Ősi csata: Európa újra ütőt emel az Egyesült Államokra!

Vágólapra másolva!
2014.09.25. 20:14
null
Graeme McDowell a Gleneagles Hotel pályáján (Fotó: Reuters)
A nyolcvanas évek közepétől Európa férfi golfválogatottja szorgalmasan törleszt a Ryder-kupa korábbi évtizedeiben megélt sok-sok vereségért, de hogy sorozatban harmadszor is legyőzze az Egyesült Államokat?! Hm, tulajdonképpen miért is ne? Az öreg kontinens csapata kétszer már épített hármas győzelmi szériát, a pénteken kezdődő 40. Ryder-kupa helyszíne Skócia, azaz hazai pálya, és hát az Európában 1993 óta nyeretlen amerikaiaknál nincs ott a karizmatikus Tiger Woods!

 

No igen, Tiger Woods... 1997 óta csupán másodszor fordul elő, hogy az utóbbi másfél évtized legsikeresebb golfozója kénytelen távol maradni a golfsport mitikus eseményétől. Akárcsak most, 2008-ban is sérülés húzta keresztül Woods számításait, de mielőtt levonnánk az amerikaiak szemszögéből sajnálatos, ám kézenfekvő „no Woods, no win" következtetést, szögezzük le gyorsan: a „Woods-éra" mindössze két amerikai Ryder-kupa-győzelmének egyike éppen 2008-ban született...

Figyelmükbe ajánlunk inkább egy másik, alighanem megalapozottabb és helytállóbb következtetést: a zseniális Woods esete is azt példázza, hogy a Ryder-kupa tipikusan olyan sportcsúcsesemény, amelyen a gyengébbnek tartott versenyző játéktudása gyakorta megsokszorozódik, az erősebbekké pedig, huss, elillan.

RÖVID RYDER-TÖRTÉNELEM
1921: az első „előmérkőzés" Skóciában, a brit csapat nyeri meg. Ugyancsak brit győzelem születik az 1926-os második „nem hivatalos" párharcban.
1927: a massachusetts-i Worchesterben megrendezik az első hivatalos mérkőzést. A Samuel Ryder angol gabonakereskedő által felajánlott trófeát az Egyesült Államok csapata hódítja el.
1973: ettől az évtől kaphatnak helyet ír golfozók a brit csapatban.
1979: bekapcsolódnak a kontinentális Európa golfozói is, a brit-ír csapat helyét átveszi a Team Europe.
1997: az angol Nick Faldo a 11. Ryder-kupáján vesz részt, ezzel máig csúcstartó. Megszerzett 25 pontjával szintén ő a rangelső.
2018: második alkalommal lesz házigazda a kontinentális Európa: a 42. Ryder-kupának Franciaország ad otthont. Az eredetileg felváltva az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban rendezett mérkőzés először 1997-ben „mozdult ki” (Spanylolország).
AZ EDDIGI MÉRLEG
25 Egyesült Államok-győzelem, 9 Európa-győzelem, 3 brit győzelem. Két mérkőzés döntetlennel ért véget, egyszer (1969) az amerikaiak, egyszer (1989) az európaiak őrizték meg így címvédőként a trófeát.

Egy lépéssel talán máris közelebb vagyunk ahhoz, hogy megértsük, miért örvend oly nagy népszerűségnek világszerte az Egyesült Államok és Európa válogatottja által vívott Ryder-kupa, és miért képes olyanokat is a tévékészülékek (számítógép-monitorok) elé ültetni, akik amúgy nem kifejezetten golfrajongók.

Az sem mellékes körülmény, hogy e vetélkedés része a két nagy nyugati kultúra, az amerikai és az európai sokdimenziós történelmi rivalizálásának, s azt egyfrontos, „kard ki kard”, „gyere ki a hóra” jellegű, gyors lefolyású összecsapásba tömöríti – no persze a golfsportban meghonosodott kifinomult etikett szerint.

A viadalt kétévente, váltott helyszínen rendezik meg, azaz a ciklus elegendően hosszú a kellő mennyiségű „lőpor” felgyülemléséhez. A két esztendő ráadásul nem telik eseménytelenül, a játékosok egyéni teljesítményük révén, speciális pontszámítás alapján vívhatják ki a csapattagságot – kicsit olyan ez, mint a vb- és Eb-selejtezők rendszere a labdajátékokban, azaz a Ryder-kupa szelleme folyamatosan jelen van a sportágban.

A népszerűségben, átélhetőségben fontos szerepe van a bajtársiasságnak is. A golfozók a „hétköznapokon” némiképp elszigetelten, a saját szakállukra (és persze a saját bankszámlájukra) dolgoznak, a Ryder-kupa azonban más, itt kizárólag a közös ügy, a százmilliós táborokat szimbolizáló közös lobogó számít – pénzdíj nincs is. A részvétel természetesen jelentősen emeli egy-egy játékos presztízsét, így piaci értékét is, de erre a verseny három napja alatt aligha gondol bárki is.

S akkor még nem szóltunk arról, hogy a húszas évektől megrendezett mérkőzés történelmét fantasztikus sztorik színesítik; arról, hogy egy mind népszerűbb, életkortól függetlenül űzhető, az egészséges életmóddal könnyen összeegyeztethető (2016-tól olimpiai!) sportágról van szó; és persze arról – kezdhettük volna ezzel is –, hogy a Ryder-kupa mindenkori magas színvonaláról a szakma pillanatnyi legjobbjai gondoskodnak.

ÍGY ZAJLIK A RYDER-KUPA

VERSENYLEÍRÁS

Mindkét válogatott tizenkét játékosból áll, akik egyéni és páros mérkőzéseken mérik össze tudásukat. Az első két napon nyolc-nyolc páros mérkőzést rendeznek, a befejező napon tizenkét egyénit, azaz összesen 28 mérkőzés dönt a Ryder-kupa sorsáról. Az egyéniben minden játékos pályára lép, a párosban a kapitány által kiválasztottak.

PONTSZÁMÍTÁS

Minden mérkőzés megnyerése egy pontot ér a csapatversenyben, s ugyanígy minden mérkőzésen belül egy pontot ér a szakaszgyőzelem. Egy mérkőzés tizennyolc szakasz teljesítéséből áll. Mind a szakaszokon, mind a mérkőzések során előfordulhat döntetlen, ami fél pontot ér mindkét csapatnak. Sőt: a három nap végi eredmény is lehet döntetlen, ekkor a címvédőé, azaz jelen esetben Európáé marad a kupa.

MÉRKŐZÉSEK

PÁROS. Váltott ütéses mérkőzések (foursomes): a páros tagjai egy labdával játszanak, és felváltva ütnek. A szakaszt az a páros nyeri meg, amelyiknek tagjai kevesebb ütéssel juttatják a labdát a lyukba, a mérkőzés győztese a több szakaszgyőzelmet elkönyvelő duó.

Négylabdás mérkőzések (fourballs): a páros mindkét tagja a saját labdájával játszik, és minden szakaszon a jobbik eredménye számít. A legalacsonyabb ütésszámú játékos csapata nyeri a szakaszt, a több szakaszgyőzelmet elérő páros a mérkőzést.

EGYÉNI. A játékosok a saját labdájukkal játszanak a meccsjáték szabályai szerint, azaz nem a 18 szakaszon elért összes ütés, hanem a megnyert szakaszok száma számít.

AZ IDEI PROGRAM

PÉNTEK. Délelőtt: páros, négylabdás mérkőzések. Délután: páros, váltott ütéses mérkőzések. SZOMBAT. Délelőtt: páros, négylabdás mérkőzések. Délután: páros, váltott ütéses mérkőzések. VASÁRNAP: egyéni mérkőzések

A SZAKKIFEJEZÉSEKHEZ SEGÉDANYAGOT GOLFSZÓTÁRUNKBAN TALÁLHAT!

Ami az idei résztvevőket illeti, akárcsak két éve, Rory McIlroy megint a világranglista éllovasaként veszi kézbe az ütőit. Az elmúlt két esztendőben az északír játékos korántsem volt mindig a topon, ott volt viszont a bulvárlapok címlapján a csinos teniszező, Caroline Wozniacki társaságában... A pár időközben szakított, Rory visszanyerte jó formáját, nyáron – egyebek mellett – megnyert két major versenyt, és úgy tűnik, igazi vezére lehet az európaiaknak.

A 2012-es csapatból további hat játékos van ott a Gleneagles Hotel gyepén: az újra nagyszerű formába lendülő Sergio García, a mindig megbízható Justin Rose, a négy éve nyerőembernek bizonyuló Graeme McDowell, a két évvel ezelőtti „medinah-i csodát" megkoronázó Martin Kaymer, továbbá – Paul McGinley kapitány választottjaként, azaz amolyan szabadkártyásként – Lee Westwood és Ian Poulter. Két esztendeje Poulter kulcsfigura volt, és noha az idén nem megy olyan jól neki, fogadkozik: a Ryder-kupa atmoszférája kihozza belőle a legjobbat.

Az újonnan bekerülők közül Henrik Stenson és Thomas Björn rutinos játékos, nem ez lesz az első Ryder-kupájuk – az ő segítségükre is szükség lesz ahhoz, hogy a három újonc, Victor Dubuisson, Jamie Donaldson és a házigazda skótokat képviselő Steven Gallacher gyorsan alkalmazkodjon a számukra szokatlan miliőhöz.

Az amerikai csapat első ránézésre gyengébbnek tűnik, mint amelyik két éve Medinah-ban 10-6-os vezetésről kiengedte a kezéből a győzelmet, és a tengerentúli elemzők többsége is meglepetésnek tartaná, ha az öreg kontinens földjén legutóbb 1993-ban nyerő Team USA megszakítaná rossz sorozatát.

A tizedik Ryder-kupájára készülő – és ezzel az idei mezőnyben, valamint az USA Ryder-történetében rekorder – Phil Mickelson azonban amondó: nem azzal foglalkoznak, hogy nincs velük Woods, Dustin Johnson és Jason Dufner, hanem arra összpontosítanak, hogy a pillanatnyilag kiváló csapatszellem megmaradjon és előcsalogassa a legjobb formájukat, mert csak így tehetik szorossá a meccset.

Az amerikai csapatból is heten maradtak a két évvel ezelőtti kiválasztottakból – Mickelson mellett szokásos páros partnere, Keegan Bradley, az egyetlen idei amerikai major-győztes Bubba Watson, az idei verseny korelnökeként érkező 44 éves Jim Furyk, továbbá Webb Simpson, Matt Kuchar és Zach Johnson –, és ugyanúgy három újoncot avatnak, mint a rivális.

A rookie-k közül Jordan Spieth mindössze 21 esztendős, Patrick Reed 24, és bár a harmadik, Jimmy Walker már elmúlt 35, egyáltalán nem biztos, hogy számára könnyebb lesz kezelni a semmihez sem hasonlítható Ryder-hangulatot, mint két ifjú társának – vagy éppen a második ilyen meccsére készülő, a kvalifikációban magabiztos, ám a kupán meccset még nem nyerő Rickie Fowlernek. Különösen annak fényében, hogy az amerikaiak legutóbbi vereségében jelentős szerepet játszott a mentális krach.

Ha az amerikai táborban tudja valaki, hogyan kell Ryder-kupát nyerni, az a kapitány, Tom Watson. A 65 esztendős Watson annak idején játékosként háromszor, kapitányként egyszer vezette győzelemre az amerikai csapatot – kapitányi sikerét a már említett 1993-as mérkőzés hozta meg.

A rutinos golfróka az utolsó szabad kártyát nem az élete formájában játszó Billy Horschelnek vagy a rutinos Steve Strickernek adta, hanem az ősszel jó formába lendülő Hunter Mahannek. aki nyert már meccsjátékos világbajnokságot (éppen McIlroyt verte a 2012-es döntőben). Merész döntés, de ki tudja, lehet, hogy utóbb ez bizonyul a nyerő húzásnak.

Szakértők emlékeztetnek, hogy a – nem mellesleg egy amerikai golflegenda, Jack Nicklaus tervezte – Gleneagles-pálya nem tartozik a hagyományos skóciai link-pályák közé, sokkal inkább emlékeztet az amerikai PGA Tour-viadalok helyszíneire. Ez persze nem jelent különösebb előnyt a vendégeknek, hiszen az európai menők is többnyire a tengerentúlon ütnek.

Nincs más hátra: kezdődjék a háromnapos vetélkedő!

40. RYDER-KUPA, GLENEAGLES HOTEL, AUCHTERARDER, SKÓCIA (PGA CENTENARY COURSE)
A KÉT VÁLOGATOTT ÖSSZEÁLLÍTÁSA
EURÓPA EGYESÜLT ÁLLAMOK
Rory McIlroy (északír, 1.), 2 Bubba Watson (7.), 2
Henrik Stenson (svéd, 5.), 2
Rickie Fowler (10.), 1
Victor Dubuisson (francia, 23.), 0
Jim Furyk (4.), 8
Jamie Donaldson (walesi, 25.), 0 Jimmy Walker (19.), 0
Sergio García (spanyol, 3.), 6 Phil Mickelson (11.), 9
Justin Rose (angol, 6.), 2 Matt Kuchar (9.), 2
Martin Kaymer (német, 12.), 2 Jordan Spieth (13.), 0
Thomas Björn (dán, 30), 2
Patrick Reed (27.), 0
Graeme McDowell (északír, 18.),3 Zach Johnson (16.), 3
Stephen Gallacher* (skót, 34.), 0
Keegan Bradley* (26.), 1
Lee Westwood* (angol, 44.), 8 Webb Simpson* (33.), 1
Ian Poulter* (angol, 38.), 4
Hunter Mahan* (21.), 2
Kapitány: Paul McGinley (ír) Kapitány: Tom Watson
A játékosok neve után zárójelben a világranglistán pillanatnyilag elfoglalt helyüket tüntettük fel, a zárójel után pedig azt, korábban hány Ryder-kupán játszottak..
*-gal a szövetségi kapitányok választottjait jelöltük, a többiek pontszámítás szerint, automatikusan vívták ki helyüket a csapatban.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik