Vívó-vb: Próbálom mellőzni a páston a hisztiket – Szatmári

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2017.07.23. 11:12
null
Szatmári András még mindig nem fogta fel, hogy világbajnok lett (Fotó: MTI)
Világraszóló sikert aratott pénteken Szatmári András a lipcsei világbajnokságon, ám azt, hogy ő nyerte a férfi kardozók egyéni versenyét, még másnap sem fogta fel igazán a Vasas SC sportolója.

 

– Felfogta már?
– Nem mondanám – válaszolta Szatmári András, aki pénteken aranyérmet szerzett a férfi kardvívók egyéni versenyében a lipcsei világbajnokságon. – Járkálok itt a vívócsarnokban, de inkább csak kóválygok. Nem sokat aludtam az éjjel…

– Nézegette az aranyérmét?
– Igen, többször megnéztem, meg olvasgattam a gratuláló üzeneteket, és a rólam szóló írásokat.

– Ha azt mondom, Nébald György?
– Látja, ezt is a cikkekből tudtam meg, nem néztem én meg a vébé előtt, hogy legutóbb ő nyert vb-aranyat, még 1990-ben. Nem foglalkoztam a világbajnoki múlttal, nem az volt a cél, hogy megnyerjem ezt a versenyt, de nem olyan nagy baj, hogy mégis sikerült… Azért remélem, a következő magyar világbajnoki aranyra nem kell újabb huszonhét évet várni.

SZATMÁRI ANDRÁS
Született: 1993. február 3., Budapest
Klubja: Vasas SC
Edző: Gárdos Gábor
Kiemelkedő eredményei:
világbajnok (2017, Lipcse – kard egyéni),
világbajnoki ezüstérmes (2016, Rio de Janeiro – kardcsapat),
világbajnoki bronzérmes (2014, Kazany – kardcsapat),
Európa-bajnoki bronzérmes (2017, Tbiliszi – kardcsapat)

– Akkor milyen céllal vágott neki a lipcsei viadalnak?
– Az elsődleges célom a legjobb nyolcba jutás volt, de az edzőmmel, Gárdos Gáborral azért titkon bíztunk az éremben. Úgy álltam egyébként ehhez a világbajnoksághoz, hogy ha sikerül odaérnem a legjobb nyolc közé, az már jó eredmény lesz, és akkor a továbbiakban immár az éremért minden bizonnyal felszabadultabban vívok. Az meg akár hozhat is egy jó helyezést.

– Nem ijedt meg egy pillanatra sem, amikor kiderült, hogy már a nyolcaddöntőben összeakadhat az idei Európa-bajnok német Max Hartunggal? Ellene nem csak Tbilisziben nem ment önnek a vívás…
– Már az Európa-bajnokság után láttam a világranglistát nézegetve, hogy akár össze is kerülhetek vele, aztán csütörtök este, amikor nyilvánosságra hozták a hatvannégyes tábla ágrajzát, ez bizonyossá vált. Annyira nem örültem neki… Kicsit videóztunk, készültünk rá előzetesen, de sokkal inkább figyeltem az első asszómra az orosz Resetnyikov ellen, mert hiába nincs ő mostanság jó formában, az elithez tartozik. Akár már az első kanyarban elszállhattam volna.

– Szerencsére nem így történt.
– Ez igaz, csakhogy aztán Hartung öt-egyre elhúzott, és majdnem én is kiszálltam a vébéről. De akkor eszembe jutott az Európa-bajnokság, az, hogy ott az egyéniben letarolt mindenkit, köztük három magyart is, és ettől erőre kaptam. Meg aztán arra gondoltam, ő vív hazai pályán, illene megvernem a német közönség előtt – az olyan jól mutatna!

– Így is lett.
– És ebben közrejátszott az, hogy végig nyugodt maradtam. Megbeszéltük előre az edzőmmel, hogy nincs hiszti, bármi is történik a páston. Néhány hónapja együtt dolgozom egy pszichológussal is, kiváló összhangban, szerintem ez is hozzájárult ahhoz, hogy higgadtan vívtam Hartung ellen és a nap folyamán végig. Ahogyan az is, hogy nem voltak kirívóan rossz bírói ítéletek, és ha nem is értettem egyet mindegyikkel, nem csapkodtam, nem bosszankodtam.

– Mi kellett még a végső sikerhez?
– Bár az egész nap folyamán volt bennem izgalom, ezt jól tudtam kezelni, aztán a négyes döntő előtt sikerült negyven percet koncentráltan pihenni, Bodnár József masszőr is megmozgatta az izmaimat, és az edzőmmel is iskoláztam egyet.

– Hogyan engedte útjára a mestere a finálé előtt?
– Akkor különösebben nem beszélgettünk, ám a szünetben muszáj volt, hiszen Ku Bon Gil nyolc-négyre vezetett ellenem. Akkor azt mondta az edzőm, túl sok alkalma nem nyílik arra egy vívónak, hogy világbajnoki döntőben szerepeljen, ne hagyjam veszni ezt az esélyt: küzdjek a páston, harcoljak minden egyes tusért. És ez hatott. Amúgy is jól jött a szünet, mert hosszú nap végén voltunk, fáradtnak éreztem magam, és miután az edzőm elmondta, amit akart, én is leültem kicsit, és átgondoltam mindent. A mester hite, lelkesedése, biztatása átragadt rám.

– Aztán mekkorát üvöltött az asszó végén!
– Erre nem nagyon emlékszem…

– Ott van még a vonal túlvégén?
– Igen, ne haragudjon, csak éppen magamat láttam a lipcsei vívócsarnok kivetítőjén, és éppen az üvöltésemet: mondom, hogy még nem fogtam fel, mit is vittem véghez.

– Meg tudja mondani, mitől másabb ez a mostani Szatmári András, mint mondjuk a tavaly ilyenkori?
– Nem igazán, szerintem ezt egy külső szemlélő jobban meg tudja fogalmazni. Én azt érzem, hogy magabiztosabb vagyok a páston, és az, hogy Gárdos Gábor és Pézsa Tibor mellett egy olyan rendszerben dolgozunk, amelyben látom, mikor, mit, miért csinálunk, szintén hozzátett a vívásomhoz.

– Érettebbé is vált, nem?
– De, ez is igaz. Tényleg próbálom mellőzni a páston a hisztiket.

– Szeptembertől dolgozik együtt Gárdos Gáborral. Milyen edzőt ismert meg a személyében?
– Nagyon jól megértjük egymást, közel is állunk egymáshoz, szerintem ritka az olyan mester-tanítvány viszony, mint a miénk. Egyformán gondolkozunk, és nem csak a vívással kapcsolatban.

– Mit látott a mester személyen péntek este?
– Könnyeket. Mindenkitől jól esik az elismerés, de az, hogy neki meg tudtam felelni, az mindennél többet jelent nekem. Képzelje, még meg is dicsért, pedig azt aztán nemigen szokott!

– El tudja képzelni, mi vár önre itthon?
– Nem, higgye el… Nem véletlenül mondom, hogy fel sem fogtam még ezt a világbajnoki győzelmet. Olyan, mintha egy sima versenyen lennénk, csak közben folyamatosan jönnek oda hozzám az emberek. Pénteken még csak köszöntek nekem, most meg már gratulálnak is.

JÓ ÁG, JÓ CSAPAT

Túl sok pihenő nem adatik meg az újdonsült világbajnoknak, hiszen Szatmári Andrásra és társaira, vagyis Szilágyi Áronra, Gémesi Csanádra és Decsi Tamásra hétfőn újabb feladat vár: aznap rendezik ugyanis a csapatversenyt. Szilágyi a pénteki szereplése után (a kilencedik helyen végzett) nyomatékosította, hogy nem akar Lipcséből érem nélkül távozni, és a kétszeres olimpiai bajnokhoz csatlakozva Szatmári is úgy ott lehetnek a dobogón.

„Én a magam részéről szeretném bizonyítani, hogy a jó egyéni szereplés után csapatban is képes vagyok jól vívni. Jó ágon vagyunk és jó csapatunk van, akár a legfényesebb érem is összejöhet” – árulta el a Vasas 24 éves vívója.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik