Súlyemelő-vb: „Már nincsenek előnyben a doppingolók”

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2015.11.27. 09:11
Patrick Schamasch, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) korábbi orvosi és tudományos igazgatója úgy látja, hogy mára elfogyott a doppingolók előnye a doppingot üldözőkkel szemben.

A neves szakember, aki jelenleg a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) antidopping-bizottságát irányítja, a sportág világbajnokságán, Houstonban nyilatkozott az MTI-nek, hangsúlyozva, hogy az elmúlt esztendőkben a tudomány mind sikeresebben eredt a tiltott szerekkel élők nyomába, s egyre eredményesebben veszi fel a harcot az illegális szereket és módszereket választókkal szemben.

Schamasch, akit az IWF elnöke, Aján Tamás kért fel a posztra, elmondta, az általa vezetett testület annak nyomán jött létre, hogy a sportági világszövetség elnöksége úgy döntött, függetleníti a doppingellenes fellépést szervező-irányító bizottságot az IWF-től.

„Ez azt jelenti, hogy alapvetően függetlenek vagyunk, az elnökségtől ránk ruházott hatalommal élhetünk, s teljes mértékben külön működve önállóan hozunk döntéseket, határozatokat” – nyilatkozta a francia orvos. Hozzátette, hogy az IWF elnökségének, s a szövetség legfelsőbb döntéshozójának, a kongresszusnak a jogosultsága, hogy határozzon fegyelmi büntetésekről, de a gyakorlati lépésekről, a tesztelosztási tervről, hogy kit, mikor, hogyan, hányszor ellenőriznek, vagy melyik laborban elemzik a levett mintákat, arról saját hatáskörben a bizottság határoz.

„Ebbe nincs beleszólása az IWF-nek, viszont a jogi folyamatok, így az, hogy kit, mennyi időre tiltanak el, már az IWF-re tartoznak” – jelentette ki. Elmondása szerint a bizottság határozott a houstoni vb-t megelőző kontrollokról is, így bukhatott meg egy tajvani mellett a magyar súlyemelő, Pócza Vajk Károly is közvetlenül a világbajnokság rajtja előtt.

„Nem a véletlen műve, hogy rajtavesztettek. Esetük is azt bizonyítja, hogy a megfelelő információk birtokában voltunk, s célirányosan vettek a doppingellenőrök mintát tőlük” – mondta Schamasch.

Hangsúlyozta, hogy bizottságuk manapság már nem a mennyiségre, a tesztek számának növelésére megy rá, hanem egyre inkább a minőségre próbál törekedni, s a véletlenszerű helyett a célirányos mintavételre összpontosít.

„A minél hatékonyabb kontrollra került át a hangsúly. Számos kritérium alapján, a kellő információk birtokában választjuk ki a célirányosan ellenőrizendő sportolókat” – mondta a professzor, aki egyúttal leszögezte, nem publikus, hány súlyemelőt tesztelnek a mostani vb-n, s az sem, hogy a vér- és a vizeletvizsgálatok hogyan oszlanak meg.

„Annyit azonban elárulhatok, hogy az összes érmest, s a negyedik helyezetteket is megnézzük, emellett – sorshúzással – még sok más emelőt is doppingtesztre kötelezünk” – jelentette ki.

Ami az egyes sportágak doppingérzékenységét illeti, úgy válaszolt, hogy a maga részéről nem a veszélyeztetettség felől közelítené meg a kérdést.

„Sorrendállítás helyett inkább azt mondanám, hogy a súlyemelés annak a négy-öt sportágnak az egyike, amely a legkomolyabb doppingellenes tevékenységet folytatja a világon, a legtöbbet tesz ebben a harcban, jóllehet ez tudvalevően hatalmas költségekkel jár. Ehhez a küzdelemhez a mi bizottságunk megkap minden támogatást” – fogalmazott.

A felvetésre, hogy a sikerhez nemcsak pénzre, hanem a tudomány hathatós segítségére is szükség van, Patrick Schamasch így válaszolt: „1986-ban szálltam be a doppingellenes tevékenységet végzők közé, akkor még nagyon le voltunk maradva a doppingoló sportolókhoz képest. A tudomány előrehaladásával azonban napjainkra nagyot változott a helyzet: nem járunk előttük, de már azonos szinten vagyunk ebben a folyamatos rabló-pandúr csatában.”

Véleménye szerint a jelenben két táborról lehet beszélni, amelyik ugyanazzal a tudással rendelkezik: „Az egyik a dopping oldalán áll, a másik a doppingellenes harc oldalán. Mi mindent megteszünk azért, hogy kihasználjuk a tudomány nyújtotta előnyöket annak érdekében, hogy megnyerjük ezt a csatát” – hangoztatta az IWF antidopping-bizottságának vezetője.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik