nemzetisport.hu 2020.03.23 12:29 Frissítve: 2020.03.23 14:22

Tokió 2020: íme, a NOB-elnök drámai levele a sportolókhoz!

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezetője érzelmes nyílt levélben üzent a több mint 11 000, a tokiói nyári olimpiára készülő sportolónak ebben a bizonytalansággal teli egészségügyi válságban. A március 22-én íródott levél magyar nyelvű fordítását a Magyar Olimpiai Bizottság hivatalos honlapja közölte hétfőn. Íme, a szöveg!

Thomas Bach (Fotó: AFP)

 

Kedves sportolók!

Ebben a példa nélküli válságban mindannyian osztozunk.

Ahogy titeket is, úgy minket is nagyon aggaszt, ahogy a COVID-19-járvány felforgatja az emberek életét. Az emberi élet mindennél fontosabb, beleértve az olimpia megrendezését. A NOB is a megoldás része szeretne lenni, éppen ezért az a vezérelvünk, hogy megóvjuk minden érintett személy egészségét, és segítsünk feltartóztatni a vírus terjedését. Meg szeretnék nyugtatni mindenkit, hogy a 2020-as tokiói olimpiai játékokat érintő minden döntésünket illetően ezen elv alapján fogunk eljárni.

A Tokióig vezető út mindannyiótok számára különbözik, hiszen 206 nemzeti olimpiai bizottságról beszélünk. Az országotokban a COVID-19 ellen hozott intézkedések miatt sokatok nem tud úgy, ahogy megszoktátok vagy egyáltalán nem tud készülni és edzeni. Megint mások viszont már buzgón készülnek, hogy valóra váltsák olimpiai álmukat. Vannak, akik már kvótát szereztek a játékokra, azonban rengetegen vannak, akik még nem.

Ami mindnyájunkban közös, az az, hogy óriási bizonytalansággal kell szembe néznünk. Eme bizonytalanság idegőrlő, kételyeket vet fel, vagy erősít meg a pozitív jövőt illetően, megszűnik a remény. Vannak, akiknek az élete forog kockán. A fő bizonytalanság abból fakad, hogy senki nem tudja pontosan megmondani, meddig is kell küzdeni a vírus ellen. Ez igaz a sportra, a tudományra, a médiára, a politikára és a társadalom egészére. Sajnálatos módon a NOB sem tud minden kérdésre választ adni, így az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) is tömörítő munkacsoport útmutatására támaszkodunk.

Megrendezik 2020-ban Tokióban a nyári olimpiát?

A szavazást lezárták.
Nem.   (5177)
Később, de még idén.   (1815)
Igen, az eredeti időpontban.   (525)
Összes szavazat: 7517
Szavazás kezdete: 2020. 03. 23
 

Mint sikeres sportolók, pontosan tudjátok, hogy soha nem szabad feladni, még akkor sem, ha úgy tűnik, vajmi kevés esély van a sikerre. A 2020-as tokiói olimpiai játékok iránti elköteleződésünk is ezen gondolatmeneten nyugszik, hiszen sportolóként mindig készen kell állni, és alkalmazkodni kell az új helyzethez. Ezen okból kifolyólag, mint azt korábban is jeleztük már, különböző forgatókönyveket fontolgatunk és igazítjuk azokat, szinte napról napra.

Egyrészről jelentős javulást tapasztalhatunk Japánban, ahol az emberek örömmel fogadják az olimpiai lángot. Ez bizalommal tölt el bennünket, hogy bizonyos biztonsági korlátozásokkal, de japán barátaink meg tudnák rendezni az olimpiai játékokat, az összes érintett fél egészségének megóvásával. Másrészről viszont, a világ különböző kontinensein és országaiban drámai módon növekedett a megbetegedések száma és új helyeken ütötte fel fejét a vírus, ezért a jövőben a különböző forgatókönyvekre tekintettel kell döntést hozni.

Egyet tudok érteni azokkal, akik elégedetlenek a jelenlegi helyzettel. Más körülmények közepette és merőben más okokból kifolyólag én is megtapasztaltam a bizonytalanságot az 1980-as moszkvai olimpiai játékokat felvezető időszakban. Nem tudtuk, megtartják-e az olimpiát, nem tudtuk, részt vehetünk-e rajta. Őszintén megmondva, örültem volna, ha a döntéshozók több időt szántak volna a döntésre, hitelesebb információ alapján.

A ma rendelkezésre álló információ alapján a 2020-as tokiói olimpiai játékok időpontját illető végleges döntés még túl korai lenne.

 
Három forgatókönyve lehet a NOB-nak a halasztásra
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség és Carl Lewis is halasztást akar
Kanada kihagyja az olimpiát, ha nem halasztják el
Ausztrália sem vesz részt az idei rendezésű olimpián!
Először beszélt esetleges halasztásról a japán elnök

Így mint ti is, mi is nehéz döntéshelyzetben találjuk magunkat: az olimpiai játékok eltörlése a 206 nemzeti olimpiai bizottságból és a NOB menekültekből álló csapatából érkező 11 000 sportoló olimpiai álmát törné össze. Nemcsak számukra, hanem a paralimpiai sportolóknak, valamint a titeket támogató emberek számára is: edzők, orvosok, tisztviselők, edzőpartnerek, barátok és családtagok számára. A játékok eltörlése semmit nem oldana meg és senkit nem vinne előrébb, így ez nem is szerepel a napirenden.

Az elhalasztásról hozott jelenlegi döntés nem tudna új időponttal szolgálni a mindkét irányba történő bizonytalan fejlemények okán: számos országban javul a helyzet a szigorú intézkedéseknek köszönhetően, míg más országokban romlik a szituáció.

Más sporteseményekkel ellentétben az olimpiai játékok elhalasztása rendkívül összetett kihívás.

A játékokhoz szükséges számos létfontosságú versenyhelyszín, előfordulhat, hogy nem lenne elérhető többé. A hotelekbe már többmilliónyi éjszaka foglalás érkezett, borzasztó nehéz kezelni ezt a helyzetet, illetve legalább 33 olimpiai sportág nemzetközi versenynaptárát át kellene szabni. Ez csak néhány példa a rengeteg kihívás közül.

A különféle forgatókönyvek hatásainak további tanulmányozásához a tokiói szervezőbizottság, a japán hatóságok, a nemzetközi szövetségek, a nemzeti olimpiai bizottságok és az olimpiai játékokban érdekelt összes fél teljes elköteleződése és támogatása szükséges. Az egész világon egyre romló helyzet tükrében, valamint az olimpiai játékok iránti közös elköteleződésünk szellemében, a NOB Végrehajtó Bizottsága a mai napon a következő szintre lépett.

A mai napon az összes érdekelt féllel részletes megbeszéléseket kezdeményeztünk a világméretű egészségügyi helyzet gyors váltakozásának, valamint annak az olimpiai játékokra gyakorolt hatásának teljes körű kiértékelésére, beleértve az elhalasztás lehetőségét. Keményen dolgozunk, a következő négy hétben biztos, hogy döntés fog születni.

Tudom, hogy ez a példa nélküli helyzet sok kérdést megválaszolatlanul hagy. Azt is tudom, hogy a racionális megközelítés nem egyezik az érzelmekkel, amelyek most bennetek kavarognak. Éppen ezért, amíg a ti helyzetetekkel és a felkészülést, kvalifikációs rendszert és a játékokon való részvételeteket érintő kérdéseitekkel foglalkozunk, arra bátorítunk titeket, hogy figyeljétek az Athlete365 frissítéseit, és maradjatok szoros kapcsolatban a nemzeti olimpiai bizottságotokkal és nemzeti szövetségetekkel.

Remélem, és ezért mindent meg is teszünk, hogy az oly sok sportoló, nemzeti olimpiai bizottság és nemzetközi szövetség reménye mind az öt kontinensről megvalósul és beteljesül: ennek a sötét alagútnak a végén, amelyen mind együtt megyünk át és nem tudjuk még, hol a vége, az olimpiai láng lesz a fény.

Mint egykori olimpikon, remélem, megértitek a kihívásunkat, elfogadjátok és támogatjátok az alapelveinket, amelyek a ti, a családotok és mindenki egészsége megóvását és az olimpiai álom fennmaradását hivatottak biztosítani.

Nektek, sportolóknak, a családotoknak és barátaitoknak elsősorban jó egészséget és a legjobbakat kívánom.

Őszinte tisztelettel:

Thomas Bach

2020.10.24 20:38:44

Egyéb egyéni LIPICZKY ÁGNES

„A kapa, a kasza, a metszőolló megtette a hatását, a fogásomat nem lehetett csak úgy lebontani."

2020.10.23 23:41:45

Egyéb egyéni THOMAS BACH

ALAPVONAL. A sportolók a kiválóság, a szolidaritás és a béke értékeit képviselik. Ezt a befogadást és a kölcsönös tiszteletet azáltal is kimutatják, hogy politikailag semlegesek a játéktéren és az ünnepségek során.

2020.10.21 10:27:17

Egyéb egyéni MOHAY GÁBOR

„Egyik szakmai csúcsomnak a veszprémi kézilabdázó Éles József visszatérését tartom."

2020.10.19 22:04:08

Egyéb egyéni L. P. I.

2020.10.19 19:08:23

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Felmérésekben, elriasztó adatok közzétételében, győzködésben nem volt, nincs hiány Klebelsberg Kunó óta napjainkig, ám mintha ezzel a legtöbbször le is tudnánk a legendás kultuszminiszter által kirótt feladatot.