Laureus-gála: hétfőn átadják a sport Oscar-díjait

LIPICZKY ÁGNESLIPICZKY ÁGNES
Vágólapra másolva!
2020.02.17. 06:45
null
Az idén Berlinben ünneplik a legkiválóbb sportolókat és csapatokat (Fotók: laureus.com)
Hétfőn Berlinben gyűlik össze a sportvilág, ahol a Verti Music Hallban találnak gazdára az idei Laureus-díjak, vagyis a sport Oscarjai.

 

„A sport megváltoztatja a világot. Ez sokak szerint csak közhelyes szöveg, de a sport valóban összehozza az embereket és reményt ad nekik. Olyan pillanatokkal ajándékozza meg őket, amelyekben nem kell foglalkozniuk mindennapi életük kihívásaival” – pontosan 20 évvel ezelőtt Nelson Mandela, a Dél-afrikai Köztársaság elnöke mondta el ezeket a szavakat a monacói Sport Clubban, ahol az első Laureus-díjátadó gálát tartották.

Azóta is sokan idézik ezeket a mondatokat, amelyekről Edwin Moses korábbi 400 gátas atléta úgy emlékezett: örökre emlékezetes beszéd volt.

Novak Djokovics a férfiak kategóriájának tavalyi győztese – ezúttal vetélytársát, Rafael Nadalt jelölték
Novak Djokovics a férfiak kategóriájának tavalyi győztese – ezúttal vetélytársát, Rafael Nadalt jelölték

A sportvilág legendái gyűlnek ismét össze hétfőn a berlini Verti Music Hallban, ahol a jubileumi, 20. Laureus-díjátadót rendezik. A színpadon 2017 után ismét műsorvezetőként tűnik fel a még manapság is a női szívek egyik „megdobogtatója”, a brit színész, Hugh Grant, aki elmondta: azért is nagy megtiszteltetés számára részt venni ezen az eseményen, mert a Laureus-gála a sportvilág legnagyobb ünnepe, színésznyelven szólva a sport Oscarja.

Hugh Grant, a 2020-as házigazda
Hugh Grant, a 2020-as házigazda

Erre idén először már magyar újságírói szavazat is érkezett, a 69 tagú Laureus Akadémia ugyanis kollégánkat, S. Tóth Jánost kérte fel, hogy adja le voksát. Már ez előrelépést mutat Magyarország, a magyar sport, valamint a gála, pontosabban a londoni székhelyű Laureus Akadémia viszonyában, hiszen míg tőlünk nyugatra – és talán keletre is – a világ egyik legnagyobb szabású sportünnepeként tartják számon ezt az eseményt, hazánkban nincs annyira a köztudatban. Egyrészt azért, mert a díjazottakon keresztül olyan látványsportok vannak előtérben, amelyeknek nincs magyar képviselőjük – bár mi jó szívvel ajánlottuk, jelöltük volna az év felfedezettje kategóriába a 200 pillangó világcsúcstartóját és világbajnokát, Milák Kristófot –, másrészt sok más televíziós társasággal ellentétben Magyarországon egyetlen csatorna sem közvetíti az eseményt.

A Nemzeti Sport főszerkesztője, a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) elnöke, Szöllősi György és az MSÚSZ alelnöke, Csisztu Zsuzsa azonban meghívást kapott – a hazai és a Nemzetközi Sportújságíró-szövetség (AIPS) képviseletében megfigyelőként érkeznek a német fővárosba.

 

„Három céllal veszünk részt ezen az eseményen – mondta Szöllősi György. – Egyrészt szeretnénk, ha a Nemzetközi Sportújságíró-szövetséget az Akadémia jobban bevonná a döntés-előkészítésbe, a szavazási procedúrába, másrészt jó lenne, ha a magyar sportélet képviselői – akár akadémiai tagként, akár jelöltként – minél inkább résztvevői lehetnének ennek a rendszernek, jobban be tudnának kapcsolódni a mozgalomba. És persze nem titkolt célunk az sem, hogy idővel szeretnénk Budapestre hozni a gálát, bízunk benne, hogy ez már a közeljövőben megvalósulhat.”

AZ IDEI JELÖLTEK

Tizenegy kategóriában választják meg a legjobbakat: az év férfi sportolója, az év női sportolója, az év csapata, az év felfedezettje, az év visszatérője, az év extrém sportolója, az év fogyatékos sportolója, Laureus-életműdíjas, az év sportszolgálati díjazottja, az év különleges sporteseménye, az év lélegzetelállító sportpillanata. A három legfőbb kategória jelöltjei az alábbiak:

Férfiak: Lewis Hamilton (Formula–1-es pilóta, brit), Eliud Kipchoge (maratoni futó, kenyai), Marc Márquez (motorversenyző, spanyol), Lionel Messi (labdarúgó, argentin), Rafael Nadal (teniszező, spanyol), Tiger Woods (golfozó, amerikai)

Nők: Simone Biles (tornász, amerikai), Allyson Felix (atléta, amerikai), Shelly-Ann Fraser-Pryce (atléta, jamaicai), Oszaka Naomi (teniszező, japán), Megan Rapinoe (labdarúgó, amerikai), Mikaela Shiffrin (alpesi síző, amerikai)

Csapatok: amerikai női labdarúgó-válogatott, dél-afrikai férfi rögbiválogatott, Liverpool (labdarúgás, angol), Mercedes (Formula–1, német), spanyol férfi kosárlabda-válogatott, Toronto Raptors (kosárlabda, NBA, kanadai)

TUDTA, HOGY…

…a díj nevét a görög eredetű Lauraceae szóról kapta, amely a babérfélék megfelelője és a babérkoszorúra utal?

a díjat 1999-ben közösen alapította a DaimlerChrysler és a Richemont a Mercedes-Benz, az International Watch Company és a Vodafone támogatásával?

a legtöbbször díjazott férfi sportoló a svájci teniszező, Roger Federer, aki ötször vehette át a legjobb sportolónak járó elismerést?

a legtöbbször díjazott női sportoló az amerikai teniszező, Serena Williams, aki négy alkalommal részesült ebben az elismerésben?

2006-ban Krajnyák Zsuzsa kerekesszékes vívónk az év fogyatékos sportolói között jelöltként szerepelt?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik