Klein Dávid: kalandra, Everestre fel!

Vágólapra másolva!
2014.04.05. 10:47
null
Klein Dávid látogatásra készül a létezés határmezsgyéjéhez (Fotó: Mirkó István)
A nagy kihívás, amelynek az egész világon csupán mintegy kétszáz ember tudott megfelelni. Amely minden hegymászó fantáziáját megmozgatja. Amely eddig az összes magyar kísérletezőn kifogott.Klein Dávid is többször közel került hozzá, célját azonban idén végre el is érheti: oxigénpalack nélkül feljutni a Mount Everest csúcsára.

A SPAR Everest-expedíció keretén belül a magyar hegymászó hónapok óta keményen edz és készül, hogy április 6-án nekivágva valóra váltsa régi álmát, a csúcstámadás azonban nem megy egyik napról a másikra. A szervezetet végletesen megterhelő magaslati környezethez ugyanis hosszú heteken keresztül kell akklimatizálódnia. A tervek szerint Klein Dávid a tibeti normál utat követve április 15-én éri el az 5100 méteren fekvő alaptábort, ahonnan elindulva egyre magasabban építi ki táborait a hegyen – vagyis a kijelölt helyeken hagy egy-egy sátrat, benne élelemmel és a szükséges felszereléssel.

Ha minden jól alakul, az akklimatizációs folyamatban a lehető legkevesebb energiaveszteség mellett ki tudja építeni a szükséges táborláncot, majd visszahúzódva 4200 méterre, egy mély pihenő után nekivág a csúcstámadásnak. Ehhez meg kell várnia, míg az előrejelzés kevés szelet és alacsony páratartalmat jósol, azután pedig naponta egy tábort emelkedve haladhat a csúcs felé.

Klein Dávid korábban úgy nyilatkozott, hosszú és viharos kapcsolat fűzi őt a Mount Everesthez, hiszen már két alkalommal is nekiveselkedett – legutóbb, 2007-ben már csupán 200 méter választotta el őt a sikertől. A hegymászó így fogalmazta meg gondolatait az expedícióval kapcsolatban:

„Azt gondolom, hogy csak a nagy álmodozók tudnak nagyon szigorúak és kegyetlenek lenni magukkal, mert csak az igazán nagy álmokért tudunk és érdemes valóban sokat követelni magunktól. Ez nem hódítás, hanem látogatás. Meglátogatod a létezés határmezsgyéjét, ahol minden leegyszerűsödik, és ahol nem tudsz magadnak hazudni.”

Noha a kitartás és a motiváció alapkövetelmény ekkora kihívás során, a felkészüléshez, valamint a sikerekhez elengedhetetlen a külső támogatás is. Saltzer Kornél, a SPAR Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, már a kezdetektől roppant szimpatikusnak találták Klein Dávid hozzáállását, ezért az egész vállalat teljes mellszélességgel állt ki mellette: „Rendkívül inspiráló felkarolni egy ilyen kezdeményezést, hiszünk Dávidban, nagy emberi teljesítménynek tartjuk, amire készül, ezért támogatjuk. Reméljük, hogy személyében lesz olyan magyar hegymászó, aki képes oxigénpalack nélkül megmászni a világ legmagasabb hegyét, de a támogatás természetesen nincs feltételhez kötve.A legfontosabb, hogy egészségesen hazatérjen.”

Ha minden a tervek szerint halad, a csúcstámadásra május 20. után kerülhet sor.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik