Andy García lesz a 25. Laureus-gála házigazdája

B. A. P.B. A. P.
Vágólapra másolva!
2024.04.19. 15:03
Andy Garcia lesz a 25. Laureus-gála házigazdája (Fotó: lauerus.com)
Az idén 25 éves Laureus-gála szervezői a nyolc kategóriában kiosztandó díjak idei jelöltjei után bejelentették, hogy a gála házigazdája Andy García lesz.

Az idén 25 éves Laureus-gála szervezői korábban már bejelentették a nyolc kategória jelöltjeit, amelyben Ekler Luca paralimpiai bajnokunk révén magyar érdekelt is van. Most fény derült arra is, hogy a madridi Palacio de Cibelesben április 22-én megtartandó gála házigazdája Andy García lesz. 2020 februárja óta most lesz először gála a jelöltek és vendégek jelenlétében. Akkor Berlinben rendezték meg az eseményt, és a koronavírus-járvány miatt a műsorvezetést lemondó Sharon Stone helyett Hugh Grant ugrott be. Azóta csak virtuális gálákat tartottak, mostanáig.

„A sport mindig is fontos szerepet játszott az életemben. Mielőtt még arra gondoltam volna, hogy színész leszek, sportoló akartam lenni.  Mindmáig imádok kimenni a golfpályára, vagy nézni a csapatom játékát. A sportnak különleges ereje van, ezt az erőt használja ki a Laureus World Sports Awards, nagy öröm és megtiszteltetés számomra, hogy idén én adhatom át ezeket a különleges díjakat Madrid gyönyörű városában”idézi Garcíát a laureus.com.

„Az április 22-én díjazott sportolók igazi hősök – látszólag emberfeletti teljesítményükkel kápráztatnak el minket, méghozzá forgatókönyv és CGI nélkül!” – mondta a 68 éves színész, aki többek között játszott az Aki legyőzte Al Caponét, a Keresztapa III és az Ocean's filmekben is.

A jelöltek listájáról szavazó 1300 újságíró között ott volt lapunk főszerkesztője, Szöllősi György, valamint lapszerkesztőnk, S. Tóth János is. A győztesekről a Laureus World Sports Academy nevet viselő, visszavonult sportolókból álló bizottság szavaz.

Magyar sportoló eddig egyszer nyerte meg a díjat, az Év fogyatékos sportolója kategóriában 2019-ben a rozsnyói születésű Farkas Henriettának ítélték oda, aki szlovák színekben alpesi síben tizenegy paralimpiai és tizenhét világbajnoki aranyérmet szerzett. Jelöltként 2000-ben a nők között Szabó Gabriella atléta román színekben (Gabi Szabo néven 1999-ben két fedett pályás – 1500 és 3000 méteren – és egy szabadtéri vb-címet – 5000 méteren – szerzett), 2006-ban a parasport kategóriában Krajnyák Zsuzsanna paralimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok kerekesszékes vívó került be a legjobbak közé.

A 2024-ES JELÖLTEK

Az év férfi sportolója: Novak Djokovics (szerb, teniszező), Armand Duplantis (svéd, atléta), Erling Haaland (norvég, labdarúgó), Noah Lyles (amerikai, atléta), Lionel Messi (argentin, labdarúgó), Max Verstappen (autóversenyző)

Az év női sportolója: Aitana Bonmatí (spanyol, labdarúgó), Shericka Jackson (jamaicai, atléta), Faith Kipyegon (kenyai, atléta), Sha'Carri Richardson (amerikai, atléta), Mikaela Shiffrin (amerikai, síelő), Iga Swiatek (lengyel, teniszező)

Az év csapata: a Ryder-kupán szereplő európai golfválogatott, Németország férfi kosárlabda-válogatottja, a Manchester City labdarúgócsapata, a Red Bull Racing Formula–1-es csapata, Dél-Afrika férfi rögbiválogatottja, Spanyolország női labdarúgó-válogatottja

Az év áttörése:  Jude Bellingham (angol, labdarúgó), Linda Caicedo (kolumbiai, labdarúgó), Coco Gauff (amerikai, teniszező), Csin Hai-jang (kínai, úszó), Josh Kerr (skót, atléta), Salma Paralluelo (spanyol, labdarúgó)

Az év visszatérője: Simone Biles (amerikai, tornász), Katarina Johnson-Thompson (angol, atléta), Siya Kolisi (dél-afrikai, rögbis), Sébastien Haller (elefántcsontparti, labdarúgó), Jamal Murray (kanadai, kosárlabdázó), Markéta Vondrousová (cseh, teniszező)

Az Év fogyatékos sportolója: Simone Barlaam (olasz, úszó), Danyilo Csufarov (ukrán, úszó), Diede de Groot (holland, kerekesszékes teniszező), Ekler Luca (magyar, atléta), Nicole Murray (új-zélandi, kerékpáros), Markus Rehm (német, atléta)

Az Év extrémsportolója: Rayssa Real (brazil, gördeszkás), Caroline Marks (amerikai, szörfös), Kirsten Neuschäfer (dél-afrikai, vitorlázó), Beth Shriever (angol, BMX-es), Filipe Toledo (brazil, szörfös), Arisa Trew (ausztrál, gördeszkás)

Az Év sportjószolgálati díja: Bola Pra Frente (az egykori világbajnok brazil futballista, Jorginho oktatási programja), Dancing Grounds (New Orleans-i kezdeményezés, avagy tánc a társadalmi változásért), Rafa Nadal Alapítvány (Rafael Nadal teniszező alapítványa több mint ezer spanyol és indiai szegény gyereknek nyújt segítséget), ISF Kambodzsa (labdarúgással a kambodzsai gyerekek oktatásáért), Justice Desk Africa (kezdeményezés, hogy a dél-afrikai fiatalok megismerjék és kiálljanak az emberi jogaikért), Obiettivo Napoli (egy 15 edző bevonásával 100 gyerekkel foglalkozó projekt, melynek célja, hogy a labdarúgáson, a kosárlabdán, a röplabdán és a tékvandón keresztül küzdjenek az erőszak, az egyenlőtlenségek és a kiközösítés ellen)

Az eddigi győztesekről IDE kattintva tájékozódhat.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik