gulliksen rúgta fel Dumitrescut, ő is besárgult.

59. perc: Egy perccel később Dumitrescu is.

58. perc: Ciobotariu kapott sárga lapot.

50. perc: HOPPÁ! A kifutó Hajkin pont Stefanescuhoz passzolt, de a Sepsi középpályása nem tudott 45 méterről az üres kapuba lőni.

46. perc: GÓÓÓÓÓÓLLAAAL!!! Alimi fejelte tovább Varga Rolandnak Niczuly előrevágott labdáját, a magyar csatár pedig 18 méterről, a védők szorításában kilőtte a bal alsó sarkot – a labda a kapufáról vágódott a hálóba!

NINCS CSERE A SZÜNETBEN, FOLYTATJUK!

VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK!

45+3. perc: Ninaj hibája nyomán Moumbagna jutott labdához az ötösön, de nagyon önzetlen akart lenni, s erre már lecsapott Niczuly.

Rob Harvey játékvezető öt percet hosszabbított.

42. perc: GÓÓÓÓL! MÉG NINCS VÉGE A PÁRHARCNAK! Varga Roland készítette le a labdát Dumitrescunak, aki az ötösre ívelt – a berobbanó Alimi fejese nem volt túl pontos, de közelről érkezett, Hajkin pedig csak bevédni tudta a labdát.

42. perc: Kényszerű csere a hazaiaknál, a gólszerző Sörli helyett Gulliksen a pályán.

36. perc: Stefanescu esett el a norvég 16-oson belül, de a játékvezető szerint nem ért tizenegyest a szituáció. A VAR természetesen ezt is visszanézte, de igazat adott Rob Harveynek.

29. perc: MÁRIS ELDŐLT?! Berg 20 méteres átlövését Niczuly pont Pellegrino elé ütötte, a norvég bajnokság góllövőlistáját vezető csatár pedig a hálóba passzolt. A VAR megnézte a 33 éves csatár esetleg leshelyzetét, de végső soron érvényesnek találta a gólt.

26. perc: Rodríguez buktatta az egyik norvég játékost, övé a meccs első sárga lapja.

24. perc: AMI KÉSIK, NEM MÚLIK. EZÚTTAL ÉRVÉNYES GÓLT SZEREZ A BODÖ. Pellegrino adta be a labdát a bal szélről, Sörli pedig az ötösről a kapuba bólintott. A gól Ninaj lelkén szárad, a szlovák belső védő „bealudt” az akciónál – Sörli mellőle fejelt a kapuba, a védő pedig fel sem ugrott. A VAR ezt is visszanézte, de ezúttal megadta a találatot.

20. perc: KAPUFA! Továbbra is a norvégok vannak fölényben, egy gyors, rövid passzos akció végén Grönbaek lőtte el a labdát Niczuly mellett, de az a bal oldali kapufáról szédült ki.

15. perc: Itt az első szentgyörgyi lehetőség, Varga Roland szabadrúgását Safranko csúsztatta a kapura, de Hajkin könnyedén fogta a próbálkozást.

12. perc: Niczuly kapott sárga lapot reklamálásért.

VAGY MÉGSEM! A gólpasszt adó kameruni támadó az alapvonalon túlról kanalazta vissza labdát, ezért a VAR érvénytelenítette a találatot.

11. perc: EZ GYORS VOLT, VEZET A BODÖ. Balasa hibája alapozta meg a lehetőséget, a védő nem tudta elcsípni az oldalról érkező beadást, Moumbagna kisodródott, majd Pellegrinóhoz passzolt, aki gondolkodás nélkül a hosszú alsóba tekert.

10. perc. Grönbaek esett el a Sepsi 16-osán belül, viszont nem bántották – nincs tizenegyes.

Remek a hangulat van a bodői Asmpyra Stadionban, noha nincs telt ház a nyolcezres létesítményben.

4. perc: A sértett a kapu fölé durrantotta a labdát.

3. perc: Grömbaeket buktatták a kaputól 17 méterre, veszélyes helyről végezhet el szabadrúgást a Bodö.

1. perc: Máris egy szabálytalanságot követnek el a vendégek a középső harmadban.

Elkezdődött a mérkőzés!

Ezúttal a norvég műfüvön lép pályára a Sepsi OSK (Fotó: Sepsi OSK)
Ezúttal a norvég műfüvön lép pályára a Sepsi OSK (Fotó: Sepsi OSK)

Sárgában lépnek pályára a hazaiak, piros-fehérben a Sepsi.

Ez itt pedig a norvégok kezdőcsapata.

Itt látható a Sepsi OSK kezdőcsapata.



Köszüntjük kedves olvasóinkat a Bodö/Glimt Ekl-playoff élő közvetítésében! A mérkőzés hamarosan elkezdődik.

ELŐZMÉNYEK

Nagy utazás – szerdán Norvégiába utazott a Sepsi OSK csapata. Az Európa-konferencialiga csoportkörébe jutás a tét, a Sepsi OSK az első mérkőzésen 2–2-es döntetlenre végzett a Bodö/Glimt ellen, így a visszavágóra maradt a döntés. A vendégcsapatban főszerep juthat Varga Rolandnak – a 24-szeres válogatott támadó egyre jobb formába lendül.

„Optimistán indultunk útnak – mondta a 33 esztendős futballista a Nemzeti Sportnak. – Az első mérkőzés kiegyenlített játékot hozott, és bár az ellenfelünk többet birtokolta a labdát, nekünk is voltak jó pillanataink, nagy lehetőségeink. Általános vélemény az öltözőben, hogy azonos erősségű csapatok mérkőzése volt, meg tudjuk nyerni a visszavágót. Mondani sem kell, nagyon várjuk ezt a mérkőzést, klubtörténeti siker lenne európai kupasorozat főtáblájára jutni, a csoportkörben játszani.”

A Sepsi kimondottan jól szerepel ezen a nyáron a kupasorozatban. Az első körben bolgár ellenfelet kapott és Szófiában 2–0-ra legyőzte a CSZKA csapatát (Varga Roland szerezte a második gólt), a visszavágón 4–0-ra nyert az OSK (a szélső itt a harmadik gólt szerezte). Varga Roland a következő játéknapon is eredményes volt, amikor a Sepsi a kazah Aktobe ellen hazai pályán 1–1-re végzett, majd idegenben harcolta ki a továbbjutást (1–0). Ezt követte a Bodö/Glimt elleni összecsapás, amely 2–2-re végződött.

A pályán töltött percek tekintetében kiemelkedően szerepel a magyar szélső, ezen az öt mérkőzésen 74 percet futballozott, ennyi idő alatt szerzett három gólt és adott egy gólpasszt.

„Hosszú kihagyásra kényszerültem a bokasérülésem miatt – idézte fel a közelmúltat Varga Roland. – Elszakadt a külső és a belső szalagom, a válogatott fizioterapeutája, Fehér József közreműködésével Münchenben operáltak. A nemzeti csapatnál megismert másik szakember, Halmai Tamás irányította a rehabilitációt, ennek köszönhetően mára panaszmentes vagyok, minden rendben. Nyilván sokat számított, hogy a nyári felkészülést végig tudtam csinálni, utol kellett érnem magam, de azt gondolom, ma már jól állok ebben a tekintetben. Szeretnék minél többet és minél jobban játszani, és természetesen nagyon sokat jelent nekem, hogy rengeteg pozitív visszajelzés érkezett az elmúlt időszakban.”

Varga Roland még az ETO játékosaként szerepelt Magyar Kupa-döntőben 2013-ban, a Ferencváros játékosaként háromszor meg is nyerte a trófeát. Az idén pedig a Sepsivel immár Román Kupa-győztesnek és Szuperkupa-győztesnek is vallhatja magát.

Természetesen a csütörtöki visszavágó van a fókuszban, de kérdés, mennyire tekint előre a futballista.
„Nagyon nem – érkezett a válasz. – Főleg a négy-öt hónapig tartó sérülést követően... Ilyenkor az ember minden percet megbecsül, amit a pályán tölthet, amikor nem fáj a lába, amikor nyugodtan részt vehet az edzésen. Érzem, hogy itt, Sepsiszentgyörgyön számítanak rám, elismernek, nagyszerű a társaság, és a hétköznapokban, a futballon kívüli életben is kimondottan jól érzem magam. Én csak élvezni akarom a futballt, és erre itt lehetőségem van. Újra játszhatok, jönnek a gólok, minden pozitív körülöttem – óriási eredmény lenne bejutni a csoportkörbe.”

Ott pedig összekerülni a Ferencvárossal...

Az valóban álomszerű lenne Varga Rolandnak és aligha kétséges: az Üllői úton eltöltött hat év után vastaps köszöntené a Groupama Arénában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik