LIPICZKY ÁGNES 2020.02.17 06:45 Frissítve: 2020.02.17 08:50

Laureus-gála: hétfőn átadják a sport Oscar-díjait

Hétfőn Berlinben gyűlik össze a sportvilág, ahol a Verti Music Hallban találnak gazdára az idei Laureus-díjak, vagyis a sport Oscarjai.

Az idén Berlinben ünneplik a legkiválóbb sportolókat és csapatokat (Fotók: laureus.com)

 

„A sport megváltoztatja a világot. Ez sokak szerint csak közhelyes szöveg, de a sport valóban összehozza az embereket és reményt ad nekik. Olyan pillanatokkal ajándékozza meg őket, amelyekben nem kell foglalkozniuk mindennapi életük kihívásaival” – pontosan 20 évvel ezelőtt Nelson Mandela, a Dél-afrikai Köztársaság elnöke mondta el ezeket a szavakat a monacói Sport Clubban, ahol az első Laureus-díjátadó gálát tartották.

Azóta is sokan idézik ezeket a mondatokat, amelyekről Edwin Moses korábbi 400 gátas atléta úgy emlékezett: örökre emlékezetes beszéd volt.

Novak Djokovics a férfiak kategóriájának tavalyi győztese – ezúttal vetélytársát, Rafael Nadalt jelölték

A sportvilág legendái gyűlnek ismét össze hétfőn a berlini Verti Music Hallban, ahol a jubileumi, 20. Laureus-díjátadót rendezik. A színpadon 2017 után ismét műsorvezetőként tűnik fel a még manapság is a női szívek egyik „megdobogtatója”, a brit színész, Hugh Grant, aki elmondta: azért is nagy megtiszteltetés számára részt venni ezen az eseményen, mert a Laureus-gála a sportvilág legnagyobb ünnepe, színésznyelven szólva a sport Oscarja.

Hugh Grant, a 2020-as házigazda

Erre idén először már magyar újságírói szavazat is érkezett, a 69 tagú Laureus Akadémia ugyanis kollégánkat, S. Tóth Jánost kérte fel, hogy adja le voksát. Már ez előrelépést mutat Magyarország, a magyar sport, valamint a gála, pontosabban a londoni székhelyű Laureus Akadémia viszonyában, hiszen míg tőlünk nyugatra – és talán keletre is – a világ egyik legnagyobb szabású sportünnepeként tartják számon ezt az eseményt, hazánkban nincs annyira a köztudatban. Egyrészt azért, mert a díjazottakon keresztül olyan látványsportok vannak előtérben, amelyeknek nincs magyar képviselőjük – bár mi jó szívvel ajánlottuk, jelöltük volna az év felfedezettje kategóriába a 200 pillangó világcsúcstartóját és világbajnokát, Milák Kristófot –, másrészt sok más televíziós társasággal ellentétben Magyarországon egyetlen csatorna sem közvetíti az eseményt.

A Nemzeti Sport főszerkesztője, a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) elnöke, Szöllősi György és az MSÚSZ alelnöke, Csisztu Zsuzsa azonban meghívást kapott – a hazai és a Nemzetközi Sportújságíró-szövetség (AIPS) képviseletében megfigyelőként érkeznek a német fővárosba.

 

„Három céllal veszünk részt ezen az eseményen – mondta Szöllősi György. – Egyrészt szeretnénk, ha a Nemzetközi Sportújságíró-szövetséget az Akadémia jobban bevonná a döntés-előkészítésbe, a szavazási procedúrába, másrészt jó lenne, ha a magyar sportélet képviselői – akár akadémiai tagként, akár jelöltként – minél inkább résztvevői lehetnének ennek a rendszernek, jobban be tudnának kapcsolódni a mozgalomba. És persze nem titkolt célunk az sem, hogy idővel szeretnénk Budapestre hozni a gálát, bízunk benne, hogy ez már a közeljövőben megvalósulhat.”

AZ IDEI JELÖLTEK
 

Tizenegy kategóriában választják meg a legjobbakat: az év férfi sportolója, az év női sportolója, az év csapata, az év felfedezettje, az év visszatérője, az év extrém sportolója, az év fogyatékos sportolója, Laureus-életműdíjas, az év sportszolgálati díjazottja, az év különleges sporteseménye, az év lélegzetelállító sportpillanata. A három legfőbb kategória jelöltjei az alábbiak:

Férfiak: Lewis Hamilton (Formula–1-es pilóta, brit), Eliud Kipchoge (maratoni futó, kenyai),  Marc Márquez (motorversenyző, spanyol), Lionel Messi (labdarúgó, argentin), Rafael Nadal (teniszező, spanyol), Tiger Woods (golfozó, amerikai)

Nők: Simone Biles (tornász, amerikai), Allyson Felix (atléta, amerikai), Shelly-Ann Fraser-Pryce (atléta, jamaicai), Oszaka Naomi (teniszező, japán), Megan Rapinoe (labdarúgó, amerikai), Mikaela Shiffrin (alpesi síző, amerikai)

Csapatok: amerikai női labdarúgó-válogatott, dél-afrikai férfi rögbiválogatott, Liverpool (labdarúgás, angol), Mercedes (Formula–1, német), spanyol férfi kosárlabda-válogatott, Toronto Raptors (kosárlabda, NBA, kanadai)

TUDTA, HOGY…

…a díj nevét a görög eredetű Lauraceae szóról kapta, amely a babérfélék megfelelője és a babérkoszorúra utal?

a díjat 1999-ben közösen alapította a DaimlerChrysler és a Richemont a Mercedes-Benz, az International Watch Company és a Vodafone támogatásával?

a legtöbbször díjazott férfi sportoló a svájci teniszező, Roger Federer, aki ötször vehette át a legjobb sportolónak járó elismerést?

a legtöbbször díjazott női sportoló az amerikai teniszező, Serena Williams, aki négy alkalommal részesült ebben az elismerésben?

2006-ban Krajnyák Zsuzsa kerekesszékes vívónk az év fogyatékos sportolói között jelöltként szerepelt?

2020.04.03 22:55:50

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Ismerjük el, mit kaptunk még a szovjet sporttól: egy terepet, ahol különösebb tét nélkül lehettünk ellenzékiek.

2020.04.02 11:47:20

Egyéb egyéni MAROSI GERGELY

Az olimpiai falut és az All Star-mérkőzéseket is a nagy krízisnek köszönhetjük • Elképesztő ötkarikás kalandok és egy rejtői balhé magyar legendákkal.

2020.04.02 21:40:23

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Elképzeltem hasonló jelenetet egy üresen tátongó stadion, teszem azt a Puskás Aréna előtt egy szintén idős futball-legendával, a gyengélkedő Mészöly Kálmánnal, esetleg a riói Maracana előtt Pelével.

2020.03.31 22:56:16

Egyéb egyéni CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Megfelelő szakmai támogatással az erőállapotot szinten tartani hivatott gyakorlatok többsége is háziasítható, hiszen lépcső szinte mindenütt van, miként gumikötél rögzítésére alkalmas gerenda, kampó vagy ajtókeret is.

2020.03.31 22:52:42

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Rácáfolt mindenfajta lebecsülésre, ez sem éppen kis tett.